Helsingin kaupunki

Esityslista

5/2016

1 (1)

Kulttuuri- ja kirjastolautakunta

 

 

 

 

Sistu/Ktj/5

 

10.05.2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

Kaupungin liittyminen IoT-labin jäseneksi

HEL 2016-005115 T 00 01 06

Esitysehdotus

Kulttuuri- ja kirjastolautakunta esittää kaupunginhallitukselle Helsingin kaupungin liittämistä IoT-lab n jäseneksi. Samalla kulttuuri- ja kirjastolautakunta päättää esittää, että Helsingin kaupunkia yhdistyksen kokouksissa edustaa virkansa puolesta kaupunginkirjaston sisältö- ja tukipalveluista vastaava kirjastotoimen apulaisjohtaja ja että kaupunginhallitus oikeuttaa hänet allekirjoittamaan mahdolliset asiakirjat.

Kulttuuri- ja kirjastolautakunta kehottaa kaupunginkirjastoa varaamaan jäsenmaksuja varten määrärahat talousarvioonsa.

Esittelijän perustelut

Helsingin kaupunki /kaupunginkirjasto on RFID-lab Finlandin jäsen. RFIDLab Finland ry on neutraali ja voittoa tavoittelematon yhdistys, joka edistää Suomessa toimivien yritysten tehokkuutta tunnistusteknologian avulla. Samaan kokonaisuuteen on perustettu I0T lab(IoT=Internet of Things). Kirjaston toiminnan kannalta IoT on suoraa jatkumoa RFID-teknologian käyttöönotolle. Vuonna 2016 jäsenyys on maksuton. IoT-lab tarjoaa jäsenilleen edullista koulutusta ja konsultointia.

Esineiden internet on tällä hetkellä voimakkaasti tulossa vaikuttamaan teknologian kehitykseen ja sitä myötä myös jokaisen arkeen. Kirjasto on aina toiminut arjen teknologian opastajana ja viitoittajana kuntalaisille. Lisäksi IoT luo mahdollisuuksia esimerkiksi Keskustakirjaston talotekniikan parempaan käytettävyyteen, niin sanotun talon käyttöliittymän rakentamiseen, kulunvalvontaan sekä erilaisiin logistiikan ratkaisuihin.

Uuden tekniikan hyödyntämisen edellytys on tieto sen mahdollisuuksista ja helpoimmin tämä hoituu jäsenyyden avulla. Talousarvion noudattamisohjeen mukaan kaupunginhallitus päättää kaupungin liittymisestä järjestöihin viraston esityksestä ja kaupunginjohtaja määrää kaupungin edustajan yhdistysten vuosikokouksiin. Tämän vuoksi kulttuuri- ja kirjastolautakunta esittää kaupunginhallitukselle, että se hyväksyisi Helsingin kaupungille jäsenyyden. Virastojen tulee myös tarkastella jäsenyyksiään järjestöissä kokonaisuutena. Kaupunginkirjastolla on jäsenyys RFID-labissa ja kirjastoalan maailmanjärjestössä IFLAssa, eikä näistä ole tässä yhteydessä syytä luopua.

Esittelijä

kirjastotoimen apulaisjohtaja

Anna-Maria Soininvaara

Lisätiedot

Anna-Maria Soininvaara, kirjastotoimen apulaisjohtaja, puhelin: 310 85400

anna-maria.soininvaara(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Tiedoksi

Kaupunginkanslia

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 4100

Rautatieläisenkatu 8

+358 9 310 8511

0201256-6

FI8180001600416953

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 52

Faksi

 

Alv.nro

city.library@hel.fi

www.hel.fi/kirjasto

+358 9 310 85517

 

FI02012566