Helsingin kaupunki

Esityslista

4/2013

1 (1)

Kulttuuri- ja kirjastolautakunta

 

 

 

 

Kupa/Kultj/2

 

07.05.2013

 

 

 

 

 

 

2

Kulttuuri- ja kirjastolautakunnan lausunto talousarvioaloitteesta kulttuurituotannon ja kaupunkikulttuurihankkeiden kehittämiseksi

HEL 2013-003793 T 00 00 03

Päätösehdotus

Kulttuuri- ja kirjastolautakunta päättänee antaa asiasta seuraavan lausunnon:

Helsingin kulttuuristrategiassa on linjattu, että vuosina 2012 -2017 kulttuurikeskus ei tavoittele osaksi kulttuurikeskuksen omaa organisaatiota lisää toimipisteitä. Uusille kaupunkialueille pyritään järjestämään palvelut avustamalla olemassa olevia tai syntyviä taideyhteisöjä kasvavan palvelutarpeen kattamiseen. Kumpikin tapa toteuttaa kulttuuripalveluita työllistää taiteilijoita sekä taiteen ja taideopetuksen tuotanto-organisaatioita. 

Kulttuuri- ja kirjastolautakunta on todennut tarpeen alueellisten kulttuurikeskusten toimintaedellytysten parantamiseksi. Kulttuurikeskuksen vuoden 2014 koskevassa talousarvioehdotuksessa ollaan suuntaamassa hieman lisää määrärahoja näiden toimipaikkojen kehittämiseen. Viimeisten viiden vuoden aikana alueellisten kulttuurikeskusten toimintamahdollisuudet ovat asteittain kaventuneet taloudellisten säästöjen ja yleisen kustannustason nousun vuoksi. Useasta alueellisesta toimitilasta (Kurkimäen korttelitalo, Nordsjö-Rastis, Aino Acktén huvila) on myös jouduttu kokonaan luopumaan.

Kulttuurikeskus pitää merkittävänä, että kaupunkistrategioissa painotettua yhteisöllisyyttä ja kansalaisvetoista toimintaa myös taiteen kentällä on mahdollista vahvistaa. Kulttuurikeskus onkin oman toimintansa sekä avustamiensa yhteisöjen kautta luomassa selkeämpää alueellisen kulttuurityön mallia.

Myös taidelaitokset voivat toteuttaa yhteisöllisiä hankkeita. Tällaiseen toimintaan on kahtena vuonna kulttuuri- ja kirjastolautakunnalla ollut haettavissa erillinen avustusmääräraha. Kiinnostus alueelliseen toimintaan taidelaitosten, -oppilaitosten ja yhteisöjen keskuudessa on kasvussa ja moni taho on tutustunut esim. Lyonin käytössä olevaan alueelliseen kulttuurityön malliin, jonka toteuttamisessa taidelaitoksilla on merkittävä rooli.

Kulttuurikeskuksissa on ajoittain työskennellyt yhteisötaitelijoita tai suorasta toimeksiannosta taiteilijoita kaupunki- ja ympäristötaidetapahtumien toteuttamiseksi keskuksien läheisyydessä olevissa ulkotiloissa. Näistä on saatu hyviä kokemuksia. Kulttuurikeskuksella on myös jaettavanaan lähikulttuuriavustuksia kaupunkilaisten omiin kulttuurihankkeisiin.

Kulttuurikeskuksen alueellisissa kulttuurikeskuksissa on säännöllistä, suosittua senioritoimintaa. Parhaillaan ollaan kouluttamassa ensimmäisiä vapaaehtoisia ”kulttuurikavereita” ikäihmisten saattamiseksi esityksiin, näyttelyihin tai muihin kulttuuritapahtumiin. Joillain kulttuurikeskuksilla on myös kummivanhainkoteja. Kulttuurikeskuksella on yhteinen suunnittelija sosiaali- ja terveysviraston kanssa kulttuurisen vanhustyön muotojen kehittämiseksi.

Kulttuurikeskus ja sen alueelliset kulttuurikeskukset tekevät tiivistä ja rakenteellista yhteistyötä helsinkiläisten koulujen ja opetusviraston kanssa. Tästä on esimerkkinä koulupäivän osana toteutettava kulttuurikeskuksen 5 x 2 –taideopetus, jossa koululaiset saavat taiteilijaopettajan johdolla viisi kahden tunnin opetuskertaa taiteilijaopettajan johdolla. Tämä tarjonta ulottuu jokaiseen helsinkiläiseen peruskoululaiseen.

Kulttuuritoimintaa on kaupungin eritysrahoituksin (esim. Lasu ja Lähiöprojekti) suunnattu tehostetusti sellaisille alueille, joissa vapaa-ajan harrastaminen nuorten keskuudessa on vähäisintä. Tällaisia ovat mm. osana Ruutia toimivat nuorten Operaatio Pulssi Kannelmäen ja Malmin seuduilla sekä Bändikoulut ja Tempo-orkesterit kymmenessä Itä- ja Koillis-Helsingin koulussa.

Esittelijä

Talous- ja suunnittelukeskus on pyytänyt kulttuuri- ja kirjastolautakunnalta lausuntoa 24.5.2013 mennessä valtuutettu Yrjö Hakasen ja kahdeksan muun valtuutetun allekirjoittamaan talousarvioaloitteeseen, jossa esitetään, että talousarvion raamiin ja taloussuunnitelmaan 2014 -2016 esitetään miljoonan euron lisäystä kulttuurikeskuksen oman tuotannon, innovatiivisten uusien kaupunkikulttuuristen hankkeiden ja kulttuuritalokonseptin toteuttamiseen ja kehittämiseen.

Asiasta ei ole pyydetty lausuntoa muilta lautakunnilta tai virastoilta.

Esittelijä

va. kulttuurijohtaja

Veikko Kunnas

Lisätiedot

Paiju Tyrväinen, vs. osastopäällikkö, puhelin: 310 29874

paiju.tyrvainen(a)hel.fi

Liitteet

1

Hakanen Yrjö talousarvioaloite Kvsto 13.3.2013 asia 39

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 4710

Kalevankatu 6

+358 9 3101060

0201256-6

FI3380001500500542

00099 Helsingin kaupunki

Helsinki 10

Faksi

 

Alv.nro

kulttuuri@hel.fi

http://kulttuuri.hel.fi/

+358 9 31037009

 

FI02012566