Helsingin kaupunki

Esityslista

4/2013

1 (1)

Kulttuuri- ja kirjastolautakunta

 

 

 

 

Kupo/Kultj/4

 

07.05.2013

 

 

 

 

 

 

4

Kulttuuri- ja kirjastolautakunnan lausunto talousarvioaloitteesta asukastilojen tukien järjestämiseksi

HEL 2013-002181 T 00 00 03

Päätösehdotus

Kulttuuri- ja kirjastolautakunta päättänee antaa asiasta seuraavan lausunnon:

Niin sanotut asukastalot ja – tilat yleistyivät 1990 – luvun alkuvuosina. Tuolloin paikalliset yhdistykset vuokrasivat laman seurauksena vapautuneita tyhjiä tiloja erilaisiin toiminnallisiin tarpeisiinsa. Samaan aikaan uudisrakennusalueiden kaavoituksessa siirryttiin yksittäisten asuintalojen harrastustiloista laajempiin yhteiskerhotiloihin, joiden ylläpitokustannukset kerättiin asuntojen vastikkeissa. Asukastilat ovat lähtökohdiltaan siten kansalaisyhteiskunnan luomuksia. Niihin keskittyi aina vuosituhannen lopulle saakka aktiivisin kaupunginosatoiminta.

Silloisen kulttuuriasiainkeskuksen aluetyö alkoi 1990 – luvun puolivälissä rakentaa verkostoa asukastilojen välille. Nostettuaan näkyvyyttään verkoston kautta alkoivat asukastalot saada myös taloudellista tukea pääasiassa kaupungin Terve ja Turvallinen Kaupunki – neuvottelukunnalta. Osa asukastaloista kuten Käpylän Klubi alkoi tehdä myös ostopalvelusopimuksia eri hallintokuntien kanssa. Vuosituhannen vaihteessa verkosto rekisteröityi yhdistykseksi. Laajentuneen verkoston taloudellinen riippuvuus kaupungista kasvoi edelleen.

Terve ja Turvallinen Kaupunki – neuvottelukunnan lopettamisen jälkeen vuonna 2011 asukastalojen tuesta on vastannut pääsääntöisesti sosiaali- ja terveysvirasto.  Kulttuuritoimi on vuonna 2013 avustanut kiinteissä kustannuksissa vain yhtä asukastilaa – Kumpula- Toukola - kylätilaa.

Asukastilojen kustannukset koostuvat pääasiassa vuokrista, palkoista ja erilaisista muuttuvista kustannuksista. Näitä kustannuksia katetaan monella tavalla koska asukastilojen kirjo on laaja. Kulttuuri- ja kirjastolautakunta on perinteisesti ollut halukas tukemaan asukastiloissa järjestettäviä kulttuuriprojekteja. Myös muut lautakunnat ovat usein rajanneet tukensa niiden oman toimialan mukaan. Tämä linja on järkevä säilyttää kulttuuriprojektien osalta.

Sektorihallinnossa ongelman muodostavat asukastilojen kiinteisiin kustannuksiin liittyvät avustukset. Tämän tuen kokonaisvaltainen selkiyttäminen aloitteessa esitetyllä tavalla on perusteltua. Tuen organisoinnissa on kuitenkin huolehdittava siitä, että asukastalotoiminta pysyy perusteiltaan riippumattomana osana kansalaisyhteiskuntaa.

Kulttuuri- ja kirjastolautakunta on kokouksessaan 12.2.2013 kehottanut kulttuurikeskusta yhteistyössä muiden kaupungin hallintokuntien kanssa selventämään uusissa ja vanhoissa kaupunginosissa vaikuttavien asukastalojen ja kaupunkilaisten asukastoiminnan avustusten ja tukien tasaveroisuutta vuoden loppuun mennessä.

Kulttuuri- ja kirjastolautakunta kannattaa asukastilojen kiinteisiin kustannuksiin kuten vuokriin ja palkkoihin kohdentuvien kaupungin avustusten keskittämistä yhteen paikkaan. Kulttuuri- ja kirjastolautakunnan roolina asukastilojen osalta olisi nykyistä yksiselitteisemmin asukastiloissa tapahtuvan kulttuuritoiminnan avustaminen.

Esittelijä

Talous- ja suunnittelukeskus on pyytänyt kulttuuri- ja kirjastolautakunnalta lausuntoa 24.5.2013 mennessä valtuutettu Jukka Relanderin ja 61 muun valtuutetun allekirjoittamaan talousarvioaloitteeseen, jossa esitetään, että kaupunki järjestää asukastiloille mahdollisuuden hakea riittävästi rahoitusta yhdeltä luukulta tärkeän lähidemokratiatoiminnan ylläpitämiseksi.

Talousarvioaloitteesta on pyydetty lausuntoa myös sosiaali- ja terveyslautakunnalta.

Esittelijä

va. kulttuurijohtaja

Veikko Kunnas

Lisätiedot

Ari Tolvanen, suunnittelija, puhelin: 310 37008

ari.tolvanen(a)hel.fi

Liitteet

1

Relander Jukka talousarvioaloite Kvsto 13.2.2013 asia 40

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 4710

Kalevankatu 6

+358 9 3101060

0201256-6

FI3380001500500542

00099 Helsingin kaupunki

Helsinki 10

Faksi

 

Alv.nro

kulttuuri@hel.fi

http://kulttuuri.hel.fi/

+358 9 31037009

 

FI02012566