Helsingin kaupunki

Esityslista

4/2013

1 (1)

Kulttuuri- ja kirjastolautakunta

 

 

 

 

Kupa/Kultj/1

 

07.05.2013

 

 

 

 

 

 

1

Kulttuuri- ja kirjastolautakunnan lausunto talousarvioaloitteesta taiteilijoiden työllistämiseksi

HEL 2013-003791 T 00 00 03

Päätösehdotus

Kulttuuri- ja kirjastolautakunta päättänee antaa asiasta seuraavan lausunnon:

Valtuutettu Hakasen ym. talousarvioaloitteessa kiinnitetään huomiota taloudellisen tilanteen tuomista ylimääräisistä haasteista helsinkiläiselle taiteilijakunnalle.

Kulttuurikeskus kannattaa ja mahdollisuuksiensa mukaan myös toteuttaa koordinoitua yhteistoimintaa työvoimaviranomaisten kanssa työttömien taitelijoiden työllistämiseksi kaupunkilaisia hyödyttävällä tavalla.

Stadin juhlaorkesteri tarjoaa tästä esimerkin; tämä vailla työtä olevista muusikoista koottu orkesteri soittaa vuosittain monissa kaupunkilaisten ja kaupunginosayhdistysten juhlissa. Vastaavia esiintyjäryhmien työllistämisprojekteja voitaisiin harkita muillakin aloilla, esim. kiertäviä lastenteatteriesityksiä leikkipuistoissa tai esityksiä vanhusten palvelukeskuksissa. Kulttuurikeskuksella on hyviä kokemuksia myös OKM: n myöntämällä erillismäärärahalla toteutetusta Taiteilijat kouluissa –hankkeesta.

Helsinki jatkaa erityisesti kuvataiteilijoita työllistävän prosenttirahakäytännön toteuttamista. Tämä käytäntö tarkoittaa sitä, että tiettyjen julkisten rakennushankkeiden määrärahoista käytetään noin yksi prosentti taidehankintoihin. Tällä julkisen taiteen hankintatavalla työllistetään taiteilijoita ja parannetaan rakennetun ympäristön viihtyvyyttä.

Asuinalueiden ja julkisten tilojen rakentamisessa tarkoitetuista taidehankinnoista vastaa ja päättää Helsingin taidemuseo. Tuoreen päätöksen mukaan muutosprosessissa olevien tilojen ja alueiden ns. prosenttirahoista 15 % ohjautuu vastedes kulttuurikeskuksen kautta alueelle toteutettaviin tilapäisiin taideprojekteihin. Lisäksi työllistettävät ns. lähiötaitelijat ovat toteuttaneet monia yhteisöllisiä kaupunki- ja ympäristötaidetapahtumia kaupungin eri alueille, mm. kulttuurikeskusten ympäristöön.

Kulttuurikeskus on tehnyt hyvää yhteistyötä TE-keskuksen kanssa, sieltä on välitetty kulttuurikeskukseen myös vastavalmistuneita tai työkokeilussa olevia harjoittelijoita sekä mm. graafikoita kulttuurikeskuksen toimipisteisiin.

Kulttuurikeskuksella ei kuitenkaan ole voimavaroja luoda taiteilijoille aitoja, pysyviä työpaikkoja; tämä vaatisi toisenlaista aitoa kysyntää. Työllistämisprojektit ovat luonteeltaan väliaikaisia eivätkä ne kulttuurikeskuksen kokemuksen mukaan jatkossa merkittävästi vaikuta työllistymisnäkymiin. Laajennettava työllistämis- tai työnvälitystoiminta ei nykyresurssein ole tarkoituksenmukaista kulttuurikeskuksen vastuu- ja tehtäväkentän kasvattamista.

On kuitenkin todettava, että jokainen taiteellinen projekti tarvitsee toteutuakseen työnjohtoa, tuotantoa, taloushallintopalveluita sekä materiaalikuluja. Tämä on vain osin otettu huomioon talousarvioaloitteessa.

Esittelijä

Talous- ja suunnittelukeskus on pyytänyt kulttuuri- ja kirjastolautakunnalta lausuntoa 24.5.2013 mennessä valtuutettu Yrjö Hakasen ja kahdeksan muun valtuutetun allekirjoittamaan talousarvioaloitteeseen, jossa esitetään, että Helsingin kaupunki ottaa aktiivisemman roolin eri alojen taiteilijoiden työllistämisessä.

Aloitteessa esitetään kulttuurikeskuksen talousarvioon ja taloussuunnitelmaan 2014 -2016 vuosittain 100 000 euroa käytettäväksi helsinkiläisten taiteilijoiden työllistymistä koordinoivaan työhön ja materiaalikustannuksiin.  

Talousarvioaloitteesta on pyydetty lausuntoa myös henkilöstökeskukselta.

Esittelijä

va. kulttuurijohtaja

Veikko Kunnas

Lisätiedot

Paiju Tyrväinen, vs. osastopäällikkö, puhelin: 310 29874

paiju.tyrvainen(a)hel.fi

Liitteet

1

Hakanen Yrjö talousarvioaloite Kvsto 13.3.2013 asia 37

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 4710

Kalevankatu 6

+358 9 3101060

0201256-6

FI3380001500500542

00099 Helsingin kaupunki

Helsinki 10

Faksi

 

Alv.nro

kulttuuri@hel.fi

http://kulttuuri.hel.fi/

+358 9 31037009

 

FI02012566