Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

3/2012

1 (1)

Kulttuuri- ja kirjastolautakunta

 

 

 

 

Verha/Ktj/3

 

13.03.2012

 

 

 

 

 

 

§ 37

Kulttuuri- ja kirjastolautakunnan ehdotus kirjastotoimen talonrakennushankkeiden rakentamisohjelmaksi 2013 – 2017

HEL 2012-002910 T 10 06 00

Päätös

Kulttuuri- ja kirjastolautakunta päätti antaa kiinteistölautakunnalle talonrakennushankkeiden rakentamisohjelmasta vuosiksi 2013 – 2017 seuraavan lausunnon:

Talonrakennusohjelmaluonnoksessa on erikseen mainittu pienehköt, kustannusarvioltaan yli 200 000 euron arvoiset korjaushankkeet. Kaupunginkirjastossa jatkuu edelleen palvelukulttuurin muutoshanke, jossa parannetaan palvelua asiakkaiden omatoimisuuden mahdollisuuksia lisäämällä ja toisaalta helpottamalla henkilökunnan entistä aktiivisempaa asiakaspalveluotetta. Tätä tukemaan on kehitetty kirjaston tilakonsepti, jonka mukaan toteutetaan asiakkaiden toimintaa helpottavia muutoksia kirjastojen palvelualueilla ja muutenkin yleisöntiloissa. Näissä toiminnallisissa muutoksissa puretaan vanhat pitkät palvelutiskit ja toteutetaan itsepalvelua ja aktiivista asiakaspalveluotetta tukevat muutokset ja samassa yhteydessä torjutaan yleensä erittäin suuressa käytössä ja kovassa kulutuksessa olevien yleisöntilojen ränsistymistä. Tarkoitus on vähitellen toteuttaa tämä uudistus kaikissa kirjastoissa.

Tilakeskuksen laatima talonrakennusohjelmaluonnos sisältää kaupunginkirjaston keskeiset lähivuosien kaupungin investointihankkeina toteutettavat hankkeet. Suurimmat puutteet kaupunginkirjaston palveluverkostossa ovat edelleen Itä-Helsingissä. Mellunmäestä puuttuu kirjasto kokonaan ja mm. Länsi-Herttoniemessä sijaitseva Herttoniemen kirjasto on kaupunkikehityksen muutoksissa jäänyt sijainniltaan syrjäiseksi. Kirjastotoimen hankkeiden tärkeysjärjestys ja muutokset talonrakennusohjelmaluonnokseen on esitetty seuraavassa:

Uudisrakennukset ja perusparannukset

Kirjastotoimen kannalta tärkein uudisrakennushanke on keskustakirjasto.

Maunulan kirjaston, työväenopiston ja nuorisotalon hankkeessa pyritään aivan uudenlaiseen yhteistyöhön ja tilankäytön synergiaan. Kirjaston osuus hankkeessa on 567 hum². Hankkeen toteuttamista on toivottu Maunulan uuden keskustan liikerakennuksen ja ympäristön muutosten rakentamisen mahdollistamassa tahdissa. Talonrakentamisohjelmassa toteutus on merkitty vuosiin 2014 – 2015. Molemmat uudisrakennushankkeet ovat mukana valtion kirjastorakennusten rahoitusohjelmassa.

Rakennusten kokonaisuutta koskevista perusparannushankkeista Töölön kirjaston korjaushanketta pidetään kiireellisimpänä ja tärkeimpänä. Talonrakennusohjelmassa korjauksen toteuttamista on siirretty alkamaan toukokuussa 2014, jolloin rakentaminen päättyisi elokuussa 2015. Rakennuksen huonon kunnon ja kirjaston merkityksen vuoksi toiveena on, että korjaukseen päästäisiin mahdollisimman nopeasti parhaillaan meneillään olevan suunnittelun päätyttyä, jo vuoden 2013 alusta.

Toisena teknisenä perusparannushankkeena ohjelmaluonnoksessa on Porolahden peruskoulun sivurakennuksen hanke. Rakennuksessa toimivat Roihuvuoren kirjasto ja Porolahden hammashoitola. Kysymys on ennen muuta vanhan rakennuksen teknisestä perusparannustarpeesta.

Toiveesta saada Laajasaloa ja Kruunuvuorenrantaa palveleva uusi kirjasto Laajasaloon kehitettävään uuteen liikekeskukseen on luovuttu. Vuonna 1976 valmistunut kirjastorakennus vaatii jo perusteellisemman teknisen peruskorjauksen, jolloin samassa yhteydessä toteutetaan myös kaupunginkirjaston uuden palvelukulttuurin vaatimat toiminnalliset muutokset.

Pienehköt korjaushankkeet

Talonrakennusohjelmaluonnoksessa on erikseen mainittu pienehköt, kustannusarvioltaan yli 200 000 euron arvoiset korjaushankkeet. Kaupunginkirjastossa jatkuu edelleen palvelukulttuurin muutoshanke, jossa parannetaan palvelua asiakkaiden omatoimisuuden mahdollisuuksia lisäämällä ja toisaalta helpottamalla henkilökunnan entistä aktiivisempaa asiakaspalveluotetta. Tätä tukemaan on kehitetty kirjaston tilakonsepti, jonka mukaan toteutetaan asiakkaiden toimintaa helpottavia muutoksia kirjastojen palvelualueilla ja muutenkin yleisöntiloissa. Näissä toiminnallisissa muutoksissa puretaan vanhat pitkät palvelutiskit ja toteutetaan itsepalvelua ja aktiivista asiakaspalveluotetta tukevat muutokset ja samassa yhteydessä torjutaan yleensä erittäin suuressa käytössä ja kovassa kulutuksessa olevien yleisöntilojen ränsistymistä. Tarkoitus on vähitellen toteuttaa tämä uudistus kaikissa kirjastoissa.

Jo vuonna 2009 suunniteltu Puistolan kirjaston palvelualueuudistus ja muutostyö on siirtynyt toteutettavaksi tänä vuonna, 2012. On luovuttu esityksestä hankkia Kontulan kirjastolle uudet tilat Kontulan ostoskeskuksessa. Kontulan kirjaston 1975 valmistuneita huonokuntoisia tiloja kunnostetaan palvelualuemuutoksen yhteydessä tänä vuonna, 2012.

Kaupunginkirjaston tilojen pienehköjen kunnostusten priorisointilistalla edellä mainittujen jälkeen tulevat Malminkartanon kirjasto korttelitalo Puustellissa, joka onkin merkitty ohjelmaan toteutettavaksi vuonna 2013. Lisäksi ehdotetaan vuonna 1981 valmistuneen Jakomäen kirjaston korjausta.

Rakentamisohjelmassa on lisäksi Päijänteentie 3 – 5:ssä sijaitsevan päiväkodin ja Vallilan kirjaston julkisivujen maalaus ja vesikaton uusimistyö merkitty vuodelle 2013. Kirjaston julkisivujen välttämätöntä maalausta toivotaan kuitenkin aikaistettavan tehtäväksi niin pian kuin mahdollista, koska Vallilan kirjasto on eräs elokuussa Helsinkiin kokoontuvan suuren kansainvälisen kirjastoalan konferenssin, IFLA 2012 -kokousohjelman vierailukohteista.

Rakentamisohjelman informaatiosisällöstä

Talonrakennusohjelman luonnoksessa ei ole eritelty yhteishankkeisiin sisältyvien kirjastojen pinta-aloja ja näihin kohdistuvia kustannuksia. Ohjelman luvut kuvaavat rakennusten kokonaisuutta sekä Maunulan että Roihuvuoren hankkeissa. Kirjastojen pinta-alatavoitteet ja niitä vastaavia alustavia kustannusarviotietoja sekä tietoa talonrakennusohjelman ulkopuolella toteutettavaksi tarkoitetuista kaupunginkirjaston vuokratilakohteista on erillisessä liitteessä ”Kaupunginkirjaston ehdotukset talonrakennusohjelmaan 2013 - 2017 ja vuokratilahankkeet”.

Tilakeskus on velvoitettu tekemään valtionosuushakemukset omistamistaan tiloista. Se tarvitsee hakemuksia varten tietoa kirjastojen pinta-alasta ja kustannuksista. Olisi toivottavaa, että talonrakennusohjelman tiedoissa näkyisivät yhteishankkeista myös toimijakohtaiset tiedot, kuten kirjaston osuus pinta-alasta ja kustannuksista.

Talonrakennusohjelman liitteenä olevat vuokrahankkeet

Talonrakennushankkeiden rakentamisohjelmassa on esitetty kaupungin omat talonrakennusinvestoinnit. Vuokrahankkeet eivät ole siinä mukana. Tilahankkeiden käsittelyohjeiden mukaan hallintokuntien tulee käsitellä vuokrahankkeita kuten kaupungin omia investointihankkeita. Vuodesta 2010 alkaen ulkopuolisten tilojen vuokraamiseen onkin tarvittu kaupunginjohtajan päätös, jonka valmistelija on tilakeskus. Ulkopuolisen tilan vuokraajana kaupungin toimijoille on tilakeskus.

Mellunmäen kirjasto (1300 hum²;  2013- 2014; vuokrahanke)

Mellunkylässä Mellunmäen ja Vesalan alueen yli 10 000 asukkaan kirjastopalvelut ovat kirjastoauton varassa. Kirjasto on tarkoitus toteuttaa metroradan kaakkoispuolelle rakennettavan kauppakeskuksen yhteyteen.  Kysymyksessä on Helsingin ja Vantaan raja-alueen hanke, jossa kaupunkien raja-alueiden kaupunginosien Mellunmäen, Vesalan sekä Länsimäen asukkaille pyritään mahdollisuuksien mukaan tarjoamaan palvelut yhdessä. Uusi kirjasto parantaa laajenevan kaupungin idässä muuten huonoa palvelutilannetta. Hankkeeseen haetaan uudenlaista toimintakonseptia ja kumppanuuksia alueen eri toimijoiden kanssa. Kirjasto ehdotetaan toteutettavaksi vuokrahankkeena YIT Rakennus Oy:n liikekeskuksen laajennushankkeen yhteydessä.

Tapanilan kirjasto (279 hum²; 2012; vuokrahanke)

Tapanilan Urheilutalosäätiöltä vuokrattu tila on perusparannuksen tarpeessa. Tila on kunnostettu kirjastoksi 1978 eikä sitä sen jälkeen ole peruskorjattu. Vuokranantaja on käynnistänyt perusparannushankkeen, jossa kirjasto remontoidaan nykyisessä paikassaan Urheilutalosäätiön laajennushankkeen yhteydessä.

Tulevaisuuden hankkeita

Herttoniemen metrokirjasto (600 brm²; 2016 - 2017)

Herttoniemen kirjaston palvelut siirretään Herttoniemen metroaseman yhteyteen rakennettavaan uudisrakennukseen, liikenteellisesti erinomaiseen paikkaan, joka samalla voi palvella myös Herttoniemenrannan ja Kulosaaren asukkaita.

Jätkäsaaren kirjasto (700 hum²; 2016 - )

Kaupunginkirjasto on mukana tilakeskuksen johdolla laaditussa tarveselvityksessä Jätkäsaaren Bunkkerin muuttamiseksi kulttuurin ja liikunnan tiloiksi. Tiloihin kaavaillaan myös koulua ja nuorisotiloja uimahallin ja liikuntatilojen lisäksi.

Lähikirjastojen tilojen määrän kehitys suhteessa asukasmäärään

Kaupunginvaltuusto on 2.6.2010 päättäessään palveluverkkojen kehittämisestä antanut mm. kulttuuri- ja kirjastolautakunnalle kehotuksen valmistella kirjastoverkon kehittämissuunnitelmat niin, että lähikirjastojen neliömäärä asukasta kohti ei kasva. 

Opetusministeriön suositus kirjaston pinta-alaksi on 100 m² hyötypinta-alaa / 1000 asukasta, mikä vastaa noin 125 m² huoneistoalaa / 1000 asukasta. Helsingissä tästä tavoitteesta on saavutettu hiukan yli puolet. Kaupunginkirjaston tilat ovat yleensä ottaen ahtaat. Kirjastotilojen kokonaismäärä asukasta kohden on vuosien varrella pienentynyt. Vuonna 2006 kirjastoissa oli huoneistoalaa 66,32 m²/1000 asukasta. Vuoden 2012 asukaslukuun perustuen kirjastotila on vähentynyt ja koko kaupungissa sitä on keskimäärin 0,062 hum²/asukas. Kaupunginkirjaston tilahankkeiden toteutumisen vaikutuksesta kirjastopinta-alaa tulisi lähikirjastoissa suunnitelmakauden viimeisenä vuonna olemaan noin 6 neliösenttimetriä asukasta kohti ja keskustakirjaston toteutuessa kaikkiaan kirjastojen huoneistoalaa olisi noin 8 neliösenttimetriä / asukas.

Esittelijä

kirjastotoimen johtaja

Maija Berndtson

Lisätiedot

Hanna Aaltonen, johtava suunnittelija, puhelin: 310 85502

hanna.aaltonen(a)hel.fi

Liitteet

1

2.TAE 2013-17_talonrakennushankkeet (versio 20.2.2012)_Kir

2

3.TAE 2013-17_vuokra- ja osakehankkeet (versio 20.2.2012)_Kir

3

Kirjastotoimen ehdotukset talonrakennusohjelmaan 2013-2017_Kir.pdf

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Tilakeskus

Liite 3

Päätösehdotus

Kulttuuri- ja kirjastolautakunta päättänee antaa kiinteistölautakunnalle talonrakennushankkeiden rakentamisohjelmasta vuosiksi 2013 – 2017 seuraavan lausunnon:

Talonrakennusohjelmaluonnoksessa on erikseen mainittu pienehköt, kustannusarvioltaan yli 200 000 euron arvoiset korjaushankkeet. Kaupunginkirjastossa jatkuu edelleen palvelukulttuurin muutoshanke, jossa parannetaan palvelua asiakkaiden omatoimisuuden mahdollisuuksia lisäämällä ja toisaalta helpottamalla henkilökunnan entistä aktiivisempaa asiakaspalveluotetta. Tätä tukemaan on kehitetty kirjaston tilakonsepti, jonka mukaan toteutetaan asiakkaiden toimintaa helpottavia muutoksia kirjastojen palvelualueilla ja muutenkin yleisöntiloissa. Näissä toiminnallisissa muutoksissa puretaan vanhat pitkät palvelutiskit ja toteutetaan itsepalvelua ja aktiivista asiakaspalveluotetta tukevat muutokset ja samassa yhteydessä torjutaan yleensä erittäin suuressa käytössä ja kovassa kulutuksessa olevien yleisöntilojen ränsistymistä. Tarkoitus on vähitellen toteuttaa tämä uudistus kaikissa kirjastoissa.

Tilakeskuksen laatima talonrakennusohjelmaluonnos sisältää kaupunginkirjaston keskeiset lähivuosien kaupungin investointihankkeina toteutettavat hankkeet. Suurimmat puutteet kaupunginkirjaston palveluverkostossa ovat edelleen Itä-Helsingissä. Mellunmäestä puuttuu kirjasto kokonaan ja mm. Länsi-Herttoniemessä sijaitseva Herttoniemen kirjasto on kaupunkikehityksen muutoksissa jäänyt sijainniltaan syrjäiseksi. Kirjastotoimen hankkeiden tärkeysjärjestys ja muutokset talonrakennusohjelmaluonnokseen on esitetty seuraavassa:

Uudisrakennukset ja perusparannukset

Kirjastotoimen kannalta tärkein uudisrakennushanke on keskustakirjasto.

Maunulan kirjaston, työväenopiston ja nuorisotalon hankkeessa pyritään aivan uudenlaiseen yhteistyöhön ja tilankäytön synergiaan. Kirjaston osuus hankkeessa on 567 hum². Hankkeen toteuttamista on toivottu Maunulan uuden keskustan liikerakennuksen ja ympäristön muutosten rakentamisen mahdollistamassa tahdissa. Talonrakentamisohjelmassa toteutus on merkitty vuosiin 2014 – 2015. Molemmat uudisrakennushankkeet ovat mukana valtion kirjastorakennusten rahoitusohjelmassa.

Rakennusten kokonaisuutta koskevista perusparannushankkeista Töölön kirjaston korjaushanketta pidetään kiireellisimpänä ja tärkeimpänä. Talonrakennusohjelmassa korjauksen toteuttamista on siirretty alkamaan toukokuussa 2014, jolloin rakentaminen päättyisi elokuussa 2015. Rakennuksen huonon kunnon ja kirjaston merkityksen vuoksi toiveena on, että korjaukseen päästäisiin mahdollisimman nopeasti parhaillaan meneillään olevan suunnittelun päätyttyä, jo vuoden 2013 alusta.

Toisena teknisenä perusparannushankkeena ohjelmaluonnoksessa on Porolahden peruskoulun sivurakennuksen hanke. Rakennuksessa toimivat Roihuvuoren kirjasto ja Porolahden hammashoitola. Kysymys on ennen muuta vanhan rakennuksen teknisestä perusparannustarpeesta.

Toiveesta saada Laajasaloa ja Kruunuvuorenrantaa palveleva uusi kirjasto Laajasaloon kehitettävään uuteen liikekeskukseen on luovuttu. Vuonna 1976 valmistunut kirjastorakennus vaatii jo perusteellisemman teknisen peruskorjauksen, jolloin samassa yhteydessä toteutetaan myös kaupunginkirjaston uuden palvelukulttuurin vaatimat toiminnalliset muutokset.

Pienehköt korjaushankkeet

Talonrakennusohjelmaluonnoksessa on erikseen mainittu pienehköt, kustannusarvioltaan yli 200 000 euron arvoiset korjaushankkeet. Kaupunginkirjastossa jatkuu edelleen palvelukulttuurin muutoshanke, jossa parannetaan palvelua asiakkaiden omatoimisuuden mahdollisuuksia lisäämällä ja toisaalta helpottamalla henkilökunnan entistä aktiivisempaa asiakaspalveluotetta. Tätä tukemaan on kehitetty kirjaston tilakonsepti, jonka mukaan toteutetaan asiakkaiden toimintaa helpottavia muutoksia kirjastojen palvelualueilla ja muutenkin yleisöntiloissa. Näissä toiminnallisissa muutoksissa puretaan vanhat pitkät palvelutiskit ja toteutetaan itsepalvelua ja aktiivista asiakaspalveluotetta tukevat muutokset ja samassa yhteydessä torjutaan yleensä erittäin suuressa käytössä ja kovassa kulutuksessa olevien yleisöntilojen ränsistymistä. Tarkoitus on vähitellen toteuttaa tämä uudistus kaikissa kirjastoissa.

Jo vuonna 2009 suunniteltu Puistolan kirjaston palvelualueuudistus ja muutostyö on siirtynyt toteutettavaksi tänä vuonna, 2012. On luovuttu esityksestä hankkia Kontulan kirjastolle uudet tilat Kontulan ostoskeskuksessa. Kontulan kirjaston 1975 valmistuneita huonokuntoisia tiloja kunnostetaan palvelualuemuutoksen yhteydessä tänä vuonna, 2012.

Kaupunginkirjaston tilojen pienehköjen kunnostusten priorisointilistalla edellä mainittujen jälkeen tulevat Malminkartanon kirjasto korttelitalo Puustellissa, joka onkin merkitty ohjelmaan toteutettavaksi vuonna 2013. Lisäksi ehdotetaan vuonna 1981 valmistuneen Jakomäen kirjaston korjausta.

Rakentamisohjelmassa on lisäksi Päijänteentie 3 – 5:ssä sijaitsevan päiväkodin ja Vallilan kirjaston julkisivujen maalaus ja vesikaton uusimistyö merkitty vuodelle 2013. Kirjaston julkisivujen välttämätöntä maalausta toivotaan kuitenkin aikaistettavan tehtäväksi niin pian kuin mahdollista, koska Vallilan kirjasto on eräs elokuussa Helsinkiin kokoontuvan suuren kansainvälisen kirjastoalan konferenssin, IFLA 2012 -kokousohjelman vierailukohteista.

Rakentamisohjelman informaatiosisällöstä

Talonrakennusohjelman luonnoksessa ei ole eritelty yhteishankkeisiin sisältyvien kirjastojen pinta-aloja ja näihin kohdistuvia kustannuksia. Ohjelman luvut kuvaavat rakennusten kokonaisuutta sekä Maunulan että Roihuvuoren hankkeissa. Kirjastojen pinta-alatavoitteet ja niitä vastaavia alustavia kustannusarviotietoja sekä tietoa talonrakennusohjelman ulkopuolella toteutettavaksi tarkoitetuista kaupunginkirjaston vuokratilakohteista on erillisessä liitteessä ”Kaupunginkirjaston ehdotukset talonrakennusohjelmaan 2013 - 2017 ja vuokratilahankkeet”.

Tilakeskus on velvoitettu tekemään valtionosuushakemukset omistamistaan tiloista. Se tarvitsee hakemuksia varten tietoa kirjastojen pinta-alasta ja kustannuksista. Olisi toivottavaa, että talonrakennusohjelman tiedoissa näkyisivät yhteishankkeista myös toimijakohtaiset tiedot, kuten kirjaston osuus pinta-alasta ja kustannuksista.

Talonrakennusohjelman liitteenä olevat vuokrahankkeet

Talonrakennushankkeiden rakentamisohjelmassa on esitetty kaupungin omat talonrakennusinvestoinnit. Vuokrahankkeet eivät ole siinä mukana. Tilahankkeiden käsittelyohjeiden mukaan hallintokuntien tulee käsitellä vuokrahankkeita kuten kaupungin omia investointihankkeita. Vuodesta 2010 alkaen ulkopuolisten tilojen vuokraamiseen onkin tarvittu kaupunginjohtajan päätös, jonka valmistelija on tilakeskus. Ulkopuolisen tilan vuokraajana kaupungin toimijoille on tilakeskus.

Mellunmäen kirjasto (1300 hum²;  2013- 2014; vuokrahanke)

Mellunkylässä Mellunmäen ja Vesalan alueen yli 10 000 asukkaan kirjastopalvelut ovat kirjastoauton varassa. Kirjasto on tarkoitus toteuttaa metroradan kaakkoispuolelle rakennettavan kauppakeskuksen yhteyteen.  Kysymyksessä on Helsingin ja Vantaan raja-alueen hanke, jossa kaupunkien raja-alueiden kaupunginosien Mellunmäen, Vesalan sekä Länsimäen asukkaille pyritään mahdollisuuksien mukaan tarjoamaan palvelut yhdessä. Uusi kirjasto parantaa laajenevan kaupungin idässä muuten huonoa palvelutilannetta. Hankkeeseen haetaan uudenlaista toimintakonseptia ja kumppanuuksia alueen eri toimijoiden kanssa. Kirjasto ehdotetaan toteutettavaksi vuokrahankkeena YIT Rakennus Oy:n liikekeskuksen laajennushankkeen yhteydessä.

Tapanilan kirjasto (279 hum²; 2012; vuokrahanke)

Tapanilan Urheilutalosäätiöltä vuokrattu tila on perusparannuksen tarpeessa. Tila on kunnostettu kirjastoksi 1978 eikä sitä sen jälkeen ole peruskorjattu. Vuokranantaja on käynnistänyt perusparannushankkeen, jossa kirjasto remontoidaan nykyisessä paikassaan Urheilutalosäätiön laajennushankkeen yhteydessä.

Tulevaisuuden hankkeita

Herttoniemen metrokirjasto (600 brm²; 2016 - 2017)

Herttoniemen kirjaston palvelut siirretään Herttoniemen metroaseman yhteyteen rakennettavaan uudisrakennukseen, liikenteellisesti erinomaiseen paikkaan, joka samalla voi palvella myös Herttoniemenrannan ja Kulosaaren asukkaita.

Jätkäsaaren kirjasto (700 hum²; 2016 - )

Kaupunginkirjasto on mukana tilakeskuksen johdolla laaditussa tarveselvityksessä Jätkäsaaren Bunkkerin muuttamiseksi kulttuurin ja liikunnan tiloiksi. Tiloihin kaavaillaan myös koulua ja nuorisotiloja uimahallin ja liikuntatilojen lisäksi.

Lähikirjastojen tilojen määrän kehitys suhteessa asukasmäärään

Kaupunginvaltuusto on 2.6.2010 päättäessään palveluverkkojen kehittämisestä antanut mm. kulttuuri- ja kirjastolautakunnalle kehotuksen valmistella kirjastoverkon kehittämissuunnitelmat niin, että lähikirjastojen neliömäärä asukasta kohti ei kasva. 

Opetusministeriön suositus kirjaston pinta-alaksi on 100 m² hyötypinta-alaa / 1000 asukasta, mikä vastaa noin 125 m² huoneistoalaa / 1000 asukasta. Helsingissä tästä tavoitteesta on saavutettu hiukan yli puolet. Kaupunginkirjaston tilat ovat yleensä ottaen ahtaat. Kirjastotilojen kokonaismäärä asukasta kohden on vuosien varrella pienentynyt. Vuonna 2006 kirjastoissa oli huoneistoalaa 66,32 m²/1000 asukasta. Vuoden 2012 asukaslukuun perustuen kirjastotila on vähentynyt ja koko kaupungissa sitä on keskimäärin 0,062 hum²/asukas. Kaupunginkirjaston tilahankkeiden toteutumisen vaikutuksesta kirjastopinta-alaa tulisi lähikirjastoissa suunnitelmakauden viimeisenä vuonna olemaan noin 6 neliösenttimetriä asukasta kohti ja keskustakirjaston toteutuessa kaikkiaan kirjastojen huoneistoalaa olisi noin 8 neliösenttimetriä / asukas.

Esittelijä

Kiinteistöviraston tilakeskus pyytää 30.3.2012 mennessä lausuntoa kiinteistölautakunnalle tilakeskuksen laatimasta talonrakennushankkeiden rakentamisohjelmaluonnoksesta vuosiksi 2013 – 2017.

Tilakeskus ilmoittaa, että hallintokunnille lähetetyssä rakentamisohjelmaluonnoksessa on esitetty enimmäismäärä hallintokunnan ehdottamia hankkeita.

Hallintokuntia pyydetään priorisoimaan hankkeensa mahdollisen karsimisen helpottamiseksi.

Esittelijä

kirjastotoimen johtaja

Maija Berndtson

Lisätiedot

Hanna Aaltonen, johtava suunnittelija, puhelin: 310 85502

hanna.aaltonen(a)hel.fi

Liitteet

1

2.TAE 2013-17_talonrakennushankkeet (versio 20.2.2012)_Kir

2

3.TAE 2013-17_vuokra- ja osakehankkeet (versio 20.2.2012)_Kir

3

Kirjastotoimen ehdotukset talonrakennusohjelmaan 2013-2017_Kir.pdf

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Tilakeskus

Liite 3

 

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 4100

Rautatieläisenkatu 8

+358 9 310 8511

0201256-6

FI8180001600416953

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 52

Faksi

 

Alv.nro

city.library@hel.fi

www.lib.hel.fi

+358 9 310 85517

 

FI02012566