Helsingin kaupunki

Esityslista

8/2017

1 (1)

Kiinteistölautakunta

 

 

 

 

Geo/1

 

20.04.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

Merellinen Helsinki -vuosiraportti

HEL 2017-002412 T 00 04 01

Päätösehdotus

Kiinteistölautakunta päättää merkitä tiedoksi liitteenä olevan julkaisun Merellinen Helsinki -vuosiraportti 2016.

Esittelijän perustelut

Helsingin kaupungin yhtenä keskeisenä tavoitteena valtuustokaudella 2013 - 2017 on merellisen Helsingin kehittäminen ja siten edistää yritystoiminnan, matkailun ja vapaa-ajan mahdollisuuksia ranta-alueilla ja saaristossa sekä vesiliikenteen kehittymistä. Tavoitteena on myös ollut vesiliikenteen turvallisuuden kehittäminen ja parantaminen. Helsingin saaristo herättää jatkuvasti yhä enemmän kiinnostusta ja on päivä päivältä helpommin ihmisten tavoitettavissa.

Tämä tutkimushanke on jatkoa projektille ”Turvalliset rakentamiskorkeudet Helsingin rannoilla vuosina 2020, 2050 ja 2100” (Klk 28.1.2016, § 23). Kiinteistöviraston geoteknisen osaston tilaamassa ja Ilmatieteen laitoksen toteuttamassa tutkimuksessa on saatu uutta aalto-, tuuli- ja vedenlämpötilamittaustietoa. Suomenlinnan edustalle on asennettu Helsingin sisävesien aallokkoa mittaava aaltopoiju ”Buli” (Suomenlinnan aaltopoiju), josta on julkaistu lukuisia lehtiartikkeleita. Aiemmin vastaavaa mittauspoijua ei Helsingin sisävesillä ole ollut, eikä myöskään missään Suomessa lähellä rannikkoa. Lisäksi syksyn 2016 aikana Kruunuvuorenrannan sääasemalle asennettiin meriveden syvyyssuunnassa lämpötilaa mittaava kaapeli sääaseman kunnostustöiden yhteydessä.

Mittaustietojen perusteella on tehty tarkempaa jatkoanalyysia, josta on merkittävää hyötyä niin veneilijöille ja lauttaliikenteen käyttäjille kuin myös Ilmatieteenlaitokselle ja Suomen ympäristökeskukselle. Mittaustulokset on viety käyttäjälle havainnolliseen graafiseen muotoon ja ne on esitetty käyttäjille Merellinen Helsinki -projektin nettisivuilla. Lisäksi mittausdata on haluttu tarjota avoimen datan muodossa mahdollisten jatkosovellusten kehitystä varten. Aaltoennuste (2 vrk) Suomenlahden aaltopoijulle on työnalla ja valmistuu kun riittävä määrä mittausdataa on kerätty mallin luomista varten.

Merivesiliikenteen turvallisuusasioita on kartoitettu Helsingin lähivesillä liikkuville kyselytutkimuksella (7/2016), johon saatiin runsaasti vastauksia. Kyselyraportin tulokset ovat tämän esityslistan liitteenä.

Merellinen Helsinki -projektin ohjauksesta vuonna 2016 vastasi työryhmä, jonka puheenjohtajana toimi Ilkka Vähäaho ja sihteerinä Paavo Lahdenperä kiinteistöviraston geotekniseltä osastolta sekä jäseninä Henrik Ahola ja Markku Granholm kaupunkisuunnitteluvirastosta, Hannu Airola liikuntavirastosta, Emil Vahtera ympäristökeskuksesta, Tero Sievänen Helsingin Satama Oy:stä, Jarmo Häkkinen, Mika Laapio ja Aki Salomaa Rajavartiolaitoksesta sekä Kimmo Kahma Akateemiset konsultit Oy:stä.

Ilmatieteen laitoksella työstä vastasivat Jan-Victor Björkqvist ja Milla Johansson yhdessä Lauri Laakson ja Tuomo Roineen kanssa.

Merellinen Helsinki -internetsivujen tuottamisesta ja koodauksesta vastasivat Jonni Takala ja Aimo Karvinen kiinteistöviraston geotekniseltä osastolta.

Merellinen Helsinki - Nettisivupalvelu löytyy helposti muistettavissa olevissa muodoissa sekä suomen kieltä ymmärtäville että sitä ymmärtämättömille osoitteista:

http://www.marinehelsinki.fi

http://meri.hel.fi

Sivustosta tullaan mahdollisimman pian julkistamaan myös ruotsin- ja englanninkieliset versiot. Lisäksi käytetystä ammattitermistöstä tullaan julkistamaan termit sanallisesti ja graafisesti. Merellinen Helsinki -sivuston tarkoituksena on koota kaikki oleellinen Helsingin merialueita koskeva tieto yhteen paikkaan linkittämällä mm. kalastusta palvelevia sivuja, tietoja (uima)rantojen veden laadusta, veneilyyn ja veneilyturvallisuuteen liittyviä linkkejä sekä Suomenlinnan webkamerat. Suomenlinnan aaltopoijun reaaliaikainen mittausdata kertoo veneilijöille senhetkisen aallokon suuruuden ja pian myös kahden vuorokauden aaltoennusteen. Suomenlinnan ja Helsingin avomeripojujen sekä tuulimittareiden mittausdatan analysoinnin perusteella on kehitetty malli, joka yleistää ajantasaisen aaltotilanteen Helsingin lähivesien eri alueille seuraaviin luokkiin: Merkitsevä aallonkorkeus a) Alle 0,25 m b) 0,25 - 0,50 m c) 0,50 - 1,00 m d) Yli 1,00 m. Huom ! Yksittäiset suurimmat aallot ovat noin kaksinkertaiset merkitsevään aallonkorkeuteen nähden.

Aaltopoijun reaaliaikaista tiedonhakua varten ollaan rakentamassa myös tekstiviestipalvelua. Lähettämällä viesti ”Aalto Suomenlinna” numeroon 16161 saadaan tulokseksi senhetkinen merkitsevä aallonkorkeus, aallokon suunta, aallonpituus ja periodi sekä veden lämpötila.

Esittelijä

osastopäällikkö

Ilkka Vähäaho

Lisätiedot

Paavo Lahdenperä, projektipäällikkö, puhelin: 310 34295

paavo.lahdenpera(a)hel.fi

Ilkka Vähäaho, osastopäällikkö, puhelin: 310 37811

ilkka.vahaaho(a)hel.fi

Liitteet

1

Merellinen Helsinki_vuosiraportti 2016

2

Helsingin lähivesiliikenteen kyselytutkimuksen yhteenvetoraportti

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Kaupunginkanslia

Liite 1
Liite 2

Kaupunkisuunnitteluvirasto

Liite 1
Liite 2

Rakennusvalvontavirasto

Liite 1
Liite 2

Pelastuslaitos

Liite 1
Liite 2

Rakennusvirasto

Liite 1
Liite 2

Liikuntavirasto

Liite 1
Liite 2

Ympäristökeskus

Liite 1
Liite 2

Rajavartiolaitos

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano
Liite 1
Liite 2

Helsingin satama Oy

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano
Liite 1
Liite 2

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 2202

Malmin asematie 3 A

+358 9 310 1671

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 70

Faksi

 

Alv.nro

geo@hel.fi

http://www.hel.fi/kv/geo

+358 9 310 37840

 

FI02012566