Helsingin kaupunki

Esityslista

8/2017

1 (1)

Kiinteistölautakunta

 

 

 

 

Vp/5

 

20.04.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

Kiinteistöviraston talousarvion toteutumisennuste sekä toiminnan osavuosikatsaus 1/2017

HEL 2017-003040 T 02 02 01

Päätösehdotus

Kiinteistölautakunta päättää merkitä tiedoksi vuoden 2017 ensimmäisen talousarvion toteutumisennusteen.

Esittelijän perustelut

Kaupunginhallituksen 7.12.2016 antamien talousarvion 2017 noudattamisohjeiden mukaan virastojen ja laitosten on annettava lauta- ja johtokunnille talousarvion toteutumisennuste, joka laaditaan neljä kertaa vuodessa. Toteutumisennuste on laadittu yhdistelmänä koko virastosta sekä erikseen kustakin talousarviokohdasta. Talousarvion toteutumisennusteen ensisijainen vertailuperusta on lautakunnan vuodeksi 2017 vahvistama toimintasuunnitelma ja tulosbudjetti.

5 21 Kiinteistötoimi

Käyttötalous

Kiinteistöviraston ensimmäisen ennusteen mukaan käyttötulot talousarvion kohdan käyttötalouden tulojen ennustetaan ylittyvän 10 milj. euroa tulosbudjettiin nähden. Menojen ennustetaan ylittyvän 0,35 milj. euroa tulosbudjettiin nähden.


Taulukko 1. Kiinteistöviraston käyttötalous ml. tilakeskus

52101 Kiinteistövirasto ilman tilakeskusta

Perusviraston tuloista ulkoisten maanvuokratulojen osuus on 210 milj. euroa. Maankäyttösopimuksiin perustavia korvauksia arvioidaan kertyvän 21 milj. euroa. Perusviraston käyttömenojen ennustetaan olevan budjetin mukainen.


Taulukko 2. Kiinteistöviraston käyttötalous ilman tilakeskusta

52103 Tilakeskus

Sitovan toimintakatetavoitteen ennustetaan saavutettavan. Kuluvan vuoden menokehitys on ollut maltillista. Erityisesti rakennusten kunnossapitomenoista on syntynyt säästöä. Toimintakate-ennuste tarkentuu vuoden toisessa ennusteessa, joka tehdään uuden organisaation mukaisena. Tilakeskuksen käyttötalouden osalta ensimmäinen toteutumisennuste ja samalla viiden kuukauden toteutumisennuste on vahvistetun tulosbudjetin mukainen.


Taulukko 3. Tilakeskuksen käyttötalous

52105 Avustukset asuintalojen hissien rakentamiseen

Menoja ennustetaan toteutuvan 1,9 milj. euroa. Budjetti 1,6 milj. euroa ei sisällä ylitysoikeutta 353 000 euroa. Käyttötalouden ennusteet on esitetty liitteessä nro 1.

Investoinnit, tulot

Kiinteän omaisuuden myyntitavoite on talousarviossa 100 milj. euroa. Ennuste tälle vuodelle on tulosbudjetin mukainen. Rakennusten ja osakkeiden myyntitavoite on 35 milj. euroa ja ennuste tälle vuodelle 14,5 milj. euroa.

Investoinnit, menot

Investointimäärärahoja ennustetaan käytettävän noin 26,5 milj. euroa. Tästä maanostojen osuuden arvioidaan olevan noin 14 milj. euroa. Määrärahoja käytetään myös tonttien rakentamiskelpoiseksi saattamiseen noin 10 milj. euroa ja täydennysrakentamiskorvauksiin noin 2,5 milj. euroa.

Tilakeskuksella on käytössä talonrakennusmäärärahaa ylitysoikeudet huomioiden 211,0 milj. euroa. Summasta uudis- ja lisärakennushankkeisiin on osoitettu 66,0 milj. euroa, korjaushankkeisiin 136,3 milj. euroa ja kaupungintalokorttelien kehittämiseen 8,7 milj. euroa. Ensimmäisen toteutumisennusteen mukaan talonrakennusmäärärahaa käytetään 179 milj. euroa eli 85 % budjetoidusta määrärahasta. Uudisrakentamismäärärahasta käytetään 86 % ja korjausrakentamismäärärahasta käytetään 83 %. Kaupungintalokorttelien kehittämismäärärahasta käytetään 94 %.

Irtaimen käyttöomaisuuden määrärahaa ennustetaan käytettävän 0,9 milj. euroa.

Arvopapereiden osalta Hitas-osakkeiden ostamiseen käytetään 0,5 milj. euroa käytettävissä olevan määrärahan ollessa 1,0 milj. euroa.


Taulukko 4. Investoinnit

Investointiosan ennusteet on esitetty liitteessä nro 2.

Tilakeskuksen investointiosan ennuste on esitetty liitteessä nro 3.

Tavoitteiden toteutuminen

Ennusteen mukaan viraston taloudelliset sitovat tavoitteet toteutuvat.


Taulukko 5. Sitovat tavoitteet

Viraston kaikki toiminnalliset tavoitteet ja muut keskeiset suoritteet on esitetty osavuosikatsauksen liitteessä nro 4.

Osastojen toiminta - yhteenveto

Kiinteistöjen kehittämisyksikkö osallistuu asuntokannan, mm. työsuhdeasuntojen, erityisryhmien asuntojen ja kaupungin suorassa omistuksessa olevien asuntojen, vuokraustoiminnan selvittämiseen. Osasto osallistuu kaupunginkanslian koordinoimaan Hakaniemen kehittämiseen. Yksikkö osallistuu lisäksi Jätkäsaaren, Herttoniemen ja Kalasataman kehittämishankkeisiin. Lisäksi kiinteistöjen kehittämisyksikkö vastaa teknisten virastojen taloprojektin vetämisestä. Yksikön järjestämä Jätkäsaaren Bunkkerin toteutuskilpailu on päättynyt huhtikuussa 2016. Hankkeen asemakaavamuutoksesta ja hankekokonaisuuden hyväksymispäätöksestä on valitettu, mikä viivästyttää aikatauluja. Uutena tavoitteena on kiinteistön myynti ja rakennustöiden aloittaminen keväällä 2017.

Tonttiosaston toiminnan painopisteenä on sitovien toiminnallisten tavoitteiden saavuttaminen. Ulkoisten maanvuokrien sitova tavoite on 210 milj. euroa. Ennuste tälle vuodelle on 210 milj. euroa. Asuntotontteja on luovutettu maaliskuun loppuun mennessä 51000 kem², vastaava määrä ja koko vuoden ennuste on tällä hetkellä 380 000 kem². Useita tonttikilpailuja on parhaillaan valmisteilla ja kevään aikana on tarkoitus saattaa päätöksen useita jo viime vuonna aloitettuja tontinluovutu-smenettelyjä, eli Pohjois-Pasilan Postipuiston alueen ilmoittautumis- ja neuvottelumenettely sekä kohtuuhintaisen kerrostalorakentamisen kehittämiseen tähdännyt ilmoittautumis- ja neuvottelumenettely. Lisäksi loppukeväällä on tarkoitus saattaa päätöksentekoon merkittävä Keski-Pasilan aluetta koskeva maapoliittisten sopimusten kokonaisuus.

Toimitilahankkeita on meneillään useita. Merkittävimmät hankkeet ovat Kalasataman keskuksen kauppakeskus Redi, Pasilan keskuksen hybridihanke Tripla, Kasarminkadun entisen rakennusviraston talon tilalle toteutettava toimitilahanke, Pasilan Ilmalan toimitilahanke (Hartela) sekä Salmisaaren toimitilahanke (Technopolis III vaihe).

Östersundomissa jatketaan maanhankintaa maapoliittisten periaatteiden mukaisesti. Kauppoja ja kauppapäätöksiä on tehty noin 4 ha:sta. Maanhankinnan määrä on vuodesta 2008 alkaen kauppapäätökset mukaan lukien noussut 600 ha:iin ja kaupungin omistus Östersundomissa, vastaavasti noin 1 530 ha:iin, vastaten noin 60 % maapinta-alasta.

Vuoden 2011 alusta on alettu seurata systemaattisesti kaikkien pohjatutkimustilausten valmistumisen oikea-aikaisuutta. Aikavälillä 1.1. - 31.3.2017 oikea-aikaisuusmittauksen tulos oli 82 % (vuonna 2016, 97 %). Uusia geoteknisiä projekteja on alkuvuonna käynnistetty 49 kpl, vuonna 2016 määrä oli 53 kpl. Talousarvioon kirjattu geoteknisten suoritteiden määrä (pohjatutkimusprofiileja tietokannassa) tulee arviolta olemaan noin 265 000 kpl. Arvio on 2 000 kpl yli talousarviotavoitteen.

Kaupunkimittausosasto ennuste kuluvalle vuodelle on talousarvion mukainen tulokertymä. Tiukan menobudjetin, sisältäen oletetun keskimääräisen tulospalkkiotason, ennustetaan myös toteutuvan talousarvion mukaisesti. Osasto on mukana kaupungin 3D-tietomallihankkeessa mm. laserpiste- ja viistokuva-aineistojen julkaisemisessa sekä mallituotannon edellyttämässä aineistojen esikäsittelyssä. Ennusteen mukaan sitova tavoite, neljän keskeisen palvelun keskiarvo, saavutetaan.

Asunto-osaston sitova tavoite on vapautuvien vuokra-asuntojen markkinointiaika, keskiarvo pv. Toteutumisennuste on  tällä hetkellä, alkuvuoden seurantaraporttien perusteella 5 päivää eli tavoitteen mukainen. Sitova tavoite on enintään 5 päivää. Hissiavustuksiin varatut määrärahat ylitysoikeuksineen ovat noin 1,9 milj. euroa. Ennusteen mukaan määrärahaa käytetään 1,9 milj. euroa. Tänä vuonna avustus kohdistuu 60 jälkiasennushissin rakentamiseen. Tavoite saavutetaan, hissejä on valmistumassa 73 kpl.

Tilakeskuksen sitova toimintakatetavoite saavutettaneen. Kuluvan vuoden menokehitys on ollut maltillista. Erityisesti rakennusten kunnossapitomenoista on syntynyt säästöä. Toisessa ennusteessa uuden organisaation mukaisena pystytään tekemään luotettavampi ennuste toimintakatteen muodostumisesta. Tilakeskuksen käyttötalouden osalta ensimmäinen toteutumisennuste ja samalla viiden kuukauden toteutumisennuste on vahvistetun tulosbudjetin mukainen. Talonrakennusinvestointeihin osoitettua määrärahaa käytetään ennusteen mukaan 179 milj. euroa. Investointiennuste perustuu tehtyihin tilauksiin ja toteutusaikataulujen perusteella arvioituun laskutukseen. Hankkeita oli käynnissä 28.2.2017 noin 600 kappaletta.

Kaupungin ydintoiminnan kannalta tarpeettomien kiinteistöjen ja osakehuoneistojen myyntejä on jatkettu tavoitteena korjausinvestointien tarpeen pienentäminen. Talousarviossa tavoitteeksi on asetettu 35 milj. euron myyntitulot rakennuksista. Tilakeskus arvioi vuoden 2017 myyntien olevan 14,5 milj. euroa ilman Metropolian kohteiden myyntiä. Myyntituloista Englantilaisen koulun osuus on noin 10 milj. euroa ja Kristillisen koulun osuus noin 2 milj. euroa.

Kiinteistöviraston osastojen katsaukset on esitetty liitteessä nro 5.

Esittelijä

virastopäällikkö

Jaakko Stauffer

Lisätiedot

Elina Ahonen, taloussuunnittelija, puhelin: 310 32771

elina.ahonen(a)hel.fi

Liitteet

1

Käyttötalous

2

Investointien ennuste

3

Tilakeskuksen investointien ennuste

4

Sitovat tavoitteet

5

Osastojen katsaukset

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Otteet

Ote

 

Kaupunginkanslia

 

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 2200

Fabianinkatu 31 D

+358 9 310 1671

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 10

Faksi

 

Alv.nro

real.estate@hel.fi

http://www.hel.fi/kv

+358 9 310 36512

 

FI02012566