Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

10/2014

1 (1)

Kiinteistölautakunta

 

 

 

 

To/13

 

15.05.2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 277

Alueen vuokraaminen Brosair Oy:lle Hernesaarenrannasta helikopterihallia varten

HEL 2013-007797 T 10 01 01 04

Kiinteistökartta 49/670 495 ja 51/670 496, Hernematalankatu / Hernesaarenranta

Päätös

Kiinteistölautakunta päätti vuokrata Brosair Oy:lle (Y-tunnus 2189884-1) tai sen toimesta myöhemmin perustettavan yhtiön lukuun Helsingin kaupungin 20. kaupunginosan (Länsisatama) asemakaavassa puistoksi (20 P) merkityltä alueelta liitekartan mukaisen noin 300 m²:n suuruisen alueen helikopterihallia ja siihen liittyvää toimistotilaa varten seuraavin ehdoin:

1

Vuokra-aika on 1.6.2014 - 31.5.2018 ja jatkuu sen jälkeen kuuden (6) kuukauden irtisanomisajoin.

2

Vuosivuokra on 2 880 euroa (300 m² x 0,80 e/m²/kk) ja se maksetaan kaksi kertaa vuodessa laskun eräpäivään mennessä.

Lisäksi vuokralaiselta peritään vuosittain erilliskorvauksena kulloinkin voimassa olevaa laskeutumismaksua, joka oli vuonna 2013 suuruudeltaan 10,09 euroa/laskeutuminen. Vuokralainen on velvollinen toimittamaan kalenterivuosittain tiedon laskeutumiskerroista kiinteistöviraston tonttiosastolle.

Ellei vuokraeriä erääntymispäivinä suoriteta, vuokralainen on velvollinen maksamaan langenneille erille erääntymispäivästä maksupäivään asti korkoa ja perimispalkkiota kaupunginhallituksen vahvistaman päätöksen mukaan.

3

Vuokralaisen on ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista maksettava 1 500 euron suuruinen pantti Helsingin kaupunginkanslian talous- ja suunnitteluosaston varainhallinnan kassaan (Kallion virastotalo, Toinen linja 4) tai annettava kaupungille vakuudeksi em. suuruinen pankin antama omavelkainen pankkitakaus tai pankkitalletustodistus, jossa on mukana pankin antama kuittaamattomuustodistus. Mahdollisen pankkitakauksen on oltava voimassa toistaiseksi ja 3 kk vuokra-ajan päättymisen jälkeen.

Pantti tai omavelkainen pankkitakaus tai pankkitalletustodistus on vakuutena vuokran maksamisesta korkoineen ym. vuokralaiselle tästä vuokrauksesta aiheutuvien velvollisuuksien täyttämisestä samoin kuin siitä korvauksesta, jonka vuokralainen saattaa olla velvollinen suorittamaan vuokrakohteen hallinnasta vuokra-ajan päättymisen jälkeen.

Vakuus palautetaan vuokra-ajan tai alueen käytön päättymisen jälkeen siltä osin, kun kaupungilla ei ole vuokrauksesta johtuvia saatavia.

4

Vuokralainen hankkii kustannuksellaan kaikki toimintansa tarvitsemat luvat sekä vastaa sähkö-, vesi-, jätehuolto- ym. järjestelyistä.

Vuokralaisella on oikeus käyttää Hernesaaren lentopaikkaa kentän lupaehtojen määrittämällä tavalla ja laajuudessa.

Vuokralainen on velvollinen osallistumaan kentän kunnossa- ja puhtaanapidosta aiheutuviin kustannuksiin lentotoimintansa edellyttämässä laajuudessa.

5

Vuokralaisen vastuulla on rakentaa tai rakennuttaa sekä ylläpitää alueelle johtava kulkuyhteys yhdessä muiden alueen vuokralaisten kanssa.

6

Vuokra-alue on pidettävä jatkuvasti yleisilmeeltään siistinä eikä sinne saa varastoida käytöstä poistettuja ja kaatopaikalle kuuluvia tai romuksi luokiteltavia tavaroita.

7

Vuokraus ei oikeuta kaivutöiden suorittamiseen alueella ilman asianmukaisia kaivulupia.

8

Vuokraoikeuden siirto ei ole vapaa, eikä aluetta tai sen osaa saa vuokrata kolmannelle.

9

Vuokralaisen tulee selvittää rakentamistoimenpiteiden luvanvaraisuus Helsingin kaupungin rakennusvalvontavirastosta (puh. 09 – 310 2611*) sekä hankkia tällaiset ja muut tarvittavat luvat ennen rakennus- tai muihin luvanvaraisiin toimenpiteisiin ryhtymistä.

Vuokralainen vastaa lupahakemuksista ym. rakentamiseen liittyvistä kustannuksista siinäkin tapauksessa, että rakennustoimenpiteelle ei myönnetä maankäyttö- ja rakennuslain edellyttämää lupaa.

10

Vuokralainen on velvollinen huolehtimaan siitä, että vuokra-alue ei vuokralaisen toimesta tai muutoin pilaannu.

Mikäli vuokra-alue vuokra-aikana tapahtuneen onnettomuuden tai muun syyn vuoksi pilaantuu, vuokralainen on velvollinen viipymättä ilmoittamaan asiasta viranomaisille ja erikseen kirjallisesti kiinteistöviraston tonttiosastolle sekä puhdistamaan alueen.

Mikäli vuokralainen laiminlyö tässä tarkoitetun velvollisuutensa, vuokranantajalla on oikeus tutkia ja puhdistaa saastunut alue vuokralaisen lukuun ja periä toimenpiteistä aiheutuvat kustannukset vuokralaiselta.

Vuokralaisen tulee vuokra-ajan päättyessä esittää kaupungille riittävä selvitys siitä, mitä toimintaa alueella on harjoitettu ja mitä jätteitä tai aineita alueella säilytetään tai on säilytetty sekä onko maaperän todettu saastuneen taikka onko maaperässä jätteitä tai aineita, jotka voivat aiheuttaa maaperän saastumista.

11

Vuokra-alue on tyhjennettävä, aita ja rakennelmat poistettava sekä alue saatettava kiinteistöviraston tonttiosaston hyväksymään kuntoon vuokra-ajan päättymiseen mennessä.

12

Mikäli vuokra-aluetta ei ole tyhjennetty (1) kuukauden kuluessa vuokra-ajan päättymisestä, kaupungilla on oikeus menetellä alueella olevan omaisuuden suhteen parhaaksi katsomallaan tavalla. Alueen tyhjentämis- ja siistimiskulut sekä maanvuokraa vastaava korvaus alueen käytöstä kuntoon saattamiseen saakka peritään vuokralaiselta.

13

Alueella on suoritettava tarkastuskatselmus viikon kuluessa vuokra-ajan päättymisestä. Vuokralaisen on sovittava katselmuksen suorittamisajasta etukäteen kiinteistöviraston tonttiosaston tarkastusjaoksen kanssa.

14

Vuokralaisen on viivytyksettä ilmoitettava kirjallisesti kiinteistöviraston tonttiosastolle nimeään sekä kotipaikka- ja laskutusosoitettaan koskevat muutokset.

Kaupungilla on oikeus antaa vuokralaiselle tähän sopimukseen perustuvat tiedoksiannot, ilmoitukset ja kehotukset lähettämällä ne todisteellisesti vuokralaisen viimeksi kaupungille ilmoittamaan
laskutusosoitteeseen. Tiedoksiannon katsotaan tällöin saapuneen vastaanottajalle viimeistään seitsemäntenä päivänä lähettämisen jälkeen, jos se on lähetetty kaupungille viimeksi ilmoitettuun
laskutusosoitteeseen.

Vuokranantajalla on oikeus pyydettäessä antaa tähän sopimukseen perustuvia tietoja kolmannelle.

15

Kaupunki ei vastaa vuokralaiselle aiheutuneista kustannuksista, mikäli päätös oikaisuvaatimuksen, kunnallisvalituksen tai ylemmän toimielimen päätöksen johdosta muuttuu tai kumoutuu.

(S0120-295)

Esittelijä

osastopäällikkö

Juhani Tuuttila

Lisätiedot

Merja Sorakari, tarkastaja, puhelin: 310 34225

merja.sorakari(a)hel.fi

Liitteet

1

Kartta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Sisäinen jakelu

Liite 1

Muut otteidensaajat

Liite 1
Oikaisuvaatimusohje, kiinteistölautakunta

Vuokralainen

Oikaisuvaatimusohje, kiinteistölautakunta
Liite 1

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Hakemus

Brosair Oy hakee vuokralle noin 300 m²:n suuruista aluetta Helsingin kaupungin 20. kaupunginosan (Länsisatama) asemakaavassa puistoksi (20 P) merkityltä alueelta, joka sijaitsee Hernesaaren helikopterikentän vieressä.

Hakemuksessaan Brosair Oy toteaa muun muassa seuraavaa:

Brosair Oy on vuonna 2008 perustettu yksityinen, erityisesti helikopteritilauslentoihin erikoistunut yhtiö. Yhtiön liiketoimintaan sisältyy kaiken kattavasti ilmailun eri osa-alueet ilma-alusten operoinnista ja omistamisesta lentoyhtiöiden omistamiseen ja hallinnointiin.

Yhtiön erityisenä kehitysalueena ja tavoitteena on jo pitkään ollut kehittää Suomen ja erityisesti pääkaupunkiseudun ja Helsingin helikopterilentotoimintaa. Tämän liiketoiminnan kehittämisen edellytyksenä on, että yhtiö saa vuokrattua toiminnalleen tonttialueen Helsingin Hernesaaren helikopterikentältä.

Yhtiön ensivaiheen suunnitelma hallin käytölle on pienellä, yksimoottorisella helikopterilla tapahtuvan lentotoiminnan tukeminen siten, että helikopterille saadaan kiinteä suoja ja operointipaikka Hernesaareen. Suunniteltu kalusto on samanlaista kuin Hernesaaresta nykisin operoivan Helsingin Helikopterikeskus Oy:n helikopterikalusto. Lennot on suunniteltu toimivan tilauslentopohjalta ja niitä tulisi olemaan muutamia viikossa hieman sesongista riippuen.

Hernesaaren rakentamisaikataulu

Hernesaaren osayleiskaava on valmisteilla ja kaavoituksen tavoitteena on merihenkinen ja viihtyisä kantakaupungin osa. Alueelle jää risteilijälaituri.

Länsisatamaprojektilta ja kaavoittajalta saadun tiedon mukaan rakentaminen alkaa aikaisintaan vuonna 2020, joten alueen vuokraaminen tilapäisesti vuoden 2018 loppuun on mahdollista eikä siitä aiheudu viivästystä esirakentamiselle.

Alueen vuokraukset

Kiinteistölautakunta on 15.2.2000 (141 §) tekemällään päätöksellä vuokrannut Hernesaaresta Helikopterikeskus Helsinki Oy:lle noin 6 170 m² helikopterikentän pitoa varten, ja heidän edustaja toimii lentopaikan päällikkönä vastaten lentopaikan lentotoiminnasta. Ympäristökeskuksen mukaan kaikki kentän lennot tulee tehdä Helikopterikeskus Helsinki Oy:n ympäristöluvan puitteissa. Nykyinen ympäristölupa ei ole esteenä Brosair Oy:n lennoille, jos yhtiön toiminta pystytään toteuttamaan nykyisen ympäristöluvan puitteissa. Brosair Oy arvioi, että ainakin aluksi lentoja tulisi olemaan muutamia viikossa hieman sesongista riippuen.

Vuokra-aika ja vuokra

Alueen kaavoitus- ja esirakentamistilanne huomioon ottaen voisi vuokra-aika olla 1.6.2014 - 31.5.2018 ja jatkua sen jälkeen toistaiseksi kuuden (6) kuukauden irtisanomisajoin.

Toimintaa varten rakennetaan vain kevythalli helikopterin säilyttämistä varten sekä siihen sisältyvät toimistotilat, joten vuokra voisi määräytyä tilapäistaksan mukaisesti 0,80 e/m²/kk eli 2 880 euroa vuodessa.

Esittelijän mielestä Brosair Oy:n vuokraukselle ei ole estettä, mikäli se pystyy toteuttamaan toimintansa edellä mainitun ympäristöluvan mukaisesti.

Esittelijä

osastopäällikkö

Juhani Tuuttila

Lisätiedot

Merja Sorakari, tarkastaja, puhelin: 310 34225

merja.sorakari(a)hel.fi

Liitteet

1

Kartta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Sisäinen jakelu

Liite 1

Muut otteidensaajat

Liite 1
Oikaisuvaatimusohje, kiinteistölautakunta

Vuokralainen

Oikaisuvaatimusohje, kiinteistölautakunta
Liite 1

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 2214

Fabianinkatu 31 D

+358 9 310 1671

0201256-6

FI4780001370069628

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 10

Faksi

 

Alv.nro

tontti@hel.fi

http://www.hel.fi/kv/tontti

+358 9 310 36380

 

FI02012566