Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

8/2014

1 (1)

Kiinteistölautakunta

 

 

 

 

Tila/1

 

16.04.2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 196

Eräiden erillistalojen myynnin valmistelu

HEL 2014-004783 T 10 01 03

Päätös

Kiinteistölautakunta päätti valtuuttaa tilakeskuksen valmistelemaan myyntiä seuraavien erillistalokohteiden osalta Helsingin kaupungin maanvuokraoikeudella (tonttiin, maarekisteritilaan, määräalaan, pihapiiriin, rakennuspaikkaan) toteutustapana avoin tarjouskilpailu käypään arvoon tarjousten hyväksymis- tai hylkäysehdolla, kuitenkin jäljempänä mainituin kohteittain poikkeavin ehdoin:

1.   Furuvikintie 5, Villa Furuvik, Laajasalo

2.   Heikinniementie 2 a, Meilahti

3.   Hämeentie 178, Vanhakaupunki

4.   Kallvikinniementie 18, Vitsippan, Vuosaari

5.   Mariankatu 3, Kruununhaka

6.   Otavantie 10, Lauttasaaren kartano

7.   Pasilanraitio 14, Eevanmäki, Pasila

8.   Seurasaarentie 11, Villa Furunäs, Meilahti

9.  Skatanniementie 19, Skatan  tila, Vuosaari

10.  Vihdintie 19, Haaga

11.  Vanha Rantatie 254, Killinmäki, Kirkkonummi

12.  Hyvölän kesäkoti Vihdin Ojakkalassa

13.  Opetusvirastolta vapautuvat kesäsiirtolat Ristiina ja Salo

14.  Merikannontie 10, Cafe Regatta

Mariankatu 3 myydään ensisijaisesti neuvottelumenettelyllä, koska kohteesta pidetty tarjouskilpailu ei tuottanut yhtään tulosta. Mikäli neuvottelumenettely ei tuota haluttua tulosta, harkitaan erikseen tarjousmenettelyä tuonnempana.

Kallvikinniementie 18 myydään tontteineen.

Otavantie 10, Lauttasaaren kartano myydään tarjouskilpailulla, kun on nähtävissä, että tarjous/tarjouksia on saatavissa.

Villa Furunäsiä koskevassa kilpailutusohjelmassa varataan mahdollisuus, että ostotarjousten vertailussa voidaan hinnan ohella huomioida tarjoajien mahdolliset sitoumukset taiteilijatalon perinteen jatkamiseen.

Killinmäki myydään tarvittavine määräaloineen.

Hyvölän kesäkoti myydään maarekisteritiloineen.

Opetusvirastolta vapautuvat kesäsiirtolat Ristiina ja Salo myydään maapohjineen.

Merikannontie 10, Cafe Regatta myydään ensisijaisesti neuvottelukaupalla.

Samalla kiinteistölautakunta päätti oikeuttaa tilakeskuksen tekemään vähäisiä muutoksia em. ehtoihin.

Käsittely

Arto Hiltunen: Muutan esitystäni seuraavasti:

Päätösehdotusta muutetaan lisäämällä siihen uusi kuudes kappale seuraavasti:

Villa Furunäsiä koskevassa kilpailutusohjelmassa varataan mahdollisuus, että ostotarjousten vertailussa voidaan hinnan ohella huomioida tarjoajien mahdolliset sitoumukset taiteilijatalon perinteen jatkamiseen.

Päätösehdotus perutaan Hermanissa osoitteessa Hämeentie 39 a sijaitsevan Kruunumakasiinin osalta.

 

Esittelijä

tilakeskuksen päällikkö

Arto Hiltunen

Lisätiedot

Markku Metsäranta, toimitilapäällikkö, puhelin: 310 40369

markku.metsaranta(a)hel.fi

Otteet

Ote

 

Tilakeskus

 

Päätösehdotus

Kiinteistölautakunta päättää valtuuttaa tilakeskuksen valmistelemaan myyntiä seuraavien erillistalokohteiden osalta Helsingin kaupungin maanvuokraoikeudella (tonttiin, maarekisteritilaan, määräalaan, pihapiiriin, rakennuspaikkaan) toteutustapana avoin tarjouskilpailu käypään arvoon tarjousten hyväksymis- tai hylkäysehdolla, kuitenkin jäljempänä mainituin kohteittain poikkeavin ehdoin:

1.   Furuvikintie 5, Villa Furuvik, Laajasalo

2.   Heikinniementie 2 a, Meilahti

3.   Hämeentie 178, Vanhakaupunki

4.   Hämeentie 39 a, Kruunumakasiini, Hermanni

5.   Kallvikinniementie 18, Vitsippan, Vuosaari

6.   Mariankatu 3, Kruununhaka

7.   Otavantie 10, Lauttasaaren kartano

8.   Pasilanraitio 14, Eevanmäki, Pasila

9.   Seurasaarentie 11, Villa Furunäs, Meilahti

10.  Skatanniementie 19, Skatan  tila, Vuosaari

11.  Vihdintie 19, Haaga

12.  Vanha Rantatie 254, Killinmäki, Kirkkonummi

13.  Hyvölän kesäkoti Vihdin Ojakkalassa

14.  Opetusvirastolta vapautuvat kesäsiirtolat Ristiina ja Salo

15.  Merikannontie 10, Cafe Regatta

Mariankatu 3 myydään ensisijaisesti neuvottelumenettelyllä, koska kohteesta pidetty tarjouskilpailu ei tuottanut yhtään tulosta. Mikäli neuvottelumenettely ei tuota haluttua tulosta, harkitaan erikseen tarjousmenettelyä tuonnempana.

Kallvikinniementie 18 myydään tontteineen.

Otavantie 10, Lauttasaaren kartano myydään tarjouskilpailulla, kun on nähtävissä, että tarjous/tarjouksia on saatavissa.

Killinmäki myydään tarvittavine määräaloineen.

Hyvölän kesäkoti myydään maarekisteritiloineen.

Opetusvirastolta vapautuvat kesäsiirtolat Ristiina ja Salo myydään maapohjineen.

Merikannontie 10, Cafe Regatta myydään ensisijaisesti neuvottelukaupalla.

Samalla kiinteistölautakunta päättää oikeuttaa tilakeskuksen tekemään vähäisiä muutoksia em. ehtoihin.

Esittelijän perustelut


Myynnit perustuvat kiinteistölautakunnan 18.11.1997 (769 §) hyväksymään periaatepäätökseen pientalojen myynnistä ja myyntineuvottelujen käymisestä pitkäaikaisten vakiintuneiden vuokralaisten kanssa sekä edelleen kiinteistölautakunnan 6.9.2012 (457 §) hyväksymiin myyntiperiaatteisin.

1. Furuvikintie 5, Villa Furuvik, Laajasalo

Laajasalossa, osoitteessa Furuvikintie 5, sijaitsevan kohteen asemakaavassa on määritelty suojeltavan rakennuksen pihapiiri, jolla olevia rakennuksia saa käyttää yhdistys- tms. julkiseen tai puolijulkiseen toimintaan. Käyttötarkoitus on kokoontumiskiinteistö. Mikäli se halutaan muuttaa asunnoksi, on haettava käyttötarkoituksen muutosta. Alueella saa olla asunto kiinteistön hoidolle tai toiminnalle tarpeellista henkilöä varten. Rakennus on rakennettu vuonna 1942 ja on pinta-alaltaan 455 m². Toistaiseksi yhden kuukauden irtisanomisajalla oleva vuokrasopimus puretaan päättymään vuoden 2014 lopussa. Vuokra-aluekartta on määritetty yhdessä Helsingin kaupungin rakennusviraston kanssa.

2.  Heikinniementie 2 a, Meilahti

Meilahdessa, osoitteessa Heikinniementie 2 a, sijaitsevan kohteen kaavassa on määritelty rakennusala, jolle saa sijoittaa asuntoja tai sosiaalitointa palvelevia tiloja. Kohteessa on kaksi sr-1 -kaavamerkinnällä suojeltua vuonna 1913 valmistunutta rakennusta, yhteispinta-alaltaan 215 htm². Ennen myyntiä suoritetaan viljelysmaan siirto.

3.  Hämeentie 178, Vanhakaupunki

Vanhankaupunginlahdella, osoitteessa Hämeentie 178, sijaitsevassa kohteessa on 2 asuinrakennusta, yhteensä 11 huoneistoa, joissa on 798 m² asuntoja ja sauna/pesutupa, sekä ulkorakennus. Toinen asuinrakennus on valmistunut vuonna 1900 ja toinen 1930. Tällä hetkellä alue on asemakaavassa hotellirakennusten ja muiden matkailua palvelevien majoitusrakennusten korttelialuetta ja vaatii vielä ennen myyntiä poikkeusluvan asumiseen.

4. Hämeentie 39 a, Kruunumakasiini, Hermanni

Hermannissa, osoitteessa Hämeentie 39 a, sijaitsevan  kohteen käyttötarkoitus on avoin eikä kohteella nyt ole kaavaa, joten ennen mahdollista myyntiä on vielä tutkittava yhdessä kaupunkisuunnitteluviraston kanssa kaavalliset edellytykset.

5. Kallvikinniementie 18, Vitsippan, Vuosaari

Vuosaaressa, osoitteessa Kallvikinniementie 18, sijaitseva asuinrakennus on valmistunut vuonna 1964. Tontilla on myös erillinen autotalli, joka on valmistunut vuonna 1993. Asemakaava nro 11970 on tullut voimaan 3.8.2012. Kaavan mukainen käyttötarkoitus on AO-1/s -erillistalojen ja virkistyspalvelujen korttelialue, jolla on kulttuurihistoriallisia ja maisemallisia arvoja. Tontin rakennusoikeus on 260 k-m². Tontille saa sijoittaa rakennusalan ulkopuolelle yhteensä enintään 40 k-m² talousrakennuksia, kuten autotalli- varasto- ja huoltotiloja.

Ennen myynnin aloittamista kaupunkisuunnitteluvirastolta tiedustellaan, onko kaavan rakennusoikeuden osalta mahdollista tehdä lisäyksiä. Rakennukset sekä tontti myydään avoimella tarjouskilpailulla.

6. Mariankatu 3, Kruununhaka

Kruununhaassa, osoitteessa Mariankatu 3, sijaitseva vuonna 1765 valmistunut rakennus paloi pahoin vuoden 1808 palossa. Toinen kerros jouduttiin rakentamaan melkein kokonaan uudestaan, ja remontti valmistui 1811. Sen jälkeen suojeltuun (SR-2) on tehty lukuisia toiminnallisia muutoksia - kuten sellit poliisin käyttöajalta.  Rakennuksen laajuus on noin 560 htm². Rakennus on huonossa kunnossa. Kallein korjattava asia on tehdä uudet kallion pintaan ulottuvat perustukset. Kohteen käyttötarkoitus on toimisto-, kokoontumis- ym. tila. Mariankatu 3 myydään ensisijaisesti neuvottelumenettelyllä, koska kohteesta pidetty tarjouskilpailu ei tuottanut yhtään tulosta. Mikäli neuvottelumenettely ei tuota haluttua tulosta, harkitaan erikseen tarjousmenettelyä tuonnempana.

7. Otavantie 10, Lauttasaaren kartano

Lauttasaaressa, osoitteessa Otavantie 10, sijaitseva Lauttasaaren kartano myydään tarjouskilpailulla, kun on nähtävissä, että  tarjous/tarjouksia on saatavissa. Kaksi rakennusta käsittävän kohteen käyttötarkoitus on toimisto-, kokoontumis- ym. kiinteistö. Osa kohteesta voisi mahdollisesti toimia ravintolana. Päärakennus on tyhjä ja sivurakennus on vuokrattu.

8. Pasilanraitio 14, Eevanmäki, Pasila

Länsi-Pasilassa, osoitteessa Pasilanraitio 14, sijaitseva vuonna 1900 rakennettu talo myydään vapaana ja vesivahingon kärsineenä. Rakennusta saa asemakaavan mukaan käyttää julkista palvelutoimintaa, ravitsemusliikkeitä, asuntoja tai muuta vastaavaa toimintaa varten.

9. Seurasaarentie 11, Villa Furunäs, Meilahti

Meilahdessa, osoitteessa Seurasaarentie 11, sijaitsevan kohteen käyttötarkoitus on asuminen. Rakennuksessa on viisi huoneistoa. Rakennuksella, joka on valmistunut vuonna 1901, on historia taiteilijatalona ja se on suojeltu sr-1 -kaavamerkinnällä. Ennen myyntiä vuokrattavasta määräalasta erotetaan ns. kallion päällä oleva määräala, joka vuokrataan erikseen eri aikaan.

10. Skatanniementie 19, Skatan tila, Vuosaari

Vuosaaressa, osoitteessa Skatanniementie 19, sijaitsevan kohteen kaavamerkintä asemakaavassa on asuminen (As) ja/tai kerho- ja kokoontumistiloja (Ke) (150 + 250 k-m²) sekä kotieläinrakennuksia ja alueen toimintaa palvelevia talousrakennuksia sekä sosiaalitiloja ym. vastaavia tiloja (Am) (500 k-m²). Päärakennus noin 141 m², navettarakennus noin 200 m², huonokuntoiset lato ja varasto sekä kaavan sallima rakennusoikeus myydään kaksi määräalaa käsittävänä kokonaisuutena maanvuokrasopimuksella.

11. Vihdintie 19, Haaga

Haagassa, osoitteessa Vihdintie 19, sijaitsevan kohteen käyttötarkoitus asemakaavassa on AL eli asuin-, liike- ja toimistokiinteistö. Rakennus on valmistunut vuonna 1958 ja siinä on 1566 m². Kohde myydään siten, että Stara vapauttaa heille vuokratut tilat viimeistään lokakuun lopussa.

12. Vanha Rantatie 254, Killinmäki, Kirkkonummi

Kirkkonummella, osoitteessa Vanha Rantatie 254, sijaitseva vaikeavammaisten asuntola myydään maapohjineen rakennuksille tarvittavalla määräalalla ja sosiaali- ja terveysvirastolle (Sote) riittävän pituisella vuokra-ajalla takaisinvuokrattuna. Kohteen käyttötarkoitus on Yleinen (Y). Soten on tarkoitus luopua kohteesta.

13. Hyvölän kesäkoti Vihdin Ojakkalassa

Hyvölän kesäkodin Vihdin Ojakkalassa järven rannalla sijaitseva maarekisteritila myydään rakennuksineen ja maapohjineen. Tontilla on 3 rakennusta, jotka on rakennettu vuonna 1900, yhteensä 460 m². Käyttötarkoitus on vapaa-ajanasuminen. Kohde vapautuu sosiaali- ja terveysvirastolta syyskuun lopussa.

14. Opetusvirastolta vapautuvat kesäsiirtolat Ristiina ja Salo

Ristiinan ja Salon kunnissa sijaitsevat opetusvirastolta vapautuneet kesäsiirtolat/leirikeskukset myydään maapohjineen. Ristiinassa osoitteessa Hietaniementie 43 olevan leirikeskuksen laajuus on noin 1 675 m² koostuen useista rakennuksista suurimpana päärakennus noin 500 m², majoitusrakennus noin 420 m² sekä keittiö noin 350 m². Osa rakennuksista on kevyesti rakennettu ja varusteltu eli vain kesäkäyttöisiä. Huonon kunnon takia osa rakennuksista on purettavassa kunnossa. Kiinteistön pinta-ala on noin 9,63 hehtaaria ja kokonaisrakennusoikeus 1 000 kem². Kiinteistöllä ei ole käyttämätöntä rakennusoikeutta. Yleiskaavassa on merkintä RM (matkailupalvelujen korttelialue). Kiinteistöllä olevat rakennukset on rakennettu ennen kaavan valmistumista.

Salossa osoitteessa Kalkkilantie 5 sijaitsee Topuli-niminen kesäsiirtola. Kiinteistö koostuu 3 eri osasta ja maapohjan yhteislaajuus on noin 2,8 hehtaaria. Kohteen päärakennus on vuodelta 1870 ja laajuudeltaan noin 600 m². 5 rakennusta ovat yhteensä noin 815  m². Osayleiskaavassa isoin ala (734-714-1-43 ) on merkitty tunnuksella AP (asuinpientalojen alue, tehokkuus e=0,05 - 0,20). Tontilla 734-714-1-61 on merkintä RA (loma-asuntoalue), mutta tontille ei ole merkitty rakennuspaikkaa. Alueella on ollut vireillä kaavamuutoshanke, mutta kaavan muutos ei tällä hetkellä etene. Tontilla on 460 kem² rakennusoikeutta, mutta sille ei ole kysyntää. Pienellä (700 m²) rantapalstalla, jossa on laituri järven rannalla, on kohteen markkinointia helpottava merkitys. Pienen koon takia sillä ei ole olennaista merkitystä kohteen markkina-arvoon.

15. Merikannontie 10, Cafe Regatta

Töölössä sijaitseva Cafe Regatta myydään ensisijaisesti neuvottelukaupalla. Mikäli neuvottelukauppa ei tuota osapuolia tyydyttävää tulosta, järjestetään kohteen myynti tarjouskilpailulla. Myynnin kohteena on rakennus ja maanvuokraoikeus kahteen määräalaan (toinen rakennusala, toinen terassi). Käyttötarkoitus on kahvila. Kohde on ollut vuokrattuna pitkään samalle yrittäjälle, joka on investoinut mm. viemärin ja WC:t. Asemakaavassa kohde on suojeltu merkinnällä sr-2 ja on entinen noin 23 m²:n suuruinen verkkovaja.

Tilakeskus tuo valmistelun jälkeen myynnit kohdekohtaisesti erikseen päätettäviksi.

Esittelijä

tilakeskuksen päällikkö

Arto Hiltunen

Lisätiedot

Markku Metsäranta, toimitilapäällikkö, puhelin: 310 40369

markku.metsaranta(a)hel.fi

Otteet

Ote

 

Tilakeskus

 

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 2213

Sörnäistenkatu 1

+358 9 310 1671

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 58

Faksi

 

Alv.nro

tilakeskus@hel.fi

http://www.tilakeskus.fi

+358 9 310 40380

 

FI02012566