Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

8/2012

1 (1)

Kiinteistölautakunta

 

 

 

 

Tila/3

 

19.04.2012

 

 

 

 

 

 

§ 225

Sähkösuunnittelun puitesopimus 2012-2014

HEL 2012-002158 T 02 08 02 00

Päätös

A

Lautakunta päätti sulkea pois tarjouskilpailusta Sähkösuunnittelutoimisto Forssell Oy:n tarjouksen, koska yritys ei ollut hintatarjouksessaan antanut hintaluokkaa 06 tarjousten vertailemiseksi eikä näin ollen ollut tarjouspyynnön mukainen. Tarjoajaa ei ole voitu pyytää täydentämään puuttuvaa hintaa, koska se olisi tarkoittanut hankintalain mukaan tarjouksen parantamista.

B

Lautakunta päätti oikeuttaa kiinteistöviraston tilakeskuksen tekemään julkisten hankkeiden sähkösuunnittelupalveluiden 2012 - 2014 puitesopimukset seuraavien kokonaistaloudellisesti edullisimpien 13 konsulttitoimiston kanssa:

Amhold AS
Insinööritoimisto Stacon Oy
edec Oy
Wise Group Finland Oy
AIRIX Talotekniikka Oy
Insinööritoimisto Lausamo Oy
Projectus Team Sähköteknillinen Insinööritoimisto Oy
Sähköinsinööritoimisto SHS Ky
Insinööritoimisto Nurmi Oy
RE-Suunnittelu Oy - RE-Engineering LTD
Sähköinsinööritoimisto Delta-KN Oy
Karawatski Oy
Insinööritoimisto Olof Granlund Oy

Puitesopimuksella tilattavien kaikkien sopimusten yhteenlaskettu kattohinta voi olla yhteensä enintään arvonlisäverottomana
4 000 000,00 euroa.

Sopimus ei synny hankintapäätöksellä eikä siitä annettavalla tiedoksiannolla, vaan vasta sen jälkeen, kun molemmat osapuolet ovat allekirjoittaneet sopimuksen.

Arviointikriteerit ovat liitteenä nro 1, laatuarviointi liitteenä nro 2 ja hinta-laatuarviointi liitteenä nro 3.

C

Lautakunta päätti oikeuttaa kiinteistöviraston ja tilakeskuksen hankintavaltuuksien mukaisesti

-  tilaamaan tai tekemään sopimuksen alle 30 000 euron (alv. 0 %) toimeksiannoissa kenen tahansa puitesopimukseen valitun sopimuskumppanin kanssa.

-  tilaamaan tai tekemään sopimuksen yli 30 000 euron (alv. 0 %) toimeksiannoista kokonaistaloudellinen edullisuusjärjestys huomioon ottaen sen konsulttitoimiston kanssa, jolla on parhaat edellytykset toimeksiannon toteuttamiseen tilaajan edellyttämässä aikataulussa. Jos konsulttitoimiston kanssa ei päästä yksimielisyyteen tehtävän aikataulusta, neuvottelut käynnistetään edullisuusjärjestyksessä seuraavan toimiston kanssa. Tilakeskuksella on oikeus myös kilpailuttaa kattohinnat puitesopimuksen sisällä valitsemiensa konsulttitoimistojen kanssa.

Esittelijä

tilakeskuksen päällikkö

Arto Hiltunen

Lisätiedot

Maarit Johansson, hankinta-asiantuntija, puhelin: 310 43148

maarit.johansson(a)hel.fi

Jouko Snellman, rakennuspäällikkö, puhelin: 310 40334

jouko.snellman(a)hel.fi

Liitteet

1

Arviointikriteerit sähkösuunnittelu

2

Laatuarviointi sähkösuunnittelu

3

Hinta-laatuarviointi sähkösuunnittelu

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Tarjouksen jättäneet

Muutoksenhaku hankintapäätökseen, kiinteistölautakunta
Liite 1
Liite 2
Liite 3

Tilakeskus

Liite 1
Liite 2
Liite 3

Päätösehdotus

A

Lautakunta päättänee sulkea pois tarjouskilpailusta Sähkösuunnittelutoimisto Forssell Oy:n tarjouksen, koska yritys ei ollut hintatarjouksessaan antanut hintaluokkaa 06 tarjousten vertailemiseksi eikä näin ollen ollut tarjouspyynnön mukainen. Tarjoajaa ei ole voitu pyytää täydentämään puuttuvaa hintaa, koska se olisi tarkoittanut hankintalain mukaan tarjouksen parantamista.

B

Lautakunta päättänee oikeuttaa kiinteistöviraston tilakeskuksen tekemään julkisten hankkeiden sähkösuunnittelupalveluiden 2012 - 2014 puitesopimukset seuraavien kokonaistaloudellisesti edullisimpien 13 konsulttitoimiston kanssa:

Amhold AS
Insinööritoimisto Stacon Oy
edec Oy
Wise Group Finland Oy
AIRIX Talotekniikka Oy
Insinööritoimisto Lausamo Oy
Projectus Team Sähköteknillinen Insinööritoimisto Oy
Sähköinsinööritoimisto SHS Ky
Insinööritoimisto Nurmi Oy
RE-Suunnittelu Oy - RE-Engineering LTD
Sähköinsinööritoimisto Delta-KN Oy
Karawatski Oy
Insinööritoimisto Olof Granlund Oy

Puitesopimuksella tilattavien kaikkien sopimusten yhteenlaskettu kattohinta voi olla yhteensä enintään arvonlisäverottomana
4 000 000,00 euroa.

Sopimus ei synny hankintapäätöksellä eikä siitä annettavalla tiedoksiannolla, vaan vasta sen jälkeen, kun molemmat osapuolet ovat allekirjoittaneet sopimuksen.

Arviointikriteerit ovat liitteenä nro 1, laatuarviointi liitteenä nro 2 ja hinta-laatuarviointi liitteenä nro 3.

C

Lautakunta päättänee oikeuttaa kiinteistöviraston ja tilakeskuksen hankintavaltuuksien mukaisesti

-  tilaamaan tai tekemään sopimuksen alle 30 000 euron (alv. 0 %) toimeksiannoissa kenen tahansa puitesopimukseen valitun sopimuskumppanin kanssa.

-  tilaamaan tai tekemään sopimuksen yli 30 000 euron (alv. 0 %) toimeksiannoista kokonaistaloudellinen edullisuusjärjestys huomioonottaen sen konsulttitoimiston kanssa, jolla on parhaat edellytykset toimeksiannon toteuttamiseen tilaajan edellyttämässä aikataulussa. Jos konsulttitoimiston kanssa ei päästä yksimielisyyteen tehtävän aikataulusta, neuvottelut käynnistetään edullisuusjärjestyksessä seuraavan toimiston kanssa. Tilakeskuksella on oikeus myös kilpailuttaa kattohinnat puitesopimuksen sisällä valitsemiensa konsulttitoimistojen kanssa.

Esittelijä

Helsingin kaupungin kiinteistöviraston tilakeskus teettää sähkösuunnittelua ja muuta asiantuntijatyötä kaupungin erikokoisiin julkisiin palvelurakennushankkeisiin ja muihin tarkoituksiin.

Julkiset hankinnat sähköisessä ilmoituskanavassa julkaistiin 3.2.2012 hankintailmoitus ”Sähkösuunnittelun puitesopimus 2012 - 2014”. Tarjouskilpailulla valitaan konsulttitoimistot julkisten palvelurakennusten LVIJA-suunnittelutehtäviin sekä erilaisten selvitysten laatimiseen. Puitesopimuksella tilattavien tehtävien koko voi vaihdella pienistä EU-kynnysarvon ylittäviin hankkeisiin. LVIJA-suunnittelupalvelujen puitesopimuksilla tilattavien tehtävien yhteenlaskettu kattohinta voi tarjouspyynnön mukaan olla enintään yhteensä arvonlisäverottomana
4 000 000,00 euroa.

Hankinnassa on noudatettu EU-menettelyä, koska puitesopimusten kokonaishinta ylittää EU-hankinnan kynnysarvon. Hankinta on tehty avointa menettelyä noudattaen.

Puitesopimukset tehdään käydyn tarjouskilpailun perusteella. Puitesopimukset ovat voimassa 30.5.2014 asti tai kunnes yhteenlaskettu kattohinta on saavutettu.

Tarjouspyyntöasiakirjat toimitettiin halukkaille tarjoajille sähköisesti Buildercom Oy:n projektipankin kautta. Tarjouspyyntöaineisto sijaitsi projektipankissa, josta kukin tarjoaja pystyi sen lataamaan itselleen.

Linkin tarjouspyyntöaineistoon pyysi saada kaksikymmentäkolme (23) yritystä. Määräaikaan mennessä, 19.3.2012 klo 13.00, tarjouksen jätti kaksikymmentäyksi (21) yritystä.

1. avauspöytäkirja on nähtävänä tilakeskuksessa.

Soveltuvuusehtoina tarjoajan oli täytettävä seuraavat vaatimukset:

Tarjoaja on rekisteröitynyt kaupparekisteriin, ennakkoperintälain mukaiseen ennakkoperintärekisteriin, arvonlisäverolain mukaiseen arvonlisäverovelvollisten rekisteriin ja työnantajarekisteriin, jos lainsäädäntö edellyttää rekisteröitymistä.

Tarjoajalla on elinkeinon harjoittamisoikeus sekä tarjoaja on merkitty kaupparekisteriin tai vastaavaan rekisteriin ulkomailla sekä tarjoaja ei ole liiketoimintakiellosta annetun lain (1059/ 1985) mukainen liiketoimintakieltoon määrätty elinkeinonharjoittaja tai yritys, jonka yhtiömies taikka hallituksen jäsen tai toimitusjohtaja taikka muu siihen rinnastettavassa asemessa oleva henkilö on määrätty liiketoimintakieltoon.

Tarjoaja on huolehtinut verojen maksamisesta tai tarjoajalla on voimassa oleva veronsaajan hyväksymä maksusuunnitelma maksamattomista veroista.

Tarjoaja on huolehtinut eläkevakuutusmaksujen maksamisesta tai tarjoajalla on voimassa oleva maksunsaajan hyväksymä maksusuunnitelma maksamattomista eläkevakuutusmaksuista.

Tarjoaja noudattaa työhön sovellettavaa työehtosopimusta tai keskeisiä työehtoja, jotka ovat voimassa tilaajan kotimaassa.

Tarjoajalla tulee olla voimassa konsulttivastuuvakuutus.

Tarjoajalta edellytetään toimivaa tietoliikenneyhteyttä, tietokoneavusteista suunnitteluohjelmaa sekä normaalit toimisto-ohjelmat (tekstinkäsittely ja taulukkolaskenta) sekä valmiutta käyttää projektipankkia.

Yhdeltä tarjotulta vastuulliselta pääsuunnittelijalta edellytetään riittävää määrää kokemusta toimialan suunnittelusta (vähintään 5 vuotta). Lisäksi edellytetään, että henkilö on suorassa työsuhteessa tarjoajan yritykseen.

Referenssit - edellytetään julkisiin tilakeskuksen toimialaan kuuluviin palvelurakennuksiin toteutettuja tai suunnitteluvaiheessa olevia sähköjärjestelmien hankesuunnittelu-, peruskorjaus- tai uudisrakennuskohteita vähintään kolme kappaletta viimeisen kolmen vuoden ajalta.

Tarjouspyynnössä asetettujen soveltuvuusehtojen tarkistuksen yhteydessä todettiin, että kaikki tarjouksen jättäneet yritykset täyttivät soveltuvuusehdot.

Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että puitesopimukset tehdään 9 - 15 sopimuskumppanin kanssa.

Tarjouspyyntö on nähtävänä tilakeskuksessa.

Laadun ja hinnan arviointi

Tarjouksen jättäneet, soveltuvuusehdot täyttävät konsulttitoimistot arvioitiin kokonaistaloudellisin perustein. Laatuarviointitekijöiksi tarjouspyynnössä ilmoitettiin yritys 40 %, projektinjohto 40 % ja muu henkilöstö 20 %. Arviointiryhmä, joka koostui tilakeskuksen edustajista, antoi jokaiselle ehdokkaalle em. kriteerialueista tarjouksen perusteella pistemäärän asteikolla 1 - 10, jonka jälkeen laatupistemäärät laskettiin painotuksin yhteen.

Arviointikriteerit ja laatuarviointi ovat liitteinä nrot 1 ja 2.

Laadunarvioinnin jälkeen suoritettiin hintakuorien avaus.

Hintakuorien avauksen yhteydessä todettiin, että Sähkösuunnittelutoimisto Forssell Oy ei ollut antanut hintaluokan 06 tuntihintaa, joten tarjouksen sisältö ei vastannut tarjouspyyntöä, jonka vuoksi se tulee sulkea pois tarjouskilpailusta. Tarjoajaa ei ole voitu pyytää täydentämään puuttuvaa tuntihintaa, koska se olisi tarkoittanut hankintalain mukaan kiellettyä tarjouksen parantamista.

2. avauspöytäkirja on nähtävänä tilakeskuksessa.

Tarjoushinnat on vertailtu siten, että laskennallisena työmäärälukuna on käytetty yksikköä 100, joka jakautuu pyydettyjen tarjoushintojen osalta seuraavasti: hintaluokka 02 kymmenen yksikköä, hintaluokka 03 kolmekymmentä yksikköä, hintaluokka 04 kolmekymmentä yksikköä, hintaluokka 05 kaksikymmentä yksikköä ja hintaluokka 06 kymmenen yksikköä.

Laatutekijöiden (= laatupisteet) ja tarjoushinnan (= tarjouksen vertailuhinta) keskinäinen painotusprosentti on 50/50 %.

Laatu- ja hintapisteet yhdistetään laskentakaavalla, joka huomioi annettujen pisteiden hajonnan ja painoarvot. Tässä nk. standardointimenetelmässä laatu- ja hintapisteistä muodostetaan standardoidut numeeriset arvot. Menetelmästä on tarkemmat tiedot Arkkitehtitoimistojen liiton ATL:n sivulla.

Standardointimenetelmä lyhyesti:

Jotta laatu ja hinta muodostaisivat pisteytyksessä painoarvonsa (50/50) mukaiset kokonaispisteet, on kehitetty keskihajontaa huomioiva laskentakaava. Jokaisesta tarjouksesta (x) vähennetään tarjouskilpailun keskiarvo (μ), ja tämä erotus jaetaan tarjousten hajonnalla (s). Tarjouksen hintapisteet = - (tarjous € - tarjousten keskiarvo €) / (tarjousten hajonta €). Tarjouksen laatupisteet = (laatupisteet - laatupisteiden keskiarvo) / (laatupisteiden hajonta). Lainaus: www.atl.fi.

Puitesopimukseen valitaan kumppanit yhteispistemäärän järjestyksen mukaisesti korkeimmasta pistemäärästä alaspäin.

Tarjouspyynnön mukaan jokaisesta yksittäisestä toimeksiannosta tehdään erillinen hankekohtainen tilaus tai sopimus. Alle 30 000 euron (alv. 0 %) toimeksiannoissa tilakeskuksella on oikeus tehdä tilaus tai sopimus minkä tahansa puitesopimukseen valitun sopimuskumppanin kanssa. Yli 30 000 euron (alv. 0 %) toimeksiannoissa neuvottelut käynnistetään kokonaistaloudellinen edullisuusjärjestys huomioonottaen sen konsulttitoimiston kanssa, jolla on parhaat edellytykset toimeksiannon toteuttamiseen tilaajan edellyttämässä aikataulussa. Jos konsulttitoimiston kanssa ei päästä yksimielisyyteen tehtävän aikataulusta, neuvottelut käynnistetään edullisuusjärjestyksessä seuraavan toimiston kanssa. Tilakeskuksella on oikeus myös kilpailuttaa kattohinnat puitesopimuksen sisällä valitsemiensa konsulttitoimistojen kanssa.

Kiinteistöviraston tilakeskus esittää, että riittävän kapasiteetin varmistamiseksi sähkösuunnittelupalvelujen 2012 - 2014 puitesopimukseen tulisi valita kolmetoista (13) soveltuvuusehdot täyttävää konsulttitoimistoa.

Kokonaistaloudellisesti edullisimmat tarjoukset ovat seuraavilla 13 konsulttitoimistolla:

Amhold AS
Insinööritoimisto Stacon Oy
edec Oy
Wise Group Finland Oy
AIRIX Talotekniikka Oy
Insinööritoimisto Lausamo Oy
Projectus Team Sähköteknillinen Insinööritoimisto Oy
Sähköinsinööritoimisto SHS Ky
Insinööritoimisto Nurmi Oy
RE-Suunnittelu Oy - RE-Engineering LTD
Sähköinsinööritoimisto Delta-KN Oy
Karawatski Oy
Insinööritoimisto Olof Granlund Oy

Hinta-laatuarviointi on liitteenä nro 3.

Esittelijä

tilakeskuksen päällikkö

Arto Hiltunen

Lisätiedot

Maarit Johansson, hankinta-asiantuntija, puhelin: 310 43148

maarit.johansson(a)hel.fi

Jouko Snellman, rakennuspäällikkö, puhelin: 310 40334

jouko.snellman(a)hel.fi

Liitteet

1

Arviointikriteerit sähkösuunnittelu

2

Laatuarviointi sähkösuunnittelu

3

Hinta-laatuarviointi sähkösuunnittelu

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Tarjouksen jättäneet

Muutoksenhaku hankintapäätökseen, kiinteistölautakunta
Liite 1
Liite 2
Liite 3

Tilakeskus

Liite 1
Liite 2
Liite 3

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 2213

Sörnäistenkatu 1

+358 9 310 1671

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 58

Faksi

 

Alv.nro

tilakeskus@hel.fi

http://www.tilakeskus.fi

+358 9 310 40380

 

FI02012566