Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

5/2012

1 (1)

Kiinteistölautakunta

 

 

 

 

Tila/2

 

08.03.2012

 

 

 

 

 

 

§ 129

Uudenmaan sairaalapesulan ja kattilalaitoksen purkaminen sekä urakoitsijan valinta

Pöydälle 08.03.2012

HEL 2012-001374 T 10 04 05

Kiinteistökartta H5 P3, Kunnalliskodintie 4

Päätös

Kiinteistölautakunta päätti panna asian pöydälle.

Esittelijä

vs. tilakeskuksen päällikkö

Markku Metsäranta

Lisätiedot

Kari Hartikainen, projekti-insinööri, puhelin: 310 86461

kari.hartikainen(a)hel.fi

Päätösehdotus

Kiinteistölautakunta päättänee

hyväksyä Uudenmaan Sairaalapesula Oy:n Koskelan pesularakennuksen ja sen lämpövoimalan purkamisen arvonlisäverottomalla 661 200 euron enimmäiskustannuksella ja

hyväksyä halvimman tarjouksen antaneen Toivonen Yhtiöt Oy:n tarjouksen rakennusten ja oheisrakenteiden purkamisesta arvonlisäverottomalla 326 500 euron kokonaishinnalla ja

oikeuttaa tilakeskuksen kiinteistöt yksikön käyttämään lisätutkimuksiin, suunnittelukustannuksiin sekä lisä- ja muutostöihin arvonlisäverottomana enintään 100 000 euroa sekä

oikeuttaa tilakeskuksen kiinteistöt yksikön rakennuspäällikön allekirjoittamaan hankkeeseen liittyvät sopimukset ja tilaukset sekä oikeuttaa hankkeen vastuuhenkilön vastaanottamaan purkuhankkeen.

Tiivistelmä

Kaupungin keskuspesula ja sen lämpövoimala rakennettiin vuosina 1958 - 1959, ja pesula aloitti toimintansa seuraavana vuonna.

Pesularakennus on osittain kaksikerroksinen hallimainen pilari- palkkirakenteinen paikalla valettu teollisuusrakennus, jonka kokonaisala on noin 8 000 brm² ja tilavuus 50 000 m². Lämpövoimalarakennus on osittain kolmekerroksinen vastaavin kantavin rakentein ja siinä on eristämättömät kevytbetonirakenteiset seinärakenteet. Voimalan kokonaisala on 900 brm² ja tilavuus 6 000 m² ja siihen liittyy noin 53 m korkea tiilirakenteinen piippu. Pesulakiinteistöä täydentäviä rakenteita ovat pesularakennuksen ja voimalan sekä pesularakennuksen ja Kunnalliskodintien toisella puolella olevan Koskelan sairaala-alueen yhdistävät putki- ja huoltotunnelit.

Lämpökeskusrakennus on yleiskunnoltaan huonon ja tyydyttävän välillä, ja pesulan talotekniikka on käyttöikänsä lopussa. Lämpökeskuksessa on 4 suurta höyrykattilaa, joista 2 on toimintakuntoisia, yhdessä pieniä toimintahäiriöitä ja neljäs ei enää toimi. Rakennuksen muu talotekniikka on käyttöikänsä lopussa, samoin rakennuksia yhdistävät putkiverkostot.

Pesularakennuksessa on lämpövoimalan tuottaman ja pesuprosessissa käytetyn höyryn takia ollut 50 vuoden ajan lähes tauotta 30 - 45 C -asteen kostea lämpötila ja huokoiset rakenteet ovat vaurioituneet ja sen lämpöeristeet ovat olemattomat, joka näkyy talvisin massiivisina jääpuikkoina rakennuksen katon reunoissa ja seinillä.

Rakennuksiin ei ole tehty peruskorjauksia tai suuria investointeja. Vuonna 1998 keskuspesulasta tehtiin liikelaitos ja sen fuusioitumishanke Uudenmaan Sairaalapesula Oy:öön tuli vireille jo vuonna 2002.

Purku- ja täyttötyöt tehdään nykyisen pesulatoiminnan loppuessa Koskelassa ja toiminnan siirtyessä Keravalle laajennettuun pesulakiinteistöön, Helsingin kaupungin Tekstiilipalvelun fuusioituessa Uudenmaan Sairaalapesula Oy:öön ja myös rakennusten huonokuntoisuuden takia.

Kaupunkisuunnitteluvirasto on aloittanut kiinteistön tontin uudelleen kaavoituksen muihin käyttötarkoituksiin.

Purkuhanke sisältää pesularakennuksen, lämpövoimalan ja sen piipun, rakennuksia yhdistävän tunnelin ja sairaala-alueelle menevän tunnelin purkamisen kiinteistön tontin osalta ja rakennuksiin liittyvien kvv- ja taloteknisten liittymien purkamisen sekä tarvittavat kaivu- ja täyttötyöt ja tontin siistimisen.

Erillisesti purkaa Helen lämpövoimalaan menevän kaukolämpölinjan ja rakentaa uudet linjat lämpövoimalan kautta viereisille taloyhtiöille menevien liittymien tilalle. Samoin tekee HSY omien liittymiensä osalta.

Sairaalapesulan purkaminen on ajoitettu kaupungin hallintokuntien yhteisessä kiinteistöviraston tonttiosaston koordinoimassa esirakentamisen ja rakentamiskelpoiseksi saattamisten suunnitelmassa kunkin hallintokunnan ja laitoksen vuonna 2012 toteutettavaksi työksi. Kiinteistön tontilla on pesularakennuksen kohdalla historiatietojen mukaan ollut sementtikuituvalimo, joten maaperästä löytynee perustusten purkamisen yhteydessä asbestikuitujäämiä. Tontin osalta oleellisia haitta-ainesjäämiä ei tehdyissä tutkimuksissa ole löytynyt, ja pohjavesinäytteet ovat puhtaita.

Esittelijä

Pesulan ja lämpövoimalan purkamista varten on tilakeskus teettänyt purkusuunnittelun yhteistoimintasopimuksella HKR-Arkkitehtuuriosaston teknisellä toimistolla ja hakenut rakennuksille purkuluvat, jotka ovat vielä rakennuslautakunnan käsiteltävinä.

Haitta-ainestutkimukset teki Staran konepaja ja sen alihankkijana Mikrosem Oy. Hankkeen rakennuttajakonsulttina toimii Ahmainsinöörit Oy voimassa olevan puitesopimuksen mukaisin veloitusperustein.

Purku-urakka kilpailutettiin kansallisena hankintakilpailuna ja HILMA-ilmoitus oli nähtävillä 19.1.2012. Tarjouspyyntöasiakirjat lähetettiin 12 purku- ja maanrakennusurakoitsijalle, joista 8 antoi hyväksyttävän hintatarjouksen arvonlisäverottomien tarjoushintojen vaihdellessa
326 500 eurosta 970 000 euroon. Halvimman ja tarjouspyynnön mukaisen tarjoushinnan antoi Toivonen Yhtiöt Oy, joka on suurten teollisuuskohteiden purku-urakoitsija ja on hyvässä taloudellisessa asemassa sekä omaa hankkeeseen tarvittavan kaluston ja asiantuntemuksen.

Tarjoushinta on noin 40 euroa/brm² ja alittaa huomattavasti betonirakenteisten isojen rakennusten yli 100 euron/brm² purkuhinnan. Syynä on laitoksen purkuun jäävä arvokas laitteisto ja suuri metallimäärä.

Rakennuslautakunta on 21.2.2012 kokouksessaan palauttanut purku-luvan uudelleen valmisteluun vain lämpövoimalarakennuksen osalta ja käsittelee siltä osin luvan 6.3.2012 kokouksessaan. Rakennukset puretaan huhtikuun ja joulukuun 2012 välisenä aikana

Kustannukset  

Tilattujen konsultti-, suunnittelu- ja tutkimustöiden sekä saatujen purku-urakkatarjousten perusteella laskettu kustannusarvio on seuraava:

Luvat, tutkimukset, kopiot yms. tilaajakulut               30 000 €      

Rakennuttaminen ja työmaavalvonta                   70 000 €                

Purkusuunnittelu                                               134 700 €                

Purku-urakkatarjous                                              326 500 €             

Lisä- ja muutostyövaraus                               100 000 €

_____________________________________________________

Hanke enintään                                             661 200 €, alv. 0 %

Rahoitus ja aikataulu

Hankkeen suunnittelu on aloitettu tilakeskuksen talousarvioon varatulla vuoden 2011 rakentamiskelpoiseksi saattamisen määrärahalla, mutta hankkeen rahoittamiseksi haetaan kaupunginhallitukselta erillisesti määrärahaa vuodelle 2012 kohdasta esirakentaminen ja alueiden rakennuskelpoiseksi saattaminen, koska purkamiseen oli varauduttu kaupungin talousarviossa jakamattomien ja esirakentamis- ja rakentamiskelpoiseksi saattamisen määrärahoilla vuonna 2012.

Esittelijä

vs. tilakeskuksen päällikkö

Markku Metsäranta

Lisätiedot

Kari Hartikainen, projekti-insinööri, puhelin: 310 86461

kari.hartikainen(a)hel.fi

Liitteet

1

Avauspöytäkirja ja Toivonen Yhtiöt Oy tarjous.pdf

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Tilakeskus

 

Tarjouksen jättäneet

Muutoksenhaku hankintapäätökseen, kiinteistölautakunta

 

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 2213

Sörnäistenkatu 1

+358 9 310 1671

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 58

Faksi

 

Alv.nro

tilakeskus@hel.fi

http://www.tilakeskus.fi

+358 9 310 40380

 

FI02012566