Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

32/2022

1 (8)

Kaupunkiympäristölautakunta

 

 

 

 

Asia/12

 

11.10.2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 559

Turkhaudantie 3:n asemakaavan muuttaminen (nro 12775)

HEL 2020-008733 T 10 03 03

Hankenumero 4003_11

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti

        hyväksyä 11.10.2022 päivätyn asemakaavan muutoksen piirustuksen nro 12775 (liite nro 3). Asemakaavan muutos koskee 38. kaupunginosan (Malmi, Ylä-Malmi) korttelin 38101 tonttia 2.
 

        antaa vuorovaikutusraportista ilmenevät vastineet valmisteluaikana esitettyihin mielipiteisiin, kannanottoihin sekä julkisena nähtävilläoloaikana saatuihin lausuntoihin ja muistutuksiin. Päätösasiakirjat ja vuorovaikutusraportti ovat luettavissa kaupunkiympäristön toimialan asiakaspalvelussa, Työpajankatu 8 (puh. 09 310 22111), sekä internet-sivuilla: Päätöksenteko

www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi

        ilmoittaa päätöksestään ja vuorovaikutusraportista muodostuvan MRL 65 §:n mukaisen kunnan perustellun kannanoton niille kaavasta muistutuksen tehneille, jotka ovat ilmoittaneet osoitteensa.
 

        kehottaa asemakaavoituspalvelua laskuttamaan hakijoilta kaavan hyväksymisen jälkeen kaavan laatimis- ja käsittelykustannukset seuraavasti:

Käsittely

Kaupunkiympäristölautakunta päätti käsitellä toimialajohtajan esityksen nro 12 kokouksen neljäntenä asiana.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Ville Lehmuskoski

Lisätiedot

Teija Patrikka, arkkitehti, puhelin: 310 26949

teija.patrikka(a)hel.fi

Kaisa Jama, tiimipäällikkö, puhelin: 310 22980

kaisa.jama(a)hel.fi

Liitteet

1

Sijaintikartta

2

Ilmakuva

3

Asemakaavan muutoksen nro 12775 kartta, päivätty 11.10.2022

4

Asemakaavan muutoksen nro 12775 selostus, päivätty 11.10.2022, päivitetty Kylk:n 11.10.2022 päätöksen mukaiseksi

5

Havainnekuva

6

Tilastotiedot

7

Vuorovaikutusraportti päivätty 4.5.2022, täydennetty 11.10.2022

8

Osa päätöshistoriaa

Muutoksenhaku

 

Kunnallisvalitus, asemakaavan muuttaminen

Kustannusten osalta:

Hallintovalitus, tavallinen tiedoksianto

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Hakija

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, asemakaavan muuttaminen
Hallintovalitus, tavallinen tiedoksianto
Liite 7

Ne muistutuksen esittäneet, jotka ovat ilmoittaneet osoitteensa

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, asemakaavan muuttaminen
Liite 7

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, asemakaavan muuttaminen
Liite 7

Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, asemakaavan muuttaminen
Liite 3
Liite 4
Liite 7

Helen Sähköverkko Oy

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, asemakaavan muuttaminen
Liite 7

Kymp/Talouden tuki

 

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Kaavaratkaisun keskeinen sisältö

Asemakaavan muutos (kaavaratkaisu) koskee liike- ja toimistorakennustonttia Malmin aseman läheisyydessä. Tontti rajautuu Malmin kauppatiehen, Örskintiehen ja Turkhaudantiehen.

Tontin käyttötarkoitusta muutetaan niin, että asuinkäyttö vakiintuu ja poikkeamisluvalla rakennettua nuorisoasuntolaa voidaan jatkossa käyttää asuinkerrostalona. Muutos mahdollistaa tontin monipuolisen asuntokäytön. Kaavassa ratkaistaan erityisesti asumisen viihtyisyys- ja turvallisuuskysymyksiä liikenteellisesti keskeisellä paikalla. Kaavaratkaisu mahdollistaa maanvaraisen pihan. Tontin pihaa suojataan melulta ja viihtyisyyttä parannetaan myös vähentämällä pihalta autopaikkoja. Pieni osa korttelialuetta liitetään katualueeseen.

Uutta asuntokerrosalaa on 4 100 k-m2. Vastaava määrä liike- ja toimistokerrosalaa vähenee. Tontin tehokkuusluku on e= 1,94. Asukasmäärän laskennallinen lisäys on noin 100 asukasta, mutta koska tontti jo on asuinkäytössä, alueen todellinen asukasmäärä ei juuri muutu.

Hakijan tarkoituksena on säilyttää nykyinen rakennus. Kaavassa on kuitenkin määräyksiä myös sitä tilannetta varten, että nykyinen rakennus korvattaisiin uudisrakennuksella. Kaavaratkaisu mahdollistaa myös toimitilaa. Mikäli nykyinen rakennus korvattaisiin uudella, tulisi 10 % kerrosalasta käyttää liike-, toimisto-, työ- ja palvelutiloja varten. Peruskorjauksen yhteydessä voidaan asemakaavassa merkityn kerrosalan lisäksi rakentaa 150 k-m2 liike-, toimisto-, työ- ja palvelutiloja.

Koska tontti sijoittuu julkisen liikenteen kannalta erittäin hyvin saavutettavalle alueelle, autopaikkavaatimuksia lievennetään Malmin keskustan suunnitteluperiaatteita tulkiten. Pyöräilyn olosuhteita parannetaan pyöräpaikkoja koskevilla kaavavelvoitteilla.  Kaavaratkaisun melun- ja tärinäntorjuntaa koskevat määräykset luovat edellytykset terveellisen, turvallisen ja viihtyisän asuinympäristön toteuttamiselle.

Kaavaratkaisun toteuttaminen vaikuttaa erityisesti siten, että asuinrakennuskäyttöön rakennetun talon alkuperäinen käyttö jatkuu ja mahdollisuudet käyttää pihamaata oleskeluun paranevat. Jatkossa tonttia voi käyttää liike- ja toimitilarakentamiseen vain pienimuotoisesti. Käyttötarkoituksen muutos lisää keskustan palveluihin tukeutuvaa asumista asemanseudulla.

Päätökset kaavaratkaisun pohjana

Kaavaratkaisu toteuttaa kaupunkistrategian tavoitteita siten, että muutos tukee Malmin kaupunkiuudistuksen tavoitteita elinvoiman lisäämiseksi ja asukkaiden viihtyvyyden ja turvallisuuden tunteen parantamiseksi. Yhtenä tavoitteena on pidentää nykyisen rakennuksen elinkaarta ja osaltaan edistää kaupungin hiilineutraalisuustavoitteita. Muutoksella halutaan myös kannustaa kestävien liikkumismuotojen käyttöön ja helpottaa erityisesti pyörien käyttöä. Hakijan tavoitteena on käyttää nykyistä rakennusta tavanomaisessa vuokra-asuntokäytössä.

Kaavaratkaisu on Helsingin yleiskaavan 2016 mukainen.

Kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi Malmin keskustan suunnitteluperiaatteet 1.6.2021 jatkosuunnittelun pohjaksi.

Alueen lähtökohdat ja nykytilanne

Malmin kauppatie ja Örskintie ovat alueellisia kokoojakatuja, jotka välittävät liikennettä Malmin ydinkeskustaan. Malmin kauppatien vastapäiselle puolelle sijoittuva Malmin vanha asema on asemakaavalla suojeltu valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö (RKY2009).

Tontilla on vuonna 2000 nuorisoasuntolaksi valmistunut asuinrakennus. Pääosaltaan neljän kerroksen korkuisen rakennuksen eteläosa on kuuden kerroksen korkuinen. Betonirunkoisen rakennuksen julkisivut ovat pääosin maalattua betonia ja valkobetonia. 72:sta asunnosta noin 32 % on yksiöitä ja loput kaksioita.  Maantasokerroksessa on asuntojen lisäksi varasto- ja väestösuojatiloja, sauna- ja pesula- sekä askartelutilat. Pihalla on 16 autopaikkaa, jätekatos sekä leikkipaikka.  Tontin eteläkulmassa jalkakäytävä sijoittuu pieneltä alaltaan tontille. Pääradan ja katujen liikenne aiheuttaa tontille ympäristöhäiriöitä.

Alueella on voimassa asemakaava vuodelta 1993. Kaavassa alue on liike- ja toimistorakennusten korttelialuetta (K), jolle saa rakentaa myös hotellin. Turkhaudantien puoleinen maantasokerros on rakennettava liike-, toimisto- ym. vastaaviksi tiloiksi. Rakennusoikeus on 4 100 k-m2. Suurimmat sallitut kerrosluvut ovat neljä ja viisi. Tontille on osoitettu maanalainen tila. Majoitustiloille on annettu julkisivun ääneneristävyysvaatimuksia.

Korttelialue on yksityisomistuksessa. Kaavaratkaisu on tehty hakemuksen johdosta ja kaavaratkaisun sisältö on neuvoteltu hakijan kanssa.

Kaavaratkaisun kustannukset

Kaavaratkaisun toteuttamisesta ei aiheudu kaupungille kustannuksia. Kaavaratkaisu nostaa alueen arvoa.

Vuorovaikutus kaavan valmisteluaikana

Liitteenä olevassa vuorovaikutusraportissa esitetään yhteenvedot kaavan valmisteluaikana saaduista viranomaisten kannanotoista ja osallisten mielipiteistä sekä vastineet niissä esitettyihin huomautuksiin.

Viranomaisyhteistyö

Kaavaratkaisun valmistelun yhteydessä on tehty yhteistyötä kaupunkiympäristön toimialan eri tahojen lisäksi seuraavien viranomaistahojen kanssa:

        Helen Oy

        Helen Sähköverkko Oy

        Helsingin seudun ympäristöpalvelut (HSY) vesihuolto

        kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala, kaupunginmuseo

Osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta sekä valmisteluaineistosta saaduissa kannanotoissa Helsingin seudun ympäristöpalvelut –kuntayhtymä totesi, että kaavamuutos ei edellytä vesihuollon lisärakentamista ja kaupunginmuseo piti asemakaavamääräysten tarkennuksia hyvänä, sillä ne vastaavat paremmin nykyisiä ja tulevia toimintoja.

Mielipiteet

Mielipiteet osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta sekä valmisteluaineistosta kohdistuivat lasimateriaalin käyttöön. Mielipiteet on otettu huomioon kaavoitustyössä siten, että kaava ei velvoita läpinäkyvän materiaalin käyttöön meluesteessä ja kaavamääräyksellä on myös säädelty lasin määrää meluesteessä. 

Kirjallisia mielipiteitä saapui yksi kpl.

Kaavaehdotuksen julkinen nähtävilläolo (MRL 65 §) 4.5.– 2.6.2022

Kaavaehdotus on ollut julkisesti nähtävillä, mistä on ilmoitettu maankäyttö- ja rakennusasetuksessa säädetyllä tavalla. 

Kaavaehdotuksesta tehtiin yksi muistutus.  Muistutuksessa esitettiin huomautuksia törmäysriskistä, jonka meluesteen lasiosat linnuille aiheuttavat.

Kaavaehdotuksesta saatiin viranomaisten lausuntoja sen ollessa julkisesti nähtävillä. Lausunnoissa esitetyt huomautukset kohdistuivat tontilla kulkevan kaapelireitin huomioimiseen ennen kaivuutöitä.

Lausunnot saatiin seuraavilta tahoilta:

        Helen Sähköverkko Oy

        Helsingin seudun ympäristöpalvelut (HSY)

        kaupunginmuseo

Toimenpiteet julkisen nähtävilläolon jälkeen

Vuorovaikutusraportissa on esitetty yhteenvedot kaavaehdotuksesta saaduista muistutuksista ja viranomaisten lausunnoista sekä vastineet niissä esitettyihin huomautuksiin. 

Kaavan tavoitteet huomioon ottaen, kaavaehdotusta ei ole ollut tarkoituksenmukaista muuttaa julkisen nähtävilläolon yhteydessä esitettyjen huomautusten johdosta.

Kaavakartan merkintöihin tai määräyksiin ei tehty muutoksia julkisen nähtävilläolon jälkeen. Aineistoon tehdyt muut täydennykset on esitetty kaavaselostuksen viimeisessä luvussa.

Kaava-alueeseen tai sen osaan liittyvät tarvittavat maankäyttösopimusmenettelyt on saatettu päätökseen. Maankäyttösopimus on allekirjoitettu 6.9.2022 (tonttipäällikön päätös § 47, 19.8.2022).

Tarkemmat perustelut

Tarkemmat kaavaratkaisun perustelut ilmenevät liitteenä olevasta asemakaavaselostuksesta.

Sovelletut säännökset

Maankäyttö- ja rakennuslaki 9 §, 51 §, 52 §, 54 §, 57 §, 59 §, 62 §.

Toimivalta

Kaupunkiympäristölautakunta päättää asemakaavan muutoksesta hallintosäännön 16 luvun 1 §:n kohdan 2 perusteella, koska kaavaratkaisulla ei katsota olevan merkittäviä vaikutuksia.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Ville Lehmuskoski

Lisätiedot

Teija Patrikka, arkkitehti, puhelin: 310 26949

teija.patrikka(a)hel.fi

Kaisa Jama, tiimipäällikkö, puhelin: 310 22980

kaisa.jama(a)hel.fi

Liitteet

1

Sijaintikartta

2

Ilmakuva

3

Asemakaavan muutoksen nro 12775 kartta, päivätty 11.10.2022

4

Asemakaavan muutoksen nro 12775 selostus, päivätty 11.10.2022

5

Havainnekuva

6

Tilastotiedot

7

Vuorovaikutusraportti päivätty 4.5.2022, täydennetty 11.10.2022

8

Osa päätöshistoriaa

Oheismateriaali

1

Mielipide

2

Muistutus

Muutoksenhaku

 

Kunnallisvalitus, asemakaavan muuttaminen

Kustannusten osalta:

Hallintovalitus, tavallinen tiedoksianto

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Hakija

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, asemakaavan muuttaminen
Hallintovalitus, tavallinen tiedoksianto
Liite 7

Ne muistutuksen esittäneet, jotka ovat ilmoittaneet osoitteensa

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, asemakaavan muuttaminen
Liite 7

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, asemakaavan muuttaminen
Liite 7

Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, asemakaavan muuttaminen
Liite 3
Liite 4
Liite 7

Helen Sähköverkko Oy

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, asemakaavan muuttaminen
Liite 7

Kymp/Talouden tuki

 

Tiedoksi

Kymp/Asemakaavoituspalvelu (kuulutus) tiedoksianto

Kaupunginmuseo

Päätöshistoria

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala Kulttuuripalvelukokonaisuus Kaupunginmuseo Kulttuuriperintöyksikkö 1.6.2022

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala Kulttuuripalvelukokonaisuus Kaupunginmuseo Kulttuuriperintöyksikkö 3.1.2022

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 58200

Työpajankatu 8

 09 310 1691

0201256-6

FI06 8000 1200 0626 37

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 58

Faksi

 

Alv.nro

Kaupunkiymparisto@hel.fi

https://www.hel.fi/

 

 

FI02012566