Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

27/2020

1 (3)

Kaupunkiympäristölautakunta

 

 

 

 

Asia/16

 

22.09.2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 547

Kaupunkiympäristölautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Sinikka Vepsän ym. talousarvioaloitteesta koskien Puistolan puiden, pensaiden ja kukkaistutusten lisäämistä

HEL 2020-003293 T 00 00 03

Lausunto

Kaupunkiympäristölautakunta antoi kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Kaupunkiympäristön toimiala on teettänyt Puistolan katuviheralueilla hoitotoimenpiteitä, joissa on poistettu huonokuntoisia pensaita ja muutamia puita. Poistetut pensaat ovat pääsääntöisesti kurtturuusua, joka on luokiteltu haitalliseksi ja poistettavaksi vieraslajiksi. Pensaiden tilalle ei voida istuttaa välittömästi korvaavia istutuksia, vaan istutusalueelle kylvetään nurmikkoa, sillä nurmikon leikkaamisella kurtturuusu saadaan näivetettyä. Korvaavat pensasistutukset on tarkoitus toteuttaa vieraslajin kasvun heikennyttyä kahden tai kolmen vuoden kuluttua vieraslajin poistamisesta. Puistolantien huonokuntoiset ja osittain poistetut katupuut uusitaan katupuilla kadun peruskorjauksen yhteydessä. Peruskorjaushanketta ei ole vielä ohjelmoitu kaupunkiympäristön toimialan investointiohjelmaan.

Kaupungille kuuluvia Puistolantorin alueella sijaitsevia istutusalueita kunnostetaan syksyn 2020 ja kevään 2021 aikana. Puistolantorin laajempi peruskorjaus on tämänhetkisen tilanteen mukaan ohjelmoitu kaupunkiympäristön toimialan investointiohjelmaan vuosille 2027 - 2029. Hankkeiden toteutuminen ja aikataulu riippuvat tulevasta investointitasosta. Kun investointitaso laskee koronaviruksen aiheuttaman taloudellisen tilanteen johdosta, joudutaan hankkeiden toteutumista mahdollisesti siirtämään myöhemmäksi.

Puistolan alueella kesäkukkaistutuksia on sijoitettu kausikasvilinjauksen mukaisesti keskeisille paikoille, kuten Reino Helismaan muotokuvareliefin yhteyteen. Istutusten sijoittelussa on huomioitu kasvien vaatimat kasvupaikkaedellytykset, istutusten hoidon vaatima tilantarve ja liikenneturvallisuus.

Kaupunkiympäristön toimialan asiantuntijat ovat yhteistyössä Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy:n kanssa edistäneet Puistolantorilla sijaitsevien keräysastioiden siirtoa. Soveltuvan sijainnin löytäminen yleisiltä alueilta on osoittautunut erittäin vaikeaksi, eikä astioille ole kaikkien yhteisestä tahtotilasta huolimatta vielä löydetty korvaavaa sijaintia. Yhteistyö korvaavan paikan etsimiseksi jatkuu.

Edellä kuvatun takia kaupunkiympäristön toimiala ei ole varautunut vuonna 2021 erilliseen määrärahaa Puistolan istutusten lisäämiksi.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Mikko Aho

Lisätiedot

Johanna Himberg, maisema-arkkitehti: 09 310 21806

johanna.himberg(a)hel.fi

Liitteet

1

Talousarvioaloite, Puistolaan puiden, pensaiden ja kukkaistutusten lisääminen

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Lausuntoehdotus

Lausunto on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Talousarvioaloite

Valtuutettu Sinikka Vepsä ja seitsemän muuta valtuutettua ovat tehneet 11.03.2020 seuraavan talousarvioaloitteen:         

"Viime vuosina Puistolasta (Parkstad) on kaupungin toimesta poistettu Alankotieltä, Puistolanraitilta sekä Suuntimotieltä pensaat sekä myös useita puita on hävitetty. Alankotieltä kulkuväylä Puistolan asemalle on ankea. Puistori on alueen ostoskeskus, jonka hoito on kaupungin taholta lähes unohdettu. Torilla sijaitsee puistolalaisen kuvanveistäjän Gunnar Uotilan alueella asuneesta taiteilija Reino Helismaasta tekemä muotokuvareliefi. Muistomerkki ansaitsisi ympärilleen kaunista kasvillisuutta. Puistolan alueelta kesäkukkaistutukset puuttuvat lähes kokonaan.

Kaupunginosayhdistys Puistola Seura ry on useita vuosia yrittänyt vaikuttaa Puistorilla olevien paperi-, pahvi-, lasi- ja tölkkikeräyspisteiden siirtämiseen sivummalle pois torin alueelta. Useista yhteydenotoista huolimatta asiaa hoitaviin tahoihin muutosta ei ole tapahtunut.

Ehdotan talousarvioaloitteella, että ensi vuoden budjettiin varataan 30.000 euroa Puistolan alueen puiden, pensaiden ja kukkaistutusten lisäämiseksi. Asuinalueiden yhdenvertaisuuden edistäminen ja kehittäminen on tärkeä osa Helsingin kaupungin strategiaa."

Lausuntopyyntö

Kaupunginkanslia on pyytänyt kaupunkiympäristölautakuntaa antamaan lausunnon kaupunginhallitukselle 20.08.2020 mennessä.

Kaupunginkanslia on myöntänyt lausunnon antamiselle lisäaikaa
15.9.2020 saakka.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Mikko Aho

Lisätiedot

Johanna Himberg, maisema-arkkitehti: 09 310 21806

johanna.himberg(a)hel.fi

Liitteet

1

Talousarvioaloite, Puistolaan puiden, pensaiden ja kukkaistutusten lisääminen

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätöshistoria

Kaupunkiympäristölautakunta 15.09.2020 § 495

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 58200

Työpajankatu 8

 09 310 1691

0201256-6

FI06 8000 1200 0626 37

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 58

Faksi

 

Alv.nro

Kaupunkiymparisto@hel.fi

https://www.hel.fi/

 

 

FI02012566