Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

20/2020

1 (5)

Kaupunkiympäristölautakunta

 

 

 

 

Asia/9

 

16.06.2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 391

Oikaisuvaatimus tukkutori-yksikön päällikön tekemästä vuokrauspäätöksestä 14.5.2020 (54 §)

HEL 2020-006547 T 10 01 01 04

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti hylätä Perinteiset Torikauppiaat ry:n tekemän oikaisuvaatimuksen, joka koskee tukkutori-yksikön päällikön 14.5.2020 (54 §) tekemää päätöstä vuokrata NAUGHTY BRGR 11 Oy:lle myyntipaikka Kukkatorilta hampurilaisvaunun tilapäistä sijoittamista varten. Oikaisuvaatimuksessa ei ole esitetty sellaisia laillisuus- tai tarkoituksenmukaisuusperusteita, joiden johdosta tukkutori-yksikön päällikön päätöstä olisi syytä muuttaa.

Päätös, jota oikaisuvaatimus koskee

Tukkutori-yksikön päällikkö on päättänyt vuokrata NAUGHTY BRGR 11 Oy:lle tilapäisen myyntipaikan Kukkatorilta hampurilaisvaunun sijoittamista varten 18.5. - 31.8.2020 väliseksi ajaksi seuraavin ehdoin:

        Kertakorvauksena peritään 1 500 euron (+alv 24 %) kokonaisvuokra.

        Myyntivaunu torilla korvaa sen toimintoja muualla koronaepidemian aikana, joten toiminta on sallittua poikkeustilan aikana ja rajoitusten niin salliessa, kuitenkin kauintaan 31.8.2020 saakka.

        Toiminta ei saa häiritä kohtuuttomasti alueen normaalia toimintaa.

Oikaisuvaatimuksen perusteet ja oikeudellinen arviointi

Tukkutori-yksikön päällikön aiemmin tekemän (27.3.2020, 33 §) mukaisesti toritoiminnasta ei peritä vuokraa toimijoilta huhti - kesäkuun ajalta, joten myöskään torialueella tapahtuvasta pop-up -toiminnasta ei peritä vuokraa tuolta ajalta.

NAUGHTY BRGR 11 Oy:n hampurilaisvaunut oli tarkoitettu kesän 2020 tapahtumiin, jotka jouduttiin peruuttamaan koronaepidemian takia. Huhtikuussa toimija yhteyttä tukkutori-yksikköön löytääkseen niille käyttöä korvaavista paikoista. Vuokraamalla NAUHGTY BRGR 11 Oy:lle myyntipaikkoja hampurilaisvaunuille pystytään samalla työllistämään merkittävä määrä henkilöitä kesän ajaksi.

Kukkatorilla on toteutettu erilaisia kokeiluja ennenkin; Aalto-yliopiston arkkitehtiopiskelijoiden torikojut kesällä 2016 sekä torikauppiaiden toteuttamana Mantan markkinat jo kolmena jouluna. Näistä ei ole aiheutunut haittaa muille torikauppiaille.

Toritoimintaa on pyritty helpottamaan monin tavoin tänä kesänä, mm. sallimalla telttojen säilyttämisen pystytettynä ma-la välisen ajan, mikä mahdollistaa myös aukioloaikojen jouston ja iltatorin sitä haluaville.

Perittävä kokonaisvuokra pitää sisällään sähkön ja myyntipaikan vuokran sekä noin 1 m² tilan torikauppiaiden teltoille varatusta varastosta. Sähkökustannuksen suuruus on laskettu kaupunkiympäristön toimialan sähköasentajan toimesta. Kun teltat saadaan siirrettyä tai luovutettua käyttäjille, vuokrataan varasto NAUGHTY BRGR 11 Oy:lle.

Asiassa ei ole todettu olevan edellytyksiä päätöksen muuttamiseen laillisuusperusteella. Tukkutori-yksikön päällikön päätös ei ole syntynyt virheellisessä järjestyksessä, viranomainen ei ole ylittänyt toimivaltaansa eikä päätös ole muutoinkaan lainvastainen. Viranhaltija on ollut toimivaltainen ja tehnyt päätöksen harkintavaltansa rajoissa.

Oikaisuvaatimuksessa ei myöskään ole esitetty sellaista lisäselvitystä, jonka johdosta tukkutori-yksikön päällikön päätöstä olisi syytä tarkoituksenmukaisuusperusteella muuttaa.

Kaupungin yleinen linjaus torien elävöittämisestä

Kaupungin linjauksena torien sekä muiden yleisten alueiden elävöittäminen ja kehittäminen kuuluu osana toimialan tehtäviin. Tukkutori-yksikkö on pyrkinyt toteuttamaan tätä linjausta suhtautumalla entistä sallivammin erilaisiin kokeiluihin ja tapahtumiin sen hallinnoimilla kaupallisilla torialueilla.

Kaupallisten torialueiden elävöittämistä kesän 2020 aikana on toteutettu pop-up -kokeiluina esimerkiksi siten, että Fredrikintorilla on kaksi ruokatoimijaa ja Töölöntorilla toimii Perho liiketalousopiston ruokarekka, joka mahdollistaa oppilaitoksen opiskelijoiden valmistumisen ajallaan. Töölöntorille on lisäksi tulossa NAUGHTY BRGR 11 Oy:n hampurilaisvaunu sekä viinibaarin terassi. Kukkatorille on suunnittelulla myös ravintolan lisäterassialue.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Mikko Aho

Lisätiedot

Elina Siltanen, yksikön päällikkö, puhelin: 310 32500

elina.siltanen(a)hel.fi

Merja Sorakari, tiimipäällikkö, puhelin: 310 33988

merja.sorakari(a)hel.fi

Liitteet

1

Oikaisuvaatimus 27.5.2020

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Oikaisuvaatimuksen tekijä

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Kuntalain (410/2015) 134 §:n 1 momentin mukaan kunnanhallituksen, lautakunnan ja valiokunnan, niiden jaoston sekä niiden alaisen viranomaisen päätökseen tyytymätön saa hakea siihen oikaisua. Oikaisuvaatimus tehdään 2 momentin mukaan 1 momentissa tarkoitetun toimielimen ja sen jaoston sekä sen alaisen viranomaisen päätöksestä asianomaiselle toimielimelle. Oikaisuvaatimuksen saa kuntalain 137 §:n mukaan tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen. Kuntalain 3 §:n mukaan kunnan jäsen on henkilö, jonka kotikunta kyseinen kunta on, yhteisö tai säätiö, jonka kotipaikka on kunnassa tai se, joka omistaa tai hallitsee kiinteää omaisuutta kunnassa. Kuntalain 138 §:n mukaan oikaisuvaatimus tulee tehdä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Ellei muuta näytetä, tiedoksiannon katsotaan tapahtuneen seitsemäntenä päivänä päätöksen postittamisesta.

Oikaisuvaatimuksen tekijänä on Perinteiset Torikauppiaat ry, joka katsotaan kunnan jäseneksi sen hallinnoidessa kiinteää omaisuutta kunnassa. Oikaisuvaatimuksen kohteena oleva päätös on julkaistu kaupungin nettisivuilla 14.5.2020. Oikaisuvaatimus on saapunut kirjaamoon 28.5.2020. Oikaisuvaatimus on siten saapunut määräajassa ja se on osoitettu oikealle toimielimelle.

Hallintolain 34 §:n mukaan asianosaiselle on varattava tilaisuus tulla kuulluksi, jos oikaisuvaatimuksessa vaaditaan päätöksen oikaisemista asianosaisen vahingoksi, eikä vaatimusta jätetä tutkimatta tai heti perusteettomana hylätä. NAUGHTY BRGR 11 Oy on lausuu seuraavaa: Lähtökohtaisesti ruoka-wagonimme oli tilattu tapahtumia varten. Investointeina wagonit ovat olleet meille merkittäviä. Kaikki tämän vuoden tapahtumat on nyt peruttu COVID-19 poikkeustilan vuoksi ja näin ollen olemme etsineet wagoneille toissijaista käyttöä ja uusia lokaatioita. Nyt käynnissä olevien wagonien operoinnin myötä olemme pystyneet kutsumaan lomautettuja työntekijöitämme takaisin töihin nopeutetulla aikataululla sekä lisäksi tarjoamaan 10 uudelle nuorelle työntekijälle kesätyöpaikan.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Mikko Aho

Lisätiedot

Elina Siltanen, yksikön päällikkö, puhelin: 310 32500

elina.siltanen(a)hel.fi

Merja Sorakari, tiimipäällikkö, puhelin: 310 33988

merja.sorakari(a)hel.fi

Liitteet

1

Oikaisuvaatimus 27.5.2020

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Oikaisuvaatimuksen tekijä

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Tiedoksi

Rya/Sorakari Merja

Päätöshistoria

Kaupunkiympäristön toimiala Rakennukset ja yleiset alueet -palvelukokonaisuus Tilapalvelut Tukkutori Yksikön päällikkö 14.05.2020 § 54

HEL 2020-006547 T 10 01 01 04

Päätös

Tukkutorin päällikkö päätti sallia NAUGHTY BRGR 11 Oy:n hampurilaisvaunun sijoittamisen Kukkatorille tilapäisesti18.5.2020 alkaen seuraavin ehdoin:

Myyntivaunu torilla korvaa sen toimintoja muualla koronaepidemian aikana, joten toiminta on sallittua poikkeustilan aikana ja rajoitusten niin salliessa, kuitenkin kauintaan 31.8.2020 saakka.

Myyntipaikasta, sähköstä sekä noin 1 m² yhteiskäyttöisestä varastotilasta peritään 1 500 euron (+ alv 24 %) kertakorvaus, joka on maksettava viimeistään laskun eräpäivään mennessä.

Ellei vuokraerää suoriteta erääntymispäivään mennessä, vuokralainen on velvollinen maksamaan langenneelle erälle erääntymispäivästä maksupäivään asti korkoa ja perimispalkkiota kaupunginhallituksen vahvistaman päätöksen mukaan.

Toimija hankkii kustannuksellaan kaikki toiminnan vaatimat luvat.

Toiminta ei saa häiritä kohtuuttomasti alueen normaalia toimintaa. Käytettävän paikan tai alueen osoittaa tarvittaessa tukkutori-yksikön edustaja.

Toimijan on siistittävä käyttämänsä alue päivittäin ja kuljetettava kaikki roskat ja jätteet pois alueelta ja huolehtii paikan ja alueen siistimisestä välittömästi tilaisuuden päätyttyä tai maksaa laskun mukaan kaupungille alueen siistimisestä aiheutuneet kulut.

Toimija vastaa kaupungille tai kolmannelle henkilölle toiminnan mahdollisesti aiheuttamasta vahingosta tai haitasta.

Toimija on korvausvelvollinen alueen pintamateriaalien ja istutusten mahdollisesta vahingoittumisesta.

Kaupunki ei vastaa vuokralaiselle aiheutuneista kustannuksista, mikäli päätös oikaisuvaatimuksen, kunnallisvalituksen tai ylemmän toimielimen päätöksen johdosta muuttuu tai kumoutuu.

Lisätiedot

Merja Sorakari, tiimipäällikkö, puhelin: 310 33988

merja.sorakari(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 58200

Sörnäistenkatu 1

09 310 1691

0201256-6

FI06 8000 1200 0626 37

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 10

Faksi

 

Alv.nro

kaupunkiymparisto@hel.fi

https://www.hel.fi/

 

 

FI02012566