Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

17/2020

1 (9)

Kaupunkiympäristölautakunta

 

 

 

 

Asia/22

 

26.05.2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 322

Hankintaoikaisuvaatimus rakennukset ja yleiset alueet - palvelukokonaisuuden teknisen johtajan sähkösuunnittelupalvelujen puitejärjestelyn 2018 - 2020, 1. optiovuoden käyttöönottoa koskevasta päätöksestä (osa-alue 1)

HEL 2018-000594 T 02 08 02 00

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti hyväksyä Sitowise Oy:n tekemän hankintaoikaisuvaatimuksen rakennukset ja yleiset alueet  - palvelukokonaisuuden teknisen johtajan  sähkösuunnittelupalvelujen puitejärjestely 2018 - 2020, osa-alueen 1, ensimmäisen optiovuoden käyttöönottoa koskevasta, 20.2.2020 (42 §)  tekemästä  päätöksestä ja muuttaa päätöstä siten, että  kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaoston päätöksen 15.5.2018 § 72 ja 5.6.2018 päivätyn sopimuksen mukaista option käyttöönotto-oikeutta ja jatkaa sähkösuunnittelupalvelujen puitesopimusta Sitowise Oy:n osalta kaupunkiympäristön toimialan käyttöön entisin ehdoin ja toimitetun hinnantarkistusehdotusten mukaisesti yhdellä (1) vuodella ajalle 1.6.2020 - 31.5.2021 osa-alue 1 (peruskorjaushankkeiden sähkösuunnittelupalvelut) osalta siten, että sijalle 4. tulee Sitowise Oy, sijalle  5. Rejlers Finland Oy, sijalle 6. Ramboll Finland Oy sijalle 7. Sweco Talotekniikka Oy sijalle 8. Sähköinsinööritoimisto SHS Oy. Muilta osin alkuperäinen hankintapäätös säilyy ennallaan.

Optioiden käyttöönottopäätös on ollut virheellinen siltä osin, kun  1. optiovuotta ei  ollut otettu  käyttöön Sitowise Oy:n osalta, joka oli tullut yritysjärjestelyn johdosta Yhtyneet Insinöörit Oy:n sijaan puitesopimustoimittajaksi.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Mikko Aho

Lisätiedot

Päivi Pakarinen, lakimies, puhelin: 310 32240

paivi.pakarinen(a)hel.fi

Liitteet

1

Oikaisuvaatimus 2.3.2020

2

Hinnantarkistusilmoitus

Muutoksenhaku

Muutoksenhaku hankintaoikaisupäätökseen

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Hankintaoikaisuvaatimuksen tekijä

Esitysteksti
Muutoksenhaku hankintaoikaisupäätökseen

Asianosaiset

Esitysteksti
Muutoksenhaku hankintaoikaisupäätökseen

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Hankintaoikaisuvaatimuksen käsittelyn edellytykset

Helsingin kaupungin hallintosäännön 19 luvun 4 §:n mukaan lautakunnan, sen jaoston ja sen alaisen viranomaisen päätöksestä tehdyn hankintaoikaisun käsittelee lautakunta.

Julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016, hankintalaki) 132 §:ssä säädetään hankintaoikaisun tekemisestä. Sen mukaan hankintayksikkö voi itse poistaa virheellisen päätöksensä tai peruuttaa muun hankintamenettelyssä tehdyn ratkaisun, jolla on oikeudellisia vaikutuksia ehdokkaiden tai tarjoajien asemaan, ja ratkaista asian uudelleen (hankintaoikaisu), jos päätös tai muu hankintamenettelyssä tehty ratkaisu perustuu lain soveltamisessa tapahtuneeseen virheeseen tai jos asiaan on tullut sellaista uutta tietoa, joka voi vaikuttaa päätökseen, ratkaisuun tai hankintasopimuksen tekemisen edellytyksiin.

Hankintalain 133 §:n mukaan hankintayksikkö voi ottaa hankintaoikaisun käsiteltäväkseen omasta aloitteestaan tai asianosaisen vaatimuksesta.

Asianosaisen on esitettävä vaatimus 14 päivän kuluessa siitä, kun asianosainen on saanut tiedon hankintayksikön päätöksestä tai muusta hankintamenettelyssä tehdystä ratkaisusta.

Pöytäkirjanote teknisen johtajan päätöksestä 20.2.2020 § 42 on lähetetty Yhtyneet Insinöörit Oy:lle sähköpostitse 20.2.2020.

Sitowise Oy:n hankintaoikaisuvaatimus on saapunut Helsingin kaupungin kirjaamoon 2.3.2020, joten hankintaoikaisuvaatimus on tehty määräajassa. Hankintaoikaisuvaatimus on tämän asian liitteenä 1.

Hankintaoikaisuvaatimuksen kohteena oleva päätös

Tekninen johtaja päätti käyttää kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaoston päätöksen HEL 2018-000594,15.5.2018 § 72 ja 5.6.2018 päivätyn sopimuksen mukaista option käyttöönotto-oikeutta ja jatkaa sähkösuunnittelupalvelujen puitesopimusta kaupunkiympäristön toimialan käyttöön entisin ehdoin ja määräajassatoimitettujen hinnantarkistusehdotusten mukaisesti yhdellä (1) vuodella ajalle 1.6.2020 - 31.5.2021 osa-alueittain seuraavien yritysten kanssa: Osa-alue 1 (peruskorjaushankkeiden sähkösuunnittelupalvelut):

1. Insinööritoimisto Stacon Oy
2. Hepacon Oy
3. Sähköinsinööritoimisto Delta-KN Oy
4. Rejlers Finland Oy
5. Ramboll Finland Oy
6. Sweco Talotekniikka Oy
7.Sähköinsinööritoimisto SHS Oy

Alkuperäinen sopimus on voimassa 31.5.2020 asti. Sopimuksessa on optiomahdollisuus, jolla sopimusta voidaan jatkaa sopimuskauden jälkeen kahdella (2) vuodella, yhdellä (1) vuodella kerrallaan. Sopimuksenenimmäiskesto on enintään neljä (4) vuotta; 2+1+1.Optiokauden sopimus on ehdoiltaan alkuperäisen sopimuksen mukainen.

Yhtyneet Insinöörit Oy on, ilmoittamatta hankintayksikölle, sopimuskauden aikana sulautunut toiseen yritykseen 31.12.2019 ja lopettanut toimintansa sopimukseen merkityllä Y-tunnuksella, joten optiota sen osalta ei oteta käyttöön

Hankintaoikaisuvaatimus

Sitowise Oy on vaatinut päätöstä oikaistavaksi siten, että puitesopimusta tulee jatkaa Sitowise Oy:n nimissä, koska Yhtyneet Insinöörit Oy on ilmoittanut  sen sulautumisesta Sitowise Oy:öön. Tämä koskee varsinkin puitesopimuksen Osa‐aluetta 1 (peruskorjaushankkeiden sähkösuunnittelupalvelut). Hankintaoikaisuvaatimuksen tekijä perustelee vaatimustaan sillä, että se on lähettänyt ilmoituksen yrityskaupasta 1.3.2019 KYMP‐Rake Kilpailutusryhmä sähköpostiin sekä tiedotteen fuusiosta rakennuttajille  25.11.2019.

Asianosaisten kuuleminen

Insinööritoimisto Stacon Oy:tä,  Hepacon Oy:tä, Sähköinsinööritoimisto Delta-KN Oy:tä,  Rejlers Finland Oy:tä,  Ramboll Finland Oy:tä, Sweco Talotekniikka Oy:tä ja Sähköinsinööritoimisto SHS Oy:tä on pyydetty antamaan hankintaoikaisuvaatimuksesta vastineensa 11.5.2020 mennessä. Yhtään vastinetta ei ole määräajassa tullut.

Sovellettavat säännökset

Hankintalain 136 §:n 1momentin mukaan hankintasopimusta tai puitejärjestelyä ei saa EU-kynnysarvot ylittävissä hankinnoissa tai kansalliset kynnysarvot ylittävissä liitteen E mukaisissa palveluhankinnoissa taikka käyttöoikeussopimuksissa olennaisesti muuttaa sopimuskauden aikana ilman tämän lain mukaista uutta hankintamenettelyä. Lain 136 § 1 momentin 4 kohdan mukaan olennaisena pidetään ainakin muutosta, jos sopimuskumppani, jonka kanssa hankintayksikkö on alun perin tehnyt sopimuksen, korvataan uudella sopimuskumppanilla. Lain 136 §:n  1momentin  4 kohdan mukaan hankintasopimukseen ja puitejärjestelyyn voidaan tehdä, jos alkuperäinen sopimuskumppani korvataan uudella sopimuskumppanilla 1 kohdan mukaisella yksiselitteisellä sopimuksen muuttamista koskevalla ehdolla tai alkuperäisen sopimuskumppanin asema siirtyy yhtiön rakennejärjestelyjen, yritysostojen, sulautumisten ja määräysvallan muutosten tai maksukyvyttömyyden seurauksena kokonaan tai osittain toiselle toimittajalle, joka täyttää alun perin vahvistetut laadulliset soveltuvuusvaatimukset edellyttäen, ettei tästä aiheudu muita olennaisia muutoksia sopimukseen eikä tällä pyritä kiertämään tämän lain soveltamista.

Edellytykset optiokauden käyttöön ottamiselle

Yhtyneet Insinöörit Oy:n ja Sitowise Oy:n ilmoitukset sulautumisesta eivät ole ohjautuneet hankintayksikössä oikealle käsittelijälle, jonka vuoksi niitä ei ole otettu huomioon optiokauden  käyttöönottamista koskevassa päätöksessä.

Puitesopimusehtojen  mukaan sopimustoimittaja sitoutuu tiedottamaan Tilaajalle viipymättä mahdollisista yritysjärjestelyistä, jotka voivat vaikuttaa tämän sopimuksen mukaisten velvoitteiden täyttämiseen. Tilaajalla ei ole velvollisuutta hyväksyä sopimuksen siirtoa, ellei pakottavasta lainsäädännöstä muuta johdu. Tilaaja voi antaa suostumuksen sopimuksen siirtoon esimerkiksi silloin, jos alkuperäisen sopimuskumppanin asema siirtyy rakennejärjestelyin, yritysoston, sulautumisen, jakautumisen, määräysvallan muutoksen tai maksukyvyttömyyden seurauksena kokonaan tai osittain toiselle toimittajalle, joka täyttää alun perin vahvistetut laadulliset soveltuvuusvaatimukset, edellyttäen, ettei tästä aiheudu muutoksia sopimukseen. Sopimustoimittaja vakuuttaa, ettei sen tiedossa ole sopimuksenvoimaan astuessa sellaisia vireillä olevia yritysjärjestelyjä, toiminnan muutoksia tai muita yritystoimintaan kohdistuvia suunnitelmia, jotka voisivat vaarantaa Sopimustoimittajan sopimusvelvoitteidentäyttämisen sopimuskauden aikana.

Kaupparekisterin tietojen mukaan Yhtyneet Insinöörit Oy, Y-tunnus 1826688-6 ja Sitowise Oy, Y-tunnus 2335445-0 sulautumisen täytäntöönpano on rekisteröity 31.12.2019  ja sulautuminen on pantu täytäntöön.

Koska sopimuskumppanin vaihtuminen perustuu Yhtyneet Insinöörit Oy:n ja Sitowise Oy:n  väliseen yritysjärjestelyyn, jonka perusteella  puitesopimuksen 22 §:n mukainen sopimuksen siirto on mahdollinen ja koska hankintaoikaisuvaatimuksen toimittamisen jälkeen on selvitetty, että Sitowise Oy täyttää  hankintalain 136 § soveltuvuuden vähimmäisvaatimukset ja sopimuksen  mukaiset alun perin vahvistetut laadulliset soveltuvuusvaatimukset, teknisen johtajan päätöstä optiokauden käyttöönotosta ja sopimuskauden jatkamisesta oikaistaan päätösehdotuksen mukaisesti.

Sopimuksen mukaan sopimustoimittajan on tullut toimittaa tilaajalle mahdollinen sopimushinnan tarkistusehdotus viimeistään viisi (5) kuukautta ennen sopimuskauden päättymistä. Tarkistusehdotuksen on oltava kohtuullinen ja perustuttava sopimuskauden aikana tapahtuneeseen todelliseen kustannustason muutokseen. Tilaaja ei hyväksy todellisenkustannustason muutosta ylittäviä eikä määräajan jälkeen toimitettuja tarkistusehdotuksia. Sitowise Oy on määräaikaan mennessä lähettänyt tarkistusehdotuksen. Esitetty tarkistusehdotus on sopimusehtojen mukainen ja näin ollen hyväksyttävissä.

Johtopäätökset

Koska asiaan on tullut sellaista uutta tietoa, joka voi vaikuttaa päätökseen, ratkaisuun tai hankintasopimuksen tekemisen edellytyksiin, on tarjoajien tasapuolisen ja syrjimättömän kohtelun vuoksi hankintaoikaisuvaatimus hyväksyttävä ja annettava korjattu hankintapäätös. Edellä mainituilla perusteilla teknisen johtajan päätöstä on perusteltua muuttaa päätösesityksen mukaisesti.

Toimivalta

Kaupunkiympäristölautakunnan toimivalta Helsingin kaupungin hallintosäännön 19 luvun 4 §:n mukaan lautakunnan, sen jaoston ja sen alaisen viranomaisen päätöksestä tehdyn hankintaoikaisun käsittelee lautakunta. Näin ollen kaupunkiympäristölautakunta on toimivaltainen käsittelemään hankintaoikaisuvaatimuksen.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Mikko Aho

Lisätiedot

Päivi Pakarinen, lakimies, puhelin: 310 32240

paivi.pakarinen(a)hel.fi

Liitteet

1

Oikaisuvaatimus 2.3.2020

2

Hinnantarkistusilmoitus

Muutoksenhaku

Muutoksenhaku hankintaoikaisupäätökseen

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Hankintaoikaisuvaatimuksen tekijä

Esitysteksti
Muutoksenhaku hankintaoikaisupäätökseen

Asianosaiset

Esitysteksti
Muutoksenhaku hankintaoikaisupäätökseen

Päätöshistoria

Kaupunkiympäristön toimiala Rakennukset ja yleiset alueet -palvelukokonaisuus Tekninen johtaja 20.02.2020 § 42

 

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto 15.05.2018 § 72

HEL 2018-000594 T 02 08 02 00

Päätös

A

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto päätti sulkea pois tarjouskilpailusta:

- Sähköinsinööritoimisto Ahonen Oy:n osa-alueita 1 - 4 koskevan tarjouksen, koska se ei täytä tarjouspyynnössä asetettuja vähimmäisvaatimuksia vastuullisten suunnittelijoiden osalta.

- Insinööritoimisto Leo Maaskola Oy:n osa-aluetta 4 koskevan tarjouksen, koska se ei täytä tarjouspyynnössä asetettuja vähimmäisvaatimuksia toisen vastuullisen suunnittelijan osalta.

B

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto päätti oikeuttaa teknisen johtajan tekemään kaupunkiympäristön toimialan käyttöön tulevat sähkösuunnittelupalvelujen neljää eri osa-aluetta koskevat puitesopimukset 31.5.2020 saakka jäljempänä mainituin ehdoin edullisuusjärjestyksessä seuraavien kokonaistaloudellisesti edullisimman tarjouksen tehneiden yritysten kanssa:

Osa-alue 1 (peruskorjaushankkeiden sähkösuunnittelupalvelut):

  1. Insinööritoimisto Stacon Oy
  2. Hepacon Oy
  3. Sähköinsinööritoimisto Delta-KN Oy
  4. Yhtyneet Insinöörit Oy
  5. Rejlers Finland Oy
  6. Ramboll Finland Oy
  7. Sweco Talotekniikka Oy
  8. Sähköinsinööritoimisto SHS Oy

Osa-alue 2 (uudisrakennushankkeiden sähkösuunnittelupalvelut):

  1. Insinööritoimisto Stacon Oy
  2. Sähköinsinööritoimisto SHS Oy
  3. Rejlers Finland Oy
  4. Karawatski Oy
  5. Yhtyneet Insinöörit Oy
  6. Hepacon Oy
  7. Sitowise Oy
  8. Sweco Talotekniikka Oy

Osa-alue 3 (asuntotuotannon peruskorjaushankkeiden sähkösuunnittelupalvelut):

  1. Hepacon Oy
  2. Karawatski Oy
  3. Yhtyneet Insinöörit Oy
  4. Sitowise Oy
  5. Insinööritoimisto Leo Maaskola Oy

Osa-alue 4 (asuntotuotannon uudisrakennushankkeiden sähkösuunnittelupalvelut):

  1. Karawatski Oy
  2. Hepacon Oy
  3. Ramboll Finland Oy
  4. Yhtyneet Insinöörit Oy
  5. Sitowise Oy
  6. Sähkösuunnittelu Elbox Oy

Puitesopimus tulee voimaan aikaisintaan 1.6.2018 ja, kun sopimus on allekirjoitettu. Kaupunkiympäristön toimiala allekirjoittaa sopimukset aikaisintaan, kun hankintalain mukainen odotusaika on kulunut ja hankintapäätös on lainvoimainen. Sopimus päättyy 31.5.2020.

Kaupunkiympäristön toimialan hankinnan yhteenlasketun kokonaisarvon arvioidaan olevan arvonlisäverottomana 24 000 000 euroa. Em. summassa on huomioitu myös mahdollisesti käyttöönotettavat optiovuodet, 1+1.

Tilaukset sopimustoimittajilta tehdään ensisijaisesti puitesopimuskilpailutuksen sijoittumisjärjestyksen perusteella. Jos etusijajärjestyksen perusteella ensisijainen sopimustoimittaja ei pysty toteuttamaan tilausta tai sopimustoimittajan kanssa ei päästä yksimielisyyteen toimeksiannon kattohinnasta, tarjousta pyydetään etusijajärjestyksessä seuraavalta sopimustoimittajalta.

Etusijajärjestyksestä voidaan poiketa myös, jos

        etusijajärjestyksessä ensimmäisenä oleva sopimustoimittaja ei pysty tekemään toimeksiantoa tilaajan edellyttämässä aikataulussa, jolloin tarjousta pyydetään etusijajärjestyksessä seuraavalta sopimustoimittajalta,

        etusijajärjestyksessä ensimmäisenä oleva sopimustoimittajalla ei ole kapasiteettia toimeksiannon toteuttamiseen hankkeen laajuuden johdosta, jolloin tarjousta pyydetään etusijajärjestyksessä seuraavalta sopimustoimittajalta,

        kyseessä on lisä- tai jatkotilaus, jota ei ole tarkoituksenmukaista tilata muulta kuin työn alkuperäiseltä toimittajalta,

        jollakin sopimustoimittajista on referenssien perusteella työn edellyttämää erityisosaamista,

        sopimustoimittajan aikaisemman toimeksiannon on todettu olevan myöhässä, jolloin tarjousta pyydetään etusijajärjestyksessä seuraavalta sopimustoimittajalta,

        koko sopimuskauden ajan ko. puitesopimustöissä hankintayksikkö voi järjestää puitesopimustoimittajien kesken minikilpailutuksen (=kevennetty kilpailutus), kun hankinnan arvo ylittää 60 000 euroa.

Minikilpailutuksessa Tilaaja toimittaa yhtäaikaisesti hankinnan edellytykset omaaville puitesopimustoimittajille tarjouspyynnön, jolla Tilaaja pyytää kattohintaisia tarjouksia suoritettavista töistä. Valintaperusteena on hinnaltaan halvin tarjous. Minikilpailutetuissa hankinnoissa noudatetaan puitesopimuksen sopimusehtoja.

Kansallisen kynnysarvon alittavissa hankinnoissa tilaus voidaan perustellusta syystä tehdä etusijajärjestyksestä poiketen sopivimmaksi katsotulta sopimustoimittajalta.

Puitesopimus ei velvoita Tilaajaa ostamaan palveluja Sopimustoimittajilta. Tämä sopimus ei tuota puitejärjestelyyn valituille Sopimustoimittajille yksinoikeutta kaupungin hankkimiin tässä sopimuksessa määriteltyihin palveluihin.

Tilaaja ei sitoudu tilaamaan puitesopimuksen sisältämiä palveluja.

Esittelijä

tekninen johtaja

Jaakko Stauffer

Lisätiedot

Jari Kitunen, hankinta-asiantuntija, puhelin: 310 84081

jari.kitunen(a)hel.fi

Maarit Johansson, hankinta-asiantuntija, puhelin: 310 43148

maarit.johansson(a)hel.fi

Kari Siren, yksikön päällikkö, puhelin: 310 31120

kari.siren(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 58200

Sörnäistenkatu 1

09 310 1691

0201256-6

FI06 8000 1200 0626 37

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 10

Faksi

 

Alv.nro

kaupunkiymparisto@hel.fi

https://www.hel.fi/

 

 

FI02012566