Helsingin kaupunki

Esityslista

16/2020

1 (2)

Kaupunkiympäristölautakunta

 

 

 

 

Asia/18

 

19.5.2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Päätöshistoria

Kaupunkiympäristön toimiala Hallinto Hallinto- ja lakipalvelut Lakipalvelut Yksikön päällikkö 08.08.2019 § 241

HEL 2019-006213 T 03 01 00

Päätös

Lakipalvelut-yksikön päällikkö päätti hylätä hakijan vahingonkorvausvaatimuksen.

Päätöksen perustelut

Vahingonkorvausvaatimuksen mukaan hakijan ajoneuvo on vaurioitunut 9.5.2019 noin klo 12.00 osoitteessa Viilarintie. Vahinko sattui liikenneympyrän Viikintien jälkeen, mutta ennen Kauppamyllyntien liikenneympyrää. Kaivon kansi oli noussut eikä siinä ollut varoituskylttiä. Huomatessaan kaivonkannen hakija ei enää ehtinyt vaihtaa suuntaa ja kansi naarmutti ajoneuvon kylkeä. Hakija on esittänyt kaupungille vielä yksilöimättömän korvausvaatimuksen.

Hakijaa on pyydetty 28.6.2019 täsmentämään, mikä kaivonkansi on kyseessä. Alueella sijaitsee useita kaivonkansia, joiden omistus ja kunnossapitovastuu kuuluvat eri tahoille. Lisäksi hakijaa on pyydetty toimittamaan mahdolliset valokuvat vahinkopaikalta. Hakijan antaman lisäselvityksen mukaan vahinkopaikalla on useita kaivonkansia. Hän muistelee, että kyseinen kaivonkansi on lähellä bussipysäkkiä liikenneympyrän lähellä Viikintien jälkeen. Hakija ei kuitenkaan voinut olla täysin varma tästä.

Kunnossapidolta saadun selvityksen mukaan hakijan antamilla tiedoilla ei voi ottaa kantaa siihen, mikä kansi voisi olla kyseessä. Alueella sijaitsee useampien vastuutahojen vastuulla olevia kaivon kansia. Ylläpito ei ole tehnyt alueella töitä, eikä kansissa ole havaittu kunnossapidollista tarvetta. Myöskään puuttuvista kaivonkansista ei ole tullut ilmoituksia.

Vahingonkorvausvastuu edellyttää laiminlyöntiä tai tuottamusta. Tuottamuksen tai laiminlyönnin lisäksi edellytetään syy-yhteyttä suoritetun toiminnan ja aiheutuneen vahingon välillä. Hakija ei ole pystynyt yksilöimään vahinkopaikkaa riittävällä tarkkuudella, jotta voitaisiin olla varmoja siitä, että mikä kaivon kansi on kyseessä. Vahinkopaikalla ei ole ollut tarvetta tehdä kunnossapidollisia toimenpiteitä eikä puuttuvista kansista ole tullut myöskään ilmoituksia. On mahdollista, että kaivon kansi on noussut ohiajavan liikenteen seurauksena. Kaupunki ei kuitenkaan vastaa kolmannen osapuolen aiheuttamista vahingoista. Edellä esitetyin perustein kaupunki ei katso olevansa asiassa korvausvelvollinen.

Sovelletut oikeusohjeet

Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §

Kaupunkiympäristön toimialajohtajan päätös 21.6.2017 § 57

Lisätiedot

Katriina Pönkä, lakimiesharjoittelija, puhelin: 09 310 22765

kymp.korvausasiat(a)hel.fi