Helsingin kaupunki

Esityslista

31/2019

1 (2)

Kaupunkiympäristölautakunta

 

 

 

 

Asia/20

 

5.11.2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Päätöshistoria

Kaupunkiympäristön toimiala Hallinto Hallinto- ja lakipalvelut Lakipalvelut Yksikön päällikkö 02.04.2019 § 90

HEL 2019-002081 T 03 01 00

Päätös

Lakipalvelut-yksikön päällikkö päätti hylätä hakijan vahingonkorvausvaatimuksen.

Päätöksen perustelut

Vahingonkorvausvaatimuksen mukaan hakijan ajoneuvo vaurioitui 11.2.2019 kello 6.45 ajettaessa Koskelantiellä tietyömaalla ajoradalla liian korkealle jätettyyn kaivonkanteen. Hakija on vaatinut kaupunkia korvaamaan ajoneuvon korjauskuluista vakuutuksen omavastuu-osuuden ja vielä erittelemättömät bonusmenetykset.

Kunnossapitopiiriltä saadun selvityksen mukaan Koskelantiellä on vahingon tapahtuma-aikaan tehty kadun perusparannustöitä ja siihen liittyen kuvausjärjestelmää. Vahingon tapahtuma-aikaan vahinkopaikalla on ajoneuvoliikenteelle ollut molemmat kaistat käytössä ja ajokelpoisessa kunnossa. Työmaasta ei ole tullut mitään muita huomautuksia hakijan vahingonkorvausvaatimuksen lisäksi vahinkoajalta.

Koskelantien ja Kunnalliskodintien risteyksessä ollut työmaa on ollut merkittynä näkyvästi joka suunnasta saavuttaessa. Alueella on ollut nopeusrajoitus 30 km/h. Merkinnöillä varoitetaan työnalaisesta tieosuudesta, jolla saattaa olla työkoneita, työntekijöitä taikka työstä tai työn keskeneräisyydestä johtuvia vaaroja kuten irtokiviä tai kuoppia. 

Ajoneuvon kuljettajan on tieliikennelain mukaan noudatettava olosuhteiden edellyttämää huolellisuutta ja varovaisuutta vaaran ja vahingon välttämiseksi. Ajoneuvon nopeus on sovitettava sellaiseksi kuin liikenneturvallisuus edellyttää huomioon ottaen muun ohella tien kunto, sää, keli, näkyvyys, ajoneuvon kuormitus ja kuorman laatu sekä liikenneolosuhteet. Nopeus on pidettävä sellaisena, että kuljettaja säilyttää ajoneuvon hallinnan. Ajoneuvo on voitava pystyä pysäyttämään edessä olevan ajoradan näkyvällä osalla ja kaikissa ennalta arvattavissa tilanteissa. Vahingonkorvausvastuuta voidaan rajoittaa tai se voidaan evätä, jos vahingonkärsijä on itse myötävaikuttanut vahinkoon.

Vahingonkorvausvastuu edellyttää tuottamusta tai laiminlyöntiä. Edellä esitetyn perusteella kaupunki katsoo, ettei ole laiminlyönyt tehtäviään, eikä siten ole korvausvelvollinen asiassa.

Sovelletut oikeusohjeet

Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §

Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta (669/1978) 1-4 §

Tieliikennelaki (267/1981) 3 §, 23 §, 5 §

Kaupunkiympäristön toimialajohtajan päätös 21.6.2017 § 57

Lisätiedot

Marjo Laine, valmistelija, puhelin: 310 38506

kymp.korvausasiat(a)hel.fi