Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

15/2018

1 (1)

Kaupunkiympäristölautakunta

 

 

 

 

Asia/33

 

29.05.2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 290

Hankinnan itseoikaisu rakennukset ja yleiset alueet –palvelukokonaisuuden teknisen johtajan 7.3.2018 § 33 tekemästä maalaus- ja tasoitetöiden puitejärjestelyä 1.4.2018 - 31.3.2020 koskevasta päätöksestä

HEL 2018-002210 T 02 08 03 01

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti oikaista kaupunkiympäristön toimialan rakennukset ja yleiset alueet -palvelukokonaisuuden teknisen johtajan 07.03.2018 (33 §) tekemää päätöstä siten, että se kumoaa päätöksen siltä osin kuin se koskee Tuusulan maalaus- ja tasoitetyöt Oy:n tarjouksen poissulkemisesta tarjouskilpailusta ja muuttaa päätöstä siten, että se ottaa Tuusulan maalaus- ja tasoitetyöt Oy:n tarjouksen mukaan tarjousten vertailuun, ja vertailu suoritetaan tämän johdosta uudestaan ja Tuusulan maalaus- ja tasoitetyöt Oy valitaan osallistumaan maalaus- ja tasoitetöiden puitejärjestelyyn ajaksi 1.4.2018 – 31.3.2020.

Edelleen kaupunkiympäristölautakunta päätti, että uuden vertailun perusteella puitejärjestelyyn valitaan seuraavat toimittajat ja että puitesopimukset tehdään teknisen johtajan 7.3.2018 (33 §) tekemän päätöksen mukaisin ehdoin kaupunkiympäristön toimialan käyttöön seuraavien  yhdeksän (9) järjestyksessä kokonaistaloudellisesti edullisimman tarjouksen tehneen yrityksen kanssa:

1. City-Air Oy
2. Uudenmaan takuurakenne Oy
3. Maalaus ja saneeraus Matti Virtanen Oy
4. Maalausliike Vilen ja Syrjänen Oy
5. Tuusulan maalaus- ja tasoitetyöt Oy
6. Rouvari Oy
7. VL-Maalaus Oy
8. KR-Työ Oy
9. TM Tuotanto Oy

Esittelijä

vs. kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Silja Hyvärinen

Lisätiedot

Päivi Pakarinen, lakimies, puhelin: 310 32240

paivi.pakarinen(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhaku hankintapäätökseen, kaupunkiympäristölautakunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Asianosaiset

Muutoksenhaku hankintapäätökseen, kaupunkiympäristölautakunta

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Tausta

Kaupungin rakentamispalvelu Staran ja kaupunkiympäristön toimialan muodostama hankintarengas pyysi 5.12.2017 päivätyllä tarjouspyynnöllä tarjouksia maalaus- ja tasoitetöiden puitejärjestelyyn ajalle 1.4.2018 – 31.3.2020. Tekninen johtaja teki asiasta päätöksen 07.03.2018, 33 §, jolla se päätti hylätä Grellar Trading Oy:n, lnsinööritoimisto Peltomäki Oy:n, JokaRak Oy:n, Länsi-Valu Oy:n, Maalaamo M ja K Naakka Oy:n, Maalaushovi Oy:n, MaalausliikeT. Pynnonen Oy:n, Nordhaus Partners Oy:n, Oy Malgon Ltd:n, R&A Maalaus ja Saneeraus Oy:n, Sanerkas Oy:n, Travid Oy:n ja Tuusulan maalaus- ja tasoitetyöt Oy:n tarjoukset tarjouspyynnön vastaisina sekä oikeuttaa Staran rakennustekniikan yksikönjohtajan ja teknisen tuen päällikön tekemään maalaus- ja tasoitetöidenpuitesopimukset 1.4.2018 - 31.3.2020 seuraavien tarjouskilpailussa parhaiten sijoittuneiden kahdeksan (8) urakoitsijan kanssa:

        City-Air Oy

        Rouvari Oy

        KR-Työ Oy

        Maalaus- ja saneeraus Matti Virtanen Oy

        Maalausliike Vilen ja Syrjänen Oy

        TM Tuotanto Oy

        Uudenmaan Takuurakenne Oy

        VL-Maalaus Oy

Päätöspöytäkirja lähetettiin asianosaisille tiedoksi 7.3.2018.

Oikaisuohjeet

Hankintalain 133 §:n mukaan Hankintayksikkö voi ottaa hankintaoikaisun käsiteltäväkseen omasta aloitteestaan tai asianosaisen vaatimuksesta. Hankintayksikön on ilmoitettava hankintaoikaisun vireille tulosta välittömästi niille, joita asia koskee.

Asianosaisen on esitettävä vaatimus 14 päivän kuluessa siitä, kun asianosainen on saanut tiedon hankintayksikön päätöksestä tai muusta hankintamenettelyssä tehdystä ratkaisusta. Hankintayksikkö voi itse ottaa hankintapäätöksen tai ratkaisun korjattavakseen 90 päivän kuluessa siitä, kun hankintaoikaisun kohteena oleva päätös tai ratkaisu on tehty.

Muutoksenhaku markkinaoikeuteen ei estä hankintaoikaisun tekemistä tai hankintaoikaisun käsittelyä. Hankintaoikaisu voi koskea myös lainvoimaiseksi tullutta hankintayksikön päätöstä, jos asiaa ei ole saatettu markkinaoikeuden käsiteltäväksi.

Hankintalain 134 §:n mukaan

hankintaoikaisun vireilletulo ja käsittely eivät vaikuta siihen määräaikaan, jonka kuluessa asianosaisella on tämän lain nojalla oikeus hakea muutosta valittamalla markkinaoikeuteen. Jos korjattavaan päätökseen tai muuhun hankintamenettelyssä tehtyyn ratkaisuun on haettu markkinaoikeudelta muutosta, asian käsiteltäväksi ottamisesta hankintaoikaisuna on ilmoitettava ja siinä tehty päätös on toimitettava markkinaoikeudelle. Hankintaoikaisua käsitellessään hankintayksikkö voi kieltää päätöksen tai ratkaisun täytäntöönpanon tai määrätä sen keskeytettäväksi. Täytäntöönpanon kieltämisestä ja keskeyttämisestä on ilmoitettava markkinaoikeudelle, jos asiaan on haettu markkinaoikeudelta muutosta valittamalla. Jos hankintayksikkö korjaa hankintapäätöksensä tai muun ratkaisunsa hankintaoikaisuna siten, että markkinaoikeudelle valituksen tehneellä ei ole enää oikeussuojan tarvetta eikä tarvetta saada perusteltua päätöstä, markkinaoikeus voi poistaa tällaisen asian käsittelystään antamatta pääasiasta ratkaisua.

Hankintalain 74 §:n mukaan

Tarjoajan tulee tarjouksessaan osoittaa tarjoamansa tavaran, palvelun tai rakennusurakan olevan tarjouspyynnössä ja muissa hankinta-asiakirjoissa esitettyjen vaatimusten mukainen. Hankintayksikön on suljettava tarjouspyyntöä tai tarjousmenettelyn ehtoja vastaamattomat tarjoukset tarjouskilpailusta. Jos tarjouksessa tai osallistumishakemuksessa olevat tiedot tai asiakirjat ovat puutteellisia tai virheellisiä taikka jotkut asiakirjat tai tiedot puuttuvat, hankintayksikkö voi pyytää tarjoajaa tai ehdokasta toimittamaan, lisäämään, selventämään tai täydentämään tietoja tai asiakirjoja hankintayksikön asettamassa määräajassa. Edellytyksenä on, että menettelyssä noudatetaan 3 §:ssä säädettyjä periaatteita

Hankintalain 83 §:n mukaan

Hankintayksikkö voi asettaa ehdokkaiden tai tarjoajien rekisteröitymistä, taloudellista ja rahoituksellista tilannetta sekä teknistä ja ammatillista pätevyyttä koskevia 84—86 §:ssä tarkoitettuja vaatimuksia. Vaatimuksista on ilmoitettava hankintailmoituksessa. Vaatimusten tulee liittyä hankinnan kohteeseen ja ne on suhteutettava hankinnan luonteeseen, käyttötarkoitukseen ja laajuuteen. Vaatimuksilla tulee voida asianmukaisesti varmistaa, että ehdokkaalla tai tarjoajalla on oikeus harjoittaa ammattitoimintaa ja että sillä on riittävät taloudelliset ja rahoitusta koskevat voimavarat sekä tekniset ja ammatilliset valmiudet toteuttaa kyseessä oleva hankintasopimus. Ehdokkaat tai tarjoajat, jotka eivät täytä hankintayksikön asettamia vähimmäisvaatimuksia, on suljettava tarjouskilpailusta.

Hankintalain 132 §:n mukaan

Hankintayksikkö voi itse poistaa virheellisen päätöksensä tai peruuttaa muun hankintamenettelyssä tehdyn ratkaisun, jolla on oikeudellisia vaikutuksia ehdokkaiden tai tarjoajien asemaan, ja ratkaista asian uudelleen (hankintaoikaisu), jos päätös tai muu hankintamenettelyssä tehty ratkaisu perustuu lain soveltamisessa tapahtuneeseen virheeseen tai jos asiaan on tullut sellaista uutta tietoa, joka voi vaikuttaa päätökseen, ratkaisuun tai hankintasopimuksen tekemisen edellytyksiin.

Tarjouspyynnön 5.12.2017 referenssivaatimukset

Tarjouspyynnön kohdassa 2.5 referenssien vähimmäisvaatimuksena vaadittiin, että tarjoajalla tulee olla vähintään kolme vastaavaa (3) referenssiä viimeisen kolmen (3) vuoden ajalta ja vastaavana referenssinä pidetään maalaustyötä, joka sisältää rakennusten sisämaalaustöitä ja/tai julkisivumaalaustöitä. Tarjouspyynnön mukaan tarjoaja on voinut käyttää ilmoittamassaan referenssikohteessa aliurakoitsijoita, mutta tarjoajan oman työn osuuden on tullut olla vähintään 65 % koko työstä. Urakan tai aliurakan arvon on tullut olla vähintään 20 000 euroa (alv 0 %). Urakan arvo voi sisältää vain maalaustyön osuuden. Edellä mainitun vaatimuksen esittämisen jälkeen tarjouspyynnön kohdissa 2.5.1. – 2.5.3. tarjoajan on tullut esittää edellä mainittujen kolmen referenssikohteen tiedot seuraavassa järjestyksessä: urakan sisältö (kuvaus), urakan arvo (euroa alv 0 %, vähimmäisvaatimus edellä sanottu 20 000 euroa), urakan tilaajan yhteyshenkilön nimi ja yhteystieto sekä urakan toteutusaika (kk/vuosi - kk/vuosi). Lisäksi informatiivisena tietona tarjoajille on tarjouspyynnössä todettu, että ilmoitettavan referenssikohteen on oltava viimeisen kolmen vuoden ajalta ja että kohteen katsotaan olevaan viimeisen kolmen vuoden ajalta, mikäli urakka on aloitettu aikaisintaan 12/2014.

Oikaisuvaatimuksen käsittely ja hankinnan itseoikaisu

Helsingin kaupungin hallintosäännön 19 luvun 4 §:n mukaan lautakunnan, sen alaisen jaoston ja sen alaisen viranhaltijan päätöksestä tehdyn hankintaoikaisun käsittelee lautakunta. Myös hankinnan itseoikaisu voidaan tehdä kyseiseen hallintosäännön määräykseen perustuen.

Hankintapäätös

Kaupunkiympäristön toimialan rakennukset ja yleiset alueet -palvelukokonaisuuden tekninen johtaja päätti päätöksellään 07.03.2018 § 33 hylätä Tuusulan maalaus- ja tasoitetyöt Oy:n tarjouksen tarjouspyynnön vastaisena.

Hankintapäätöksessä katsottiin, etteivät tarjoajan referenssit täytä vähimmäisvaatimusta. Tarjouspyynnön mukaisesti referenssiksi hyväksytään työ, joka sisältää rakennusten sisämaalaustöitä ja/tai julkisivumaalaustöitä. Hankintapäätöksessään johtokunta katsoi, ettei Tuusulan Maalaus- ja tasoitetyöt Oy:n tarjouksessaan esittämissä kahdessa referenssissä ole eritelty maalaustöiden osuutta koko urakan arvosta.

Itseoikaisu

Hankintalain 133 §:n mukaan hankintayksikön on otettava päätös korjattavakseen90 päivän kuluessa siitä, kun hankintaoikaisun kohteena oleva päätös tai ratkaisu on tehty. Asiassa hankintapäätös on tehty 7.3.2018. Näin ollen asiassa on tältä osin mahdollista tehdä itseoikaisu. Lautakunta päättää oikaista Tuusulanmaalaus- ja tasoitetyöt Oy:n tarjouskilpailusta poissulkemista koskevan päätöksensä 01.03.2018 § 27. Asia on myös tullut vireille markkinaoikeudessa Tuusulan maalaus- ja tasoitetyöt Oy:n 20.3.2018 päivätyllä valituksella. Hankintayksikkö katsoi päätöksessään 7.3.2018 § 33, että Tuusulan maalaus- ja tasoitetyöt Oy:n referenssit eivät täytä tarjouspyynnössä asetettuja vähimmäisvaatimuksia. Hankintayksikkö katsoo kuitenkin arvioituaan asiaa uudelleen, että, toisin kuin se päätöksessään 1.3.2018 § 27 katsoi, Tuusulan maalaus- ja tasoite Oy tosiasiassa täyttää referenssejä koskevat vaatimukset.

Tarjoajan soveltuvuutta koskevat vaatimukset

Tuusulan Maalaus- ja tasoitetyöt Oy:n esittämät kolme referenssi kohdetta ovat olleet alla mainitut:

2.5.1 Maatullin ala-aste, Kimnaasipolku 5, Helsinki

- Tarjoajan rooli urakassa: pääurakoitsija
- Tarjoajan oman työn osuus urakasta (%-osuus): 100 %
- Urakan sisältö: Koulun käytävien ja ikkunoiden ja luokkahuoneiden maalaus
- Urakan arvo: 80 000 euroa
- Urakan toteutusaika: 2015

2.5.2 Myyrmäen jalkapallostadion, Raappavuorentie, Vantaa

- Tarjoajan rooli urakassa: pääurakoitsija Tarjoajan oman työn osuus urakasta (%-osuus): 100 %
- Urakan sisältö: Jalkapallostadionin puuosien pohjatyöt ja maalaukset
- Urakan arvo: 80 000 euroa
- Urakan toteutusaika: 2017

2.5.3 Klemetskogin koulu, Maisalantie 293, Tuusula

- Tarjoajan rooli urakassa: pääurakoitsija
- Tarjoajan oman työn osuus urakasta (%-osuus): 100 %
- Urakan sisältö: Klemetskogin vanhan puurakenteisen koulun puuosien  korjaukset ja maalaukset, kattoturvatuotteiden, rännien ja syöksyjen  uusiminen
- Urakan arvo: 60 000 euroa
- Urakan toteutusaika: 2017
Tarjoaja on tarjouksessaan ilmoittanut edellä mainituista referenssikohteista urakan pyydetyt yksilöintitiedot sisältökuvauksineen, tarjoajan oman työn osuuden urakasta sekä urakan arvon.

Johtopäätökset

Tuusulan Maalaus- ja tasoitetyöt Oy:n tarjouksessaan ilmoittamat referenssit täyttävät tarjouspyynnössä esitetyn referenssejä koskevan vaatimuksen maalaustyöstä, joka sisältää rakennusten sisämaalaustöitä
ja/tai julkisivumaalaustöitä. Hankintayksiköllä on oikeus korjata virheellinen menettelynsä.

Näin ollen lautakunta oikaisee päätöstä 7.3.2018 § 33 § siten, että se kumoaa päätöksensä Tuusulan maalaus- ja tasoitetyöt Oy:n tarjouksen poissulkemisesta tarjouskilpailusta ja muuttaa päätöstään siten, että se ottaa Tuusulan maalaus- ja tasoitetyöt Oy:n tarjouksen mukaan tarjousten vertailuun, ja vertailu suoritetaan tämän johdosta uudestaan. Tarjouspyynnön mukaan ”Kyseessä on puitejärjestely, johon valitaan vähintään neljä (4) puitesopimustoimittajaa, ellei hyväksyttäviä tarjouksia ole vähemmän, ja enintään kymmenen (10) puitesopimustoimittajaa.” Uuden vertailun perusteella puitejärjestelyyn valitaan seuraavat toimittajat:

Yllä mainituilla perusteilla johtokunnan päätöstä 7.3.2018 33 § ei muuteta siltä osin, kuin se koskee ko. päätöksellä puitejärjestelyyn valittujen tarjoajien valintaa, vaan puitejärjestelyyn valitut tarjoajat ovat myös tällä päätöksellä mukana puitejärjestelyssä. Uudelleen suoritetun vertailun perusteella Tuusulan maalaus- ja tasoitetyöt sijoittuu vertailussa sijalle viisi (5).

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Mikko Aho

Lisätiedot

Päivi Pakarinen, lakimies, puhelin: 310 32240

paivi.pakarinen(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhaku hankintapäätökseen, kaupunkiympäristölautakunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Asianosaiset

Muutoksenhaku hankintapäätökseen, kaupunkiympäristölautakunta

Päätöshistoria

Kaupunkiympäristölautakunta 24.04.2018 § 220

Kaupunkiympäristön toimiala Rakennukset ja yleiset alueet -palvelukokonaisuus Tekninen johtaja 07.03.2018 § 33

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 58200

Sörnäistenkatu 1

09 310 1691

0201256-6

FI06 8000 1200 0626 37

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 10

Faksi

 

Alv.nro

kaupunkiymparisto@hel.fi

https://www.hel.fi/

 

 

FI02012566