Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

12/2018

1 (1)

Kaupunkiympäristölautakunta

 

 

 

 

Asia/7

 

24.04.2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 210

Rosina Heikelin puiston asemakaavan muuttaminen (nro 12441)

HEL 2016-005595 T 10 03 03

Hankenumero 0740_40

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti

        hyväksyä 24.4.2018 päivätyn asemakaavan muutoksen piirustuksen nro 12441 mukaisena. Asemakaavan muutos koskee 15. kaupunginosan (Meilahti) puisto- ja katualueita

        antaa vuorovaikutusraportista ilmenevät vastineet valmisteluaikana esitettyihin mielipiteisiin, kannanottoihin sekä julkisena nähtävilläoloaikana saatuihin lausuntoihin. Päätösasiakirjat ja vuorovaikutusraportti ovat luettavissa kaupunkiympäristön toimialan info- ja näyttelytila Laiturilla, Narinkka 2, sekä internet-sivuilla: Päätöksenteko

www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi

Kaupunkiympäristölautakunta päätti asemakaavan muutoksesta hallintosäännön 16 luvun 1 §:n kohdan 2 perusteella, koska kaavaratkaisulla ei katsota olevan merkittäviä vaikutuksia.

Esittelijä

vs. kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Silja Hyvärinen

Lisätiedot

Leena Paavilainen, arkkitehti, puhelin: 310 64424

leena.paavilainen(a)hel.fi

Tuomas Eskola, yksikön päällikkö, puhelin: 310 37285

tuomas.eskola(a)hel.fi

Tiia Numminen, liikenneinsinööri, puhelin: 310 37404

tiia.numminen(a)hel.fi

Jarkko Nyman, insinööri, teknis-taloudelliset asiat, puhelin: 310 37094

jarkko.nyman(a)hel.fi

Liitteet

1

Sijaintikartta

2

Ilmakuva

3

Asemakaavan muutoksen nro 12441 kartta, päivätty 24.4.2018

4

Asemakaavan muutoksen nro 12441 selostus, päivätty 24.4.2018, päivitetty Kylk:n 24.4.2018 päätöksen mukaiseksi

5

Puiston viitesuunnitelmaluonnos, 16.5.2016

6

Liikennesuunnitelma (piir.nro. 6807)

7

Tilastotiedot

8

Tehdyt muutokset

9

Vuorovaikutusraportti 26.1.2016, päivitetty 24.4.2018

10

Osa päätöshistoriaa

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, asemakaavan muuttaminen

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Ne mielipiteensä esittäneet, jotka ovat ilmoittaneet osoitteensa

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, asemakaavan muuttaminen
Liite 9

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, asemakaavan muuttaminen
Liite 9

Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, asemakaavan muuttaminen
Liite 3
Liite 4
Liite 9

Helen Oy

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, asemakaavan muuttaminen
Liite 9

Helen Sähköverkko Oy

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, asemakaavan muuttaminen
Liite 9

Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, asemakaavan muuttaminen
Liite 9

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Kaavaratkaisun keskeinen sisältö

Asemakaavan muutos (kaavaratkaisu) koskee puisto- ja katualuetta, joka sijaitsee Tukholmankadun ja Haartmaninkadun kulmassa. Alue kuuluu Meilahden sairaalan valtakunnallisesti merkittävään rakennettuun kulttuuriympäristöön (Museovirasto, RKY2009). Kaavaratkaisu mahdollistaa raitiolinja 7:n uuden päätepysäkin rakentamisen puiston kaakkoisreunalle. Linja tulee Tukholmankatua pitkin Pasilan suunnasta ja kääntyy päätepysäkille Haartmaninkadun kautta.

Huonokuntoinen puisto kunnostetaan raitiotien ja kadunrakentamisen yhteydessä. Puiston pinta-ala pienenee uusien liikennejärjestelyiden takia. Raitiovaunun kääntösäteiden vaatiman tilan takia uusi raitiovaunupysäkki sijoitetaan osittain korttelin 15529 tontin 7 puolelle ja Haartmaninkadun lounaispuoleisen bussipysäkin katos sekä jalankulku sijoitetaan korttelin 15526 tontille 9. Kyseiset tontit eivät kuulu kaavamuutosalueeseen, mutta pysäkkien ja jalankulun sijoittamisesta tehdään niiden kanssa erilliset sopimukset. Näillä tonteilla liikennesuunnitelma perustuu voimassaoleviin kaavoihin.

Kaavaratkaisun yhteydessä on laadittu liikennesuunnitelma (piir. nro 6807), jonka mukaan raitiovaunupysäkki saadaan sovitettua olemassa olevaan kaupunkirakenteeseen. Kaavaratkaisu perustuu liikennesuunnitelmaan.

Päätökset kaavaratkaisun pohjana

Kaavaratkaisu edesauttaa kaupungin strategisten tavoitteiden toteutumista. Nyt laaditussa kaavaratkaisussa on myös otettu huomioon Helsingin uuden yleiskaavan (kaupunginvaltuusto 26.10.2016) tavoitteet.

Alueen lähtökohdat ja nykytilanne

Rosina Heikelin puisto sijaitsee Helsingin suurimman sairaalakeskittymän, Meilahden sairaala-alueen itäpuolella. Puiston kaakkoispuolella on HUSLABin rakennuksia. Tukholmankadun pohjoispuolella on Tukholmanpuisto ja sitä ympäröivä 1940- ja 1950-luvuilla rakennettu Meilahden asuinkerrostaloalue. Alueella on hyvät, kovassa käytössä olevat joukkoliikenneyhteydet, joiden kapasiteettia pyritään asemakaavan muutoksella ja liikennesuunnitelmalla parantamaan.

Alueella on voimassa asemakaava vuodelta 2010.

Helsingin kaupunki omistaa puisto- ja katualueet. Kaavarajauksen ulkopuolella puiston kaakkoispuolella sijaitseva tontti 15529/7 on Helsingin Yliopistokiinteistöjen omistuksessa. Haartmaninkadun lounaispuoleisen tontin 15529/9 omistaa HUS-kuntayhtymä. Kaavaratkaisu on tehty kaupungin aloitteesta. Pysäkkien sijoittelusta kaavarajauksen ulkopuolisille tonteille on neuvoteltu tontinomistajien kanssa.

Kaavaratkaisun kustannukset

Kaavaratkaisun toteuttamisesta aiheutuu kaupungille kustannuksia ilman arvonlisäveroa seuraavasti (10/2017):

Katualueet  

280 000 euroa

 

Viheralueet

350 000 euroa

 

Yhteensä

630 000 euroa

 

 

Katualueiden kustannusarvioon sisältyvät Haartmaninkadun katualueen leventäminen sekä raitiotien rakentaminen. Haartmaninkadun kustannuksiin sisältyvät uusi jalkakäytävä ja linja-autopysäkki, joiden arvioidaan maksavan 30 000 euroa. Raitiotien rakentamisen kustannusarvio kaava-alueella on 250 000 euroa. Hinta sisältää radan, pysäkin ja radan sähköistyksen. Rosina Heikelin puiston muutosten arvioidaan maksavan noin 350 000 euroa.

Lisäksi liikennesuunnitelman mukaiset, raitiotien rakentamisen mahdollistavat muutokset Haartmaninkadulla kaava-alueen ulkopuolella maksavat arviolta 1,3 milj. euroa, mistä raitiotien osuus on noin 1,0 milj. euroa, liikennejärjestelyiden osuus noin 0,1 milj. euroa ja johtosiirtojen osuus noin 0,2 milj. euroa. Lisäksi kaukolämpöverkon muutokset Haartmaninkadun ja Tukholmankadun liittymässä aiheuttavat kustannuksia. Niiden määrittely edellyttää tarkempaa suunnittelua.

Vuorovaikutus kaavan valmisteluaikana

Liitteenä olevassa vuorovaikutusraportissa esitetään yhteenvedot kaavan valmisteluaikana saaduista viranomaisten kannanotoista ja osallisten mielipiteistä sekä vastineet niissä esitettyihin huomautuksiin.

Viranomaisyhteistyö

Kaavaratkaisun valmistelun yhteydessä on tehty yhteistyötä kaupunkiympäristön toimialan eri tahojen lisäksi seuraavien viranomaistahojen kanssa:

        Helen Oy

        Helen Sähköverkko Oy

        Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä (HSL)

        Helsingin seudun ympäristöpalvelut (HSY) vesihuolto

        Uudenmaan ELY-keskus

        kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala (kaupunginmuseo)

Viranomaisten kannanotot osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta sekä valmisteluaineistosta kohdistuivat etupäässä jatkosuunnitteluun ja tekniseen toteutettavuuteen, eivät niinkään kaavan sisältöön. Kannanotoissa esitetyt asiat on otettu huomioon kaavoitustyössä.

Mielipiteet

Mielipiteet osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta sekä valmisteluaineistosta kohdistuivat uuden raitiotien ja puiston naapuritontilla 15529/7 sijaitsevan Helsingin Yliopistokiinteistöjen omistaman HUSLAB-laboratoriorakennuksen rakenteiden (esim. ajoramppi) tekniseen yhteensovittamiseen. Mielipide on otettu huomioon kaavoitustyössä. Kirjallisia mielipiteitä saapui 1 kpl. 

Kaavaehdotuksen julkinen nähtävilläolo (MRL 65 §) 2.2.–5.3.2018

Kaavaehdotus on ollut julkisesti nähtävillä, mistä on ilmoitettu maankäyttö- ja rakennusasetuksessa säädetyllä tavalla. Kaavaehdotuksen nähtäville asettamisesta on tiedotettu tonttien 15526/9 ja 15529/7 omistajia.

Kaavaehdotuksesta ei tehty muistutuksia.

Kaavaehdotuksesta saatiin viranomaisten lausuntoja sen ollessa julkisesti nähtävillä. Lausunnoissa esitetyt huomautukset kohdistuivat toteutussuunnitteluun. Helsingin seudun ympäristöpalvelut (HSY) totesi, että asemakaavamuutos ei edellytä vesihuollon lisärakentamista ja mahdolliset raitiotiekiskoista aiheutuvat vesihuollon johtosiirrot tulee suunnitella ja toteuttaa katu- ja raitiotiehankkeen yhteydessä. Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä (HSL) totesi liikennesuunnitelman vastaavan toiminnallisilta ratkaisuiltaan raitioliikenteen liikennöinnin tarpeita. HSL huomautti, että puiston eteläreunassa sijaitsevan bussipysäkin siirtäminen etelämmäksi heikentäisi pysäkkiverkon palvelua ja aiheuttaisi tarpeen tarkastella koko Haartmaninkadun mitan pysäkkikokonaisuuttaa uudestaan. Varsinaiseen kaavaehdotukseen ei ollut huomautettavaa.

Lausunnot saatiin seuraavilta tahoilta:

        Helen Oy

        Helen Sähköverkko Oy

        Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä (HSL)

        Helsingin seudun ympäristöpalvelut (HSY)

        Helsingin kaupungin liikenneliikelaitos (HKL)

Seuraavat tahot ilmoittivat, ettei ole lausuttavaa: Helen Oy, Helen Sähköverkko Oy ja HKL.

Toimenpiteet julkisen nähtävilläolon jälkeen

Vuorovaikutusraportissa on esitetty yhteenvedot kaavaehdotuksesta saaduista viranomaisten lausunnoista sekä vastineet niissä esitettyihin huomautuksiin. 

Kaavan tavoitteet huomioon ottaen, kaavaehdotusta ei ole ollut tarkoituksenmukaista muuttaa julkisen nähtävilläolon yhteydessä esitettyjen huomautusten johdosta.

Kaavakartan merkintöihin tai määräyksiin ja muuhun aineistoon tehtiin muutoksia, jotka on esitetty yksityiskohtaisesti kaavaselostuksen viimeisessä luvussa. Ne on myös koottu Tehdyt muutokset -liitteeseen. Tehdyt muutokset ovat luonteeltaan vähäisiä, joten kaavaehdotusta ei ole ollut tarpeen asettaa uudelleen nähtäville.

Kaupungin uusi hallintosääntö 1.6.2017 alkaen on laajentanut lautakunnan toimivaltaa asemakaavojen osalta. Poiketen osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa ilmoitetusta, kaavan hyväksyy kaupunginvaltuuston sijaan kaupunkiympäristölautakunta.

Tarkemmat perustelut

Tarkemmat kaavaratkaisun perustelut ilmenevät liitteenä olevasta asemakaavaselostuksesta.

Sovelletut säännökset

Maankäyttö- ja rakennuslaki 9 §, 51 §, 52 §, 54 §, 57 §, 59 §, 62 §.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Mikko Aho

Lisätiedot

Leena Paavilainen, arkkitehti, puhelin: 310 64424

leena.paavilainen(a)hel.fi

Tuomas Eskola, yksikön päällikkö, puhelin: 310 37285

tuomas.eskola(a)hel.fi

Tiia Numminen, liikenneinsinööri, puhelin: 310 37404

tiia.numminen(a)hel.fi

Jarkko Nyman, insinööri, teknis-taloudelliset asiat, puhelin: 310 37094

jarkko.nyman(a)hel.fi

Liitteet

1

Sijaintikartta

2

Ilmakuva

3

Asemakaavan muutoksen nro 12441 kartta, päivätty 24.4.2018

4

Asemakaavan muutoksen nro 12441 selostus, päivätty 24.4.2018

5

Puiston viitesuunnitelmaluonnos, 16.5.2016

6

Liikennesuunnitelma (piir.nro. 6807)

7

Tilastotiedot

8

Tehdyt muutokset

9

Vuorovaikutusraportti 26.1.2016, päivitetty 24.4.2018

10

Osa päätöshistoriaa

Oheismateriaali

1

Mielipide

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, asemakaavan muuttaminen

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Ne mielipiteensä esittäneet, jotka ovat ilmoittaneet osoitteensa

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, asemakaavan muuttaminen
Liite 9

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, asemakaavan muuttaminen
Liite 9

Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, asemakaavan muuttaminen
Liite 3
Liite 4
Liite 9

Helen Oy

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, asemakaavan muuttaminen
Liite 9

Helen Sähköverkko Oy

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, asemakaavan muuttaminen
Liite 9

Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, asemakaavan muuttaminen
Liite 9

Tiedoksi

Kaupunginkanslia/Hakola (kuulutus, toimeksianto)

Helsingin kaupungin liikennelaitos (HKL)

Päätöshistoria

Liikennelaitos -liikelaitos (HKL) Infra- ja kalustoyksikkö 1.8.2016

Rakennusvirasto 28.6.2016

Kaupunginmuseo Kulttuuriympäristöyksikkö 27.6.2016

Kiinteistövirasto Geotekninen osasto 21.6.2016

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 58200

Sörnäistenkatu 1

09 310 1691

0201256-6

FI06 8000 1200 0626 37

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 10

Faksi

 

Alv.nro

kaupunkiymparisto@hel.fi

https://www.hel.fi/

 

 

FI02012566