Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

1/2018

1 (1)

Kaupunkiympäristölautakunta

 

 

 

 

Asia/22

 

23.01.2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 22

Oikaisuvaatimus Lakipalvelut-yksikön päällikön päätöksestä vahingonkorvausasiassa (Töölö)

HEL 2017-008661 T 03 01 00

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti hylätä Lakipalvelut-yksikön päällikön päätöksestä 8.9.2017 79 § tehdyn oikaisuvaatimuksen.

Muutoksenhaun kohteena oleva päätös

Lakipalvelut-yksikön päällikkö on päätöksellään hylännyt Töölön kirjastossa 9.5.2017 tapahtuneeseen kaatumiseen liittyvän vahingonkorvaushakemuksen.

Esitetyt vaatimukset

Hakija on toistanut oikaisuvaatimuksessaan vahingonkorvausvaatimuksensa Töölön kirjastossa 9.5.2017 noin kello 16.00 tapahtuneeseen kaatumiseen liittyen.

Hakija on kaatunut tullessaan ulos Töölön kirjaston alimman kerroksen yleisestä WC-tilasta. Hakijan mukaan porrasta ei ole voinut huomata WC-tilasta ulos tultaessa. Porrastasanne ja lattia ovat samaa väriä. Vahinkotapahtuman jälkeen portaan etureunaan on asennettu varoitusteippi. Porras on korkeudeltaan 21 senttiä, eli se on liian korkea, ja portaan yhteydessä olisi tullut hakijan mukaan olla kaide. Kaatuminen on aiheutunut kaupungin velvoitteiden laiminlyönnistä.

Oikaisuvaatimuksen mukaan kaupunki ei ole huolehtinut riittävällä tavalla velvoitteistaan. Hakija vaatii kaupungilta 1.000 euroa korvausta kivusta ja särystä.

Päätöksen perustelut

Saadut selvitykset

Hakijan on kaatunut Töölön kirjastossa 9.5.2017 noin kello 16.00 tullessaan ulos alimman kerroksen WC-tilasta. WC-tilan oven edessä on tasanne. Tasannetta tarvitaan, koska WC:n ovi on yleistä lattiatasoa ylempänä.

WC-tilaan mennessä huomaa selvästi kyseisen tasanteen. Juuri tasanteen yläpuolella katossa on kirkas isokokoinen valo. Tasanteen koko reunaa kiertää valkoinen noin viisi senttiä leveä lista. Lista eroaa selvästi muusta lattiasta värityksellään, koska lattia on muutoin väriltään ruskea. Sittemmin valkoisen listan päälle on laitettu mustakeltainen varoitusteippi, jotta tasanteen reuna olisi entistä paremmin huomattavissa. Koska kyse on vain yhdestä askelmasta, kaidetta ei ole tarpeen asentaa.

Kirjastorakennuksessa on jokin aika sitten tehty peruskorjaus. Korjauksen päätteeksi ennen rakennuksen käyttöönottoa tehdään loppukatselmus rakennusvalvontaviranomaisen toimesta. Loppukatselmuksessa tarkastetaan esimerkiksi rakennuksen käyttöturvallisuutta. Rakennusvalvontaviranomainen ei ole huomauttanut WC-tilan oven edessä olevasta tasanteesta.

Keneltäkään muulta joko henkilökunnasta tai kirjaston asiakkailta ei ole tullut ilmoituksia tai havaintoja siitä, että kyseinen tasanne olisi aiheuttanut ongelmia tai vaaraa, tai että tasanne ei olisi ollut huomattavissa riittävällä tavalla.

Kaupunki on edellä olevan perusteella huolehtinut WC-tilan oven edessä olevasta tasanteesta varoittamisesta riittävällä tavalla.

Sovellettu lainsäädäntö

Vahingonkorvauslaki (31.5.1974/412) 2:1 §.

Lopputulos

Asiassa saatujen selvitysten nojalla todetaan, että kaupunki on hoitanut vahinkopaikan eli WC-tilan oven edessä olevasta tasanteesta varoittamisesta riittävällä tavalla. Helsingin kaupunki ei ole täten laiminlyönyt velvoitteitaan.

Helsingin kaupunki ei ole vastuussa aiheutuneesta vahingosta. Kaupunkiympäristölautakunta katsoo, että Lakipalvelut-yksikön päällikön päätöstä ei ole syytä muuttaa.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Mikko Aho

Lisätiedot

Matti Laihonen, asiamies, puhelin: 310 38813

matti.laihonen(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Oikaisuvaatimuksen tekijä

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Oikaisuvaatimuksen käsittelyn edellytykset

Kuntalain (410/2015) 137 §:n mukaan kunnan viranomaisen päätökseen tyytymätön saa hakea siihen oikaisua. Oikaisuvaatimuksen ja kunnallisvalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen. Tässä tapauksessa oikaisuvaatimuksen on tehnyt asianosainen.

Kuntalain 134 §:n mukaisesti oikaisuvaatimus tehdään toimielimen alaisen viranomaisen päätöksestä asianomaiselle toimielimelle. Kuntalain 138 §:n mukaisesti oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Päätös on lähetetty hakijalle tiedoksi kirjeitse 12.9.2017. Oikaisuvaatimus kaupunkiympäristölautakunnalle on saapunut 24.9.2017 eli säädetyssä määräajassa.

Oikaisuvaatimus ja muut asiakirjat ovat olleet nähtävillä lautakunnan kokouksessa.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Mikko Aho

Lisätiedot

Matti Laihonen, asiamies, puhelin: 310 38813

matti.laihonen(a)hel.fi

Oheismateriaali

1

Oikaisuvaatimus lakimpalvelut-yksikön päällikön päätökseen 21.6.2017 § 57

2

Salassa pidettävä (JulkL 24 § 1 mom 25 k.)

3

Isännöisijän ottama valokuva

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Oikaisuvaatimuksen tekijä

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Päätöshistoria

Kaupunkiympäristön toimiala Hallinto Hallinto- ja lakipalvelut Lakipalvelut Yksikön päällikkö 08.09.2017 § 79

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 2200

Sörnäistenkatu 1

09 310 1691

0201256-6

FI06 8000 1200 0626 37

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 58

Faksi

 

Alv.nro

kaupunkiymparisto@hel.fi

https://www.hel.fi/

 

 

FI02012566