Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

39/2022

1 (3)

Kaupunkiympäristölautakunta

 

 

 

 

Asia/8

 

13.12.2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 695

Helsingin skeittipaikkalinjaus ja -ohjelma 2022-2032

HEL 2022-008510 T 10 05 01

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti hyväksyä Helsingin Skeittipaikkalinjauksen ja skeittipaikkaohjelman vuosille 2022–2032 ohjeellisesti noudatettavaksi.

Skeittipaikkalinjausten ja skeittipaikkaohjelman toteutumista arvioidaan ohjelmakauden puolivälissä. Arvio tuodaan lautakunnalle tiedoksi.

Käsittely

Asian aikana kuultavana oli suunnitteluasiantuntija Antonina Myllymäki. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

Vastaehdotus:
Mia Haglund: Skeittipaikkalinjausten ja skeittipaikkaohjelman toteutumista arvioidaan ohjelmakauden puolivälissä. Arvio tuodaan lautakunnalle tiedoksi.

Kannattaja: Anni Sinnemäki

Kaupunkiympäristölautakunta päätti yksimielisesti hyväksyä Mia Haglundin vastaehdotuksen mukaan muutetun ehdotuksen.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Ville Lehmuskoski

Lisätiedot

Antonina Myllymäki, suunnitteluasiantuntija, puhelin: 09 310 23634

antonina.myllymaki(a)hel.fi

Liitteet

1

Helsingin skeittipaikkalinjaus

2

Helsingin skeittipaikkaohjelma 2022-2032

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Kaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä Helsingin Skeittipaikkalinjauksen ja skeittipaikkaohjelman vuosille 2022–2032 ohjeellisesti noudatettavaksi.

Esittelijän perustelut

 

Skeittipaikat ovat yksi Helsingin kaupungin järjestämistä palveluista, jotka edistävät etenkin nuorten kaupunkilaisten liikunta- ja ulkoilumahdollisuuksia. Skeittaus on vakiintunut liikuntamuoto ja vapaa-ajan harrastus, jota harrastetaan myös spontaanisti kaupunkiympäristössä. Skeittaukseen liittyy olennaisesti myös sosiaalinen ulottuvuus, sillä lajia harrastetaan usein kaverien kanssa. Skeittipaikkoja käyttävät skeittaajien lisäksi yhtä aktiivisesti scoottaajat, bmx-pyöräilijät ja rullaluistelijat. Etenkin scoottauksen suosio on ollut viime vuosina voimakkaassa kasvussa nuorempien harrastajien keskuudessa. Helsingissä on koko kaupungin kattava skeittipaikkojen verkosto, joka on syntynyt viimeisten 30 vuoden aikana.

Skeittipaikkapalveluiden toteuttamista tukee ja ohjaa Helsingin skeittipaikkaohjelma, jota päivitetään 10 vuoden välein. Skeittipaikkaohjelma perustuu skeittipaikkojen palveluverkostoon, jonka tavoitteena on skeittipalvelun alueellinen tasapuolisuus. Helsingin nykyinen skeittipaikkojen palveluverkosto on jo melko kattava, joten uudessa skeittipaikkaohjelmassa vuosille 2022–2032 korostuu olemassa olevien skeittipaikkojen kunnostus. Olemassa olevien skeittipaikkojen ylläpito, kunnostus ja päivittämisen tarpeet nousivat esille myös vuoden 2020 skeittikyselyssä, jonka vastauksissa toivottiin nykyisten kohteiden kunnostusta enemmän kuin uusien kohteiden rakentamista.

Skeittipaikkaohjelma 2022–2032 sisältää verkostotarkastelun sekä skeittipaikkalinjauksen. Ohjelmassa määritellään Helsingin kaupungin tarjoamat skeittipaikkapalvelut ja turvataan skeittipaikkojen palveluverkoston riittävyys ja laatu, tarjonnan tasapuolisuus, turvallisuus sekä avoimuus. Skeittipaikkaohjelman 2022–2032 tavoitteena on ohjata nykyisten kaupungin ylläpitämien skeittipaikkojen laatutason parantamista, esittää mahdollisia uusia kohteita sekä aikatauluttaa alustavaa toteuttamisohjelmaa.

Skeittipaikkaohjelman tavoitteiden toteutumista ohjaa alustava toteuttamisohjelma (Liite 2, taulukko 2), jossa esitetään suunnitelma uusien kohteiden toteuttamisesta sekä olemassa olevien kohteiden kunnossapito- ja huoltotöistä sekä tarpeista. Tavoitteellinen toteuttamisohjelma esittää seitsemää ohjelmakaudella rakennettavaa uudiskohdetta ja kuutta perusparannustarvetta.

Uudiskohteiden ja perusparannuskohteiden lisäksi ohjelman laatimisen yhteydessä tunnistettiin yhdeksän rakenteellisen kunnossapidon kohdetta, joiden korjaaminen ei ole mahdollista nykyisellä kunnossapitoon varatulla käyttötalouden rahoituksella; ne vaativat laajempaa korjausinvestointia. Ohjelmassa myös todetaan, että nykyisellä käyttötalouden rahoituksella skeittipaikkaohjelmassa esitettyä, uudetkin skeittipaikat sisältävää palveluverkostoa ei voida ylläpitää, mikä näkyy tällä hetkellä suurena ja liian aikaisin laukeavana peruskorjaustarpeena. Myös nykyisen verkoston kunnossapidosta on tullut käyttäjiltä palautetta, jossa toivotaan skeittipaikoille nykyistä parempaa hoitoa. 

Skeittipaikkaohjelman yhteydessä päivitettiin Helsingin kaupungin skeittipaikkalinjaus (Liite 1), joka määrittelee periaatteet ja reunaehdot skeittipaikkojen suunnittelulle. Palvelulinjaukset ovat kaupunkiympäristön toimialalla yhteisesti sovittuja yleisten alueiden palvelujen järjestämisen ja laatutason määrittelyjä. Tavoitteena on selkeä ja yksinkertainen määrittely ja yhdessä sovittu toimintatapa. Linjaukset on tarkoitettu työn tueksi kaupungin käyttöön, konsulteille ja muille suunnittelijoille, päättäjille sekä kuntalaisille. Linjauksessa määritellään kaupungin tarjoaman palvelun laatutaso eikä se sisällä suunnitteluohjeita.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Ville Lehmuskoski

Lisätiedot

Antonina Myllymäki, suunnitteluasiantuntija, puhelin: 09 310 23634

antonina.myllymaki(a)hel.fi

Liitteet

1

Helsingin skeittipaikkalinjaus

2

Helsingin skeittipaikkaohjelma 2022-2032

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätöshistoria

Kaupunkiympäristölautakunta 29.11.2022 § 678

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 58200

Työpajankatu 8

 09 310 1691

0201256-6

FI06 8000 1200 0626 37

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 58

Faksi

 

Alv.nro

Kaupunkiymparisto@hel.fi

https://www.hel.fi/

 

 

FI02012566