Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

39/2022

1 (3)

Kaupunkiympäristölautakunta

 

 

 

 

Asia/10

 

13.12.2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 694

Kaupunkiympäristölautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Silja Borgarsdóttir Sandelinin toivomusponnesta selvittää mahdollisuutta lisätä uusia tapoja toteuttaa veneiden talvisäilytyspaikkoja

HEL 2022-009093 T 00 00 03

Lausunto

Kaupunkiympäristölautakunta antoi kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Kaupunkiympäristön toimiala pitää veneilyä keskeisenä elementtinä Helsingin merellisyydessä ja tunnistaa talvisäilytyksen tärkeänä kysymyksenä. Toimiala ei pidä tällä hetkellä mahdollisena lisätä merkittävästi kaupungin hallinnoimien talvisäilytyspaikkojen määrää sellaisilla keinoilla, jotka edellyttävät laajoja uusia aluevarauksia Helsingin ranta-alueilla. Melko merkittävä osa nykyisistä talvisäilytyspaikoista tulee poistumaan, kun tilapäisesti talvisäilytyksen käytössä olleet alueet otetaan rakentamisen käyttöön. Myös nykyinen hinnoittelumalli, jossa kaupunki tarjoaa erittäin edullista talvisäilytystä, estää tehokkaasti uusien yrittäjien pääsyä markkinoille.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Ville Lehmuskoski

Lisätiedot

Heikki Salmikivi, tiimipäällikkö, puhelin: 310 37483

heikki.salmikivi(a)hel.fi

Liitteet

1

Silja Borgarsdóttir Sandelin, toivomusponsi, Kvsto 1.6.2022

2

Kartta selvitetyistä sijainneista

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Lausuntoehdotus

Lausunto on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Toivomusponsi

Kaupunginvaltuusto on kokouksessaan 1.6.2022 hyväksynyt valtuutettu Petrus Pennasen seuraavan toivomusponnen:

”Kaupunginvaltuusto edellyttää selvitettävän mahdollisuutta lisätä uusia tapoja toteuttaa veneiden talvisäilytyspaikkoja.”

Veneiden talvisäilytysratkaisuja on selvitetty

Veneiden talvisäilytystä käsittelevä raportti laadittiin vuonna 2016 tiiviissä yhteistyössä helsinkiläisten veneilyseurojen (Helvene) ja kaupunkiorganisaation kanssa. Keskeisenä keinona talvisäilytysongelman ratkaisemiseksi raportissa nostetaan esille uusien talvisäilytysalueiden määrääminen sekä uusien talvisäilytysratkaisujen mahdollistaminen kaavoituksella. Tällä hetkellä on kuitenkin arvoitu, että vuoteen 2025 mennessä nykyisistä talvisäilytyspaikoista poistuu noin 1 900 paikkaa ja korvaavia paikkoja saadaan lähivuosina vain rajallisesti. Väliaikaisena ratkaisuna on esitetty Malmin kentän noin 350 trailerilla kuljetettavan veneen paikkaa. Pidemmällä aikavälillä talvisäilytyspaikkoja on tulossa Helsingin omistamille maille Porvoon Tolkkisiin sekä Kirkkonummen Kantvikiin, joissa asemakaavoitus on vireillä. Alueiden kaavoitus on käynnissä ja paikat olisivat käytössä aikaisintaan 2026−2028, kaavaprosessien etenemisestä riippuen. Myös satamapaikkoja poistuu ranta-alueiden rakentamishankkeiden myötä lopullisesti tai väliaikaisesti ja korvaavia satamapaikkoja tarvitaan.

Veneiden talvisäilytyspaikkojen riittävyyden haastetta ratkaistaan kaupunkiympäristön toimialalla osana maankäytön suunnittelua. Ei ole nähtävissä, että merkittäviä uusia talvisäilytysalueita olisi Helsingin alueella mahdollista toteuttaa, kun otetaan huomioon kaupungin kasvun vaatima asunto-, palvelu- ja työpaikkarakentaminen sekä virkistys- ja suojelutarpeet. Ranta-alueet ovat erittäin houkuttelevia paikkoja rakentamiselle.

Kaupunkiympäristön toimialalla on vuosina 2021–2022 selvitetty vaihtoehtoisia sijaintipaikkoja uusille talvisäilytysalueille (kartta liitteenä). Suurin osa tarkastelluista alueista on kuitenkin karsiutunut pois esimerkiksi luontoarvojen takia. Östersundomissa on potentiaalia pitkällä aikavälillä tutkia alueita myös talvisäilytyksen käyttöön. Haasteena on kuitenkin muiden maankäyttömuotojen kuten asumisen ja työpaikkarakentamisen tarpeet samoilla alueilla sekä vaatimukset pohjarakentamiselle paikoin haastavassa maastossa.

Talvisäilytykseen tarvitaan uusia tapoja ja toimijoita

On selvää, että tulevaisuudessa Helsingin kaupungin rooli veneiden talvisäilytyksessä tulee pienentymään säilytykseen soveltuvien ranta-alueiden rakentuessa. Nykyinen menettely, jossa kaupunki vastaa suuresta osasta talvisäilytyspaikkoja ja tarjoaa niitä veneilijöiden käyttöön edulliseen hintaan, vaikeuttaa uusien toimijoiden mahdollisuuksia tarjota kilpailukykyisiä talvisäilytyspalveluja. Kysyntä on selvästi tarjontaa suurempaa, joten voi olla perusteltua nostaa talvisäilytyksen hintaa siten, että kysyntä ja tarjonta kohtaavat nykyistä paremmin ja samalla syntyy uusia markkinaehtoisia tapoja toteuttaa veneiden talvisäilytystä.

Kiristyvässä taloustilanteessa on tärkeä tarkastella kaupungin tuottamia palveluja kriittisesti. Myös veneiden talvisäilytyksen osalta voidaan pohtia, onko se kaupungin ydintoimintaa vai voisivatko jotkut muut tahot mahdollisesti hoitaa sen tehokkaammin. Kaupungin järjestämä veneiden talvisäilytys perustuu pääsääntöisesti itsepalveluun, jossa asiakkaalle on osoitettu talvisäilytyspaikka, jolle on aina esteetön pääsy kuljetuskalustolla. Markkinaehtoinen toiminta tuottaa maankäytön näkökulmasta tehokkaampia ja kustannustehokkaita ratkaisuja. Arvokkailla ranta-alueilla tämä tarkoittaa, että yksityinen toimija pakkaa veneet mahdollisimman pienelle alalle. Monet kaupungit ovat ulkoistaneet koko veneiden talvisäilytyksen venekerhoille tai muille yksityisille toimijoille.

Lausuntopyyntö

Kaupunginkanslia on pyytänyt kaupunkiympäristölautakuntaa antamaan lausunnon kaupunginhallitukselle 31.12.2022 mennessä.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Ville Lehmuskoski

Lisätiedot

Heikki Salmikivi, tiimipäällikkö, puhelin: 310 37483

heikki.salmikivi(a)hel.fi

Liitteet

1

Silja Borgarsdóttir Sandelin, toivomusponsi, Kvsto 1.6.2022

2

Kartta selvitetyistä sijainneista

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätöshistoria

Kaupunkiympäristölautakunta 29.11.2022 § 681

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 58200

Työpajankatu 8

 09 310 1691

0201256-6

FI06 8000 1200 0626 37

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 58

Faksi

 

Alv.nro

Kaupunkiymparisto@hel.fi

https://www.hel.fi/

 

 

FI02012566