Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

39/2022

1 (6)

Kaupunkiympäristölautakunta

 

 

 

 

Asia/13

 

13.12.2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 699

Sigurd Frosteruksen puiston puistosuunnitelman hyväksyminen

HEL 2022-009873 T 10 05 02

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti panna asian pöydälle.

Käsittely

Asian aikana kuultavana oli projektinjohtaja Petra Rantalainen. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

Pöydällepanoehdotus:
Tuomas Nevanlinna: Pyydän asian pöydälle.

Kaupunkiympäristölautakunta päätti yksimielisesti panna asian pöydälle Tuomas Nevanlinnan ehdotuksesta.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Ville Lehmuskoski

Lisätiedot

Petra Rantalainen, projektinjohtaja, puhelin: 310 39795

petra.rantalainen(a)hel.fi

Liitteet

1

Puistosuunnitelman selostus VIO 6258

2

Suunnitelmapiirustus VIO 6258/1

3

Koostepiirustus 31765/2

4

Vuorovaikutusmuistio

5

Muistutusten käsittely

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Kaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä liitteenä 2 olevan Sigurd Frosteruksen puiston puistosuunnitelman nro VIO 6258/1.

Esittelijän perustelut

Lähtökohdat ja tavoitteet

Puisto sijaitsee Taivallahden rannassa ja rajautuu idässä Merikannontiehen, etelässä Hiekkarannantiehen sekä kylpylähotellin korttelialueeseen ja lounaassa Hietarannan uimarantaan.  

Puiston rakentaminen mahdollistaa Taivallahden ranta-alueen kehittämisen virkistysalueena ja vapaa-ajan toimintojen alueena asemakaavan 11290 (tullut voimaan v. 2009) mukaisesti. Puistosuunnitelma on kehitetty vuonna 2021 laaditun Taivallahden yleissuunnitelman pohjalta.

Nykyään puiston alueella sijaitsee veneiden talvisäilytyspaikka, koira-aitaus sekä alueella säilyvät minigolfrata ja rantaa kiertävä reitti. Kasvillisuus on pääosin joutomaille tyypillistä kasvillisuutta. Merikannontiehen rajautuva osuus puistosta on jyrkkää rantaa, jossa kasvaa puita ja pensaita.

Sigurd Frosteruksen puiston pohjoisrajalta alkava Toivo Kuulan puisto on liito-oravan ydinaluetta (kartoitettu v. 2019/2021). Ydinalue jatkuu Merikannontien yli kadun itäpuolella olevan asuintontin pihalle. Lähistöllä liito-oravan ydinaluetta on myös Hiekkarannantien eteläpuolella Hietaniemen hautausmaalla ja sen viereisessä puistossa (kartoitettu v. 2019).

Näiden kahden ydinalueen välissä suunnittelualueella on liito-oravan yhteystarve. Yhteystarve on lahden pohjassa minigolfalueella, Martta Ypyän aukiolla sekä Merikannontien varressa. Yhteystarve huomioidaan alueen suunnitelmissa ja rakentamisen aikana. Merikannontien rannassa kulkevaa yhteyttä täydentää Merikannontien länsipuolisilla tonteilla kulkeva kapea yhteys tontin pihapuita pitkin.

Suunnitelma

Tavoitteena on toteuttaa kasvillisuudeltaan runsaslajinen ja vehreä Sigurd Frosteruksen merellinen puisto, jossa on mahdollisuus oleskella eri tavoin.

Suunnitelmassa puistoa kiertää kivituhkainen jalankulkureitti, jonka varrelle sijoitetaan istuskelu- ja oleskelualueita. Puistoon rantareitin varrelle sijoitetaan grillipaikka ja penkkejä.  Niemen kärkeen, lähelle veden tasoa, suunnitellaan betonirakenteinen, esteetön näköalatasanne, jossa on lepotuoleja. Länsirannalla reitin yhteydessä on maatiilipintainen oleskeluaukio sekä Hiekkarannantien lähellä pieni kuntoilupiste. Kylpylähotellin ympärillä puistoraitti toimii lisäksi hotellin pelastusreittinä.

Niemen länsiosaan tulee laaja oleskelulle ja pikniktoiminnalle sopiva nurmialue, jonka länsipuolelle laajennetaan Hietarannan uimarantaa. Uimarannalle sijoitetaan puinen reitti, jota pitkin pääsee esteettömästi rantaan. Lisäksi rantaan sijoitetaan suihkut uimarannan käyttäjille. Tulevaisuudessa alueelle voi sijoittaa talviuintipaikan.

Niemen keskiosaan sijoitetaan leikille suunnattu alue, jossa on leikkiin innostavia loivia maastonmuotoja sekä yksittäisiä luonnonmukaisia leikkivälineitä.

Taivalsaaren itäpuolen ranta-alueesta kehitetään luontaisen kaltainen merenranta kivikkoineen ja rantakasveineen. Puiston länsipuoli uimarannan yhteydessä on ilmeeltään rakennetumpaa ja uimarantaa rajaa järjestetty kiviheitokeverhous.

Puistoon istutettavalla puustolla luodaan vehreä yleisilme huomioiden kuitenkin riittävät näkymät merelle. Puulajeiksi valitaan nopeasti kasvavia suojapuulajeja sekä niiden lomaan hitaammin kasvavia kookkaita jalo- ja havupuita. Kun jalo- ja havupuut ovat kasvaneet täyteen mittaansa, niin suojapuut poistetaan. Alueelle laaditaan puiden hoitoa varten erillinen hoito- ja kehittämissuunnitelma.

Taivallahden pohjukkaan luodaan maatiilipintainen, vehreä ja terassoitu Martta Ypyän aukio, joka toimii arvokkaana päätteenä Hesperian esplanadille. Aukiolla on lisäksi tilavaraus kioskikahvilarakennukselle. Puiston itärannalla oleva yhteyslaiturin toiminto siirretään Martta Ypyän aukion viereen. Aukion reunassa oleva laituritaso jatkuu Merikannontien rannalle suunnitellulle puiselle laiturirakenteelle.

Taivalsaaren tuleva rantaraitti jatkuu aukion reunaa pitkin Merikannontien viereiselle ranta-alueelle. Merikannontieltä rannan laituritasolle on suunniteltu kolme esteetöntä, asfalttipintaista reittiä. Reittien lisäksi rantaan pääsee luonnonkivisiä portaita pitkin. Rannan rinteessä on myös kiviheitokeverhousta, uusia rantaan sopivia puu-, pensas- ja perennaistutuksia sekä oleskelusyvennyksiä.

Merikannontien rannan ja Martta Ypyän aukion puuistutuksissa otetaan huomioon alueella kehitettävä liito-oravayhteys.

Suunnitelman tarkempi kuvaus ilmenee liitteenä olevasta suunnitelmaselostuksesta VIO 6258/1 (liite 1). Koostepiirustus on liitteenä 3.

Puisto on suunniteltu niin, että se sopeutuu asemakaavan mukaiseen ympäristöönsä ja täyttää toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset.

Vuorovaikutus

Puistosuunnitelmaluonnos on ollut esillä Helsingin kaupungin verkkosivuilla 8.−21.6.2022 välisen ajan. Tiedote esilläolosta ja  asukastilaisuudesta lähetettiin suunnittelualueen kiinteistöille, Töölö-Seuralle, Töölön kaupunginosat – Töölö ry:lle sekä pääkaupunkiseudun lehdistölle 25.5.2022. Lisäksi Helsingin Uutisten etelä-länsipainoksessa julkaistiin ilmoitus suunnitelmien esittelystä. Ilmoitus julkaistiin 8.6.2022.

Suunnitelmaluonnos esiteltiin asukkaille verkkotilaisuudessa 15.6.2022. Samassa tilaisuudessa esiteltiin Merikannontien katusuunnitelmaluonnos.  Tilaisuudessa käytiin läpi suunnitelmien keskeinen sisältö, minkä jälkeen oli varattu aikaa yleisön kysymyksiin vastaamiselle. Tilaisuuteen osallistui 8 henkilöä. Tilaisuudessa oli paikalla myös edustajat Kaupunkiympäristön toimialalta ja suunnittelukonsultilta.

Asukaspalautteet on kirjattu vuorovaikutusmuistioon (liite 4).

Puistosuunnitelmaehdotus on ollut nähtävillä Helsingin kaupungin verkkosivuilla 21.9. -4.10.2022 välisen ajan. Suunnitelman nähtävillä olosta ja mahdollisuudesta muistutuksen antamiseen on ilmoitettu kirjallisesti suunnittelualueen kiinteistöjen omistajille ja haltijoille sekä muille osallisille yleistiedoksiantona. Lisäksi asiasta on ilmoitettu kaupungin verkkosivuilla.

Suunnitelmasta on jätetty 14 muistutusta.

Muistutusten käsittely

Muistutusten käsittelystä on laadittu erillinen asiakirja (liite 5).

Muistutukset ja eivät aiheuta muutoksia laadittuun puistosuunnitelmaan.

Kustannukset ja aikataulu

Puistosuunnitelman rakennuskustannukset ovat yhteensä noin 5 270 000 euroa (alv. 0 %), 160 euroa/m2 (alv 0%).

Puiston vuotuiset ylläpitokustannukset ovat noin 50 000 euroa (alv. 0 %).

Puiston rakentamiseen on varauduttu kaupunkiympäristölautakunnan talousarvioehdotuksessa vuodesta 2023 alkaen.

Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta  8 04 01 01 Uudet puistot ja puistojen peruskorjaus. 

Puiston yllä mainittujen rakentamiskustannusten lisäksi puistoon kohdistuu esirakentamisen kustannuksia sisältäen ruoppaus- ja täyttötöitä sekä pilaantuneiden maiden kunnostusta.

Sovelletut säännökset

Maankäyttö- ja rakennuslaki 90 §, 62 §

Maankäyttö- ja rakennusasetus 30 §, 42 §, 43 §, 46 §

Toimivalta

Hallintosäännön 16 luvun 1 § 2 mom. kohdan 11 mukaan kaupunkiympäristölautakunta päättää katu-, puisto- tai muun yleisen alueen suunnitelman hyväksymisestä lukuun ottamatta taloudellisesti tai periaatteellisesti vähäisiä suunnitelmia.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Ville Lehmuskoski

Lisätiedot

Petra Rantalainen, projektinjohtaja, puhelin: 310 39795

petra.rantalainen(a)hel.fi

Liitteet

1

Puistosuunnitelman selostus VIO 6258

2

Suunnitelmapiirustus VIO 6258/1

3

Koostepiirustus 31765/2

4

Vuorovaikutusmuistio

5

Muistutusten käsittely

Oheismateriaali

1

Muistutus 1

2

Muistutus 2

3

Muistutus 3

4

Muistutus 4

5

Muistutus 5

6

Muistutus 6

7

Muistutus 7

8

Muistutus 8

9

Muistutus 9

10

Muistutus 10

11

Muistutus 11

12

Muistutus 12

13

Muistutus 13

14

Muistutus 14

15

Taivallahti Yleissuunnitelma suunnitelmaselostus

Muutoksenhaku

Hallintovalitus, katusuunnitelman tai muun yleisen alueen suunnitelman hyväksyminen

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Asianosaiset

Esitysteksti
Hallintovalitus, katusuunnitelman tai muun yleisen alueen suunnitelman hyväksyminen
Liite 2

Muistuttajat

Esitysteksti

Tiedoksi

Liikunnan palvelukokonaisuus/Ulkoilupalvelut

Hallinto- ja lakipalvelut/Tietopalvelut

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 58200

Työpajankatu 8

 09 310 1691

0201256-6

FI06 8000 1200 0626 37

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 58

Faksi

 

Alv.nro

Kaupunkiymparisto@hel.fi

https://www.hel.fi/

 

 

FI02012566