Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

31/2022

1 (6)

Kaupunkiympäristölautakunta

 

 

 

 

Asia/5

 

04.10.2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 540

Hämeentie välillä Kustaa Vaasan tie−Annalantie, katusuunnitelman hyväksyminen, Toukola, Vanhakaupunki

HEL 2022-005111 T 10 05 02

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti hyväksyä liitteinä suunnitelmapiirustukset nrot 2, 3, 4, 5 ja 6 Hämeentie välillä Kustaa Vaasan tie–Annalantie katusuunnitelman nrot 31309/1-5.

Lisäksi lautakunta edellytti, että kadulle ja sen läheisyyteen istutetaan korvaavat puut mahdollisimman suurelle osalle poistuvasta puumäärästä sekä sen lisäksi muuta kasvillisuutta ja että istutussuunnitelmat tuodaan lautakunnalle tiedoksi ennen töiden aloittamista.

Samalla lautakunta päätti kehottaa käynnistämään työn sen selvittämiseksi, miten maanalainen infra voidaan järjestää kaduilla tiiviimmin niin, että kaduilla on tilaa myös puiden juurille, ettei infran viemä tila estä sitä.

Käsittely

Vastaehdotus:
Otso Kivekäs: Lautakunta edellyttää, että kadulle ja sen läheisyyteen istutetaan korvaavat puut mahdollisimman suurelle osalle poistuvasta puumäärästä sekä sen lisäksi muuta kasvillisuutta ja että istutussuunnitelmat tuodaan lautakunnalle tiedoksi ennen töiden aloittamista.

Samalla lautakunta kehottaa käynnistämään työn sen selvittämiseksi, miten maanalainen infra voidaan järjestää kaduilla tiiviimmin niin, että kaduilla on tilaa myös puiden juurille, ettei infran viemä tila estä sitä.

Kannattaja: Mia Haglund

Kaupunkiympäristölautakunta päätti yksimielisesti hyväksyä Otso Kivekkään vastaehdotuksen mukaan muutetun ehdotuksen.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Ville Lehmuskoski

Lisätiedot

Mikko Nevalainen, projektinjohtaja, puhelin: 310 37556

mikko.nevalainen(a)hel.fi

Liitteet

1

Suunnitelmaselostus nro 31309/1-5

2

Suunnitelmapiirustus nro 31309/1

3

Suunnitelmapiirustus nro 31309/2

4

Suunnitelmapiirustus nro 31309/3

5

Suunnitelmapiirustus nro 31309/4

6

Suunnitelmapiirustus nro 31309/5

7

Vuorovaikutusmuistio

8

Muistutusten käsittely

Muutoksenhaku

Hallintovalitus, katusuunnitelman tai muun yleisen alueen suunnitelman hyväksyminen

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Muistuttajat

Esitysteksti

Päätösehdotus

Kaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä liitteinä suunnitelmapiirustukset nrot 2, 3, 4, 5 ja 6 Hämeentie välillä Kustaa Vaasan tie–Annalantie katusuunnitelman nrot 31309/1-5.

Esittelijän perustelut

Lähtökohdat ja tavoitteet

Hämeentie on olemassa oleva kokoojakatu, joka sijoittuu rakennettuun kaupunkiympäristöön. Suunnittelualuetta rajaa länsipuolella Toukolan puutalo- ja kerrostaloalueet sekä idässä Touko- ja Arabianrannan kerrostaloalueet sekä Arabian tehdaskortteli. Katu rajautuu osin myös Arabianmäen ja Bokvillaninpuiston puistoalueisiin.

Katusuunnitelma pohjautuu voimassa oleviin asemakaavoihin nro 1708 (vahvistettu 22.2.1938) ja nro 10240 (tullut voimaan 6.11.1998). Katusuunnitelmassa on myös huomioitu kaavaehdotuksen 12470 mukainen katualueen raja välillä Intiankatu–Kaironkatu, missä katualue levenee Arabianmäen puistoalueelle pyöräkaistojen toteuttamista varten.  Suunnitellut ratkaisut ovat periaatteiltaan asemakaavan yhteydessä esitetyn liikennesuunnitelman nro 6771 mukaiset. Katusuunnitelmassa on tarkennettu liikennesuunnitelmassa esitettyjä ratkaisuja pyöräilyn osalta.

Katusuunnitelma mahdollistaa kadun liikennejärjestelyjen muuttamisen sekä kävelyn ja pyöräilyn olosuhteiden parantamisen. Suunnittelualueelle toteutetaan kantakaupungin pyöräliikenteen tavoiteverkon (kaupunkisuunnittelulautakunta 22.5.2012) mukaiset yksisuuntaiset pyöräliikenteen järjestelyt. Kadulla järjestellään bussipysäkkejä ja pysäköintiä. Kadun rakentamisen yhteydessä ennallistetaan ja rakennetaan puistoja katuun rajautuvilta osin sekä saneerataan myös vesihuollon ja teknisen huollon putki- ja johtoverkostoja sekä liikennevaloja.

Suunnitelma

Hämeentie välillä Kustaa Vaasan tie–Annalantie suunnitelmapiirustus nro 31309/1-5 (liitteet 2, 3, 4 5 ja 6)

Hämeentie välillä Kustaa Vaasan tie–Annalantie on nykyinen kokoojakatu. Hämeentien muutos koskee kadun poikkileikkauksen muutosta sekä jalankulun ja pyöräilyn edellytyksien parantamista. Kadulla erotetaan jalankulku ja pyöräily. Kadulle rakennetaan yksisuuntaiset pyörätiet.  Pysäkkejä sekä pysäköintiä kadun varrella yhdistetään ja siirretään. Arabian tehdaskorttelin edustalla bussipysäkkialue toteutetaan korotettuna ja nykyiset jalankulkuvalot poistetaan. Olemassa oleva raitiotie välillä Kustaa Vaasan tie–Arabiankatu säilytetään ennallaan. Floorantien, Intiankadun, Kaironkadun ja Kaanaankadun liittymät muutetaan ylijatketuiksi jalkakäytäviksi. Kotisaarenkadun, Kokkosaarenkadun, Arabiankadun ja Muotoilijankadun liittymät säilyvät ennallaan. Arabian tehdaskorttelin maanalaiseen pysäköintiin mahdollistetaan ajoyhteys.

Katualueen tilanahtaudesta ja olemassa olevista rakenteista johtuen jalkakäytävän leveys alittaa suositusarvon Kotisaarenkadun liittymän läheisyydessä Kauppakeskus Arabian edustalla noin 80 metrin matkalla sekä Floorantien ja Kumtähdenkentän kulmauksessa noin 10 metrin matkalla. Intiankadun ja Arabiankadun välillä kadun länsireunassa jalkakäytävän leveys alittaa suositusarvon ja pyöräkaistan leveys on suositeltavan minimileveyden mukainen, kuten myös Arabian tehdaskorttelin edustalla kadun itäreunassa. Lisäksi Bokvillaninpuiston ja Kumtähdenkentän puiston kohdalla jalkakäytävä sijoitetaan osittain puistoalueen puolelle. Arabianmäki puiston kohdalla jalkakäytävä ja osittain myös pyörätie sijoitetaan puistoalueen puolelle.

Tehdaskorttelin edustalla nykyinen puusto säilytetään pääosin ja täydennysistutuksia tehdään Arabianmäen puiston aukiolle. Katupuut poistetaan nykyisen kadunvarsipysäköinnin poistumisen vuoksi tehdaskorttelin pysäkkialueen ja Muotoilijankadun väliltä. Annalanpuistossa katualueeseen rajautuvalta osalta poistetaan yksittäisiä puita ja puiston akselille istutetaan uusia puita sekä maanpeitekasveja. Kokonaisuudessaan katusuunnitelman alueella puita poistetaan 39 ja ainakin 10 istutetaan tilalle. Ennen töiden aloitusta tarkastellaan vielä mahdollisuuksia lisäistutuksille. Kadun valaistuksen ristikkopylväiden yhteyteen istutetaan myös köynnöksiä.

Suunnitelman tarkempi kuvaus ilmenee liitteenä olevasta suunnitelmaselostuksesta nro 31309/1 (liite 1).

Katu on suunniteltu niin, että se sopeutuu asemakaavan mukaiseen ympäristöönsä ja täyttää toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset.

Vuorovaikutus

Katusuunnittelu on toteutettu ”Yhteinen kunnallistekninen työmaa” sopimuksen (7.3.2017) mukaisesti yhteistyössä sopimuksen osapuolten kanssa. Sopimuksen osapuolia ovat: Helsingin kaupunki, Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä (HSY), Helen Oy, Helen Sähköverkko Oy, Elisa Oyj, DNA Oyj, Telia Finland Oyj, Auris Kaasunjakelu Oy, Cinia Cloud Oy

Sopimuksen mukaisesti kukin sopimuksen allekirjoittanut osapuoli sitoutuu suunnittelun aikana määrittelemään omat johtotarpeensa kohteessa ja tekemään omaa suunnittelua samanaikaisesti hankkeen etenemisen kanssa. Suunnittelun tavoitteena on aikaansaada rakennushankekohtaiset yhteiset ristiriidattomat suunnitelma-asiakirjat ja selostukset.

Katusuunnitelmaluonnos on ollut esillä kaupunkiympäristön asiakaspalvelupisteessä ja Arabian kirjastossa sekä Helsingin kaupungin verkkosivuilla 26.2.−10.3.2020 välisen ajan. Suunnitelmamuutosten vuoksi katusuunnitelmaluonnos oli esillä uudelleen kaupunkiympäristön asiakaspalvelupisteessä ja Helsingin kaupungin verkkosivuilla 3.1.-16.1.2022 välisen ajan.

Asukaspalautteet on kirjattu vuorovaikutusmuistioon. Vuorovaikutusmuistio on liitteenä 7.

Katusuunnitelmaehdotus on ollut nähtävillä kaupunkiympäristön asiakaspalvelupisteessä ja Helsingin kaupungin verkkosivuilla

Katusuunnitelmaehdotus on ollut nähtävillä kaupunkiympäristön asiakaspalvelupisteessä ja Helsingin kaupungin verkkosivuilla 4.−17.5.2022 välisen ajan. Suunnitelman nähtävillä olosta ja mahdollisuudesta muistutuksen antamiseen on ilmoitettu kirjallisesti suunnittelualueen kiinteistöjen omistajille ja haltijoille sekä muille osallisille yleistiedoksiantona. Lisäksi asiasta on ilmoitettu kaupungin verkkosivuilla.

Suunnitelmista on jätetty kolme muistutusta ja kaksi mielipidettä.

Muistutusten käsittely erillisessä asiakirjassa (liite 8).

Muistutukset eivät aiheuta muutoksia laadittuun katusuunnitelmaan, mutta kadunvarren puistoalueita selvitetään mahdollisuuksista istuttaa uusia puita.

Kustannukset ja aikataulu

Katusuunnitelman rakennuskustannukset ovat yhteensä noin 4  347 000 euroa (alv. 0 %).

Kadun vuotuiset ylläpitokustannukset ovat noin 178 000 euroa (alv. 0 %). Ylläpitokustannukset ovat noin 12 000 euroa edullisemmat kuin nykyisin.

Katujen rakentamiseen on varauduttu kaupunkiympäristölautakunnan talousarvioehdotuksessa vuodesta 2024 alkaen.

Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8 03 01 01 Uudisrakentaminen.

Sovelletut säännökset

Maankäyttö- ja rakennuslaki 85 §, 62 §, maankäyttö- ja rakennusasetus 41-43 §.

Toimivalta

Hallintosäännön 16 luvun 1 § 2 mom. kohdan 11 mukaan kaupunkiympäristölautakunta päättää katu-, puisto- tai muun yleisen alueen suunnitelman hyväksymisestä lukuun ottamatta taloudellisesti tai periaatteellisesti vähäisiä suunnitelmia.

Tiedoksianto

Päätös toimitetaan yleistiedoksiantona, koska vastaanottajia on yli 30. Asiakirjan nähtäville asettamisesta ilmoitetaan viranomaisen ilmoitustaululla.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Ville Lehmuskoski

Lisätiedot

Mikko Nevalainen, projektinjohtaja, puhelin: 310 37556

mikko.nevalainen(a)hel.fi

Liitteet

1

Suunnitelmaselostus nro 31309/1-5

2

Suunnitelmapiirustus nro 31309/1

3

Suunnitelmapiirustus nro 31309/2

4

Suunnitelmapiirustus nro 31309/3

5

Suunnitelmapiirustus nro 31309/4

6

Suunnitelmapiirustus nro 31309/5

7

Vuorovaikutusmuistio

8

Muistutusten käsittely

Oheismateriaali

1

Muistutus 1

2

Muistutus 2

3

Muistutus 3

4

Muistutus 4

5

Muistutus 5

Muutoksenhaku

Hallintovalitus, katusuunnitelman tai muun yleisen alueen suunnitelman hyväksyminen

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Muistuttajat

Esitysteksti

Tiedoksi

Hallinto- ja lakipalvelut, tietopalvelut

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 58200

Työpajankatu 8

 09 310 1691

0201256-6

FI06 8000 1200 0626 37

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 58

Faksi

 

Alv.nro

Kaupunkiymparisto@hel.fi

https://www.hel.fi/

 

 

FI02012566