Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

28/2022

1 (3)

Kaupunkiympäristölautakunta

 

 

 

 

Asia/3

 

13.09.2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 479

Kaupunkiympäristölautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Mari Holopaisen ym. talousarvioaloitteesta koskien Kalasataman kirjaston suunnittelua

HEL 2022-003334 T 00 00 03

Lausunto

Kaupunkiympäristölautakunta päätti antaa kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Kaupunkiympäristölautakunta totesi, että Kalasataman kirjasto -hanke sisältyy Helsingin kaupungin talousarvioliitteen vuokra- ja osakekohteiden suunnitteilla olevat uudis- ja peruskorjaushankkeet vuosina 2023–2032 luetteloon.

Kaupunkiympäristön toimiala päätti käynnistää selvityksen sopivista toimitiloista, kun tilaa tarvitseva kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala on toimittanut tarvekuvauksen. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala on toimittanut tarvekuvauksen Kalasataman alueelle sijoittuvasta, noin 500 m2 suuruisesta kirjastotilasta 30.6.2022.

Kalasataman alueelta on löytymässä kirjastolle sopiva, keskeisellä paikalla oleva tila, josta käydään parhaillaan neuvotteluja kaupunkiympäristön toimialan toimesta. Jos tila on sopiva ja neuvotteluissa päästään hyvään lopputulokseen, voisi Kalasataman kirjasto olla toiminnassa vuoden 2023 aikana.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Ville Lehmuskoski

Lisätiedot

Arja Hyppänen, asiakaspäällikkö: 310 32464

arja.hyppanen(a)hel.fi

Jouko Snellman, yksikön päällikkö, puhelin: 310 40334

jouko.snellman(a)hel.fi

Liitteet

1

Kalasataman kirjaston suunnittelu, Holopainen Mari

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Lausuntoehdotus

Lausunto on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Talousarvioaloite

Valtuutettu Mari Holopainen ja 5 muuta valtuutettua ovat 2.3.2022 tehneet seuraavan talousarvioaloitteen:        

Aloitteen allekirjoittaneet ovat sitä mieltä, että lähikirjastot ovat lukemisen, muiden ihmisten kohtaamisen ja vapaa-ajan kannalta on merkityksellisiä kaikenikäisille. Kalasatama rakentuu kovaa vauhtia Helsingin itäiseen kantakaupunkiin, kun entinen satama- ja teollisuusalue on muuttunut uudeksi kaupunginosaksi.

Kun Kalasatama valmistuu, asukkaita on arviolta 25 000 ja työpaikkoja 10 000. Kalasatama on valmistuttuaan asukasluvultaan suurempi kuin keskimääräinen suomalainen kunta. Avoin pysyvä kirjastotila puuttuu edelleen, vaikka tarve sille on ilmeinen. Kirjasto kuuluu lähipalveluihin, joihin asukkailla on oikeus. Kalasataman kirjasto sijoittuisi erinomaisten joukkoliikenne-, kävely- ja pyöräilyreittien ääreen.

Kaupunginhallitus on aiemmin todennut, että uuden kirjaston avaaminen Kalasatamassa ei ole mahdollista kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan nykyisen budjettiraamin puitteissa. Vallilan kirjasto ei kuitenkaan korvaa tarvetta järjestää uuteen suureen kaupunginosaan omia kirjastopalveluita.
Kalasatamaan voitaisiin perustaa vaihtoehtoisesti ensin erityisesti lapsille ja nuorille suunnattu kirjasto Jätkäsaaren kirjaston tapaan. Kirjasto voisi aloittaa myös osallistuvan budjetoinnin prosessissa ehdotetun kaltaisena Kalasataman luku- ja kirjastonurkkauksena Redissä.
Kalasatama tarvitsee kuitenkin näkymän pysyvään kirjastotoimintaan, jota ei voi ylläpitää projektina. Kalasataman kirjaston mahdollistamiseksi olisi tärkeää ryhtyä suunnittelemaan kirjastokonseptia, ja sen yhteyteen voisi mahdollisesti sijoittautua myöskin esimerkiksi nuorisotoimen palveluita.

Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että kaupunki varaa riittävät resurssit selvittääkseen Kalasataman kirjaston edellytykset ja ryhtyy toimenpiteisiin kirjaston toteuttamiseksi. Kalasatamaan on erinomaiset yhteydet eri puolilta kaupunkia ja tarve lähikirjastolle on ilmeinen jo asukasluvun perusteella

Lausuntopyyntö

Kaupunginkanslia on pyytänyt kaupunkiympäristölautakuntaa antamaan lausunnon kaupunginhallitukselle 14.9.2022 mennessä.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Ville Lehmuskoski

Lisätiedot

Arja Hyppänen, asiakaspäällikkö: 310 32464

arja.hyppanen(a)hel.fi

Jouko Snellman, yksikön päällikkö, puhelin: 310 40334

jouko.snellman(a)hel.fi

Liitteet

1

Kalasataman kirjaston suunnittelu, Holopainen Mari

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätöshistoria

Kaupunkiympäristölautakunta 06.09.2022 § 461

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 58200

Työpajankatu 8

 09 310 1691

0201256-6

FI06 8000 1200 0626 37

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 58

Faksi

 

Alv.nro

Kaupunkiymparisto@hel.fi

https://www.hel.fi/

 

 

FI02012566