Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

28/2022

1 (3)

Kaupunkiympäristölautakunta

 

 

 

 

Asia/16

 

13.09.2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 492

Kaupunkiympäristölautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Mia Nygård-Peltola talousarvioaloitteesta, Helsingin toimialojen organisaatioiden toimistotilojen tarve ydinkeskustassa arvioitava talousarvioaloite

HEL 2022-003332 T 00 00 03

Lausunto

Kaupunkiympäristölautakunta päätti antaa kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Kaupunkiympäristölautakunta totesi, että Helsingin ydinkeskustasta Helsingin kaupungin omistamien kiinteistöjen osalta toimistokäytössä olleista tiloista tai rakennuksista on viimeisen kymmenen vuoden aikana pääosin luovuttu.

Keskustakortteleiden elävöittämisen yhteydessä on toimistotiloja muutettu uusiin käyttötarkoituksiin Elefanttikorttelissa K4 (Katariinankatu 1- 3/ Aleksanterinkatu 14-18), Leijonakorttelissa K30 (Pohjoisesplanadi 11-13/Aleksanterinkatu 20-24), Sarvikuono korttelissa K31 (Aleksanterinkatu 26-28) ja Kluuvin virastotalossa (Pohjoisesplanadi 19/Unioninkatu 28).

Lisäksi nykyiseen kaupunkiympäristön toimialaan kuuluvia toimintoja on viime vuosina siirretty ensin ydinkeskustan ulkopuolisiin toimistotiloihin ja viime vuonna nämä toiminnat on koottu uuteen kaupunkiympäristötaloon osoitteeseen, Työpajankatu 8. Näiden muutosten yhteydessä ovat ydinkeskustasta siirtyneet pois entinen rakennusvirasto (Kasarminkatu 21), kaupunkisuunnitteluvirasto (Kansakoulunkatu 3) ja rakennusvalvontavirasto (Siltasaarenkatu 13).

Kaupunki on edelle esitettyjen muutosten yhteydessä myynyt keskusta-alueelta seuraavat aiemmin kaupungin käytössä olevat kiinteistöt: Pohjoisesplanadi 5, Kansakoulunkatu 3, Kasarminkatu 21 ja Siltasaarenkatu 13. Lisäksi Kluuvin virastotalon Kortteli 32:n osalta myyntiä valmistellaan Unioninkatu 19:n rakennuksen osalta.

Toimistokäytössä on edelleen ydinkeskusta-alueella kaupungin toimistokäytössä olevia tiloja Elefanttikorttelissa n. 1 000 m², Leijonakorttelissa n. 14 500 m², Sarvikuonokorttelissa 3 500 m² ja Kluuvin virastotalossa n. 1 100 m². Tiloissa toimivat kaupungintalo, puolueiden valtuustosalit, tarkastusvirasto ja eri kortteleiden yläkerroksissa kaupungin kanslian toimintoja sekä kaupunginmuseo. Toimistotilojen osalta kansliassa tehdään tilojen osalta tarkastelua niiden soveltuvuudesta kanslian tarpeisiin muuttuvassa toimitilaympäristössä yhteistyössä kaupunkiympäristötoimialan kanssa.

Helsingin Kaupunkitilat Oy hallinnoi eri yrityksille vuokrattavia tiloja keskustakortteleissa n. 13 600 m².

Kun kaupungin toiminnat tarvitsevat uusia tiloja tai muutoksia tiloihin, selvitetään myös markkinoilla olevien tyhjien tilojen hyödyntämisen mahdollisuus. Muiden kuin toimistotilojen osalta, kaupungin palvelutilojen sijainnilla on yleensä toiminnan kannalta erittäin suuri merkitys. Palvelutiloihin kohdistuu usein myös sellaisia toiminnallisia tarpeita esimerkiksi saattoliikenteeseen tai pihoihin liittyen, jotka usein rajoittavat markkinoilla olevien tyhjien tilojen käyttöä. Helsingin kaupunki on kaupungintalon, kaupungin kanslian ja tarkastusvirastoa lukuun ottamatta siirtänyt omia toimintojaan ydinkeskustasta pois ja vapauttanut arvokasta tilaa mm. yritystoiminnalle ja Helsingin Kaupunkitilat Oy:n kautta kaupunkilaisten käyttöön mm. ravintoloiden ja muiden ko. tiloihin sijoittuvien yritysten kautta.

Kaupunkikortteleissa sijaitsevien toimitilojen tilatehokkuus on kehittämisen myötä noussut 25%.

Kaupungilla on menossa kanslian johdolla kaikkien toimialojen sekä kaupungin kanslian hallintotilojen osalta tilaselvitys, jossa selvitetään eri toimialojen käytössä olevien toimistotilojen pinta-alat, henkilömäärät sekä käyttöasteet. Tavoitteena toimitilojen osalta on tilatehokkuuden parantaminen tulevaisuudessa.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Ville Lehmuskoski

Lisätiedot

Markku Liukkonen, asiakaspäällikkö: 310 38577

markku.liukkonen(a)hel.fi

Jouko Snellman, yksikön päällikkö, puhelin: 310 40334

jouko.snellman(a)hel.fi

Liitteet

1

Helsingin toimialojen organisaatioiden toimistotilojen tarve ydinkeskustassa, Nygård-Peltola Mia

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Lausuntoehdotus

Lausunto on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Talousarvioaloite

Valtuutettu Mia Nygård-Peltola on 2.3.2022 tehnyt seuraavan talousarvioaloitteen:   

Aloitteen allekirjoittaneet ovat sitä mieltä, että Helsingin toimialojen organisaatioiden toimistotilojen tarve ydinkeskustassa arvioitava Helsingin ydinkeskustassa on paljon kaupungin toimialojen organisaatioiden toimintaan liittyviä toimistotiloja. Helsingin tulisi selvittää, onko mahdollista siirtää näitä toimialojen organisaatioita toimimaan ydinkeskustasta kauemmaksi ulkokehille, joko kokonaisuudessaan tai niiltä osin, missä toimialan toiminnalle ei ole välttämätöntä sijaita ydinkeskustassa. Tämä vapauttaisi ydinkeskustan arvokkaampaa tilaa, esimerkiksi ulkopuolisille toimijoille tai mahdollisesti jopa asuinkäyttöön tms.

Lausuntopyyntö

Kaupunginkanslia on pyytänyt kaupunkiympäristölautakuntaa antamaan lausunnon kaupunginhallitukselle 14.9.2022 mennessä.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Ville Lehmuskoski

Lisätiedot

Markku Liukkonen, asiakaspäällikkö: 310 38577

markku.liukkonen(a)hel.fi

Jouko Snellman, yksikön päällikkö, puhelin: 310 40334

jouko.snellman(a)hel.fi

Liitteet

1

Helsingin toimialojen organisaatioiden toimistotilojen tarve ydinkeskustassa, Nygård-Peltola Mia

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätöshistoria

Kaupunkiympäristölautakunta 06.09.2022 § 474

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 58200

Työpajankatu 8

 09 310 1691

0201256-6

FI06 8000 1200 0626 37

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 58

Faksi

 

Alv.nro

Kaupunkiymparisto@hel.fi

https://www.hel.fi/

 

 

FI02012566