Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

28/2022

1 (3)

Kaupunkiympäristölautakunta

 

 

 

 

Asia/10

 

13.09.2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 486

Kaupunkiympäristölautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Tuomas Rantasen ym. talousarvioaloitteesta koskien wc, pukutilat ja maisemaan sopiva valvojakoppi Tuoriniemen uimarannalle

HEL 2022-003324 T 00 00 03

Lausunto

Kaupunkiympäristölautakunta päätti antaa kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Kaupunkiympäristölautakunta totesi, että Tuoriniemen uimaranta on vuokrattu kulttuurin ja vapaa-ajan toimialalle, joka ylläpitää rantaa ja sen palveluita. Tuoriniemen uimaranta on palveluiltaan hyvinkin yhden mukainen Helsingin kaupungin ylläpitämien uimarantojen kanssa.

Kaupunkiympäristön toimiala käynnistää rakennushankkeen tarvittavista palvelutiloista, kun kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala toimittaa tarvekuvauksen. Tuoriniemen uimarannan uusista tarvittavista palvelurakennuksista ei ole toimitettu tarvekuvausta. Tuoriniemen uimarantaa ei ole mainittu talonrakennushankkeiden rakennusohjelmassa vuosille 2023-2032 eikä myöskään vuokra- ja osakekohteiden suunnitteilla olevat uudis- ja peruskorjaushankkeet vuosille 2023–2032 luetteloissa.

Kaupunkiympäristön toimialalla on käynnissä virkistysalueiden uusi palvelu, Helsinkihuussi -projekti. Tuoriniemen uimarantaa on kaavailtu yhdeksi kiireellisistä sijoituspaikoista Helsinkihuussille.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Ville Lehmuskoski

Lisätiedot

Arja Hyppänen, asiakaspäällikkö: 310 32464

arja.hyppanen(a)hel.fi

Jouko Snellman, yksikön päällikkö, puhelin: 310 40334

jouko.snellman(a)hel.fi

Liitteet

1

Wc, pukutilat ja maisemaan sopiva valvojakoppi Tuorinniemen uimarannalle, Rantanen Tuomas

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Lausuntoehdotus

Lausunto on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Talousarvioaloite

Valtuutettu Tuomas Rantanen ja 9 muuta valtuutettua ovat 2.3.2022 tehneet seuraavan talousarvioaloitteen:      

Aloitteen allekirjoittaneet ovat sitä mieltä, että Tuoriniemen uimarannan ympäristö on lähialueen asukkaiden ja muidenkin aktiivisessa ympärivuotisessa virkistyskäytössä. Rannan vieressä on monipuolinen leikkipuisto, piknikeillä suosittu näköalakallio ja sen takana koirapuisto. Kesällä rannalla on jäätelökioski ja muulloin ajoittain ruokarekkoja. Tuoriniemen rannan ohi kulkee itäinen rantareitti, joka on mm. pyöräilijöiden, juoksijoiden, kävelijöiden ja koiranulkoiluttajien aktiivisessa käytössä läpi vuoden, ja myös uimalaituria käytetään talvisin avantouintiin.

Rannalta kuitenkin puuttuvat tarvittavat palvelut, jotka tekisivät siitä kaikille kävijöille saavutettavan, hygieenisen ja mieluisan, ja tämä erottaa sen muista kaupungin vastaavan kokoisista rannoista. Rannalla ei ole wc-tiloja, joten lähialueen pusikot ovat uimareiden ja piknik-seurueiden aktiivisessa käytössä. Kesällä 2020 ja 2021 tilannetta paikkaamaan on tuotu bajamaja, joka on ollut useasti liian täynnä tai kaatunut siten, että eritteitä on valunut pitkin rantareittiä. Myös rannan pukukopit ovat alkeellisia, eikä niissä ole esimerkiksi koukkua tai penkkiä helpottamaan vaatteiden vaihtoa. Rannalta puuttuu lastenhoitopiste, ja uimavalvojien punakeltainen metallikoppi tärvelee esteettisesti muuten erittäin kaunista luonto- ja merimaisemaa.

Sivumpana, uimalaiturin läheisyydessä olevat Herttoniemen hylkeiden pukutilat ja kuivakäymälä palvelevat talviuimareita, mutta ovat kaikille avoinna vain keskikesällä rajattuina kellonaikoina. Syrjäisen sijainnin ja tilojen esteellisyyden vuoksi ne ovat hyvin vähällä käytöllä, minkä vuoksi ne eivät sovi ratkaisuksi rannan haasteisiin.

Tarve toimivalle huoltorakennukselle, jossa on ympäri vuorokauden auki olevat wc- ja lastenhoitotilat, pukukoppi sekä tilat uinninvalvojille on ilmeinen. Parhaimmillaan uusi rakennus vahvistaisi rannan viihtyisyyttä, lisäisi mm. lapsiperheiden viettämää aikaa lähiluonnossa, sekä vähentäisi tarvetta huolto-ja kunnossapitotöille, mitä wc:n puute aiheuttaa lähiympäristössä. Rakentamisen suunnittelun yhteydessä olisi lisäksi syytä tutkia mahdollisuutta rakentaa tila kilpailutettavalle kioski-kahvilayrittäjälle, jolloin investointi huoltorakennukseen voisi tuottaa myös pientä vuokratuloa. Samoin suunnittelussa olisi tärkeää huomioida talviuinnin kasvanut suosio.

Ehdotan talousarvioaloitteella, että Helsingin vuoden 2023 budjettiin varataan varat, jotka mahdollistavat ensi vuonna maisemaan sopivan ja luontoarvoja kunnioittavan huoltorakennuksen rakentamisen aloittamisen palvelemaan Tuoriniemen uimarannan kävijöitä ja itäisen rantareitin kulkijoita.

Lausuntopyyntö

Kaupunginkanslia on pyytänyt kaupunkiympäristölautakuntaa antamaan lausunnon kaupunginhallitukselle 14.9.2022 mennessä.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Ville Lehmuskoski

Lisätiedot

Arja Hyppänen, asiakaspäällikkö: 310 32464

arja.hyppanen(a)hel.fi

Jouko Snellman, yksikön päällikkö, puhelin: 310 40334

jouko.snellman(a)hel.fi

Liitteet

1

Wc, pukutilat ja maisemaan sopiva valvojakoppi Tuorinniemen uimarannalle, Rantanen Tuomas

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätöshistoria

Kaupunkiympäristölautakunta 06.09.2022 § 468

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 58200

Työpajankatu 8

 09 310 1691

0201256-6

FI06 8000 1200 0626 37

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 58

Faksi

 

Alv.nro

Kaupunkiymparisto@hel.fi

https://www.hel.fi/

 

 

FI02012566