Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

27/2022

1 (5)

Kaupunkiympäristölautakunta

 

 

 

 

Asia/28

 

06.09.2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 471

Kaupunkiympäristölautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Sinikka Vepsän ym. talousarvioaloitteesta koskien Koillis-Helsingin liikenneturvallisuuden parantamista

HEL 2022-003316 T 00 00 03

Lausunto

Kaupunkiympäristölautakunta päätti panna asian pöydälle.

Käsittely

Pöydällepanoehdotus:
Risto Rautava: Pyydän asian pöydälle.

Kaupunkiympäristölautakunta päätti yksimielisesti panna asian pöydälle Risto Rautavan ehdotuksesta.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Ville Lehmuskoski

Lisätiedot

Jussi Yli-Seppälä, liikenneinsinööri: 31037054

jussi.yliseppala(a)hel.fi

Liitteet

1

Koillis-Helsingin liikenneturvallisuuden parantaminen, Vepsä Sinikka

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Lausuntoehdotus

Kaupunkiympäristölautakunta antaa kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Liikenneympyrälle eli kiertoliittymälle ei ole nykyisellä katualueella tilaa Suurmetsäntien ja Puistolantien risteyksessä, joten toteuttaminen vaatisi asemakaavan muutoksen. Nykytilanteessa Suurmetsäntien ylittävillä suojateillä on keskisaarekkeet ja jalankulkijalla on ylitettävänä yhdestä kahteen ajokaistaa kerrallaan riippuen suojatiestä. Nopeusrajoitus laskettiin Suurmetsäntiellä vuonna 2019 60 km/h:stä 50 kilometriin tunnissa. Puistolantien nopeusrajoitus on 40 km/h ja risteyshaaran suojatiellä on myös keskisaareke. Jalankulkija ylittää yhden kaistan kerrallaan. Vuosina 2012–2021 ei ole sattunut yhtään poliisin tietoon tullutta jalankulkijaonnettomuutta kyseisessä risteyksessä. Sen sijaan Puistolantien risteyshaaran pyörätien jatkeella on sattunut neljä pyöräonnettomuutta kyseisellä ajanjaksolla. Onnettomuudet ovat tyypillisiä vastaavissa kaksisuuntaisen pyörätien ja sivukadun välisissä risteyksissä. Ongelmaa voisi parantaa yksisuuntaisten pyöräteiden rakentamisella, jotka onkin esitetty pyöräliikenteen tavoiteverkossa. Suurmetsäntielle on suunniteltu myös Viikin–Malmin pikaraitiotien reittiä. Alustavissa yleissuunnitelmaluonnoksissa Suurmetsäntien linjaus muuttuisi ja Puistolantien risteykseen tulisi raitiovaunupysäkki. Risteys on esitetty kolmihaaraisena risteyksenä nykyisen järjestelyn tapaan, mutta risteyksen mitoitus muuttuisi tiukemmaksi, mikä parantaisi myös turvallisuutta. Raitiotie kulkisi kadun keskellä omalla kaistallaan. Pyöräliikennejärjestelyjä muutettaisiin samalla yksisuuntaisiksi. Pikaraitiotien linjauksesta ja toteutuksesta päätetään myöhemmin. Sopivaa risteysjärjestelyä tutkitaan tarkemman suunnittelun edetessä. Liikenneympyrän rakentaminen ei tässä vaiheessa ole taloudellisesti kannattavaa, jos järjestely jouduttaisiin uusimaan mahdollisen pikaraitiotien rakentamisen yhteydessä.

Puistolantie on alueellinen kokoojakatu, jonka nopeusrajoitus on alennettu pistemäisesti 30 kilometriin tunnissa Koudantien risteyksen molemmin puolin ja liikennemäärä on arviolta noin 5000 ajoneuvoa vuorokaudessa. Koudantien nopeusrajoitus on 30 km/h ja arvioitu liikennemäärä muutamia satoja ajoneuvoja vuorokaudessa. Risteyksen kohdalla sekä liikennemäärät että nopeusrajoitukset ovat alhaisia, mikä ei puolla liikennevalojen toteuttamista risteykseen. Liikennevalot saattavat myös aiheuttaa hiljaisen liikenteen kaduilla punaista päin ajamista ja kävelyä, mikä lisää onnettomuusriskiä. Risteyksessä ei ole tapahtunut poliisin tietoon tulleita jalankulkijaonnettomuuksia 10 vuoden tarkastelujaksolla. Puistolantielle on hyväksytty vuonna 2003 liikenneturvallisuuden parantamiseksi liikenteen ohjaussuunnitelma, jonka yhteydessä on poistettu kääntymiskaista Puistolantieltä Koudantien eteläpuolelta ja levennetty keskisaareketta. Suunnitelmassa on esitetty myös tyynyhidasteet Puistolantielle molempiin ajosuuntiin Koudantien molemmille puolille. Tyynyhidasteita ei ole kuitenkaan rakennettu suunnitelman muun toteuttamisen yhteydessä. Tyynyhidasteilla parannetaan tehokkaasti suojatien ja muun risteysalueen turvallisuutta, joten niiden toteuttamista esitetään vuoden 2023 talousarvioehdotuksessa.

Suuntimotielle on rakennettu vuoden 2021 aikana koululle johtavan suojatien kohdalle uudet liikennejärjestelyt, jossa linja-autopysäkit on siirretty saman suojatien yhteyteen ajoratapysäkeiksi. Suojatie on varustettu keskisaarekkeella. Ajoratapysäkit rauhoittavat autoliikenteen nopeuksia. Suuntimotien nopeusrajoitus on koulun kohdalla 40 km/h. Suuntimotien liikennemäärä vuoden 2017 liikennelaskennassa oli noin 5900 ajoneuvoa vuorokaudessa. Suojatiellä ei ole sattunut vuosien 2012–2021 välillä poliisin tietoon tulleita jalankulkijaonnettomuuksia. Vastaavin perustein kuin edellä mainitussa Puistolantien tapauksessa, melko alhainen liikennemäärä ei perustele liikennevalojen tarvetta. Valo-ohjaamaton suojatie tarjoaa jalankulkijalle sujuvamman kadunylitysmahdollisuuden, ja keskisaareke yhdessä ajoratapysäkkien kanssa helpottavat kadun ylittämistä.

Liikenneympyrälle eli kiertoliittymälle ei ole nykyisellä katualueella tilaa Tattariharjuntien ja Tullivuorentien risteyksessä, joten toteuttaminen vaatisi asemakaavan muutoksen. Parhaillaan on käynnissä yksisuuntaisten pyöräteiden suunnittelu Tattariharjuntielle välille Malmin kalmistotie–Valuraudantie. Yksisuuntaiset pyörätiet vaativat lisätilaa katualueeseen Tullivuorentien ja Valuraudantien välillä, minkä vuoksi suunnittelu liitetään Sepänmäen asemakaavan muutokseen, jolloin Tattariharjuntien katualuetta voidaan hieman leventää. Tattariharjuntien ja Tullivuorentien risteyksessä voidaan tutkia liikenneympyrävaihtoehtoa, jos se on liikenteellisesti järkevää, mutta liikenneympyrän kohdalla jouduttaisiin louhimaan kalliota melko laajalta alueelta. Tattariharjuntien ja Tullivuorentien risteyksessä on tapahtunut vuosien 2012–2021 välillä neljä poliisin tietoon tullutta liikenneonnettomuutta. Kaikki onnettomuudet ovat olleet moottoriajoneuvojen välisiä eikä niissä ole ollut henkilövahinkoja. Määrä on koko kaupungin mittakaavassa pieni vertailtaessa kaikkien risteyksien onnettomuusmääriä. Näkemäolosuhteet risteyksessä eivät ole parhaat mahdolliset, mutta maastossa tehdyn havainnointikäynnin mukaan riittävät risteävän liikenteen havaitsemiseksi. Tattariharjuntien liikennemäärä oli vuoden 2019 laskennassa noin 13 000 ajoneuvoa vuorokaudessa. Tullivuorentien liikennemäärä oli vuoden 2015 laskennassa noin 3400 ajoneuvoa vuorokaudessa. Risteyksen liikenteellinen merkitys ja liikennemäärät vähenevät tulevaisuudessa, kun uusi Ilmasillantie rakennetaan Lahdenväylän ylittävän Ilmasillan ja Malmin entisen lentokentän uuden asuinalueen välille. Liikenneympyrän rakentaminen ei siten tässä vaiheessa ole taloudellisesti kannattavaa, kun alueen muu liikennesuunnittelu on vielä käynnissä.

Aloitteessa ehdotetut hankkeet eivät edellä mainituista syistä sisälly vuoden 2023 talousarvioehdotukseen. Puistolantien ja Koudantien risteykseen suunnitellut tyynyhidasteet sisältyvät talousarvioehdotukseen.

Esittelijän perustelut

Talousarvioaloite

Valtuutettu Sinikka Vepsä ja neljä muuta valtuutettua ovat tehneet 2.3.2022 seuraavan talousarvioaloitteen:

"Koillis-Helsingin liikenneturvallisuuden parantaminen

Me allekirjoittaneet valtuutetut ehdotamme vuoden 2023 budjettiin lisättävän määrärahan Koillis-Helsingin alueen liikenneturvallisuuden parantamiseksi seuraavilla ehdotuksilla:

Kiertoliittymän rakentaminen Puistolantien ja Suurmetsäntien risteykseen. Liikenne Suurmetsäntiellä on erittäin vilkasta etenkin ruuhka-aikoina. Malmin lentokenttää kiertävä ulkoilureitti on vilkkaassa käytössä ympäri vuoden samoin kuin Alppikylän mäki talvisin mäenlaskussa. Ulkoilijat ja lapset ylittävät suojatien juuri tässä risteyskohdassa ja kiertoliittymä lisäisi autoilijoiden sekä tietä ylittävien turvallisuutta.

Liikennevalojen lisääminen Puistolantien ja Koudantien yhtymäkohtaan. Puistolan Peruskoulun 730 oppilasta sekä Puistolan Liikuntahallin lukuisat harrastajat ylittävät tämän etenkin ruuhka-aikoina vilkkaan tien.

Liikennevalojen lisääminen Suuntimopuiston Monitoimitalon Suuntimotien ylittävälle kohdalle liikenneturvallisuuden lisäämiseksi. Monitoimitalossa sijaitsee tällä hetkellä Maatullin Peruskoulu ja Päiväkoti Minttu vuoteen 2024 asti. Puistolan Peruskoulu siirtyy monitoimitaloon peruskorjauksen ajaksi 2024–2026 ja 2026 tiloissa jatkaa vakituisesti Puistolanraitin ala-aste ja päiväkoti sekä suunnitelmien mukaan myös kirjasto ja Tapulikaupungin nuorisotalo siirtyvät monitoimitaloon. Liikennevalot tarvitaan Suuntimotien vilkkaan liikenteen ja tien huonon näkyvyyden takia tietä ylittävien lasten, nuorten ja aikuisten turvallisuusuuden takaamiseksi.

Kiertoliittymän rakentaminen Tullivuorentien ja Tattariharjuntien risteykseen. Tuo risteys on jo tällä hetkellä erittäin ruuhkainen arkisin ja etenkin Tullivuorentieltä Tattariharjuntielle Jakomäen suuntaan käännyttäessä näkyvyys on mäen vuoksi huono. Alueen ja risteyksen liikenne lisääntyy jatkuvasti tulevaisuudessa."

Lausuntopyyntö

Kaupunginkanslia on pyytänyt kaupunkiympäristölautakuntaa antamaan lausunnon kaupunginhallitukselle 14.9.2022 mennessä.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Ville Lehmuskoski

Lisätiedot

Jussi Yli-Seppälä, liikenneinsinööri: 31037054

jussi.yliseppala(a)hel.fi

Liitteet

1

Koillis-Helsingin liikenneturvallisuuden parantaminen, Vepsä Sinikka

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 58200

Työpajankatu 8

 09 310 1691

0201256-6

FI06 8000 1200 0626 37

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 58

Faksi

 

Alv.nro

Kaupunkiymparisto@hel.fi

https://www.hel.fi/

 

 

FI02012566