Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

22/2022

1 (10)

Kaupunkiympäristölautakunta

 

 

 

 

Asia/10

 

21.06.2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 391

Kaupunkiympäristölautakunnan käsiteltäväksi otettu maankäyttöjohtajan päätös 13.5.2022 57 § Hiihtäjäntie 4 puistoreitti, Herttoniemen kaupunginosan puistosuunnitelman hyväksyminen

HEL 2022-001744 T 10 05 02

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti hyväksyä liitteenä 2 olevan Hiihtäjäntie 4 puistoreittiä koskevan puistosuunnitelman, Herttoniemen kaupunginosassa.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Ville Lehmuskoski

Lisätiedot

Jaakko Heinonen, projektinjohtaja, puhelin: 31027839

jaakko.heinonen(a)hel.fi

Liitteet

1

Puistosuunnitelmaselostus VIO 6213

2

Suunnitelmapiirustus VIO 6213

3

Vuorovaikutusmuistio

4

Maankäyttöjohtajan päätös 13.5.2022 § 57

5

Apulaispormestarin päätös 9.6.2022 § 7

Muutoksenhaku

Hallintovalitus, katusuunnitelman tai muun yleisen alueen suunnitelman hyväksyminen

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Asianosaiset

Esitysteksti
Hallintovalitus, katusuunnitelman tai muun yleisen alueen suunnitelman hyväksyminen
Liite 2

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Lähtökohdat ja tavoitteet

Suunnittelualue sijaitsee Herttoniemen (43.) kaupunginosassa, osa-alueella Länsi-Herttoniemi. Alue on vuonna 1955 voimaan tulleessa asemakaavassa nro 3689 osoitettu puistoksi ja Hiihtäjäntien katualueen osalla on voimassa asemakaava 11621 (tullut voimaan 12.12.2007). Hiihtäjäntie 4 puistoreitti on esitetty piirustuksessa        VIO 6123/1 (liite 2). Suunnitelmasta on laadittu suunnitelmaselostus (liite 1). Suunnittelualueen kokonaispinta-ala on noin 2 500 m².

Nykyisin Vanhankaupunginlahden rannan suositulta puistoreitiltä johtaa puistoyhteys Hiihtäjäntie 4 kiinteistölle, jota käytetään yleisenä läpikulkureittinä Hiihtäjäntielle. Kiinteistön läpi ei ole asemakaavassa osoitettu jalankulun ja pyöräilyn yhteyttä eikä kulkuyhteyttä varten ole perustettu rasitetta.  Kiinteistön kautta kulkeva jalankulku- ja pyöräliikenne on vakiintunut vuosikymmenten aikana.

Hiihtäjäntie 4 kiinteistön asukkailta on tullut paljon valituksia nykyisestä järjestelystä, sillä tontille kuulumaton läpikulkuliikenne on vilkasta ja se aiheuttaa vaaratilanteita läpikulkijoiden kohdatessa moottoriajoneuvoliikennettä. Asunto-osakeyhtiö ei ole halukas tekemään rasitesopimusta kiinteistölle tulevasta kulkuyhteydestä. Kiinteistön piha-alue on niin ahdas, ettei sinne saisi muutenkaan järjestettyä turvallista kulkuyhteyttä.

Kohteeseen on todettu tarve järjestää turvallinen ja sujuva jalankulkua ja pyöräilyä palveleva yhteys, joka on laadultaan saman tasoinen kuin Vanhankaupunginlahden rannalla kulkeva puistoyhteys. Kohteeseen on tarkasteltu vaihtoehtoisia järjestelyjä, kuten kapeaa polkua ja kallion päälle johtavia portaita, mutta nämä eivät palvele vilkasta pyöräliikennettä ja porrasratkaisu ei palvele heikommin liikkuvia jalankulkijoita. Eri vaihtoehtoja yhteyden sijainnille on tarkasteltu ennen suunnittelutyön käynnistymistä ja Hiihtäjäntie 4 ja 6 välissä sijaitseva puistoalue on todettu ainoaksi mahdolliseksi sijainniksi järjestää korvaava yhteys Hiihtäjäntien alueelta korvaamaan kulku Hiihtäjäntie 4 kiinteistön kautta Vanhankaupunginlahden puistoreitille, sillä muualla kadun varrella sijaitsee asuinkiinteistöjä. Tulevaisuudessa rannan puistoreitille tulee uusi yhteys Itäbaanan kautta Hiihtäjänkujan ja Itäväylän vartta pitkin, mutta se ei tule olemaan juurikaan sujuvampi kuin nykyiset vaihtoehtoiset yhteydet.

Tarve kyseiselle yhteydelle on suuri ja toiminnallisuus ja turvallisuus edellyttävät puistoreitin toteutusta. Suunnittelun tavoitteena on ollut tehdä reitistä turvallinen, sujuva ja ympäristöön sopiva kulkuyhteys.

Suunnitelma

Kulkuyhteys Vanhankaupunginlahden virkistysreitiltä Hiihtäjäntielle on suunniteltu Hiihtäjäntie 4 ja Hiihtäjäntie 6 tonttien välissä sijaitsevalle kallioiselle puistoalueelle, johon sen voidaan katsoa asemakaavan mukaisesti sopeutuvan. Voimassa oleva asemakaava mahdollistaa yhteyden järjestämisen.

Laadukasta yhteyttä kohteeseen ei voi järjestää louhimatta kalliota. Suunniteltu kivituhkapintainen puistoreitti on 3,0 metriä leveä ja reitin varrelle tulee järjestää vähintään metrin levyiset reuna-alueet, jotka toimivat hulevesipainanteina ja toimivat erotuskaistana Hiihtäjäntie 4 pysäköintialueesta. Reitti on sijoitettu puistoalueen eteläreunaan louhinnan minimoimiseksi. Louhinnan määrä pyritään pitämään mahdollisimman pienenä ja tätä tullaan tarkastelemaan enemmän jatkosuunnittelun yhteydessä. Kallio puistoreitin reunassa on jo osin louhittua

Suunniteltu reitti on sujuva, turvallinen ja täyttää esteettömyyden perustavoitetason. Puistoreitiltä pyöräilijät ohjataan Hiihtäjäntien ajoradalle madalletun reunakiven kautta. Liittymän pohjoispuolelle Hiihtäjäntielle rakennetaan ajoratakavennus parantamaan näkemiä autoilijoiden ja pyöräilijöiden välillä. Ajoratakavennus toimii myös hidasteena Hiihtäjäntiellä. Ajoratakavennus ja puistoreitin liittymä katualueelle poistavat kaksi kadunvarren pysäköintipaikkaa.

Nykyinen Hiihtäjäntie 4 tontille puistoalueelta johtava yhteys poistetaan käytöstä. Kyseinen yhteys maisemoidaan metsänpohjan kasvillisuudella, lehtipensasryhmillä ja kahdella havupuulla. Lisäksi puistoreitin itäpäähän reitin reunaan istutetaan yksi lehtipuu korvaamaan rakentamisen vuoksi kaadettava lehtipuu. Poistettavan yhteyden kohdalle rakennetaan louhittavasta kalliosta liikennettä ohjaava ja tontille kulkua estävä luonnonkivimuuri.

Olevaa puustoa ja kasvillisuutta säästetään mahdollisimman paljon, mutta kymmenen puuta, kelopuu ja vesakkoa joudutaan poistamaan uuden reitin alta. Suunnittelualueelle tullaan istuttamaan kaksi havupuuta ja yksi lehtipuu sekä lehtipensaita. Kaadettavia puita hyödynnetään suunnittelualueella lahoaviksi jätettävinä maapuina, jotka tukevat luonnon monimuotoisuutta. Puistoreitin reunoille tulee niittyä ja kauempana puistoreitistä kasvualustana käytetään kierrätettyä metsänpohjakasvualustaa.

Uusi puistoreitti valaistaan puistovalaisimin. Valaistuksessa huomioidaan hajavalo ja asutus sekä reitin länsipuolella sijaitseva tärkeä lepakkoalue.

Puistoreitin itäpäähän tulee roska-astia ja kallion päälle suojakaide, jonka pituus ja sijainti tarkentuvat jatkosuunnittelun yhteydessä.

Suunnitelman voidaan katsoa sopeutuvan asemakaavan mukaiseen ympäristöönsä.

Vuorovaikutus

Tiedote puistosuunnitelman esillä olosta tiedotettiin kirjallisesti suunnittelualueeseen rajautuvien kiinteistöjen omistajille ja haltijoille sekä sähköpostilla alueen asukasyhdistykselle 10.11.2021.

Puistosuunnitelmaluonnos oli esillä Helsingin kaupungin verkkosivulla osoitteessa www.hel.fi/suunnitelmat 24.11.2021 – 7.12.2021 välisenä aikana. Henkilökohtaista neuvontaa ja apua aineistoon tutustumiseen oli mahdollista saada Kaupunkiympäristön asiakaspalvelusta.

Puistosuunnitelmaluonnos esiteltiin asukastilaisuudessa Hiihtäjäntie 4 ympäristössä 24.11.2021. Tilaisuus herätti mielenkiintoa. Tilaisuudessa saatiin palautetta mm. uuden puistoreitin sijainnista, liikennejärjestelyistä ja kasvillisuudesta.

Esillä olon aikana tuli seitsemän kirjallista palautetta sähköpostitse.

Saatu asukaspalaute on kirjattu vuorovaikutusmuistioon (liite 3). Palautteen pohjalta puistoreittiä kavennettiin hieman, jotta kalliota saadaan säästettyä enemmän.

Kustannukset ja aikataulu

Puiston rakentamisen kustannukset ovat noin 90 000 euroa eli noin       36 euroa/m² (alv. 0 %).

Suunnittelualue kuuluu hoitoluokkaan A3/R4. Ensimmäinen tunnus on ABC-hoitoluokan tunnus ja jälkimmäinen RAMS-luokituksen mukainen kunnossapitoluokka.

Vuosittaiset ylläpitokustannukset ovat noin 2 500 euroa eli 1 euroa/m² (alv 0 %).

Puiston rakentamiseen on varauduttu kaupunkiympäristölautakunnan talousarvioehdotuksessa vuodesta 2022 alkaen.

Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8 03 01 02 Perusparantaminen ja liikennejärjestelyt.

Sovelletut säännökset

        Maankäyttö- ja rakennuslaki 90 § 1-3 mom.

        Maankäyttö- ja rakennusasetus 30 §

Toimivalta

Helsingin kaupungin hallintosäännön 16 luvun 5 §:n 1 momentin 1 kohdan mukaan maankäyttöjohtaja päättää taloudellisesti tai periaatteellisesti vähäisten katu-, puisto- tai muun yleisen alueen suunnitelmien hyväksymisestä.

Kuntalain (410/2015) 92 §:n mukaan kunnan ylempi toimielin tai hallintosäännössä määrätty kunnan viranhaltija voi ottaa alemman toimielimen tai viranomaisen päätöksen käsiteltäväkseen (ns. otto-oikeus). Hallintosäännössä voidaan määrätä, että tämä oikeus koskee vastaavasti lautakuntia, niiden puheenjohtajia tai hallintosäännössä määrättyä kunnan viranhaltijaa asianomaisen lautakunnan alaisen viranomaisen tai lautakunnan jaoston toimivaltaan siirretyissä asioissa.

Hallintosäännön 19 luvun 3 §:n 2 momentin mukaan toimialalautakunta tai apulaispormestari voi ottaa lautakunnan käsiteltäväksi asian, jossa sen alainen toimielin tai viranhaltija on tehnyt päätöksen.

Asia on kuntalain 92 §:n 4 momentin mukaan otettava ylemmän toimielimen käsiteltäväksi viimeistään sen ajan kuluessa, jossa lain 134 §:ssä tarkoitettu oikaisuvaatimus päätöksestä on tehtävä. Koska Maankäyttöjohtajan toimivalta perustuu hallintosäännöllä määrättyyn toimivaltaan ja muutoksenhakukeinona on hallintovalitus, on valitusaika 30 päivää tiedoksisaannista.

Maankäyttöjohtajan päätös 57 § oli tehty 13.5.2022. Apulaispormestari on päättänyt käyttää lautakunnan otto-oikeutta 9.6.2022 (7 §) maankäyttöjohtajan päätökseen. Päätös otto-oikeuden käyttämisestä on näin ollen tehty kuntalain mukaisessa määräajassa.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Ville Lehmuskoski

Lisätiedot

Jaakko Heinonen, projektinjohtaja, puhelin: 31027839

jaakko.heinonen(a)hel.fi

Liitteet

1

Puistosuunnitelmaselostus VIO 6213

2

Suunnitelmapiirustus VIO 6213

3

Vuorovaikutusmuistio

4

Maankäyttöjohtajan päätös 13.5.2022 § 57

5

Apulaispormestarin päätös 9.6.2022 § 7

Muutoksenhaku

Hallintovalitus, katusuunnitelman tai muun yleisen alueen suunnitelman hyväksyminen

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Asianosaiset

Esitysteksti
Hallintovalitus, katusuunnitelman tai muun yleisen alueen suunnitelman hyväksyminen
Liite 2

Tiedoksi

Maaomaisuuden kehittäminen ja tontit -palvelu/Haapanen S.

Rakennukset ja yleiset alueet/Tilat/ Hildén S.

Hallinto- ja lakipalvelut/Krook T.

Päätöshistoria

Kaupunkiympäristön toimiala Apulaispormestari 09.06.2022 § 7

HEL 2022-001744 T 10 05 02

Päätös

Apulaispormestari otti kaupunkiympäristölautakunnan käsiteltäväksi maankäyttöjohtajan 13.5.2022 § 57 tekemän päätöksen, joka koskee Herttoniemessä sijaitsevan Hiihtäjäntie 4:n puistoreitin puistosuunnitelman hyväksymistä.

Päätöksen perustelut

Maankäyttöjohtaja on 13.5.2022 § 57 hyväksynyt Hiihtäjäntie 4:n puistoreitin puistosuunnitelman (suunnitelmapiirustus nro VIO 6123/1). Vanhankaupunginlahden rannan puistoreitiltä johtaa tällä hetkellä puistoyhteys Hiihtäjäntie 4:n kiinteistölle, vaikka kiinteistön läpi ei asemakaavassa ole osoitettu yhteyttä eikä sitä varten ole perustettu rasitetta. Yhteys kulkee Hiihtäjäntie 4:n pysäköintialueen läpi ja on aiheuttanut vaaratilanteita. Vakiintunut yhteys on epävirallisuutensa lisäksi ongelmallinen, mutta tarpeellinen. Maankäyttöjohtajan puistosuunnitelmassa yhteys siirretään muutamalla metrillä kiinteistön pysäköintialueesta sivuun puistoalueelle. Yhteyden rakentaminen edellyttää kallion louhintaa sekä puiden ja kasvillisuuden poistamista. Kallion louhintaa sisältävä suunnitelma on kohtuullisen järeä, ja sen tarkemmat perustelut ja vuorovaikutus on siksi perusteltua tuoda kaupunkiympäristölautakunnan arvioitavaksi.

Edellä mainitusta johtuen apulaispormestari katsoo, että asia on syytä saattaa kaupunkiympäristölautakunnan käsiteltäväksi.

Helsingin kaupungin hallintosäännön 19 luvun 3 pykälän 2 momentin mukaan apulaispormestari voi ottaa lautakunnan käsiteltäväksi asian, jossa sen alainen viranhaltija on tehnyt päätöksen.

Lisätiedot

Anna Villeneuve, erityisasiantuntija, puhelin: 310 36045

anna.villeneuve(a)hel.fi

 

Kaupunkiympäristön toimiala Maankäyttö ja kaupunkirakenne -palvelukokonaisuus Maankäyttöjohtaja 13.05.2022 § 57

HEL 2022-001744 T 10 05 02

Päätös

Maankäyttöjohtaja päätti hyväksyä liitteenä 2 olevan Hiihtäjäntie 4 puistoreitin puistosuunnitelman, suunnitelmapiirustus nro VIO 6123/1.

Päätöksen perustelut

Lähtökohdat ja tavoitteet

Suunnittelualue sijaitsee Herttoniemen (43.) kaupunginosassa, osa-alueella Länsi-Herttoniemi. Alue on vuonna 1955 voimaan tulleessa asemakaavassa nro 3689 osoitettu puistoksi ja Hiihtäjäntien katualueen osalla on voimassa asemakaava 11621 (tullut voimaan 12.12.2007). Hiihtäjäntie 4 puistoreitti on esitetty piirustuksessa VIO6123/1 (liite 2). Suunnitelmasta on laadittu suunnitelmaselostus (liite 1). Suunnittelualueen kokonaispinta-ala on noin 2 500 m².

Nykyisin Vanhankaupunginlahden rannan suositulta puistoreitiltä johtaa puistoyhteys Hiihtäjäntie 4 kiinteistölle, jota käytetään yleisenä läpikulkureittinä Hiihtäjäntielle. Kiinteistön läpi ei ole asemakaavassa osoitettu jalankulun ja pyöräilyn yhteyttä eikä kulkuyhteyttä varten ole perustettu rasitetta.  Kiinteistön kautta kulkeva jalankulku- ja pyöräliikenne on vakiintunut vuosikymmenten aikana.

Hiihtäjäntie 4 kiinteistön asukkailta on tullut paljon valituksia nykyisestä järjestelystä, sillä tontille kuulumaton läpikulkuliikenne on vilkasta ja se aiheuttaa vaaratilanteita läpikulkijoiden kohdatessa moottoriajoneuvoliikennettä. Asunto-osakeyhtiö ei ole halukas tekemään rasitesopimusta kiinteistölle tulevasta kulkuyhteydestä. Kiinteistön piha-alue on niin ahdas, ettei sinne saisi muutenkaan järjestettyä turvallista kulkuyhteyttä.

Tarve kyseiselle yhteydelle on suuri ja toiminnallisuus ja turvallisuus edellyttävät puistoreitin toteutusta. Suunnittelun tavoitteena on ollut tehdä reitistä turvallinen, sujuva ja ympäristöön sopiva kulkuyhteys.

Suunnitelma

Kulkuyhteys Vanhankaupunginlahden virkistysreitiltä Hiihtäjäntielle on suunniteltu Hiihtäjäntie 4 ja Hiihtäjäntie 6 tonttien välissä sijaitsevalle kallioiselle puistoalueelle, johon sen voidaan katsoa asemakaavan mukaisesti sopeutuvan. Voimassa oleva asemakaava mahdollistaa yhteyden järjestämisen.

Uuden kivituhkapintaisen reitin leveys on 3,0 metriä ja reitin molemmille puolille tulee vähintään 1,0 m erotuskaistat, jotka toimivat myös hulevesipainanteina. Reittiä varten kalliota joudutaan louhimaan ja louhinnan laajuus on pyritty minimoimaan sijoittamalla reitti puiston eteläreunaan, jossa kallio on osittain jo ennestään louhittua. Uusi reitti on sujuva, turvallinen ja täyttää esteettömyyden perustavoitetason.

Puistoreitiltä pyöräilijät ohjataan Hiihtäjäntien ajoradalle madalletun reunakiven kautta. Liittymän pohjoispuolelle Hiihtäjäntielle rakennetaan ajoratakavennus parantamaan näkemiä autoilijoiden ja pyöräilijöiden välillä. Ajoratakavennus toimii myös hidasteena Hiihtäjäntiellä. Ajoratakavennus ja puistoreitin liittymä katualueelle poistavat kaksi kadunvarren pysäköintipaikkaa.

Nykyinen Hiihtäjäntie 4 tontille puistoalueelta johtava yhteys poistetaan käytöstä. Kyseinen yhteys maisemoidaan metsänpohjan kasvillisuudella, lehtipensasryhmillä ja kahdella havupuulla. Lisäksi puistoreitin itäpäähän reitin reunaan istutetaan yksi lehtipuu korvaamaan rakentamisen vuoksi kaadettava lehtipuu. Poistettavan yhteyden kohdalle rakennetaan louhittavasta kalliosta liikennettä ohjaava ja tontille kulkua estävä luonnonkivimuuri.

Olevaa puustoa ja kasvillisuutta säästetään mahdollisimman paljon, mutta kymmenen puuta, kelopuu ja vesakkoa joudutaan poistamaan uuden reitin alta. Suunnittelualueelle tullaan istuttamaan kaksi havupuuta ja yksi lehtipuu sekä lehtipensaita. Kaadettavia puita hyödynnetään suunnittelualueella lahoaviksi jätettävinä maapuina, jotka tukevat luonnon monimuotoisuutta. Puistoreitin reunoille tulee niittyä ja kauempana puistoreitistä kasvualustana käytetään kierrätettyä metsänpohjakasvualustaa.

Uusi puistoreitti valaistaan puistovalaisimin. Valaistuksessa huomioidaan hajavalo ja asutus sekä reitin länsipuolella sijaitseva tärkeä lepakkoalue.

Puistoreitin itäpäähän tulee roska-astia ja kallion päälle suojakaide, jonka pituus ja sijainti tarkentuvat jatkosuunnittelun yhteydessä.

Suunnitelman voidaan katsoa sopeutuvan asemakaavan mukaiseen ympäristöönsä.

Vuorovaikutus

Tiedote puistosuunnitelman esillä olosta tiedotettiin kirjallisesti suunnittelualueeseen rajautuvien kiinteistöjen omistajille ja haltijoille sekä sähköpostilla alueen asukasyhdistykselle 10.11.2021.

Puistosuunnitelmaluonnos oli esillä Helsingin kaupungin verkkosivulla osoitteessa www.hel.fi/suunnitelmat 24.11.2021 – 7.12.2021 välisenä aikana. Henkilökohtaista neuvontaa ja apua aineistoon tutustumiseen oli mahdollista saada Kaupunkiympäristön asiakaspalvelusta.

Puistosuunnitelmaluonnos esiteltiin asukastilaisuudessa  Hiihtäjäntie 4 ympäristössä 24.11.2021. Tilaisuus herätti mielenkiintoa. Tilaisuudessa saatiin palautetta mm. uuden puistoreitin sijainnista, liikennejärjestelyistä ja kasvillisuudesta.

Esillä olon aikana tuli seitsemän kirjallista palautetta sähköpostitse.

Saatu asukaspalaute on kirjattu vuorovaikutusmuistioon (liite 3). Palautteen pohjalta puistoreittiä kavennettiin hieman, jotta kalliota saadaan säästettyä enemmän.

Kustannukset ja aikataulu

Puiston rakentamisen kustannukset ovat noin 90 000 euroa eli noin 36 euroa/m² (alv. 0 %).

Suunnittelualue kuuluu hoitoluokkaan A3/R4. Ensimmäinen tunnus on ABC-hoitoluokan tunnus ja jälkimmäinen RAMS-luokituksen mukainen kunnossapitoluokka.

Vuosittaiset ylläpitokustannukset ovat noin 2 500 €/ euroa eli 1 euroa/m² (alv 0 %).

Puiston rakentamiseen on varauduttu kaupunkiympäristölautakunnan talousarvioehdotuksessa vuodesta 2022 alkaen.

Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8 03 01 02 Perusparantaminen ja liikennejärjestelyt.

Helsingin kaupungin hallintosäännön 16 luvun 5 §:n 1 momentin 1 kohdan mukaan maankäyttöjohtaja päättää taloudellisesti tai peri-aatteellisesti vähäisten katu-, puisto- tai muun yleisen alueen suunnitelmien hyväksymisestä.

Sovelletut säännökset

Maankäyttö- ja rakennuslaki 90 § 1-3 mom

Maankäyttö- ja rakennuslaki 90 § 1-3 mom

Maankäyttö- ja rakennusasetus 30 §

Toimivalta

Hallintosäännön 16 luvun 5 § 1 mom. kohdan 1 mukaan maankäyttöjohtaja päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää, 1 taloudellisesti tai periaatteellisesti vähäisten katu-, puisto- tai muun yleisen alueen suunnitelmien hyväksymisestä.

Lisätiedot

Jaakko Heinonen, projektinjohtaja, puhelin: 31027839

jaakko.heinonen(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 58200

Työpajankatu 8

 09 310 1691

0201256-6

FI06 8000 1200 0626 37

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 58

Faksi

 

Alv.nro

Kaupunkiymparisto@hel.fi

https://www.hel.fi/

 

 

FI02012566