Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

18/2022

1 (5)

Kaupunkiympäristölautakunta

 

 

 

 

Asia/13

 

24.05.2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 324

Kaupunkiympäristölautakunnan esitys kaupunginhallitukselle Helsinki LED -hankkeen toteutuksen jatkotoimet

HEL 2022-005069 T 00 01 04 00

Esitys

Kaupunkiympäristölautakunta raportoi kaupunginhallitukselle Helsinki LED -hankkeen etenemisestä ja esitti, että ledivalaisinten käyttöön siirtymistä julkisessa ulkovalaistuksessa jatketaan seuraavasti:

        Uudisrakentamisessa ja peruskorjauksessa valaistus toteutetaan tästä eteenpäin lediratkaisuilla.

        Perinteisellä tekniikalla toteutetut valaistukset (ns. purkauslamput) vaihdetaan vuosina 2023–2030, joka edellyttää noin 4,2 milj. euron vuotuista lisärahoitusta katujen ja puistojen peruskorjausinvestointeihin alkaen vuodesta 2023. Kolmena ensimmäisenä vuotena rahoituksesta painottuu valaistusohjausjärjestelmään 0,5 milj. euroa/ vuosi.

        Valaisinvaihtoja ei ole tarkoituksenmukaista tehdä, jos valaisimiin liittyvillä pylväillä, vaijereilla tai kaapeleilla ei ole teknistä käyttöikää jäljellä. Tällöin valaistukset uusitaan teknistaloudellisen käyttöiän täyttyessä ja kulloinkin käytössä olevien määrärahojen puitteissa.

        Valaistuksen toteutuksessa noudatetaan vuonna 2022 päivitettyä Helsingin ulkovalaistusohjetta.

        Valaistuksen uudisrakentamisessa ja peruskorjauksessa selvitetään mahdollisuudet käydä järjestelmällisesti läpi julkisten paikkojen, katujen, pysäkkien ja asemien valaistuksen riittävyys niin, että valaistuksen avulla vähennetään esille nostettuja tyttöjen ja naisten turvattomuuden kokemuksia ja samalla parannetaan kaikkien kokemaa turvallisuuden tunnetta ja viihtyvyyttä.

Esittelijä

vs. kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Silja Hyvärinen

Lisätiedot

Marjut Kauppinen, valaistuspäällikkö, puhelin: 310 31547

marjut.kauppinen(a)hel.fi

Liitteet

1

Kaupunginhallitus 30.1.2017 § 90

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Esitysehdotus

Esitys on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Yleistä Helsinki LED -hankkeesta

Kaupunginhallitus käsitteli 7.4.2015 § 371 Helsinki LED -hankkeen selvitystä, jossa tutkittiin kolmea eri saneerausvaihtoehtoa kaupungin julkisten ulkovalaisimien korvaamiseksi energiatehokkailla ledivalaisimilla. Selvityksessä esitettiin suunnitelmat ledeihin siirtymisen aikatauluista ja kustannuksista sekä tulevaisuudessa niiden kautta saatavista energia- ja kunnossapitosäästöistä kaupungille. Samalla kaupunginhallitus kehotti rakennusvirastoa jatkamaan siirtymistä ledivalaisinten käyttöön julkisessa ulkovalaistuksessa selvityksessä esitetyn vaihtoehdon 1 mukaisessa laajuudessa (10 000 elohopeavalaisinta) vuosien 2015–2019 aikana. Lisäksi kaupunginhallitus totesi, että lediteknologian nopean teknisen kehityksen ja hintojen alentumisen vuoksi Helsinki LED -hankkeen kustannusvertailu päivitetään vuonna 2016.

Kaupunginhallitus käsitteli 30.1.2017 § 90 liitteenä 1 olevaa Helsinki LED -hankkeen kustannusvertailun päivitystä, jossa vuoden 2014 selvitykseen perustuville saneerausvaihtoehdoille esitettiin uudet suunnitelmat ledeihin siirtymisen aikatauluista ja kustannuksista sekä tulevaisuudessa niiden kautta saatavista energia- ja kunnossapitosäästöistä kaupungille. Samalla kaupunginhallitus kehotti rakennusvirastoa jatkamaan siirtymistä ledivalaisinten käyttöön julkisessa ulkovalaistuksessa selvityksessä esitetyn vaihtoehdon 1 mukaisessa laajuudessa ja yleisten töiden lautakunnan 29.11.2016 esityksen mukaisesti tarkistettuna (6 350 elohopeavalaisinta) vuosien 2017–2019 aikana. Lisäksi kaupunginhallitus totesi tarkastelevansa ledeihin siirtymisen laajuutta myöhemmin.

Tähän asti siirtymistä jatkettiin määrärahojen puitteissa siten, että

        Uudisrakentamisessa valaistus toteutettiin tästä eteenpäin lediratkaisuilla pääkatuja lukuun ottamatta. Niiden osalta laitekehitystä on seurattu ja ledivalaistus on otettu käyttöön, kun se on ollut tapauskohtaisesti kaupunkikuvallisesti tai teknisesti ja taloudellisesti tarkoituksenmukaista.

        Kaikki jäljellä olevat katujen ja puistojen elohopeavalaistukset (4 000 kpl) saneerattiin ledivalaistuksiksi pääkatuja ja historiallisia Helsinki-valaisimia lukuun ottamatta.

        Historiallisiin Helsinki-valaisimiin (1 900 kpl) asennettiin teknisistä ja taloudellisista syistä ns. korvaava monimetallilamppu.

        Kaikki elohopealampuilla varustetut sillanalus- ja alikulkuvalaisimet (450 kpl) vaihdettiin ledivalaisimiksi.

        Valaistuksen toteutuksessa noudatettiin vuonna 2014 valmistuneen Helsingin kaupungin ulkovalaistuksen tarveselvityksen periaatteita.

        Valaistuksen ohjauksessa noudatettiin vuoden 2014 selvityksessä esitettyjä periaatteita.

        Helsinki LED -hankkeen etenemisestä raportoidaan kaupunginhallitukselle vuoden 2020 sijasta vuonna 2022. Raportointia on myöhästyttänyt Covid-19- pandemian aiheuttamat viivästykset.

 

Seurantaraportti ja jatkotoimet

Helsingin kaduilla ja puistoissa on yhteensä noin 92 500 valaisinta (vuoden 2014 selvityksessä noin 84 400), joista on suurpainenatriumvalaisimia 53 % (69 % vuonna 2014), ledivalaisimia 30 % (1 % vuonna 2014), monimetallivalaisimia 15 % (11 % vuonna 2014), elohopeavalaisimia 0,5 % (16 % vuonna 2014) ja muita valaisimia 1,5 % (3 % vuonna 2014). Julkisen ulkovalaistuksen vuotuinen sähkönkulutus on noin   38,4 GWh (alle 3 % kaupungin oman toiminnan energiankulutuksesta) ja vuotuinen energiakustannus noin 3,4 milj. euroa. Julkisen ulkovalaistuksen CO2-päästöt ovat alle 3 % kaupungin oman toiminnan päästöistä.

Kaupunki käynnisti vuonna 2009 noin 50 000 elohopeavalaisimen saneerausohjelman, ja jo sitä ennen tehtiin elohopeavalaisinten saneerausta uudistamishankkeissa. Julkisen ulkovalaistuksen sähkön kokonaiskulutus on laskenut noin 33 % ja valaisinkohtainen kulutus noin    41 % vuosina 2009–2021, vaikka valaisinten lukumäärä on samanaikaisesti lisääntynyt noin 12 %. Ulkovalaistuksen energiatehokkuus on parantunut muun muassa tehokkaan valaistuksen ohjausjärjestelmän ansiosta sekä valonlähteiden teknisen kehityksen myötä. Kaupungin ulkovalaisimista yli 60 % on rakennettu tai saneerattu vuoden 2009 jälkeen. Toimenpiteiden seurauksena elohopeavalaisimia on enää jäljellä noin 500 kpl.

Rakennusvirasto ja sittemmin kaupunkiympäristön toimiala on toiminut kaupunginhallituksen päätösten mukaisesti ja siirtynyt käyttämään ledivalaisimia uudisrakentamis- ja peruskorjaushankkeissaan. Helsinki LED -hankkeen selvityksessä esitetystä vaihtoehdon 1 mukaisesta     10 000 elohopeavalaisimesta on saneerattu 9 500 vuosina 2015–2021. Tällä ajanjaksolla suoritettiin kaksi sähköistä huutokauppamenettelyä, joilla saatiin huomattavia kustannussäästöjä noin 7 800 ledivalaisimen hankinnalle sekä niiden vaihtotyölle. Näiden investointien kokonaiskustannus oli noin 2,2 milj. euroa ja takaisinmaksuajaksi arvioitiin 5–7 vuotta. Toimenpiteiden seurauksena kaikki katujen ja puistojen elohopeavalaistukset sekä elohopealampuilla varustetut sillanalus- ja alikulkuvalaisimet uusittiin ledivalaistuksiksi. Nykyään myös pääkaduille on saatavilla kilpailukykyisiä ledivalaisimia sekä historiallisiin Helsinki-valaisimiin ledilamppuja, joita asennetaan kausivaihdon yhteydessä. Kaupunkiympäristön toimiala selvittää alueita, joissa tulee säilyttää historiallisten Helsinki-valaisinten muotokieli.

Kaupunkiympäristön toimiala on toteuttanut myös liikuntareittien valaistusten peruskorjausta, sillä rakennusviraston ja liikuntaviraston ulkovalaistusten hallinnointi yhdistettiin kaupungin organisaatiouudistuksessa ja liikuntareittien valaistukset siirtyivät kaupunkiympäristön toimialalle. Liikuntareittien valaistusten uusiminen oli sekä EU-määräysten vuoksi että valaistuksen laadullisesti tarkoituksenmukaista.

Yleistilanne on muuttunut merkittävästi vuodesta 2017. Ulkovalaistuksen kattava uusiminen lediratkaisuilla on nyt sekä taloudellisesti että teknisesti tarkoituksenmukaista, mutta liian nopeasta aikataulusta ja tämänhetkisestä maailmantilanteesta saattaa aiheutua suuria toimitus- ja resurssiongelmia sekä hinnankorotuksia.

Helsinki LED -hanke on HNH2035-toimenpide, jonka laajamittainen toteuttaminen ei ole mahdollista pelkällä nykyisen tasoisella ulkovalaistuksen peruskorjaukseen osoitetulla rahoituksella (4–6 milj. euroa/ vuosi). Tämä rahoitus tarvitaan sähkö- ja televerkkojen yhteishankkeina tapahtuvaan uudistamiseen ja olemassa olevan valaistusverkon toimivuuden takaamiseen. Valaisinvaihtoihin tarvitaan lisärahoitusta yhteensä noin 34 milj. euroa vuosille 2023–2030.

Lisäksi kaupunkiympäristön toimiala selvittää kaupunginhallituksen 28.2.2022 § 166 päätöksen mukaisesti mahdollisuudet käydä järjestelmällisesti läpi julkisten paikkojen, katujen, pysäkkien ja asemien valaistuksen riittävyys niin, että valaistuksen avulla vähennetään esille nostettuja tyttöjen ja naisten turvattomuuden kokemuksia ja samalla parannetaan kaikkien kokemaa turvallisuuden tunnetta ja viihtyvyyttä. Selvityksen yhteydessä toteutetaan kysely tarkemmista valaistukseen liittyvistä ongelmakohdista, jotta tarvittavat korjaavat toimenpiteet kyetään kohdistamaan oikein ja toteuttamaan Helsinki LED -hankkeen yhteydessä.

Edellä esitetyn perusteella ledivalaisinten käyttöön siirtymistä julkisessa ulkovalaistuksessa on tarkoituksenmukaista jatkaa seuraavasti:

        Uudisrakentamisessa ja peruskorjauksessa valaistus toteutetaan tästä eteenpäin lediratkaisuilla.

        Perinteisellä tekniikalla toteutetut valaistukset (ns. purkauslamput) vaihdetaan vuosina 2022–2030, joka edellyttää noin 4,2 milj. euron vuotuista lisärahoitusta katujen ja puistojen peruskorjausinvestointeihin alkaen vuodesta 2023. Kolmena ensimmäisenä vuotena rahoituksesta painottuu valaistusohjausjärjestelmään 0,5 milj. euroa/ vuosi.

        Valaisinvaihtoja ei ole tarkoituksenmukaista tehdä, jos valaisimiin liittyvillä pylväillä, vaijereilla tai kaapeleilla ei ole teknistä käyttöikää jäljellä. Tällöin valaistukset uusitaan teknistaloudellisen käyttöiän täyttyessä ja kulloinkin käytössä olevien määrärahojen puitteissa.

        Valaistuksen toteutuksessa noudatetaan vuonna 2022 päivitettyä Helsingin ulkovalaistusohjetta.

        Valaistuksen uudisrakentamisessa ja peruskorjauksessa selvitetään mahdollisuudet käydä järjestelmällisesti läpi julkisten paikkojen, katujen, pysäkkien ja asemien valaistuksen riittävyys niin, että valaistuksen avulla vähennetään esille nostettuja tyttöjen ja naisten turvattomuuden kokemuksia ja samalla parannetaan kaikkien kokemaa turvallisuuden tunnetta ja viihtyvyyttä.

 

Edellä mainitut jatkotoimet eivät ole tuotteiden saatavuuden tai tekniikan kehityksen kannalta ongelmallisia. Jatkotoimien toteuttamisen myötä julkisen ulkovalaistuksen energiankulutus vähenee, valaistuksen laatu paranee eivätkä käyttömenot lisäänny kasvavasta valaistusverkosta huolimatta. Nykyisen määrärahoituksen säilyessä ja lisärahoituksen varmistuessa pääosa Helsingin julkisista ulkovalaisimista on ledivalaisimia vuonna 2030.

Esittelijä

vs. kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Silja Hyvärinen

Lisätiedot

Marjut Kauppinen, valaistuspäällikkö, puhelin: 310 31547

marjut.kauppinen(a)hel.fi

Liitteet

1

Kaupunginhallitus 30.1.2017 § 90

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 58200

Työpajankatu 8

 09 310 1691

0201256-6

FI06 8000 1200 0626 37

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 58

Faksi

 

Alv.nro

Kaupunkiymparisto@hel.fi

https://www.hel.fi/

 

 

FI02012566