Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

15/2022

1 (5)

Kaupunkiympäristölautakunta

 

 

 

 

Asia/14

 

03.05.2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 281

Karibianaukio, katusuunnitelman hyväksyminen, Länsisatama

HEL 2022-000021 T 10 05 02

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti hyväksyä Karibianaukion katusuunnitelman nro 31679/1, liitteiden numero 1 ja 2 mukaisesti.

Esittelijä

vs. kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Silja Hyvärinen

Lisätiedot

Katariina Hämäläinen, projektinjohtaja, puhelin: 310 20706

katariina.m.hamalainen(a)hel.fi

Liitteet

1

Suunnitelmaselostus nro 31679/1

2

Suunnitelmapiirustus nro 31679/1

3

Vuorovaikutusmuistio

Muutoksenhaku

Hallintovalitus, katusuunnitelman tai muun yleisen alueen suunnitelman hyväksyminen

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Asianosaiset

Esitysteksti
Hallintovalitus, katusuunnitelman tai muun yleisen alueen suunnitelman hyväksyminen

Muistuttajat

Esitysteksti

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Lähtökohdat ja tavoitteet

Karibianaukio on uusi katuaukio, joka rajoittuu pohjoisreunalla nykyiseen Saukonlaiturin rantalaituriin ja etelässä rakentuvaan asuinkortteliin 20062. Länsi- ja itäreunat liittyvät suunniteltuihin ja osittain rakennettuihin katuihin. Katusuunnitelma perustuu voimassa olevaan asemakaavaan nro 12643 (tullut voimaan 14.1.2021).

Katusuunnitelmalla mahdollistetaan asemakaavan nro 12643 mukaisen asuinkorttelin rakentuminen ja nykyisen rantalaiturin kunnostus. Katusuunnitelma mahdollistaa myös jalankulun ja pyöräliikenteen väylien parantamisen ja reittien jatkuvuuksien huomioimisen sekä sujuvien jalankulun kulkuyhteyksien luomisen merenrantaan. Aukiosta muodostuu viihtyisä ja vehreä oleskelu- ja kohtaamispaikka merellisine istutuksineen, puineen ja oleskelupaikkoineen tiiviin kaupunkirakenteen keskellä Jätkäsaaren asukkaille ja alueella vieraileville.

Suunnitelma

Karibianaukio suunnitelmapiirustus nro 31679/1 (liite 2)

Karibianaukio on osittain rakentamatonta aluetta. Saukonlaiturin nykyinen rantalaituri kunnostetaan ja laiturin eteen meren puolelle rakennetaan alatasolle uusi puukantinen laituri, jonne kuljetaan portaiden kautta Saukontorin päädystä ja Saukonlaiturilta.

Aukion rannan puoleisella reunalla ja eteläreunan korttelin 20062 ja Karibianaukion viheralueen väliin rakennetaan yhdistetyt jalankulun ja pyöräilyn reitit, jotka toimivat samalla asuinkorttelin 20062 pelastustienä. Kulkureittien pintamateriaaleina käytetään luonnonkiveä ja asfalttia.

Aukion keskelle rakennetaan viheralue, jonne istutetaan puita, pensaita perennoja ja nurmea sekä asennetaan kalusteita oleskelua varten viihtyvyyttä lisäämään.

Suunnitelman tarkempi kuvaus ilmenee liitteenä olevasta suunnitelmaselostuksesta nro 31679/1 (liite 1).

Katu sopeutuu asemakaavan mukaiseen ympäristöönsä ja täyttää toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset.

Vuorovaikutus

Katusuunnittelu on toteutettu ”Yhteinen kunnallistekninen työmaa” sopimuksen (7.3.2017) mukaisesti yhteistyössä sopimuksen osapuolten kanssa. Sopimuksen osapuolia ovat Helsingin kaupunki, Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä (HSY), Helen Oy, Helen Sähköverkko Oy, Elisa Oyj, DNA Oyj, Telia Finland Oyj, Auris Kaasunjakelu Oy, Cinia Cloud Oy.

Sopimuksen mukaisesti kukin sopimuksen allekirjoittanut osapuoli sitoutuu suunnittelun aikana määrittelemään omat johtotarpeensa kohteessa ja tekemään omaa suunnittelua samanaikaisesti hankkeen etenemisen kanssa. Suunnittelun tavoitteena on aikaansaada rakennushankekohtaiset yhteiset ristiriidattomat suunnitelma-asiakirjat ja selostukset.

Katusuunnitelmaluonnos on ollut esillä Helsingin kaupungin internetsivuilla 26.1.–8.2.2022 välisen ajan ja siihen on ollut mahdollisuus esittää mielipiteitä.

Asukaspalautteita saatiin viisi (5) kappaletta. Asukaspalautteet on kirjattu ja niihin on vastattu vuorovaikutusmuistiossa.
Vuorovaikutusmuistio on liitteenä 3.

Katusuunnitelmaehdotus on ollut sähköisesti nähtävillä 16.3. – 29.3.2022 välisen ajan Helsingin kaupungin verkkosivuilla www.hel.fi/suunnitelmat. Suunnitelman nähtävillä olosta on ilmoitettu kirjallisesti suunnittelualueen kiinteistöjen omistajille ja haltijoille.

Suunnitelmasta on jätetty kaksi muistutusta.

Muistutusten käsittely

Muistutus 1

Muistutuksessa todetaan seuraavaa: Katusuunnitelman vuorovaikutusmuistiosta: "Uusi laituritasanne helpottaa lintujen pääsyä ja pääsyä pois vesialueelle." Alueelle harhautuneet vesilintujen poikaset tarvitsevat *luiskan* päästäkseen vedestä pois, muut linnut tarvitsevat luiskan päästääkseen veden äärelle ylipäänsä - vedelle pääsy on tärkeää mm. hygienian ja hyvinvoinnin kannalta. "Alueen valonlähteiden värilämpötila on 3000K (melko lämmin valkoinen)" Jos väri on valkoinen, siinä on aina sinistä spektriä. Päivänvaloa muistuttavat siniset aallonpituudet ovat valosaasteena häiritsevämpiä sekä luonnolle että ihmiselle. Tämä ei lisää "viihtyisyyttä" eikä terveellisyyttä, eikä myöskään tavoittelemaanne manipuloivaa ja valheellista "turvallisuudentunnetta" vaan lähinnä hullua ja epämääräistä hysteriaa joka ilmeisesti päätyy lääketeollisuuden ja muiden alan aktiivien hyväksikäytettäväksi.

Esittelijän vastaus muistutukseen

Katusuunnitelmaluonnoksesta on annettu vastaavan sisältöinen mielipide ja siihen on vastattu vuorovaikutusmuistiossa. Esittelijä esittää vastaukseksi muistutukseen vuorovaikutusmuistion sivulla kaksi lausutun, seuraavin täsmennyksin. Karibianaukio rajautuu kunnostettavaan rantamuuriin, jonka alapuolelle, lähemmäksi merenpinnan tasoa on suunniteltu veneiden kiinnityslaituri. Nyt suunniteltava puulaituritaso liittyy länsireunastaan aiemmin suunniteltuun Saukonlaiturin puulaituritasoon/venelaiturijaksoon ja itäreunasta jo rakennettuihin Saukontorin päädyssä oleviin leveisiin askellus- /oleskeluportaisiin. Laiturin puutaso on noin 1,5 m korkeammalla kuin keskivedenpinnan taso meressä. Uusi laituritasanne helpottaa lintujen pääsyä ja pääsyä pois vesialueelle. Erillistä luiskarakennetta suoraan vedenpinnan tasoon lintujen käyttöön ei ole katusuunnitelmassa esitetty, eikä se muun asemakaavassa esitetyn toiminnon vuoksi ole tarkoituksenmukaista. Katuvalaistuksen värilämpötilasta on vastattu kattavasti vuorovaikutusmuistiossa. Katuvalaistus värilämpötiloineen on suunniteltu Helsingin kaupungin ulkovalaistusohjeen mukaisesti. Katusuunnitelmassa ei päätetä ulkovalaistuksen teknisistä yksityiskohdista.

Muistutus 2

Muistutuksessa esitetään katusuunnitelmassa huomioitavaksi/muutettavaksi esillä olo vaiheessa annetut laajemmat kommentit seuraavista suunnitelman osista:

        Saukonlaituri-kadun sekamuotoisen kevyen liikenteen järjestelyn vaihtaminen erillisiin pyöräily- ja jalankulkukaistoihin

        Varjoisuudesta ja meren läheisyydestä johtuvan kylmyyden huomioon ottaminen puiston suunnittelussa

        Ympärivuotisen uimapaikan varustamisesta Saukonlaituriin

Esittelijän vastaus muistutukseen

Katusuunnitelmaluonnoksesta on annettu vastaavan sisältöinen mielipide ja siihen on vastattu vuorovaikutusmuistiossa. Esittelijä esittää vastaukseksi muistutukseen vuorovaikutusmuistion sivulla neljä, viisi ja kuusi lausutun.

Muistutukset ei aiheuta muutoksia laadittuun katusuunnitelmaan.

Kustannukset ja aikataulu

Katusuunnitelman rakennuskustannukset ovat yhteensä noin
2 700 000 euroa (alv. 0 %). Kustannukset jakautuvat seuraavasti:

 

 

yht. euroa (alv. 0 %)

euroa/m² (alv. 0 %)

Karibianaukio

1 150 000

405

Rantalaiturin kunnostus

1 550 000

550

 

Kadun/Katujen vuotuiset ylläpitokustannukset ovat noin 19 000  euroa (alv. 0 %).

Katujen rakentamiseen on varauduttu kaupunkiympäristölautakunnan talousarvioehdotuksessa vuodesta 2023 alkaen. Katu rakennetaan vaiheittain. Kadun viimeistely tehdään alueen korttelien valmistuttua.

Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8 08 02 Projektialueiden kadut.

Sovelletut säännökset

Maankäyttö- ja rakennuslaki 85 §, 62 §, maankäyttö- ja rakennusasetus 41-43 §.

Toimivalta

Hallintosäännön 16 luvun 1 § 2 mom. kohdan 11 mukaan kaupunkiympäristölautakunta päättää katu-, puisto- tai muun yleisen alueen suunnitelman hyväksymisestä lukuun ottamatta taloudellisesti tai periaatteellisesti vähäisiä suunnitelmia.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Ville Lehmuskoski

Lisätiedot

Katariina Hämäläinen, projektinjohtaja, puhelin: 310 20706

katariina.m.hamalainen(a)hel.fi

Liitteet

1

Suunnitelmaselostus nro 31679/1

2

Suunnitelmapiirustus nro 31679/1

3

Vuorovaikutusmuistio

Oheismateriaali

1

Muistutus 1

2

Muistutus 2

Muutoksenhaku

Hallintovalitus, katusuunnitelman tai muun yleisen alueen suunnitelman hyväksyminen

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Asianosaiset

Esitysteksti
Hallintovalitus, katusuunnitelman tai muun yleisen alueen suunnitelman hyväksyminen

Muistuttajat

Esitysteksti

Tiedoksi

Hallinto- ja lakipalvelut, tietopalvelu

Maaomaisuuden kehittäminen ja tontit -palvelu

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 58200

Työpajankatu 8

 09 310 1691

0201256-6

FI06 8000 1200 0626 37

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 58

Faksi

 

Alv.nro

Kaupunkiymparisto@hel.fi

https://www.hel.fi/

 

 

FI02012566