Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

15/2022

1 (3)

Kaupunkiympäristölautakunta

 

 

 

 

Asia/10

 

03.05.2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 277

Kaupunkiympäristölautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Eva Biaudétin toivomusponnesta, joka koskee Koivusaaren rantojen luonnonmukaisuutta, saavutettavuutta ja käytettävyyttä

HEL 2021-010118 T 00 00 03

Hankenumero 5264_215

Lausunto

Kaupunkiympäristölautakunta antoi seuraavan lausunnon kaupunginhallitukselle:

Koivusaaren rantaviiva on nykyisin osittain luonnonrantaa, mutta venesatamien rannat ja Koivusaareen johtava Länsiväylän kannas ovat aikaisempien täyttöjen myötä syntynyttä rakennettua rantaviivaa. Nykyinen Koivusaaren maa-alue on syntynyt niin, että alkuperäinen Koivusaari ja sen eteläpuolella sijainnut pienempi Leppäsaari on yhdistetty maatäytöin toisiinsa. Leppäsaaren alkuperäistä rantaviivaa on vielä jonkin verran jäljellä Koivusaaren eteläkärjessä. Koivusaaren alkuperäistä rantaviivaa on näkyvissä esimerkiksi saaren kaakkoisreunalla ja vähäisessä määrin Njk:n pursiseuran rannassa.

Asemakaavan lähtökohtana on ollut, että alueella olevia luonnonrantoja on säilytetty mahdollisimman paljon osana uutta Koivusaarta. Koivusaaren eteläkärjen rantaniitty säilytetään luonnonvaraisena ja säilymisen edellytyksenä oleva avoin merisektori etelään on otettu suunnittelun lähtökohdaksi. Rantaniitty on merkitty asemakaavassa suojelualueeksi (S-1, luonnonsuojelulain 29 §:n perusteella suojeltu rantaniitty). Rannalla oleskeluun ja virkistäytymiseen hyvin sopivat avokalliorannat ja niihin liittyvä siirtolohkare säilyvät luonnonmukaisina osana puistoa Leppäsaarenpuiston länsirannalla. Luonnonmukaista rantaviivaa ruovikkoineen ja rantaan liittyvine puustoalueineen on säilytetty myös Länsiväylän pohjoispuolisessa osassa Koivusaarta osana Koivusaarenpuistoa.

Koivusaaressa on saaren polveilevan muodon vuoksi paljon rantaviivaa ja tavoitteena on ollut erilaisiin toiminnallisiin lähtökohtiin sopivien rantojen suunnittelu. Koivusaaren koillisrannalla Kotisatamanpuiston rantaviiva luiskataan ja suunnitellaan luonnonmukaiseksi rannaksi siten, että vesikasvit voivat juurtua helposti rantaviivaan ja pohjaan. Koivusaaren poukaman hiekkaranta on suunniteltu luonnonmukaiseksi ja loivaksi vesirajaan pääsemiseksi. Koivusaaren eteläkärkeen on suunniteltu kivisten luotojen sarja, jonka tarkoituksena on vedenalaisen luonnon monimuotoistaminen. Uudesta rakennettavasta rantaviivasta merkittävä osa on suunniteltu luonnonmukaistuvaksi rantaviivaksi.

Koivusaaren kanavan ranta ja Vaskilahden pohjukan ranta ja Koivusaaren puistokadun pääteaukiot on suunniteltu kaupunkimaisesti rakennetuksi rannaksi laitureineen ja istuskeluportaineen niin, että lähelle vettä on pääsy ja veneellä, yhteysaluksella tai kanootilla voi kiinnittyä ja nousta Koivusaareen. Koivusaaren eteläkärjessä olemassa olevat rantakalliot muodostavat rantaoleskeluun erinomaisesti sopivan paikan samoin kuin rakennetumpi kanavanranta veden lähelle laskettuine laituritasoineen. Pohjoisosassa hiekkaranta ja siihen yhdistyvä Koivusaarenpuiston luonnonranta muodostavat omaleimaisen ja suojassa olevan rannalla virkistäytymiseen sopivan paikan niin kuin myös luonnonmukaistettava ranta saaren koillisreunalla. Koivusaareen suunniteltujen venesatamien rantaviivalla on omat veneilyyn liittyvät toiminnalliset vaatimuksensa ja ne eivät laiturirakenteineen voi olla luonnonmukaista rantaviivaa.

Koivusaaren kaarevia kortteleita (ns. korvakorttelit) kiertäviä reittejä on suunniteltu rantaviivaltaan luiskattaviksi. Jatkosuunnittelussa niin luiskia kuin muutakin ranta-aluetta voidaan suunnitella luonnonmukaisempaan suuntaan istuttamalla alueelle monipuolista ja merelliseen ympäristöön soveltuvaa kasvilajistoa.

Esittelijä

vs. kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Silja Hyvärinen

Lisätiedot

Mikko Reinikainen, tiimipäällikkö, puhelin: 310 37206

mikko.reinikainen(a)hel.fi

Paula Hurme, maisema-arkkitehti, puhelin: 310 26093

paula.hurme(a)hel.fi

Liitteet

1

Biaudét Eva, toivomusponsi, Kvsto 8.9.2021 asia 9

2

Koivusaaren havainnekuva

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Lausuntoehdotus

Lausunto on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Toivomusponsi

Hyväksyessään 8.9.2021 Koivusaaren asemakaavan ja asemakaavan muutoksen kaupunginvaltuusto hyväksyi seuraavan valtuutettu Eva Biaudétin toivomusponnen:

Valtuusto pyytää selvittämään mahdollisuudet merkittävästi lisätä Koivusaaren rantojen luonnonmukaisuutta ja rantojen käytettävyyttä ja saavutettavuutta eri ihmisryhmille siten, että niistä tulee mahdollisimman elävät ja monikäyttöiset.

Lausuntopyyntö

Kaupunginkanslia on pyytänyt kaupunkiympäristölautakuntaa antamaan asiasta lausunnon kaupunginhallitukselle 30.4.2022 mennessä.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Ville Lehmuskoski

Lisätiedot

Mikko Reinikainen, tiimipäällikkö, puhelin: 310 37206

mikko.reinikainen(a)hel.fi

Paula Hurme, maisema-arkkitehti, puhelin: 310 26093

paula.hurme(a)hel.fi

Liitteet

1

Biaudét Eva, toivomusponsi, Kvsto 8.9.2021 asia 9

2

Koivusaaren havainnekuva

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätöshistoria

Kaupunkiympäristölautakunta 26.04.2022 § 262

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 58200

Työpajankatu 8

 09 310 1691

0201256-6

FI06 8000 1200 0626 37

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 58

Faksi

 

Alv.nro

Kaupunkiymparisto@hel.fi

https://www.hel.fi/

 

 

FI02012566