Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

14/2022

1 (5)

Kaupunkiympäristölautakunta

 

 

 

 

Asia/12

 

26.04.2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 253

Selkämerenkatu, katusuunnitelman hyväksyminen, Länsisatama

HEL 2021-014239 T 10 05 02

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti hyväksyä Selkämerenkadun katusuunnitelman nro 31651/1 liite numero 1 mukaisesti.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Ville Lehmuskoski

Lisätiedot

Katariina Hämäläinen, projektinjohtaja, puhelin: 310 20706

katariina.m.hamalainen(a)hel.fi

Liitteet

1

Suunnitelmaselostus nro 31651/1

2

Suunnitelmapiirustus nro 31651/1

3

Vuorovaikutusmuistio

Muutoksenhaku

Hallintovalitus, katusuunnitelman tai muun yleisen alueen suunnitelman hyväksyminen

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Asianosaiset

Esitysteksti
Hallintovalitus, katusuunnitelman tai muun yleisen alueen suunnitelman hyväksyminen

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Lähtökohdat ja tavoitteet

Selkämerenkatu on nykyinen paikallinen kokoojakatu, joka yhdistää Jätkäsaaressa sijaitsevan Välimerenkadun ja Ruoholahdessa sijaitsevan Itämerenkadun. Katu ylittää Ruoholahdenkanavan Selkämerensilta-nimisellä sillalla. Kadulla on nykyisin kaksi ajokaistaa, pysäköintikaistat molemmin puolin katua sekä pyöräily ja jalankulku eroteltuina erikseen ajoradasta. Katu sijoittuu rakennettuun kaupunkiympäristöön.

Katusuunnitelma perustuu voimassa oleviin asemakaavoihin nro 9590 (tullut voimaan 22.2.1991), nro 10030 (tullut voimaan 18.6.1993) ja nro 11770 (tullut voimaan 7.8.2009).

Katusuunnitelmassa on huomioitu liikennesuunnitelmaluonnos, jossa esitettyjä ratkaisuja on tarkennettu yhteistyössä liikenne- ja katusuunnittelupalvelun liikennesuunnittelun kanssa.

Selkämerenkadun rooli alueen liikennejärjestelmässä on muuttunut Selkämerenkadun länsipuolelle valmistuneen Crusellinsillan myötä. Selkämerenkadun rakentaminen tukee kadun luonteen muuttamista autoliikenteen läpiajoa vähentävään suuntaan. Autoliikenteelle ensisijaiset reitit kaupunginosien välillä ovat Tyynenmerenkatu ja Länsisatamankatu.

Vuonna 1992 valmistuneen Selkämerensillan päällysteen kunto on vuonna 2021 tehdyn erikoistarkastuksen mukaan välttävä ja sillan vesieristeen kunto tyydyttävä/huono. Sillan kunnostus suunnitellaan toteutettavaksi samaan aikaan kadun muutostöiden kanssa.

Suunnitelma

Selkämerenkatu suunnitelmapiirustus nro 31651/1 (liite 2)

Selkämerenkadun ajorataa kavennetaan Selkämerensillalla nykyisestä 6,5 m 5,5 metriin sekä Selkämerenkujan ja Santakujan liittymien kohdalla nykyisestä 8,8 metristä 6,0 metriin. Pyöräily muutetaan kulkemaan ajoradalle sekaliikennejärjestelynä. Kadun molempien päiden risteyksissä jalankulun ja pohjoispäässä myös pyöräilyn järjestelyt toteutetaan ylijatkettuina. Kaksi Selkämerenkadun ylittävää suojatietä toteutetaan korotettuina, samoin Messitytönkadun risteysalue korotetaan. Selkämerensillan pohjoispään nykyinen liikennevalo-ohjaus poistetaan suojatien korotuksen yhteydessä.

Kadun varren puuriveistä poistetaan neljä vaurioitunutta puuta. Näiden ja kahden jo aiemmin poistetun puun tilalle istutetaan kuusi uutta puuta. Lisäksi Santakadun liittymäalueella puuriviin istutetaan kolme uutta puuta. Kadun länsireunan erotuskaistalle Messitytönkadun eteläpuolella tehdään monilajinen istutus, joka ulottuu poistettavan pyörätien alueelle.

Suunnitelman tarkempi kuvaus ilmenee liitteenä olevasta suunnitelmaselostuksesta nro 31651/1 (liite 1).

Katu sopeutuu asemakaavan mukaiseen ympäristöönsä ja täyttää toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset.

Vuorovaikutus

Katusuunnittelu on toteutettu ”Yhteinen kunnallistekninen työmaa” sopimuksen (7.3.2017) mukaisesti yhteistyössä sopimuksen osapuolten kanssa. Sopimuksen osapuolia ovat Helsingin kaupunki, Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä (HSY), Helen Oy, Helen Sähköverkko Oy, Elisa Oyj, DNA Oyj, Telia Finland Oyj, Auris Kaasunjakelu Oy, Cinia Cloud Oy. Myös YKT-sopimukseen kuulumaton Global Connect on ollut mukana suunnittelussa.

Sopimuksen mukaisesti kukin sopimuksen allekirjoittanut osapuoli sitoutuu suunnittelun aikana määrittelemään omat johtotarpeensa kohteessa ja tekemään omaa suunnittelua samanaikaisesti hankkeen etenemisen kanssa. Suunnittelun tavoitteena on aikaansaada rakennushankekohtaiset yhteiset ristiriidattomat suunnitelma-asiakirjat ja selostukset.

Katusuunnitelmaluonnos on ollut esillä Helsingin kaupungin internetsivuilla 15.12.2021−4.1.2022 välisen ajan. Tiedote katusuunnitelmien esillä olosta lähetettiin kadun varren kiinteistöille ja Jätkäsaari-seura ry:lle. Suunnitelmaluonnoksen esillä olosta julkaistiin tiedote Helsingin Uutisissa.

Esillä olon aikana saadut asukaspalautteet on kirjattu vuorovaikutusmuistioon. Vuorovaikutusmuistio on liitteenä 3.

Katusuunnitelmaehdotus on ollut nähtävillä 23.2.–15.3.2022 välisen ajan. Suunnitelman nähtävillä olosta on ilmoitettu kirjallisesti suunnittelualueen kiinteistöjen omistajille ja haltijoille.

Suunnitelmasta on jätetty yksi muistutus.

Muistutuksen käsittely

Muistutus 1

Helsingin yötaivaalle on ilmestynyt eri puolille sinisävyisiä patsaita. Suositus 3000/2700 K värilämpötilan valaisusta ei ole riittävä. Pyrittävä oranssisävyiseen valaistukseen 2000 K ilman sinisiä aallonpituuksia spektrissä. Valon määrää ja kohdennusta harkittava, tarpeettomat koristevalot pois.

Esittelijän vastaus muistutukseen

Selkämerenkadun katusuunnitelmassa on esitetty nykyiset kadun pylväsvalaisimet korvattavaksi uusilla pylväsvalaisimilla, jotka sijoitetaan kadun erotus-/puukaistalle, pienin sijaintitarkennuksin nykyisien katuvalaisimien paikoille. Kadulle on suunniteltu vain kadun valaistukseen tarkoitettuja valaisimia, ei kohdekohtaista muuta valaistusta. Valaistavat alueet ja niiden valaistustasot suunnitellaan kaupungin ulkovalaistuksen ohjeiden ja periaatteiden mukaisesti, niin että valaistuksen päätehtävät täyttyvät (valaistuksen tarkoituksena on liikenneturvallisuuden lisäksi parantaa viihtyisyyttä sekä yleistä turvallisuuden tunnetta). Keinovalon mahdolliset haitalliset vaikutukset pyritään minimoimaan mm. häiriövalon osalta kiinnittämällä huomiota valaisimien asianmukaiseen sijaintiin, valonjakoon, suuntaukseen ja rakenteeseen. Lisäksi kaupungin ulkovalaistuksen ohjausperiaatteeseen kuuluu valaistustasojen himmentäminen hiljaisen liikenteen aikoina (yleensä siis öisin). Katuvalaistukselle suunniteltu värilämpötila 3000K ei ole vielä erityisen sininen, vaan kellertävän ja valkoisen rajalla. Katuvalaistuksesta ei pitäisi syntyä taivaalle sinisiä patsaita.

Muistutus ei aiheuta muutoksia laadittuun katusuunnitelmaan.

Kustannukset ja aikataulu

Katusuunnitelman rakennuskustannukset ovat yhteensä noin
960 000 euroa (alv. 0 %). Samassa yhteydessä on suunniteltu Selkämerenkadun sillan peruskorjausta. Kustannukset jakautuvat kaduittain seuraavasti:

 

 

 

yht. euroa (alv. 0 %)

euroa/m² (alv. 0 %)

Selkämerenkatu

720 000

74 

Selkämerensilta

240 000

492

 

Katujen vuotuiset ylläpitokustannukset ovat noin 30 800 euroa (alv. 0 %). Ylläpitokustannukset ovat noin 6 000 euroa halvemmat kuin nykyisin.

Katujen rakentamiseen on alustavasti varauduttu kaupunkiympäristölautakunnan talousarvioehdotuksessa vuodesta 2023 alkaen.

Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8 03 01 02 Perusparantaminen ja liikennejärjestelyt.

Sovelletut säännökset

Maankäyttö- ja rakennuslaki 85 §, 62 §, maankäyttö- ja rakennusasetus 41-43 §.

Toimivalta

Hallintosäännön 16 luvun 1 § 2 mom. kohdan 11 mukaan kaupunkiympäristölautakunta päättää katu-, puisto- tai muun yleisen alueen suunnitelman hyväksymisestä lukuun ottamatta taloudellisesti tai periaatteellisesti vähäisiä suunnitelmia.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Ville Lehmuskoski

Lisätiedot

Katariina Hämäläinen, projektinjohtaja, puhelin: 310 20706

katariina.m.hamalainen(a)hel.fi

Liitteet

1

Suunnitelmaselostus nro 31651/1

2

Suunnitelmapiirustus nro 31651/1

3

Vuorovaikutusmuistio

Oheismateriaali

1

Muistutus 28.2.2022

Muutoksenhaku

Hallintovalitus, katusuunnitelman tai muun yleisen alueen suunnitelman hyväksyminen

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Asianosaiset

Esitysteksti
Hallintovalitus, katusuunnitelman tai muun yleisen alueen suunnitelman hyväksyminen

Tiedoksi

Hallinto- ja lakipalvelut, tietopalvelut

Maaomaisuuden kehittäminen ja tontit -palvelu

Rakennukset ja yleiset alueet/Tilat

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 58200

Työpajankatu 8

 09 310 1691

0201256-6

FI06 8000 1200 0626 37

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 58

Faksi

 

Alv.nro

Kaupunkiymparisto@hel.fi

https://www.hel.fi/

 

 

FI02012566