Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

14/2022

1 (4)

Kaupunkiympäristölautakunta

 

 

 

 

Asia/18

 

26.04.2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 259

Kaupunkiympäristölautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Sirpa Asko-Seljavaaran toivomusponnesta, joka koskee Koivusaaren ja Lauttasaaren lähipalveluiden mitoitusta

HEL 2021-010124 T 00 00 03

Hankenumero 5264_214

Lausunto

Kaupunkiympäristölautakunta antoi seuraavan lausunnon kaupunginhallitukselle:

Koivusaaren asemakaavan mahdollistama asukasmäärä on n. 5 000 asukasta. Koivusaari ei ole aluekokonaisuutena niin suuri, että sen asukaspohjalla pystyttäisiin järjestämään kaikki julkiset palvelut Koivusaaressa. Koivusaareen on suunniteltu ala-aste 1 - 6-luokkalaisille ja päiväkoti. Koivusaaren pohjoisosassa osana asuinkorttelia on lisäksi tilanvaraus toiselle päiväkodille. Koivusaaren eteläosaan Leppäsaaren puistoon on suunniteltu lähiliikuntatiloja, mm. pallokenttä koulun tarpeisiin ja Koivusaaren asukkaiden käyttöön. Koulurakennukseen on suunniteltu liikuntasali. Koivusaaren liikuntapalvelujen erityispiirteenä on veneilyyn ja muuhun vesiurheiluun liittyvät erinomaiset harrastusmahdollisuudet alueella toimivissa venekerhoissa ja niiden toimintaan rakennettavissa satamissa palveluineen.

Koivusaaren kaupalliset palvelut tulevat olemaan tavanomaista paremmat ja palvelevat myös lauttasaarelaisia. Ikea-hankkeen toteutuessa Koivusaaren keskustaan tulee tavaratalon lisäksi paljon muita kaupallisia palveluita, mm. vähittäistavarakauppa, pienempiä erikoisliikkeitä ja uutta ravintolatarjontaa.

Koivusaaren ruotsinkielisten varhaiskasvatus- ja perusopetuspalveluiden järjestämisessä on mahdollista tukeutua Lauttasaaressa sijaitseviin ruotsinkielisiin päiväkoteihin sekä Drumsö lågstadieskolaniin.

Lauttasaaressa on rakennettu lähivuosina uusia kouluja ja päiväkoteja. Isokaaren varteen valmistui uusi päiväkoti Lauttasaari-Daghemmet Drumsö (Isokaari 30) v. 2019. Rakennuksessa on 250 päivähoitopaikkaa.

Vattuniemen ala-asteen koulu ja päiväkoti (Vattuniemenkatu 23) valmistuivat v. 2019 ja rakennuksessa on liikuntasali. Rakennuksessa on n. 600 oppilaspaikkaa 1 - 6-luokkalaisille ja n. 200 päivähoitopaikkaa.

Lauttasaaren yhteiskoulun (Isokaari 19) opiskelutiloja (yläaste ja lukio) on tarkoitus laajentaa voimassa olevan asemakaavan mukaisesti n. 2 400 k-m2. Laajennus on tarkoitus toteuttaa vuosina 2022 - 2024. Koulurakennukseen valmistui uusi liikuntahalli v. 2019 ja rakennuksessa on myös uimahalli.

Drumsö lågstadietin (Tallbergin puistotie 12) koulun perusparannus on tarkoitus tehdä vuosina 2024 - 2025.

Vattuniemen keskuksen valmisteilla olevassa asemakaavan muutoksessa (nro 12701) on Särkiniementien varteen (Särkiniementie 28) suunniteltu koulu ja päiväkoti (8 000 k-m2). Koulu ja päiväkoti on suunniteltu nykyisen päiväkoti Särjen tontille tonttia hieman laajentaen. Koulurakennus on mitoitettu n. 500:lle oppilaalle ja n. 200:lle päiväkotilaiselle. Asemakaavan muutosehdotuksessa tontti 31116/3 on merkitty Y-korttelialueeksi. Kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi asemakaavan muutosehdotuksen asetettavaksi julkisesti nähtäville 16.11.2021.

Lisäksi koulu- ja päiväkotitilojen laajentamisen mahdollisuuksia tulevaisuudessa on tutkittu Lauttasaaren kirjaston tontilla (Pajalahdentie 10) ja sen ympäristössä. Palvelutilojen tarpeen kasvaessa alueelle voitaisiin käynnistää asemakaavan muutos, jolla mahdollistettaisiin monitoimitalon sijoittaminen alueelle. Uudessa rakennuksessa voisi olla koulu, päiväkoti, kirjasto ja nuorisotiloja.

Koulu- ja päiväkotitilojen riittävyyttä asukasmäärän kasvaessa Koivusaaressa ja Lauttasaaressa tarkastellaan jatkuvasti yhteistyössä kasvatuksen ja koulutuksen toimialan sekä kaupunkiympäristön toimialan tilapalveluiden kanssa.

Koivusaaressa ja Lauttasaaressa asuvien sosiaali- ja terveyspalvelut on suunniteltu sosiaali- ja terveystoimialan palveluverkkosuunnitelman mukaisesti toimipisteisiin, jotka sijaitsevat metroaseman lähellä tai ovat muuten helposti saavutettavia joukkoliikenteellä.

Terveys- ja hyvinvointikeskuksen peruspalvelut, kuten terveysasema ja suun terveydenhuollon palvelut tarjotaan Lauttasaaren terveysasemalla. Laajemmat terveys- ja hyvinvointikeskuspalvelut tullaan tarjoamaan Kampin terveys- ja hyvinvointikeskuksessa (Salomonkatu 8 a). Kampin terveys- ja hyvinvointikeskus valmistuu vuonna 2027 metroaseman viereen hyvien yhteyksin päähän Koivusaaresta ja Lauttasaaresta. Lapsiperheiden palveluista äitiys- ja lastenneuvolan palvelut tarjotaan Lauttasaaren terveysasemalla ja muut perhekeskuspalvelut Kampin perhekeskuksessa (Malminkatu 3 F). Palvelut mitoitetaan siten, että ne kattavat palvelualueen väestönkasvun.

Senioripalveluiden palvelukeskustoimintaa tuotetaan Kampissa. Kivelän korvaava seniorikeskustoiminta tulee sijoittumaan Kalasatamaan. Koivusaareen ei ole suunniteltu erillisiä sosiaali- ja terveystoimen palvelutiloja. Koivusaaren asemakaavassa Koivusaaren keskustan kortteleissa 31164 ja 31165 (K-1, K-2) korttelialueille saa sijoittaa palvelutiloja.

Lauttasaaren liikuntapalveluja on viime vuosina lisätty mm. uuden liikuntasalin rakentamisella Lauttasaaren yhteiskoulun yhteyteen (2020). Lauttasaaren urheilupuistoa (Pyrkka) on jatkuvasti kehitetty  monipuolisemmaksi. Uusimpia toteutettuja hankkeita ovat mm. tekojäärata kaukaloon ja kuntoportaat. Padel-kentät on toteutettu urheilupuiston viereen yksityisenä hankkeena. Ruukinlahdenpuistoon on suunniteltu tekonurmikenttä, joka talvisin katetaan kuplahallilla. Kentän ja kuplahallin mahdollistava asemakaavan muutos hyväksyttiin kaupunkiympäristölautakunnassa 22.3.2022.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Ville Lehmuskoski

Lisätiedot

Mikko Reinikainen, tiimipäällikkö, puhelin: 310 37206

mikko.reinikainen(a)hel.fi

Liitteet

1

Asko-Seljavaara Sirpa, toivomusponsi, Kvsto 8.9.2021 asia 9

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Lausuntoehdotus

Lausunto on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Toivomusponsi

Hyväksyessään 8.9.2021 Koivusaaren asemakaavan ja asemakaavan muutoksen kaupunginvaltuusto hyväksyi seuraavan valtuutettu Sirpa Asko-Seljavaaran toivomusponnen:

Koivusaaressa ei ole kaupungin kaikkia lähipalveluja tarjolla, joten valtuusto kehottaa kaupunginhallitusta tutkimaan, onko tarvetta lisätä palveluiden mitoitusta Lauttasaaressa kuten mm. terveys-, koulu-, kirjasto-, liikuntapalvelut, joiden tarve alueella lisääntyy.

Lausuntopyyntö

Kaupunginkanslia on pyytänyt kaupunkiympäristölautakuntaa antamaan asiasta lausunnon kaupunginhallitukselle 31.3.2022 mennessä.

Kaupunginkanslia on myöntänyt vastaukselle lisäaikaa 3.5.2022 saakka.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Ville Lehmuskoski

Lisätiedot

Mikko Reinikainen, tiimipäällikkö, puhelin: 310 37206

mikko.reinikainen(a)hel.fi

Liitteet

1

Asko-Seljavaara Sirpa, toivomusponsi, Kvsto 8.9.2021 asia 9

Oheismateriaali

1

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan lausunto 22.3.2022, § 68

2

Sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto 15.3.2022, § 55

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 58200

Työpajankatu 8

 09 310 1691

0201256-6

FI06 8000 1200 0626 37

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 58

Faksi

 

Alv.nro

Kaupunkiymparisto@hel.fi

https://www.hel.fi/

 

 

FI02012566