Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

14/2022

1 (3)

Kaupunkiympäristölautakunta

 

 

 

 

Asia/20

 

26.04.2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 261

Kaupunkiympäristölautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Mia Nygård-Peltolan toivomusponnesta, joka koskee Koivusaari-hankkeen hiilineutraaliustaseen laskemista

HEL 2021-010126 T 00 00 03

Hankenumero 5264_213

Lausunto

Kaupunkiympäristölautakunta antoi seuraavan lausunnon kaupunginhallitukselle:

Koivusaaren asemakaavaratkaisu pyrkii noudattamaan ja edistämään Hiilineutraali Helsinki 2030 -ohjelmaan tavoitetta. Koivusaaren sijainti metrolinjan varressa on liikenteen energiansäästötavoitteiden kannalta erinomainen. Koivusaaressa kaikki asunnot ja työpaikat on suunniteltu kävelymatkan päähän metroasemasta, lisäksi metroasemaa hyödyntää myös merkittävä määrä lauttasaarelaisia kävelyetäisyydellä asemasta. Vain viiden kilometrin päässä Helsingin keskustasta ja vielä lähempänä Keilaniemestä ja Otaniemestä sijaitsevan Koivusaaren rakentaminen tiivistää kaupunkirakennetta olemassa olevaa kaupunkia toiminnallisesti ja fyysisesti täydentäen ja vastaa osaltaan kaupunkistrategian kasvutavoitteisiin.

Kaava-alueella esitetyillä ratkaisuilla on myönteisiä vaikutuksia alueen hiilinieluihin. Viherkattojen ja puurakentamisen toteuttaminen erillisessä puukorttelissa sekä esimerkiksi rakennusten julkisivuissa lisäävät paikan hiilinielupotentiaalia. Luonnonmateriaalit, erityisesti puu, toimivat hiilivarastoina. Istutettavat katupuut sitovat ilmakehän hiilidioksidia ja ylläpitävät maaperän hiilivarastoa. Olemassa olevaa hyväkuntoista puustoa pyritään säilyttämään mahdollisimman paljon. Väylien ja katujen reunakasvillisuus voi yhtä aikaa toimia hiilinieluna, ylläpitää sekä luonnon monimuotoisuutta, maan ravinteikkuutta että hulevesien säätelyä ja tarjota lajeille soveltuvia elinympäristöjä. Asemakaavassa on määräys, jonka mukaan alueella tulee pyrkiä kierrättämään rakentamisesta muodostuvia ja käytettäviä massoja mahdollisimman tehokkaasti ja varautua rakentamisen aikaiseen massojen välivarastointi- ja käsittelytoimintaan ympäristöluvan ja rakentamisen etenemisen mahdollistamissa puitteissa.

Kaupunkiympäristön toimialan ja kaupunginkanslian yhteistyönä käynnistetään selvitystyö, jossa tarkastellaan uuden rakentamisalueen koko elinkaaren aikaista ilmastopäästöä. Selvitys voidaan käynnistää, kun toteutuksen suunnittelu on edennyt riittävästi ja esimerkiksi esirakentamisesta (mm. täyttöjen toteuttaminen) on riittävästi tietoa.

Koivusaaren asemakaavassa on asemakaavamääräys: Alueella/tonteilla  tulee soveltaa matalaenergiarakentamisen periaatteita ja hyödyntää/ tuottaa uusiutuvaa energiaa. Maalämpökaivojen sijoittumisesta on tehty alustava tarkastelu asemakaavaselostuksessa. IKEA:n hankkeen suunnittelussa on tutkittu meriveden lämmön hyödyntämisestä uusiutuvana energianlähteenä. Uusiutuvan alueellisen energian tuottaminen pidetään osana Koivusaaren toteuttamisen suunnittelua ja arvioidaan sen vaikutukset ilmastopäästöihin.

Alueellisen esirakentamisen (ruoppaus, meritäytöt) osalta tehdään kevään 2022 aikana päästölaskelmat. Toteutuksen ja laskelmien lähtökohtana on se, että meritäytöt toteutetaan lähialueen (kuljetusmatka-arvio 20 km) rakennushankkeista muodostuvilla louheilla.

Muilta osin (mm. rakennusten rakentaminen, käytönaikainen energiankulutus, liikenne, rakentamisen aiheuttama maaperän ja hiilivaraston menetys) selvityksessä hyödynnetään aikaisemmin laadituista rakentamisalueiden elinkaaren aikaisten ilmastopäästöjen arviointitöistä kertynyttä tietoa samankaltaisilla alueilla (Puotilanranta, Rastilanranta ja Meri-Rastilan länsiosa).

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Ville Lehmuskoski

Lisätiedot

Mikko Reinikainen, tiimipäällikkö, puhelin: 310 37206

mikko.reinikainen(a)hel.fi

Liitteet

1

Nygård-Peltola Mia, toivomusponsi, Kvsto 8.9.2021 asia 9

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Lausuntoehdotus

Lausunto on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Toivomusponsi

Hyväksyessään 8.9.2021 Koivusaaren asemakaavan ja asemakaavan muutoksen kaupunginvaltuusto hyväksyi seuraavan valtuutettu Mia Nygård-Peltolan toivomusponnen:

Valtuusto hyväksyessään kaavan edellyttää selvitettävän mahdollisuutta laskea Koivusaari -hankkeen hiilineutraalisuustase hankkeen alussa.

Lausuntopyyntö

Kaupunginkanslia on pyytänyt kaupunkiympäristölautakuntaa antamaan asiasta lausunnon kaupunginhallitukselle 31.3.2022 mennessä.

Kaupunginkanslia on myöntänyt vastaukselle lisäaikaa 3.5.2022 saakka.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Ville Lehmuskoski

Lisätiedot

Mikko Reinikainen, tiimipäällikkö, puhelin: 310 37206

mikko.reinikainen(a)hel.fi

Liitteet

1

Nygård-Peltola Mia, toivomusponsi, Kvsto 8.9.2021 asia 9

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 58200

Työpajankatu 8

 09 310 1691

0201256-6

FI06 8000 1200 0626 37

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 58

Faksi

 

Alv.nro

Kaupunkiymparisto@hel.fi

https://www.hel.fi/

 

 

FI02012566