Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

12/2022

1 (6)

Kaupunkiympäristölautakunta

 

 

 

 

Asia/10

 

05.04.2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 217

Strömbergin puisto ja Puropuistikko, puistosuunnitelman hyväksyminen

HEL 2022-002564 T 10 05 02

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti hyväksyä Strömbergin puiston ja Puropuistikon puistosuunnitelman VIO 6224/1 liite 2 mukaisesti.

Käsittely

Asian aikana kuultavana oli projektinjohtaja Jaakko Heinonen. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Ville Lehmuskoski

Lisätiedot

Jaakko Heinonen, projektinjohtaja, puhelin: 31027839

jaakko.heinonen(a)hel.fi

Liitteet

1

Puistosuunnitelmaselostus VIO 6224/1

2

Suunnitelmapiirustus VIO 6224/1

3

Vuorovaikutusmuistio

Muutoksenhaku

Hallintovalitus, katusuunnitelman tai muun yleisen alueen suunnitelman hyväksyminen

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Asianosaiset

Esitysteksti
Hallintovalitus, katusuunnitelman tai muun yleisen alueen suunnitelman hyväksyminen

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Lähtökohdat ja tavoitteet

Suunnittelualue sijaitsee Pitäjänmäen (46.) kaupunginosassa osa-alueella Pitäjänmäen yritysalue. Suunnittelualueeseen kuuluvat peruskorjattavat Strömbergin puisto ja Puropuistikko. Strömbergin puisto on voimassa olevissa asemakaavoissa nro 10150 (tullut voimaan 4.11.1994), nro 10528 (tullut voimaan 30.1.1998) ja nro 10987 (tullut voimaan 22.3.2002) osoitettu puistoksi (VP). Puropuistikko on voimassa  olevassa asemakaavassa nro 10987 (tullut voimaan 22.3.2002) osoitettu puistoksi (VP). Strömbergin puisto ja Puropuistikko on esitetty piirustuksessa VIO 6224/1 (liite 2). Suunnitelmasta on laadittu puistosuunnitelmaselostus (liite 1). Puropuistikon länsirajan ja tontille johtavan sillan rajaamaksi jää noin 160 m² suuruinen puustoinen alue, jonka läpi Mätäjoki virtaa. Maa-alue on yksityisessä omistuksessa, mutta alue liittyy saumattomasti Puropuistikkoon. Tämän alueen suunnitteluratkaisuista on neuvoteltu maanomistajan kanssa. Suunnittelualueen kokonaispinta-ala on n. 46 500 m².

Strömbergin puisto ja sen pohjoispuolella sijaitseva Puropuistikko muodostavat Pitäjänmäen teollisuus- ja yritysalueen sekä Talin siirtolapuutarhan väliin sijoittuvan laajan kaupunginosapuiston. Strömbergin puiston länsipuoli on rehevä ja suojaisa laakso, jota hallitsee sen läpi virtaava Mätäjoki koskineen ja vesiputouksineen. Puiston itäosaan sijoittuvat leikkipuisto Strömberg, koirapuisto ja puiston korkein kohta, jossa on näköalatasanne kallion laella. Puistojen kautta kulkee kehitettävä etelä-pohjois-suuntainen liito-oravan yhteystarve sekä metsä- ja puustoinen yhteys.

Puropuistikko ja Strömbergin puisto leikkipuistoa lukuun ottamatta ovat osa Pitäjämäen teollisuusalueen kulttuurihistoriallisesti, rakennustaiteellisesti ja maisemakulttuurin kannalta merkittävää aluetta ja määritelty luokan I arvoympäristöiksi. Puiston itäosassa on kiinteä muinaisjäännös (Tukikohta XXXV:10), joka on ensimmäisen maailmansodan aikainen suojahuone.

Mätäjoki on merkittävä kaupunkipuro ja Vantaanjoen jälkeen Helsingin toiseksi suurin virtavesi. Mätäjokeen nousee erittäin uhanalainen meritaimen, ja Mätäjoen yläosissa elää oma taimenkanta. Strömbergin putous ja kolme muuta nousuestettä suunnittelualueella estävät kalojen nousemisen Mätäjoen yläosiin.

Suunnitelman tavoitteena on kunnostaa Strömbergin puisto ja Puropuistikko paikan henkeä vahvistaen ja parantaa meritaimenen ja muiden kalalajien vaellus-, lisääntymis- ja elinmahdollisuuksia Mätäjoen vesistössä. Suunnitelmassa huomioidaan puiston ympäristöön viime vuosina kohdistuneet muutokset (Raide-Jokeri, Pitäjänmäentien alikulku ja asuinrakentaminen Kalevala-Korun tehdasalueelle) ja esitetään kalojen nousun mahdollistavan luonnonmukaisen kalatien toteuttamista putouksen läheisyyteen ja muiden nousuesteiden poistamista puistojen alueelta.

Strömbergin puiston ja Puropuistikon puistosuunnitelman lähtökohtana on Konalan ja Pitäjänmäen yleisten alueiden suunnitelman luonnos, puistossa todettu peruskorjaustarve sekä asukkailta saatu palaute, jossa on noussut esille muun muassa turvattomuuden tunne Strömbergin puistossa sekä toive puistojen yleisilmeen parantamisesta ja oleskelumahdollisuuksien lisäämisestä. Suunnitelmat perustuvat voimassa olevaan asemakaavaan.

Puistoalueilla pyritään lisäämään luonnon monimuotoisuutta ja poistetaan haitallisia vieraslajeja.

Suunnitelman sisältö

Strömbergin puisto ja Puropuistikko peruskorjataan omaleimaiseksi ja vehreäksi kaupunginosapuistoksi. Mätäjoen kolmimetrinen vesiputous tuodaan paremmin esille siirtämällä Mätäjoen ylittävä siltapaikka etäämmäksi putouksesta ja avaamalla vesipintaa putouksen edessä, jolloin putous näkyy myös kauempaa. Veden äärelle tuodaan lisää oleskelumahdollisuuksia.

Strömbergin puistoon rakennetaan putouksen ohittava, noin 130 metriä pitkä, mutkitteleva ja luonnonmukainen kalatie. Kalatie toteutetaan siten, ettei vesiputous pääse kuivumaan. Lisäksi puistojen alueella olevia Mätäjoen nousuesteinä toimivia patoja ja kynnyksiä puretaan sekä muokataan ja niiden paikalle rakennetaan luonnonmukaiset kosket. Suunnitellut vesienhoidon toimenpiteet mahdollistavat vapaan va-ellusyhteyden Mätäjoen yläosille saakka ja monipuolistavat virtavesieliöiden elinympäristöä ja lisäävät alueen monimuotoisuutta ja luontoarvoja. Jatkosuunnittelun yhteydessä selvitetään mahdollisuus toteuttaa niin sanotut saukkohyllyt Strömbergintien sillan alle sekä suunnittelualueen pohjoispuolelle Mätäjoen junaradan ja Kaupintien alittavalle 130-metriselle tunneliosuudelle pieneläinten turvallista liikkumista varten. Puropuistikon liettynyt lampi ruopataan.

Strömbergin puiston pääreitit säilyvät pääosin nykyisellään, mutta muuta polkuverkostoa laajennetaan. Puiston länsiosan pääreitti kunnostetaan esteettömyyden perustason vaatimusten mukaiseksi. Strömbergin puiston itä- ja länsiosien välistä yhteyttä parannetaan rakentamalla puiston keskiosan kallioalueelle nousevat portaat ja puistokäytävä. Pitäjänmäentien tieluiskat loivennetaan 1:3-1:2 luiskakaltevuuteen.

Näköalapaikan näkymiä avataan ja oleskelumahdollisuuksia parannetaan. Rakennussuunnitteluvaiheessa puistoon lisätään vielä joitain penkkejä. Puistossa sijaitseva leikkipuisto on tyydyttävässä kunnossa ja sinne on osoitettu yksittäisiä korjaustoimenpiteitä. Puropuistikon lammen itäpuolelle tulee uusi oleskelupaikka ja puistoyhteys.

Strömbergin puiston oleva puusto ja kasvillisuus säästetään suurelta osin. Strömbergin puistosta poistetaan yhteensä 54 puuta. Puita poistetaan kalatien, uusien käytävien ja uuden sillan rakentamisen sekä tieluiskien loiventamisen vuoksi, mutta maisemallisesti merkittävät kookkaat männyt ja uoman varren tervalepät on pyritty säästämään. Strömbergin puiston viihtyisyyttä ja turvallisuutta lisätään poistamalla joitakin pensaita ja yksittäisiä puita, jolloin puiston sisäisiä näkymiä saadaan avattua ja turvallisuuden tunnetta kasvatettua. Kaadettavia puita hyödynnetään suunnittelualueen metsiköissä lahoaviksi jätettävinä maapuina, jotka tukevat luonnon monimuotoisuutta muun muassa tarjoten eliöille ja hyönteisille elinympäristön.  Mätäjoen uomassa olevat saaret säilyvät luonnontilaisina. Puropuistikon puusto säilytetään. Suunnittelualueelle istutetaan yhteensä 105 puistopuuta ja yli 200 metsitystaimea. Puustoa istutetaan muun muassa loivennettaviin tieluiskiin, luonnonmukaisen kalatien ja Mätäjoen uoman läheisyyteen sekä näköalapaikalle. Puistojen läpi kulkevaa liito-oravayhteyttä vahvistetaan ja suunnittelussa sekä rakentamisessa noudatetaan toimialan liito-oravatoimintamallia. Strömbergin puiston reuna-alueilla säilytetään nykyiset luonnonnurmi- ja niittyalueet ja puiston länsiosassa laajat oleskelunurmet. Puiston metsikköisillä alueilla pyritään säilyttämään luontaista pohjakasvillisuutta. Metsitettävillä alueilla käytetään kasvualustana kierrätettyä metsänpohjaa.

Nykyinen koirapuisto poistetaan ja kuluneet alueet maisemoidaan käyttämällä kierrätettyä metsänpohjaa. Rakennussuunnittelun yhteydessä puistoon sijoitetaan muutama koira-wc. Korvaavalle koirapuistolle tarkastellaan paikkaa Talin urheilupuiston alueelta. Leikkipuiston yksittäisiä leikkivälineitä, istutuksia ja päällysteitä korjataan ja uusitaan.

Vieraslajien osalta erityistä huomiota kiinnitetään jättipalsamin tehostettuun niittämiseen ennakoivasti sekä rakentamisen jälkeen alkuvuosina. Osa vieraslajiesiintymistä poistuu kaivun yhteydessä.

Strömbergin puiston valaistus uusitaan.

Vesiluvan tarve vesialueelle toteutettaville toimenpiteille selvitetään.

Hankkeen eri vaiheissa tehdään edelleenkin yhteistyötä alueen toimijoiden ja yritysten kanssa.

Vuorovaikutus

Tiedote verkkotilaisuudesta ja esillä olosta lähetettiin lähikiinteistöjen omistajille ja asukasyhdistykselle 6.10.2021.

Puistosuunnitelmaluonnos oli esillä Helsingin kaupungin verkkosivulla osoitteessa www.hel.fi/suunnitelmat 20.10.2021-3.11.2021 välisenä aikana. Henkilökohtaista neuvontaa ja apua aineistoon tutustumiseen oli mahdollista saada Kaupunkiympäristön asiakaspalvelusta.

Strömbergin puiston ja Puropuistikon puistosuunnitelmaluonnos ja vesitekninen yleissuunnitelma esiteltiin osana Uutta Länsi-Helsinkiä -verkkotilaisuutta keskiviikkona 27.10.2021 klo 17-20. Tilaisuudessa oli mahdollisuus esittää kysymyksiä ja kommentoida suunnitelmia kommentointipalstalla. Tilaisuudessa oli paikalla Helsingin kaupungin edustajia kaupunkiympäristötoimialalta. Tilaisuuteen osallistui samanaikaisesti enimmillään 180 kaupunkilaista. Strömbergin puistoa ja Puropuistikkoa koskevia kommentteja ja kysymyksiä tuli chattiin tilaisuuden aikana 8 kappaletta.

Esillä olon aikana tuli kolme kirjallista palautetta sähköpostitse.

Saatu asukaspalaute on kirjattu vuorovaikutusmuistioon (liite 3). Palautteen pohjalta Mätäjoen uoman varrelle lisättiin puuistutuksia ja uutta rantakasvillisuutta sekä lisättiin puiston keskellä sijaitsevalle korttelille johtava käytävä.

Kohteessa järjestettiin maastokäynti 13.10.2021 koskien toimenpiteitä kalojen nousuesteiden poistamiseksi. Maastokäyntiin osallistui Helsingin kaupunkiympäristön ja suunnittelijakonsultin edustajien lisäksi Helsingin perhokalastajat ry:n, Virtavesien hoitoyhdistys ry:n sekä WWF:n edustajia.

Kustannukset ja aikataulu

Suunnittelualueen pinta-ala on noin 4,65 hehtaaria.

Puiston rakentamisen kustannukset ovat noin 1 614 400 euroa eli noin 35 euroa/m² (alv. 0 %).

Suunnittelualue kuuluu hoitoluokkiin A2/R2 ja R3 (toiminta- ja käyttöviheralue), A3/R4 (suoja- ja vaihettumisviheralue), B4/A4 (avoin alue), C5/M1 (arvometsä) ja C1/M2 (lähimetsä). Ensimmäinen tunnus on ABC-hoitoluokan tunnus ja jälkimmäinen RAMS-luokituksen mukainen kunnossapitoluokka.

Vuosittaiset ylläpitokustannukset ovat noin 76 640 €/ euroa eli 1,65 euroa/m² (alv 0 %).

Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8 04 01 01 Puistot ja liikunta-alueet.

Puiston rakentamiseen on varauduttu kaupunkiympäristölautakunnan talousarvioehdotuksessa vuodesta 2024 alkaen.

Sovelletut säännökset

Maankäyttö- ja rakennuslaki 90 § 1-3 momentti

Maankäyttö- ja rakennusasetus 30 §

Toimivalta

Helsingin kaupungin hallintosäännön 16 luvun 1 §:n 2 momentin 11 kohdan mukaan lautakunta päättää katu-, puisto- tai muun yleisen alueen suunnitelman hyväksymisestä lukuun ottamatta taloudellisesti tai periaatteellisesti vähäisiä suunnitelmia. Puistosuunnitelma mahdollistaa puiston peruskorjauksen. Suunnitelman voidaan katsoa olevan taloudellisesti merkittävä.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Ville Lehmuskoski

Lisätiedot

Jaakko Heinonen, projektinjohtaja, puhelin: 31027839

jaakko.heinonen(a)hel.fi

Liitteet

1

Puistosuunnitelmaselostus VIO 6224/1

2

Suunnitelmapiirustus VIO 6224/1

3

Vuorovaikutusmuistio

Muutoksenhaku

Hallintovalitus, katusuunnitelman tai muun yleisen alueen suunnitelman hyväksyminen

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Asianosaiset

Esitysteksti
Hallintovalitus, katusuunnitelman tai muun yleisen alueen suunnitelman hyväksyminen

Tiedoksi

Maaomaisuuden kehittäminen ja tontit -palvelu/Haapanen Sami

Rakennukset ja yleiset alueet/Tilapalvelut/Hilden Sari

Hallinto- ja lakipalvelut, tietopalvelut/Krook Tanja

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 58200

Työpajankatu 8

 09 310 1691

0201256-6

FI06 8000 1200 0626 37

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 58

Faksi

 

Alv.nro

Kaupunkiymparisto@hel.fi

https://www.hel.fi/

 

 

FI02012566