Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

10/2022

1 (8)

Kaupunkiympäristölautakunta

 

 

 

 

Asia/10

 

22.03.2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 178

Ruukinlahdenpuiston länsiosan asemakaavan muuttaminen (nro 12689)

HEL 2020-010181 T 10 03 03

Hankenumero 0830_14

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti

        hyväksyä 22.3.2022 päivätyn asemakaavan muutoksen piirustuksen nro 12689 mukaisena. Asemakaavan muutos koskee 31. kaupunginosan (Lauttasaari, Myllykallio) puistoaluetta

        antaa vuorovaikutusraportista ilmenevät vastineet valmisteluaikana esitettyihin mielipiteisiin, kannanottoihin sekä julkisena nähtävilläoloaikana saatuihin lausuntoihin ja muistutuksiin sekä nähtävilläoloajan ulkopuolella kirjallisesti esitettyyn mielipiteeseen. Päätösasiakirjat ja vuorovaikutusraportti ovat luettavissa kaupunkiympäristön toimialan asiakaspalvelussa, Työpajankatu 8 (puh. 09 310 22111), sekä internet-sivuilla: Päätöksenteko

www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi

        ilmoittaa päätöksestään ja vuorovaikutusraportista muodostuvan MRL 65 §:n mukaisen kunnan perustellun kannanoton niille kaavasta muistutuksen tehneille, jotka ovat ilmoittaneet osoitteensa.

Kaupunkiympäristölautakunta päätti asemakaavan muutoksesta hallintosäännön 16 luvun 1 §:n kohdan 2 perusteella, koska kaavaratkaisulla ei katsota olevan merkittäviä vaikutuksia.

Käsittely

Asian aikana kuultavana oli arkkitehti Miikka Vuoristo. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Ville Lehmuskoski

Lisätiedot

Mikko Reinikainen, tiimipäällikkö, puhelin: 310 37206

mikko.reinikainen(a)hel.fi

Miika Vuoristo, arkkitehti, puhelin: 310 37192

miika.vuoristo(a)hel.fi

Paula Hurme, maisema-arkkitehti, puhelin: 310 26093

paula.hurme(a)hel.fi

Tiina Lepistö, projektipäällikkö, teknistaloudelliset asiat, puhelin: 310 78380

tiina.lepisto(a)hel.fi

Liitteet

1

Sijaintikartta

2

Ilmakuva

3

Asemakaavan muutoksen nro 12689 kartta, päivätty 22.3.2022

4

Asemakaavan muutoksen nro 12689 selostus, päivätty 22.3.2022, päivitetty Kylk:n 22.3.2022 päätöksen mukaiseksi

5

Havainnekuva, 22.3.2022

6

Liikenne- ja pysäköintikaavio

7

Tilastotiedot

8

Vuorovaikutusraportti 3.1.2022, täydennetty 22.3.2022

9

Osa päätöshistoriaa

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, asemakaavan muuttaminen

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Ne mielipiteensä esittäneet, jotka ovat ilmoittaneet osoitteensa

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, asemakaavan muuttaminen

Ne muistutuksen esittäneet, jotka ovat ilmoittaneet osoitteensa

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, asemakaavan muuttaminen
Liite 8

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, asemakaavan muuttaminen
Liite 8

Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, asemakaavan muuttaminen
Liite 3
Liite 4
Liite 8

Helen Sähköverkko Oy

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, asemakaavan muuttaminen
Liite 8

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Kaavaratkaisun keskeinen sisältö

Asemakaavan muutos (kaavaratkaisu) koskee noin 6 040 m² kokoista aluetta Ruukinlahdenpuiston länsiosassa Lauttasaaressa. Kaavaratkaisu mahdollistaa tekonurmipäällysteisen pallokentän sekä talvikautisen kuplahallin sijoittamisen VU-alueeksi muutettavaan puiston osaan. Alueelle osoitetaan lisäksi 60 k-m² uutta kerrosalaa pientä huoltorakennusta tai -kontteja varten. Muilta osin Ruukinlahdenpuisto säilyy voimassa olevan asemakaavan mukaisena puistoalueena. Kaavaratkaisuun liittyen puiston koko länsiosaan on laadittu viitesuunnitelma, johon kuuluu mm. uusia käytäviä, uutta kasvillisuutta, hulevesikosteikko sekä asfalttipäällysteinen lumen välivarastointialue, jota voidaan kesäkaudella käyttää pelaamiseen tai muuhun toimintaan. Asemakaavan muutos koskee vain pallokentän ja kuplahallin rakentamista. Muut puistoaluetta koskevat toiminnot suunnitellaan erillisessä puistosuunnitelmassa.

Kaavaratkaisu on tehty, koska kaupunkiympäristölautakunta päätti 7.4.2020 palauttaa Ruukinlahdenpuiston puistosuunnitelman uudelleen valmisteltavaksi niin, että puiston alueelle on mahdollista sijoittaa talvikautinen kuplahalli. Tarkoituksena on siirtää puistoon Pallo-Pojat Juniorit ry:n (PPJ) kuplahalli, joka on aikaisemmin sijainnut Hernesaaressa. PPJ:n 2 000:sta jäsenestä noin 800 asuu Lauttasaaressa.

Kaavaratkaisun toteuttaminen vaikuttaa erityisesti siten, että lasten ja nuorten harrastusmahdollisuudet paranevat Lauttasaaressa, kaupungille aiheutuu kustannuksia kentän esi- ja pohjarakentamisesta, kaupunkikuva muuttuu erityisesti talvikaudella, alueen liikennemäärät kasvavat ja viheralueen pinta-ala pienenee puistossa.

Päätökset kaavaratkaisun pohjana

Kaavaratkaisu edesauttaa kaupungin strategisten tavoitteiden toteutumista siten, että uudistetaan Lauttasaaren alueen liikuntapalveluita ja edistetään liikkumisen sujuvuutta ja kestäviä kulkumuotoja sijoittamalla lasten ja nuorten harrastustoimintaa tukevia toimintoja hyvin saavutettavaan paikkaan.

Helsingin yleiskaavassa 2016 Ruukinlahdenpuiston alueelta on hallinto-oikeuden päätöksellä 8.11.2018 kumottu kaavamerkintä. Kaavaratkaisu on oikeusvaikutteisen yleiskaavan 2002 mukainen.

Alueen lähtökohdat ja nykytilanne

Ruukinlahdenpuisto on maastoltaan tasaista ja alavaa. Puiston länsiosassa on Ruukinlahdentien puolella avointa nurmikenttää ja Lahnalahdentien puolella hiekkakenttä, joka on ollut Länsimetron väliaikaisena varastoalueena vuosina 2008–2017 ja sen jälkeen tarvittaessa lumenkasausalueena. Lauttasaarentien ja Ruukinlahdentien varsilla kasvaa puustoa. Puiston pohjoisreunalla on Länsiväylän meluvalli. Ruukinlahdentien itäpuolella sijaitsee 1950-luvun asuinkerrostaloja. Lauttasaarentien eteläpuolella sijaitsee Myllykallion koulu ja Hedengrenin toimistorakennus. Länsiväylän pohjoispuolella sijaitsee Lauttasaaren liikuntapuisto. Lahnalahdentien länsipuolella sijaitsee pysäköintialue.

Alueella on voimassa asemakaava vuodelta 1951, jossa alue on puistoa.

Helsingin kaupunki omistaa puistoalueen. Kaavaratkaisu on tehty kaupungin aloitteesta.

Kaavaratkaisun kustannukset

Kaavaratkaisun toteuttamisesta aiheutuu kaupungille kustannuksia kentän esi- ja pohjarakentamisesta. Näistä pilaantuneen ja jätteellisen maan kaivun kustannuksia on arvioitu aiheutuvan ilman arvonlisäveroa noin 0,4 milj. euroa.

Kentän rakentamiskustannuksiksi on alustavasti arvioitu n. 1,0 milj. euroa ilman haitta-aineita sisältävien maiden kaivua ja käsittelyä. Kentän sekä hallin perustamiseen liittyvät kustannukset määrittyvät tarkemmin vasta jatkosuunnittelun yhteydessä, jolloin myös sovitaan kustannusjaosta kaupungin ja tulevien käyttäjien välillä.

Vuorovaikutus kaavan valmisteluaikana

Liitteenä olevassa vuorovaikutusraportissa esitetään yhteenvedot kaavan valmisteluaikana saaduista viranomaisten kannanotoista ja osallisten mielipiteistä sekä vastineet niissä esitettyihin huomautuksiin.

Viranomaisyhteistyö

Kaavaratkaisun valmistelun yhteydessä on tehty yhteistyötä kaupunkiympäristön toimialan eri tahojen lisäksi seuraavien viranomaistahojen kanssa:

        Helsingin seudun ympäristöpalvelut (HSY) vesihuolto

        Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä (HSL)

        kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Viranomaisten kannanotot osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta sekä valmisteluaineistosta kohdistuivat rakentamistapaan, istutuksiin ja vesihuoltoon. Rakentaminen on toteutettava siten, että kuplahallin rakenteet, perustukset, huoltokontti tai -rakennus sekä pallokentän tekonurmi ovat myöhemmin tarvittaessa poistettavissa ja puita ei saa kaataa tarpeettomasti. Lumen välivarastointialue tulee maisemoida istutuksilla mahdollisuuksien mukaan. Asemakaavan muutos ei edellytä vesihuollon lisärakentamista.

Kannanotoissa esitetyt asiat on otettu huomioon kaavatyössä siten, että Lauttasaarentien laitaan on tarkoitus istuttaa hallin ja lumenkasausalueen maisemoimiseksi enemmän kasvillisuutta nykytilanteeseen nähden, vaikka puustoa joudutaankin kaatamaan.

Mielipiteet

Mielipiteet osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta sekä valmisteluaineistosta kohdistuivat yleisesti hankkeen lähtökohtiin ja hallin sijaintiin, liikenteeseen ja pysäköintiin, puiston käyttöön ja toimintoihin, maaperään ja puiston tulvimiseen, lumen välivarastointialueeseen, kuplahalliin ja tekonurmikenttään, kaupunkikuvaan, meluun, valaistukseen, tuuliolosuhteisiin, kunnallistekniikkaan, hulevesiin sekä naapureihin ja luontoon.

Mielipiteet on otettu huomioon kaavoitustyössä erityisesti siten, että kuplahallia ja tekonurmikenttää on siirretty OAS-vaiheessa esitettyyn viitesuunnitelmaan nähden noin 10 metriä länteen ja kaava-alueen viereen suunniteltua lumen välivarastointialuetta vastaavasti pienennetty noin 700 m²:llä, jolloin halli sijoittuu kauemmaksi asutuksesta ja kaava-alueen itäpuolelle jää enemmän viheraluetta. Asemakaavaehdotukseen on lisätty määräys, että hallin sisäänkäynnit ja tekniset laitteet tulee sijoittaa hallin länsipuolelle eli mahdollisimman kauas asutuksesta. Ruukinlahdenpuiston länsiosaa koskevaan viitesuunnitelmaan on lisäksi tehty mielipiteiden ja jatkosuunnittelun johdosta useita pienempiä korjauksia ja tarkennuksia. Kuplahallin vaikutuksista meluun on teetetty asiantuntijalausunto.

Kirjallisia mielipiteitä saapui 17 kpl.

Kaavaehdotuksen julkinen nähtävilläolo (MRL 65 §) 3.1.–1.2.2022

Kaavaehdotus on ollut julkisesti nähtävillä, mistä on ilmoitettu maankäyttö- ja rakennusasetuksessa säädetyllä tavalla.

Kaavaehdotuksesta tehtiin 8 muistutusta. Nähtävilläoloajan ulkopuolella saapui yksi kirje.

Muistutuksissa esitetyt huomautukset kohdistuivat kuplahallin sijoittamiseen Ruukinlahdenpuistoon, hankkeen laillisuuteen, ihmisten elinympäristölle aiheutuviin vaikutuksiin, hankkeen kustannuksiin, valmisteluaineiston puutteisiin ja virheisiin, tulvavaaraan ja maaperäolosuhteisiin, luontoon ja kosteikkoon, liikenteeseen ja pysäköintiin, kuplahalliin itseensä ja sen käyttöön, hallin korkeuteen ja varjoihin sekä lumenkasaukseen. Muistutuksissa vastustettiin kuplahallin sijoittamista Ruukinlahdenpuistoon.

Kirjeessä esitetyt huomautukset kohdistuivat hallin sijoittamiseen Ruukinlahdenpuistoon, jota vastustettiin.

Kaavaehdotuksesta saatiin viranomaisten lausuntoja sen ollessa julkisesti nähtävillä. Viranomaisilla ei ollut asemakaavan muutosehdotukseen huomautettavaa.

Lausunnot saatiin seuraavilta tahoilta:

        Helen Sähköverkko Oy

        Helsingin seudun ympäristöpalvelut (HSY)

        Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus)

        kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala, kaupunginmuseo

Toimenpiteet julkisen nähtävilläolon jälkeen

Vuorovaikutusraportissa on esitetty yhteenvedot kaavaehdotuksesta saaduista muistutuksista, kirjeestä ja viranomaisten lausunnoista sekä vastineet niissä esitettyihin huomautuksiin.

Kaavan tavoitteet huomioon ottaen, kaavaehdotusta ei ole tarkoituksenmukaista muuttaa julkisen nähtävilläolon yhteydessä esitettyjen huomautusten johdosta.

Kaavakartan merkintöihin tai määräyksiin ei tehty muutoksia julkisen nähtävilläolon jälkeen. Aineistoon tehdyt muut täydennykset on esitetty kaavaselostuksen viimeisessä luvussa.

Tarkemmat perustelut

Tarkemmat kaavaratkaisun perustelut ilmenevät liitteenä olevasta asemakaavaselostuksesta.

Sovelletut säännökset

Maankäyttö- ja rakennuslaki 9 §, 51 §, 52 §, 54 §, 57 §, 59 §, 62 §.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Ville Lehmuskoski

Lisätiedot

Mikko Reinikainen, tiimipäällikkö, puhelin: 310 37206

mikko.reinikainen(a)hel.fi

Miika Vuoristo, arkkitehti, puhelin: 310 37192

miika.vuoristo(a)hel.fi

Paula Hurme, maisema-arkkitehti, puhelin: 310 26093

paula.hurme(a)hel.fi

Tiina Lepistö, projektipäällikkö, teknistaloudelliset asiat, puhelin: 310 78380

tiina.lepisto(a)hel.fi

Liitteet

1

Sijaintikartta

2

Ilmakuva

3

Asemakaavan muutoksen nro 12689 kartta, päivätty 22.3.2022

4

Asemakaavan muutoksen nro 12689 selostus, päivätty 22.3.2022

5

Havainnekuva, 22.3.2022

6

Liikenne- ja pysäköintikaavio

7

Tilastotiedot

8

Vuorovaikutusraportti 3.1.2022, täydennetty 22.3.2022

9

Osa päätöshistoriaa

Oheismateriaali

1

Mielipiteet

2

Salassa pidettävä (JulkL (621/1999) 24.1 § 25 k)

3

Muistutukset

4

Salassa pidettävä (JulkL (621/1999) 24.1 § 25 k)

5

Salassa pidettävä (JulkL (621/1999) 24.1 § 32 k)

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, asemakaavan muuttaminen

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Ne mielipiteensä esittäneet, jotka ovat ilmoittaneet osoitteensa

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, asemakaavan muuttaminen

Ne muistutuksen esittäneet, jotka ovat ilmoittaneet osoitteensa

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, asemakaavan muuttaminen
Liite 8

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, asemakaavan muuttaminen
Liite 8

Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, asemakaavan muuttaminen
Liite 3
Liite 4
Liite 8

Helen Sähköverkko Oy

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, asemakaavan muuttaminen
Liite 8

Tiedoksi

Kymp/Asemakaavoituspalvelu (kuulutus) tiedoksianto

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Päätöshistoria

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala Kulttuuripalvelukokonaisuus Kaupunginmuseo Kulttuuriperintöyksikkö 20.1.2022

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala Kulttuuripalvelukokonaisuus Kaupunginmuseo Kulttuuriperintöyksikkö 28.5.2021

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 58200

Työpajankatu 8

 09 310 1691

0201256-6

FI06 8000 1200 0626 37

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 58

Faksi

 

Alv.nro

Kaupunkiymparisto@hel.fi

https://www.hel.fi/

 

 

FI02012566