Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

7/2022

1 (5)

Kaupunkiympäristölautakunta

 

 

 

 

Asia/14

 

01.03.2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 122

Paciuksenkatu välillä kortteli 642/tontti 4–Seurasaarentie, katusuunnitelman hyväksyminen, Meilahti

HEL 2021-013273 T 10 05 02

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti hyväksyä Paciuksenkatu välillä kortteli 642/tontti 4–Seurasaarentie katusuunnitelman nro 30953/1.

Lisäksi lautakunta päätti määrätä tämän katusuunnitelman hyväksymispäätöksen tulemaan voimaan ennen kuin se on saanut lainvoiman.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Ville Lehmuskoski

Lisätiedot

Mika Kaalikoski, projektipäällikkö, puhelin: 310 39495

mika.kaalikoski(a)hel.fi

Liitteet

1

Suunnitelmaselostus nro 30953/1

2

Suunnitelmapiirustus nro 30953/1

Muutoksenhaku

Hallintovalitus, katusuunnitelman tai muun yleisen alueen suunnitelman hyväksyminen

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Asianosaiset

Esitysteksti
Hallintovalitus, katusuunnitelman tai muun yleisen alueen suunnitelman hyväksyminen

Muistuttaja

Esitysteksti

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Lähtökohdat ja tavoitteet

Paciuksenkatu on nykyinen pääkatu, jonka itäpuolella sijaitsee Meilahden sairaala-alue, jonne rakentuu uusi sairaalarakennus. Kadun itäpuolella on asuintaloja sekä lämpökeskus. Katusuunnitelma perustuu voimassa olevaan asemakaavaan nro 12257 (tullut voimaan 9.1.2015). Katusuunnitelma on asemakaavan nro 12257 liiteaineistona olleen liikennesuunnitelman nro 6308-2 periaatteiden mukainen. Katusuunnitelmassa on tarkennettu liikennesuunnitelmassa esitettyjä ratkaisuja kadunylitysjärjestelyiden ja pyöräilyn osalta. Kadun suunnittelun tavoitteena on parantaa sairaala-alueen liikenneyhteyksiä ympäröivään katuverkkoon ja mahdollistaa asemakaavan mukaisen uuden sairaalarakennuksen käyttöönotto.

Suunnitelma

Paciuksenkatu välillä kortteli 642/tontti 4–Seurasaarentie suunnitelmapiirustus nro 30953/1 (liite 2)

Paciuksenkatu on nykyinen pääkatu. Paciuksenkadulle rakennetaan uusi liikennevalo-ohjattu katuliittymä sairaala-alueelle. Liittymään rakennetaan vasemmalle kääntyville oma kaista Paciuksenkadun pohjoissuunnasta saapuvalle autoliikenteelle. Suunnittelualueen pohjois- ja eteläpäässä suunnitelma liittyy nykyiseen osaan Paciuksenkatua. Liittymäalueen pohjoispuolella nykyisin sijaitseva liikennevalo-ohjattu suojatieylitys siirretään uuden liittymän yhteyteen. Suunnitelmassa poistettavaksi merkityt kolme puuta on poistettu jo sairaalan rakentamisen yhteydessä.

Suunnitelman tarkempi kuvaus ilmenee liitteenä olevasta suunnitelmaselostuksesta nro 30953/1 (liite 1).

Katu sopeutuu asemakaavan mukaiseen ympäristöönsä ja täyttää toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset.

Vuorovaikutus

Katusuunnittelu on toteutettu ”Yhteinen kunnallistekninen työmaa” sopimuksen (7.3.2017) mukaisesti yhteistyössä sopimuksen osapuolten kanssa. Sopimuksen osapuolia ovat Helsingin kaupunki, Helsingin seudun ympäristöpalvelut kuntayhtymä (HSY), Helen Oy, Helen Sähköverkko Oy, Elisa Oyj, DNA Oyj, Telia Finland Oyj, Auris Kaasunjakelu Oy, Cinia Cloud Oy. Sopimuksen mukaisesti kukin sopimuksen allekirjoittanut osapuoli sitoutuu suunnittelun aikana määrittelemään omat johtotarpeensa kohteessa ja tekemään omaa suunnittelua samanaikaisesti hankkeen etenemisen kanssa. Suunnittelun tavoitteena on aikaansaada rakennushankekohtaiset yhteiset ristiriidattomat suunnitelma-asiakirjat ja selostukset.

Katusuunnitelmaluonnos oli esillä 3.11.−16.11.2021 välisen ajan Helsingin kaupungin verkkosivuilla osoitteessa www.hel.fi/suunnitelmat (kohdassa Katu- ja puistosuunnitelmat).

Suunnitelmaluonnoksesta saatiin yksi palaute, joka koski joukkoliikenteen pysäkkijärjestelyjä suunnitelma-alueen ulkopuolella. Palautteeseen annettiin vastaus sähköpostitse.

Katusuunnitelmaehdotus on ollut nähtävillä 8.12.−22.12.2021 välisen ajan. Suunnitelman nähtävillä olosta ilmoitettiin kirjallisesti suunnittelualueen kiinteistöjen omistajille ja haltijoille. Muille osallisille esilläolosta tiedotettiin kaupungin sähköisen ilmoitustaulun kautta.

Suunnitelmasta on jätetty yksi muistutus.

Muistutuksen käsittely

Muistutus 1

Muistutuksessa esitetään, että Paciuksenkadun katusuunnitelmassa Siltasairaalan kohdalla pitää huomioida Paciuksenkadun suunnitelmat välillä Seurasaarentie - Merikannontie. Seurasaarentien risteyksen kohdalle on suunniteltu yksi autokaista/suunta Paciuksenkadulle, ja tämä pitää huomioida Siltasairaalan kohdalla vähentämällä tarpeettomia kaistoja. Lisäksi Paciuksenkadulle johtaa vain yksi autokaista Tukholmankadun risteyksestä. Muistutuksessa esitetään, että tilalle voi leventää jalankulku- ja pyöräteitä, jotka eteläpuolella ovat molemmat alle suositusarvojen, sekä vähentää Paciuksenkadun nykyistä ankeutta istutuksilla.

Esittelijän vastaus muistutukseen

Katusuunnitelma perustuu Meilahden sairaala-alueen asemakaavamuutokseen, joka tuli voimaan vuonna 2015. Suunnitelma koskee sairaala-alueelle rakennettavaa uutta katuliittymää, jolla parannetaan sairaala-alueen liikenneyhteyksiä ympäröivään katuverkkoon, ja joka mahdollistaa asemakaavan mukaisen uuden sairaalarakennuksen käyttöönoton. Suunnitelma-alue on noin 235 m pitkä katuosuus uuden liittymän molemmin puolin. Suunnittelualueen pohjois- ja eteläpäässä suunnitelma liittyy nykyiseen osaan Paciuksenkatua. Suunnitelma on asemakaavamuutoksen liitteenä olevan liikennesuunnitelman periaatteiden mukainen. Liikennesuunnitelman laatimisen yhteydessä tehtiin liittymän toimivuustarkastelu, jonka perusteella liittymään tarvitaan Paciuksenkadun pohjoissuunnasta vasemmalle kääntyvälle autoliikenteelle oma kaista. Tarkastelussa oli lähtökohtana sovittaa muutosalue nykytilanteeseen ja säilyttää liittymän kohdalla kaksi suoraan menevää ajokaistaa suuntaansa. Uuden vasemmalle kääntyvän kaistan tarpeen vuoksi asemakaavamuutoksessa levennettiin katualuetta sairaalan tonttiin päin liittymän kohdalla.

Liikenne- ja katusuunnittelupalvelu valmistelee katusuunnitelmaa myös Paciuksenkadun eteläpäähän välille Stenbäckinkatu – Seurasaarentie. Samalla valmistellaan katusuunnitelmaa Linnankoskenkadulle välille Nordenskiöldin aukio – Stenbäckinkatu. Nämä katusuunnitelmaluonnokset ovat olleet esillä ja asukkaiden kommentoitavana. Myös Paciuksenkadun eteläpään suunnittelun lähtökohtana on ollut säilyttää suoraan menevien ajokaistojen määrä nykyisellään lukuun ottamatta Seurasaarentien risteystä, jossa suoraan menevien ajokaistojen määrä vähennetään yhteen per suunta, jotta risteyksessä oleva Paciuksenkadun valo-ohjaamaton suojatieylitys saadaan jalankulkijoille turvalliseksi ja nykyisten kadunylitysjärjestelyiden periaatteiden mukaiseksi. Eteläpään katusuunnitelmaluonnos on sovitettu yhteen sairaala-alueen liittymän katusuunnitelman kanssa. Kadun eteläpään rakentaminen tullaan kuitenkin toteuttamaan vasta myöhemmin, alustavan aikataulun mukaan aikaisintaan vuonna 2023.

Molemmissa Paciuksenkadun suunnittelukohteissa ajoradan leveys säilyy suunnilleen nykyisellään katuliittymien risteysalueita lukuun ottamatta. Ajoratojen osalta suunnittelukohteissa ei ole laajaa kunnallistekniikan saneeraustarvetta. Suunnitelmissa myös jalankululle ja pyöräliikenteelle on käytössä suunnilleen saman verran tilaa kuin nykytilanteessa. Pyöräily Paciuksenkadulla muutetaan katusuunnitelmien toteuttamisen myötä yksisuuntaiseksi, jolloin jalankulun ja pyöräilyn olosuhteet paranevat nykyiseen verrattuna. Risteysalueilla jalankulun ja pyöräilyn erottelua parannetaan rakenteellisin toimenpitein.

Paciuksenkadun suoraan menevien ajokaistojen määrän vähentämistä yhteen per suunta pitäisi tutkia kokonaisuudessaan välillä Stenbäckinkatu–Tukholmankatu. Kaistojen määrän vähentämisen vaikutukset kantakaupungin liikenneverkolla pitäisi selvittää laajasti. Käynnissä olevat suunnitteluhankkeet eivät kata koko tätä Paciuksenkadun osuutta ja näissä suunnitteluhankkeissa lähtökohtana on ollut säilyttää autoliikenteen nykyinen kaistakapasiteetti Paciuksenkadulla.

Muistutus ei aiheuta muutoksia laadittuihin katusuunnitelmiin.

Kustannukset ja aikataulu

Katusuunnitelman rakennuskustannukset ovat 753 000 euroa (alv. 0 %), 98 euroa/m² (alv. 0 %).

Katujen vuotuiset ylläpitokustannukset ovat noin 41 000 euroa (alv. 0 %). Ylläpitokustannukset ovat noin 4 000 euroa kalliimmat kuin nykyisin.

Kadun rakentamiseen on varauduttu kaupunkiympäristölautakunnan talousarvioehdotuksessa vuodesta 2022 alkaen.

Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8 03 01 02 perusparantaminen ja liikennejärjestelyt.

Sovelletut säännökset

Maankäyttö- ja rakennuslaki 85 §, 62 §, 202 § , maankäyttö- ja rakennusasetus 41-43 §.

Toimivalta

Hallintosäännön 16 luvun 1 § 2 mom. kohdan 11 mukaan kaupunkiympäristölautakunta päättää katu-, puisto- tai muun yleisen alueen suunnitelman hyväksymisestä lukuun ottamatta taloudellisesti tai periaatteellisesti vähäisiä suunnitelmia.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Ville Lehmuskoski

Lisätiedot

Mika Kaalikoski, projektipäällikkö, puhelin: 310 39495

mika.kaalikoski(a)hel.fi

Liitteet

1

Suunnitelmaselostus nro 30953/1

2

Suunnitelmapiirustus nro 30953/1

Oheismateriaali

1

Muistutus, 19.12.2021

Muutoksenhaku

Hallintovalitus, katusuunnitelman tai muun yleisen alueen suunnitelman hyväksyminen

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Asianosaiset

Esitysteksti
Hallintovalitus, katusuunnitelman tai muun yleisen alueen suunnitelman hyväksyminen

Muistuttaja

Esitysteksti

Tiedoksi

Hallinto- ja lakipalvelut, tietopalvelut

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 58200

Työpajankatu 8

 09 310 1691

0201256-6

FI06 8000 1200 0626 37

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 58

Faksi

 

Alv.nro

Kaupunkiymparisto@hel.fi

https://www.hel.fi/

 

 

FI02012566