Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

6/2022

1 (2)

Kaupunkiympäristölautakunta

 

 

 

 

Asia/19

 

15.02.2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 100

Kaupunkiympäristölautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Jukka Järvisen ym. valtuustoaloitteesta koskien Akseli Toivosen kentän ulkoliikuntapaikkaa

HEL 2021-013427 T 00 00 03

Lausunto

Kaupunkiympäristölautakunta antoi kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Ulkoliikuntapaikkojen edistäminen on tärkeää parantamalla myös ulkoilualueiden houkuttelevuutta ja lisäämällä omaehtoisen liikunnan mahdollisuuksia. Ulkoliikunnan suosio ja paikkojen käyttöaste on kasvanut merkittävästi koronapandemian aikana. Kaupunkiympäristön toimiala kehittää lähiliikuntapaikkoja tiiviissä yhdessä kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialan kanssa.

Helsingissä on tällä hetkellä merkittävä määrä eritasoisia ja -kokoisia lähiliikuntapaikkoja. Verkostoa kehitetään jatkuvasti palvelemaan kaikkia helsinkiläisiä. Akseli Toivosen kenttä on nostettu esiin viimeisimmässä, vuonna 2009 alueelle laaditussa yleisten alueiden suunnitelmassa, mutta hanke ei ole edennyt investointiohjelmaan.

Akseli Toivosen kenttä Käpylässä osittain määritelty aikakaudelle tyypilliseksi puistoksi. Kentän lisäksi alueella on kolme pensasaidan rajaamaa pikkuaukiota. Näillä aukioilla on veistos, leikkipaikka ja pienempi pelikenttä. Leikkipaikalla on hiekkalaatikko ja muutamia isommille lapsille suunnattuja välineitä. Alue on tällä hetkellä nuhruinen ja kulunut, mikä osoittaa alueen olevan ahkerasti käytetty ja tarpeellinen.

Kulttuuri- ja vapaa-ajan toimiala laatii tällä hetkellä yhdessä kaupunkiympäristön toimialan kanssa lähiliikuntapaikkaohjelmaa, jossa todetaan nykyiset liikuntapaikat, tulevat kohteet sekä kootaan palvelulinjaus määrittelemään näiden paikkojen toimintoja ja laatutasoa kokoluokkineen. Kaupunkiympäristön toimiala osallistuu työhön tiiviisti.

Lähiliikuntapaikkaohjelmassa määritellään verkoston ja väestöpohjan kannalta tarpeelliset sijaintipaikat. Ohjelman valmistelun yhteydessä on perusteltua tarkastella myös Akseli Toivosen kentän ulkoliikuntapaikan toteuttamisen edellytykset ja aikataulu.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Ville Lehmuskoski

Lisätiedot

Tero Santaoja, yksikön päällikkö: 310 37155

tero.santaoja(a)hel.fi

Liitteet

1

Valtuustoaloite 24.11.2021 Järvinen Jukka Ulkoliikuntapaikka

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Lausuntoehdotus

Lausunto on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Valtuustoaloite

Valtuutettu Järvinen Jukka sekä 21 muuta valtuutettua ovat tehneet 3.11.2021 seuraavan valtuustoaloitteen:  

”Käpylään Akseli Toivosen kentällä käy paljon käpyläläisiä ja oulunkyläläisiä kuntoilijoita. Kentältä puuttuu yhä ulkoliikuntapaikka. Asukkaat kyselevätkin toistuvasti tuon tarpeen perään. Siksi täytyy
myös saada ulkoliikuntapaikka Akseli Toivosen kentälle, liikunta palvelee kaikkia. Sinne on matala kynnys osallistua. Akseli Toivosen kenttä on oivallinen paikka, jossa liikutaan paljon, niin perheet kuin
yksinäiset. Tämä osallistaa myös asukkaita yhdessä tekemiseen ja parantaa niin henkistä kuin fyysistä hyvinvointia. Nuorille tämä on hyvä paikka kokoontua liikkumaan.”

Lausuntopyyntö

Kaupunginkanslia on pyytänyt kaupunkiympäristölautakunnalta lausuntoa 28.2.2022 mennessä kaupunginhallitukselle.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Ville Lehmuskoski

Lisätiedot

Tero Santaoja, yksikön päällikkö: 310 37155

tero.santaoja(a)hel.fi

Liitteet

1

Valtuustoaloite 24.11.2021 Järvinen Jukka Ulkoliikuntapaikka

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 58200

Työpajankatu 8

 09 310 1691

0201256-6

FI06 8000 1200 0626 37

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 58

Faksi

 

Alv.nro

Kaupunkiymparisto@hel.fi

https://www.hel.fi/

 

 

FI02012566