Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

6/2022

1 (3)

Kaupunkiympäristölautakunta

 

 

 

 

Asia/21

 

15.02.2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 102

Kaupunkiympäristölautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Matias Pajulan ym. valtuustoaloitteesta koskien kierrätyspisteiden lisäämistä erityisesti pientaloalueille

HEL 2021-011273 T 00 00 03

Lausunto

Kaupunkiympäristölautakunta antoi kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Kaupunkiympäristölautakunta päätti todeta, että lähialueen asukkaille saavutettavissa olevien ekopisteiden olemassaolo ja pientaloalueiden jätteiden lajittelumahdollisuuksien lisääminen nähdään tärkeäksi, niin ympäristön kuin asukkaiden näkökulmasta.

Uusi jätelaki astui voimaan vuonna 2021 ja se vaikuttaa kiinteistökohtaisen jätteiden keräyksen lisääntymiseen. Vuonna 2025 Suomessa tulee kierrättää 55 prosenttia yhdyskuntajätteestä ja vuonna 2035 jo 65 prosenttia. Tehokas erilliskeräys on välttämätön kierrätysasteen nostamiseksi. Täsmälliset vaatimukset kotitalouksien, yritysten ja muiden toimijoiden jätehuollosta annetaan myöhemmin asetuksilla, jotka ovat parhaillaan lausuntokierroksella. Erilliskeräysvelvoitteet on tarkoitettu tulemaan voimaan asteittain heinäkuun 2022 ja heinäkuun 2024 välillä.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän (HSY) Jätehuoltomääräysten mukaan vuodesta 2021 alkaen biojäte, muovi-, lasi- ja kartonkipakkaukset sekä pienmetalli kerätään erikseen kiinteistöistä, joissa on vähintään viisi huoneistoa. 

HSY:n kierrätyspisteet siirtyivät Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy:lle 1.1.2019 alkaen. Rinki Oy vastaa ekopisteiden ylläpidosta ja asiakaspalvelusta pääkaupunkiseudulla.

Uusi jätelaki vaikuttaa Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy:n ekopisteiden kautta kerätyn jätteen määrän vähentymiseen. Ekopisteiden määrän vähentämisestä odotetaan päätöksiä Suomessa, koska uuden lain mukaan ekopisteiden vähimmäismäärä koko valtakunnassa on siirtymäajan jälkeen 1000 pistettä, kun se aikaisemmin oli 1850 pistettä. Muovin osalta pisteiden vähimmäismäärä tulee lisääntymään 500:sta 1000: teen. Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy seuraa tehtäviä päätöksiä ja pidättäytyy uusien ekopisteiden perustamisesta Suomessa. Uusien ekopisteiden perustamiseen vaikuttaa tulevien päätösten linjaukset.

Pientaloalueiden kotitalouksien kiinteistökohtaista jätteiden keräystä kokeillaan pääkaupunkiseudun alueella. Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä (HSY) testaa pientalojen monilokerokeräystä kokeilualueilla kevääseen 2022 saakka. Pientalon monilokeroastia korvaa perinteisen sekajäteastian ja toimii kuten pieni kierrätyspiste omalla pihalla. Monilokerokeräyksessä lajittelu helpottuu ja tilaa, aikaa ja vaivaa säästyy, kun aivan uudenlainen kierrätyspalvelu tulee kotiovelle. Pientalon monilokerokeräyksen avulla pienennetään sekajätteen määrää ja parannetaan jätteiden kierrätysastetta.

Yksityisten toimijoiden järjestämien vaatekeräyspisteiden sijoittaminen pientalovaltaisille ja tiiviille asuntoalueille on osoittautunut vaikeaksi tilan puutteen tai naapurien vastustuksen takia. Kierrätyspisteiden suunnittelu ja toteutus ovat vaatekeräysten järjestäjien vastuulla. Vaatekeräyspisteiden rakentaminen edellyttää toimenpideluvan hakemista rakennusvalvonnasta. Lupaprosessiin kuuluu myös naapurien kuuleminen. Toimenpideluvan hakuprosessi on kaikille hakijoille samanlainen, eikä prosessissa ole alueellisia eroja.

Kaupunkiympäristön toimiala tekee yhteistyötä Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy:n kanssa.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Ville Lehmuskoski

Lisätiedot

Sari Jurmo, maisema-arkkitehti, puhelin: 09 310 37855

sari.jurmo(a)hel.fi

Liitteet

1

Valtuustoaloite 06.10.2021 Pajula Matias Kierrätyspisteitä lisättävä erityisesti pientaloalueille

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Lausuntoehdotus

Lausunto on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Valtuustoaloite

Valtuutettu Matias Pajula ja 25 muuta valtuutettua ovat tehneet 6.10.2021 seuraavan valtuustoaloitteen:

"Ilmastokriisin pysäyttämisen kannalta on tärkeää, että jokainen helsinkiläinen voi tehdä ympäristönkannalta järkeviä päätöksiä arkielämässä. Yksi tällainen järkevä päätös on kierrättäminen. Siksi on  erittäin tärkeää, että Helsinki edistää kaupunkina sitä, että kierrättäminen on mahdollisimman monelle helppoa, nopeaa ja vaivatonta.

Jätehuoltomääräysten uudistumisen myötä yli viiden asunnon taloyhtiöissä on nykyään pakollista olla mahdollisuus ainakin kartongin, lasin, muovin sekä pienmetallien kierrättämiselle. Kierrätys on siis varsin helppoa sellaisilla alueilla, joilla ihmiset asuvat pääasiassa taloyhtiöissä.

Pientaloalueille tilanne on toinen ja kierrättäminen on vähäisempää, sillä harvalla pientaloasujalla on tilaa monelle jäteastialle. Tästä johtuen on erityisen tärkeää, että pientaloalueilla monipuolisia kierrätyspisteitä on tarpeeksi paljon, jotta kierrättäminen on tarpeeksi vaivatonta.

Ikävä kyllä näin ei tällä hetkellä ole, vaan monelta pientaloalueelta, kuten esimerkiksi Marjaniemestä sekä Myllypurosta puuttuu asianmukaiset ja riittävät kierrätyspisteet.

Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että Helsinki pyrkisi lisäämään kierrätyspisteitä erityisesti pientaloalueilla kierrätyksen helpottamiseksi ja sen houkuttelevuuden lisäämiseksi."

Lausuntopyyntö

Kaupunginkanslia on pyytänyt kaupunkiympäristölautakuntaa antamaan lausunnon kaupunginhallitukselle 22.2.2022 mennessä.

Kaupunginkanslia on myöntänyt lausunnon antamiselle lisäaikaa 15.3.2022 saakka.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Ville Lehmuskoski

Lisätiedot

Sari Jurmo, maisema-arkkitehti, puhelin: 09 310 37855

sari.jurmo(a)hel.fi

Liitteet

1

Valtuustoaloite 06.10.2021 Pajula Matias Kierrätyspisteitä lisättävä erityisesti pientaloalueille

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 58200

Työpajankatu 8

 09 310 1691

0201256-6

FI06 8000 1200 0626 37

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 58

Faksi

 

Alv.nro

Kaupunkiymparisto@hel.fi

https://www.hel.fi/

 

 

FI02012566