Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

5/2022

1 (5)

Kaupunkiympäristölautakunta

 

 

 

 

Asia/8

 

08.02.2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 72

Konalan puiston ja leikkipuisto Vähätuvan puistosuunnitelman hyväksyminen

HEL 2021-012710 T 10 05 02

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti panna asian viikoksi pöydälle.

Käsittely

Pöydällepanoehdotus:
Eveliina Heinäluoma: Pyydän asian pöydälle seuraavaan kokoukseen.

Kaupunkiympäristölautakunta päätti yksimielisesti panna asian pöydälle.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Ville Lehmuskoski

Lisätiedot

Sari Knuuti, projektinjohtaja, puhelin: 310 23213

sari.knuuti(a)hel.fi

Liitteet

1

Puistosuunnitelmaselostus VIO 6215/1

2

Suunnitelmapiirustus nro VIO 6215/1

3

Vuorovaikutusmuistio

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Kaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä Konalan puiston puistosuunnitelman VIO 6215/1.

Esittelijän perustelut

Suunnittelualue on Konalan (32.) kaupunginosassa, osa-alueella Konala. Alue on puisto (P) merkinnällä voimassa olevassa asemakaavassa numero 7993. Koko Konalan puisto ei sisälly puistosuunnitelmaan, vaan osa puistosta jää nykyiselleen. Suunnittelualue näkyy suunnitelmapiirustuksessa VIO6215/1 (liite 2). Konalan puiston pinta-ala on 63 500 m², josta suunnittelualueen pinta-ala on 24 100 m².

Lähtökohdat ja tavoitteet

Konalan puisto rajautuu eteläosasta Kehä 1:en ja pohjois- sekä länsiosasta Konalan kerrostaloalueeseen. Leikkipuisto Vähätupa sijaitsee puiston keskiosassa. Se on suunniteltu 1978. Laaja peruskorjaus suunniteltiin 2003 ja toteutettiin pian sen jälkeen. Suunnittelualueeseen kuuluu leikkipuisto, puiston länsiosa ja eteläpuoleisen suojametsikön reuna-alueet.

Suuri osa leikkipuiston leikkivälineistä on huonokuntoisia, ja niitä on vähän suhteessa käyttäjiin. Leikkipuiston länsipuolella on alun perin ollut kaksi kivituhkapintaista kenttää, joista laajempaa jäädytetään talvisin. Pienempi on nurmetettu. 

Suunnittelualueella kasvaa hyväkuntoisia kookkaita puita. Länsiosan kerrostaloalueen laidalla puusto on kasvanut täyteen mittaansa, ja osin tästä syystä niitä ympäröivät pensasistutukset ovat ränsistyneet. Vieraslajikartoituksessa vieraslajeja on löytynyt etenkin puiston länsiosasta (laaja kurtturuusuistutus) sekä eteläosan suojametsiköstä. Leikkipuiston itäpuolella on pieni osallistuva budjetointi -hankkeena toteutettu syötävien kasvien puutarha. Puistossa on ilmennyt paikoitellen jonkin verran kuivatusongelmia.

Puiston pääasiallisia käyttäjiä ovat alueen asukkaat ja leikkipuiston toimintaan osallistuvat perheet.

Tavoitteena on peruskorjata leikkipuisto Vähätupa ja tehdä siitä turvallinen, monipuolinen leikkipaikka, sekä parantaa puiston länsiosan toiminnallisuutta ja viihtyisyyttä. Kunnostuksesta aiheutuvan hiilijalanjäljen pienentämiseksi tavoitteena on käyttää, kunnostaa ja kierrättää nykyisiä varusteita ja materiaaleja mahdollisimman paljon. Suunnittelun yhteydessä verrataan valittavien uusien materiaalien hiilijalanjälkiä. Tuloksia käytetään suunnittelun edetessä materiaalivalintojen yhtenä perusteena.

Suunnitelma

Leikkialueella säilytetään kunnostuskelpoiset välineet. Poistuvien käyttökelpoisten välineiden kierrätys järjestetään. Uusia kalusteita valittaessa otetaan huomioon kestävän kehityksen mukaiset, uusiutuvat ja kestävät materiaalit. Pääosa uusista varusteista on puisia ja kotimaisia. Isojen lasten leikkialueelle tulee tasapaino- ja monitoimivälineitä. Ruokailu- ja oleskelualueelle tulee pöytäpenkkiryhmiä. Näissä hyödynnetään nykyisiä kalusteita.

Leikkipuistorakennuksen edustalla säilytetään nykyinen asfaltti- ja kiveysalue. Isojen lasten alueen turva-alustaksi valittiin turvahake hiilijalanjälkilaskelman perusteella. Pienten puolen turva-alustat on kuitenkin suunniteltu hiekkaturvatekonurmesta, jotta inklusiivisille leikkivälineille olisi esteetön pääsy.

Pihan kookkaat puut säilytetään. Istutuksissa käytetään pääasiassa kukkivia pieniä hedelmäpuita ja monilajisia, kukkivia ja marjovia pensaita. Nurmetetun kentän laidassa kasvavien vieraslajien paikalle istutetaan uusia, metsänreunaa täydentäviä pensaita. Länsiosan puiden ympärillä kasvavat ränsistyneet pensaat poistetaan tarvittavilta osin ja kurtturuusu sekä muut haitalliset vieraslajit poistetaan.

Leikkialueelle ja pallokentälle asennetaan uudet puistovalaisimet ja reunustavien käytävien valaistusta täydennetään. Kuivatusta parannetaan mm. puhdistamalla nykyinen hulevesiverkosto ja tekemällä painanteita nurmialueille.

Leikkipuisto täyttää esteettömyyden perustason vaatimukset.

Lisätietoja suunnitelmasta saa suunnitelmaselostuksesta (liite 1).

Vuorovaikutus

Konalanpuiston puistosuunnitelma on laadittu kaupunkiympäristön toimialan toimeksiannosta. Vuorovaikutusmuistio (liite 3).

Asukastilaisuus pidettiin Leikkipuisto Vähätuvassa, 23.9.2021. Paikalla oli n. 10 henkeä, lähitalojen aikuisia. Leikkipuiston henkilökunta osallisti lisäksi lapsia ja perheitä keväällä 2021 sekä asukastilaisuuden yhteydessä. Asukkaat olivat tyytyväisiä suunnitelmiin. Tilaisuuden perusteella päätettiin muuttaa läntinen nurmetettu kenttä niityksi, lisätä suunnitelmaan seniorikuntoiluvälineitä, trampoliini, kuivatusta koskevia parannuksia ja huonokuntoisen kasvillisuuden poistoa. Aiemmin suunnitelmassa oli jo huomioitu lapsilta keväällä saadut toiveet mm. iso ryhmäkeinu.

Puistosuunnitelmaluonnos oli esillä 22.9.-5.10. 2021 välisenä aikana Helsingin kaupungin verkkosivulla osoitteessa www.hel.fi/suunnitelmat.

Kustannukset ja aikataulu

Puiston rakentamisen kustannukset suunnittelualueelta ovat noin 730 000 euroa eli noin 30 euroa/m² (alv 0%). Toiminnallisen leikkipuistoalueen kustannukset ovat noin 77 euroa/m² ja muun alueen kustannukset noin 8,4 euroa/m².

Suunnittelualueen arvonlisäverottomat vuosittaiset ylläpitokustannukset ovat 36 150 euroa, 1.5 euroa/m² (alv 0%). Suunnittelualue kuuluu hoitoluokkiin A2 käyttöviheralue, B2 käyttöniitty ja C3 suojametsä.

Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8040101 Uudet puistot ja puistojen peruskorjaus.

Puisto- ja liikunta-alueinvestointien nykyinen taso ei mahdollista hankkeen toteuttamista 10-vuotiskauden investointiohjelmassa 2022-2031 kuin vasta ohjelman viimeisinä vuosina. Rakentamisen aikataulu tarkentuu vuoden 2023 talousarvioehdotuksen valmistelun yhteydessä.

Sovelletut säännökset

Maankäyttö- ja rakennuslaki 90 § 1-3 momentti.

Kuntalaki 29 §

Toimivalta

Hallintosäännön 16 luvun 1 § 2 mom. kohdan 11 mukaan kaupunkiympäristölautakunta päättää katu-, puisto- tai muun yleisen alueen suunnitelman hyväksymisestä lukuun ottamatta taloudellisesti tai periaatteellisesti vähäisiä suunnitelmia.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Ville Lehmuskoski

Lisätiedot

Sari Knuuti, projektinjohtaja, puhelin: 310 23213

sari.knuuti(a)hel.fi

Liitteet

1

Puistosuunnitelmaselostus VIO 6215/1

2

Suunnitelmapiirustus nro VIO 6215/1

3

Vuorovaikutusmuistio

Muutoksenhaku

Hallintovalitus, katusuunnitelman tai muun yleisen alueen suunnitelman hyväksyminen

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Asianosaiset

Esitysteksti
Hallintovalitus, katusuunnitelman tai muun yleisen alueen suunnitelman hyväksyminen

Tiedoksi

Maaomaisuuden kehittäminen ja tontit -palvelu/Haapanen Sami

Hallinto- ja lakipalvelut/Krook Tanja

Rakennukset ja yleiset alueet/tilat/Hilden Sari

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 58200

Työpajankatu 8

 09 310 1691

0201256-6

FI06 8000 1200 0626 37

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 58

Faksi

 

Alv.nro

Kaupunkiymparisto@hel.fi

https://www.hel.fi/

 

 

FI02012566