Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

4/2022

1 (3)

Kaupunkiympäristölautakunta

 

 

 

 

Asia/14

 

01.02.2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 60

Kaupunkiympäristölautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Amanda Pasasen toivomusponnesta, joka koskee lajitteluominaisuuksilla varustettujen roska-astioiden pilotointia ja kokemusten keräämistä lajittelumahdollisuuksien laajentamiseksi

HEL 2021-012407 T 00 00 03

Lausunto

Kaupunkiympäristölautakunta antoi kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Kaupunkiympäristön vastuulla olevilla yleisillä alueilla tapahtuvan roskien lajittelun aloittaminen vaatii laajan tarkastelun koko kaupungin alueella. Tällä hetkellä puistoista kerättävä jäte käsitellään pääsääntöisesti sekajätteenä. Tämän hetkisessä jätteiden käsittelyn kierrossa kunnossapidon urakoitsijat, Stara ja yksityiset alueurakoitsijat, tyhjentävät yleisten alueiden roska-astiat. Tukikohtien välivarastoista urakoitsijat toimittavat jätteet sekajätteen polttoon suunnitellulle nykyaikaiselle lämpövoimalaitokselle, mistä muun muassa metallikuona toimitetaan jatkojalostukseen.

Mikäli jätteitä ryhdytään lajittelemaan yleisillä alueilla, täytyy edellä mainitun ketjun toimia aina roska-astian tyhjennyksestä urakoitsijan toimintaan tukikohdissa asti. Tämän ketjun muuttaminen tai uudelleen organisoiminen vaatii huolellista suunnittelua. Riskinä puistoissa on huoltoliikenteen määrien kasvu, joten kaikki ajoneuvoja vaativat toiminnot täytyy miettiä myös hyvin tarkkaan.

Kaupunkiympäristön toimiala on lisännyt roska-astioiden määriä yleisillä alueilla viime vuosina. Samalla myös astiamallien valikoima on monipuolistunut, kun jätteitä puristavia niin sanottuja älyroska-astioita on sijoitettu eri puolille kaupunkia tarpeen mukaan. Näihin astioihin mahtuu suuremmat määrät jätettä, joten samalla tyhjennysvälit harvenevat.

Edellisen OmaStadi 2019 äänestyksen myötä roska-astioihin asennettiin telineitä kierrätyspulloille ja -tölkeille. Asennuksia tehtiin viime vuonna pääsääntöisesti keskustan alueella ja ne jatkuvat keväällä 2022. OmaStadi 2021 äänestyksessä meni läpi aloite, jonka myötä pullo- ja tölkkitelineitä sijoitetaan myös lähiön roska-astioihin. Kierrätyspullojen ja -tölkkien lajittelun lisäksi yleisiltä alueilta löytyy grillihiilien (grillipaikoilla) ja koirien jätösten (koira-aitauksissa) lajittelut omiin astioihinsa. Lisäksi muutamissa saaristokohteissa jätteiden monipuolisempaa lajittelua on kokeiltu.

Kaupunkiympäristön toimiala kehittää ja laajentaa kaupungin roska-astiamallistoa tarvittaessa Helsinki-ilmeen mukaisesti vastaamaan mahdollisiin lajittelutarpeisiin yleisillä alueilla. OmaStadi 2021 äänestyksessä on hyväksytty ehdotus: Meriluonto kiittää kierrättäjää. Kyseisen hankkeen onnistumista tullaan tarkastelemaan. Kierrättämisen jatkamista ja mahdollista pilottihanketta voidaan harkita saatujen kokemusten perusteella.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Ville Lehmuskoski

Lisätiedot

Ville Immonen, projektijohtaja: 31026737

ville.immonen(a)hel.fi

Liitteet

1

Pasanen Amanda, toivomusponsi, Kvsto 3.11.2021

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Lausuntoehdotus

Lausunto on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Toivomusponsi

Valtuutettu Amanda Pasanen on tehnyt 3.11.2021 seuraavan toivomusponnen:         

"Kaupunginvaltuusto edellyttää selvitettävän mahdollisuutta järjestää lajitteluroskisten pilotin valinnaisella rajatulla alueella, josta kerätään kokemuksia ja kehitysideoita lajittelumahdollisuuksien laajentamiseksi. Lajitteluroskiksia ei ole tarpeen sijoittaa sellaisiin paikkoihin, jotka ovat huoltoliikenteen kannalta haastavia eikä niitä tarvitse olla yhtä tiheään kuin sekajäteroskiksia".

Lausuntopyyntö

Kaupunginkanslia on pyytänyt kaupunkiympäristölautakuntaa antamaan lausunnon kaupunginhallitukselle 1.3.2022 mennessä.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Ville Lehmuskoski

Lisätiedot

Ville Immonen, projektijohtaja: 31026737

ville.immonen(a)hel.fi

Liitteet

1

Pasanen Amanda, toivomusponsi, Kvsto 3.11.2021

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 58200

Työpajankatu 8

 09 310 1691

0201256-6

FI06 8000 1200 0626 37

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 58

Faksi

 

Alv.nro

Kaupunkiymparisto@hel.fi

https://www.hel.fi/

 

 

FI02012566