Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

2/2022

1 (3)

Kaupunkiympäristölautakunta

 

 

 

 

Asia/13

 

18.01.2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 28

Stadsmiljönämndens utlåtande till stadsstyrelsen om fullmäktigeledamot Björn Månssons m.fl. motion rörande bättre trafiksäkerhet vid busshållplatser och cykelvägar

HEL 2021-010631 T 00 00 03

Utlåtande

Stadsmiljönämden gav stadsstyrelsen följande utlåtande:

I Helsingfors godkändes år 2016 (stadsplaneringsnämnden 19.4.2016) en Planeringsanvisning för cykeltrafiken, som styr stadens planering av cykeltrafiken. En allmän princip i Helsingfors är att fotgängarna och cykeltrafiken ska separeras från varandra till separata leder. Cykelvägar avskiljs ofta till en egen nivå med hjälp av kantstenar och markeras med vägmarkeringar i form av cykelsymboler. Separationsprincipen förbättrar säkerheten för både cyklister och fotgängare. När cyklisten har sitt eget utrymme blir cykeltrafiken lätt att förutse, och utrymmet för fotgängare används endast av dem.

I samarbetet mellan stadsmiljösektorn och Helsingforsregionens trafik (HRT) fäster man särskild uppmärksamhet vid kollektivtrafikens hållplatser och deras säkerhet. I den nya typritningen för busshållplatser (uppdaterad 15.10.2021) ges närmare information om strukturer för gatubyggande och principer för olika typer av hållplatslösningar. Vid busshållplatser strävar man i första hand efter att dra cykelvägarna så att de går bakom busskuren och det ca 3,5 meter breda vänteområdet. Bredvid busskuren monteras räcken som förbättrar trafiksäkerheten genom att förhindra att en person som befunnit sig bakom det sikthinder som busskuren utgör går rakt ut på cykelvägen. Genom räckena kan man också styra fotgängarna att korsa cykelvägen på en trygg plats via ett övergångsställe. På en del ställen finns inte plats för att bygga ett vänteområde mellan cykelvägen och körbanan, vilket innebär att busspassagerare måste stiga på direkt från cykelvägen. På sådana platser markeras cykelvägen vid hållplatsen med röd färg, vars syfte är att dra till sig trafikanternas uppmärksamhet och göra dem mer observanta.

Cykelvägarna och trottoarerna är oftast placerade vid kanten av gatorna, vilket innebär att man måste korsa cykelvägen för att komma till bussen. Enligt vägtrafiklagen ska den som rör sig med cykel på en cykelväg och passerar en buss vid en hållplats lämna fri passage åt på- eller avstigande passagerare. När ingen buss är vid hållplatsen lämnar väjningsreglerna mer utrymme för tolkning. Om en person som korsar en cykelväg inte är på väg att stiga på eller av en buss, är tolkningen att hen har väjningsplikt gentemot cyklister när hen korsar cykelvägen. Om man vill att cyklisten är väjningspliktig i alla situationer kan man förse cykelvägen med ett övergångsställe vid hållplatsen. Fotgängarna hänvisas då med hjälp av räcken att korsa cykelvägen via övergångsstället. I allmänhet används övergångsställen som märks ut på cykelvägen i de områden som har livligast gångtrafik och vid hållplatser med tillgänglighetskrav på specialnivå. I områden med mindre livlig trafik har användning av övergångsställen och begränsning av passagen till hållplatserna till ett visst ställe inte betraktats som nödvändigt eftersom mötessituationerna är få. Parterna i trafiken berörs ändå av de allmänna skyldigheter som gäller trafikanter i fråga om att iaktta den försiktighet som förhållandena och situationen kräver samt skyldigheten att förutse även den andra partens agerande för att undvika fara.

Man har inte byggt farthinder på cykelvägar i anslutning till busshållplatser i Helsingfors. Ett farthinder som lämpar sig för cykeltrafik bör ha en flack profil för att inte orsaka olägenheter för cyklisten eller cykeln exempelvis på grund av skakningar. Omfattande byggande av farthinder i anslutning till hållplatser skulle minska cyklingens attraktivitet, eftersom cykling är ett sätt att ta sig fram med muskelkraft. Om en betydande fotgängarpassage inte fås att fungera säkert genom tydlig separation och övergångsställen kunde man i vissa fall säkra övergången med hjälp av farthinder eller till exempel trafikljusstyrning. Stadsmiljösektorn följer responsen som kommer in om hållplatserna och gör vid behov upp planer för att förtydliga hållplatsarrangemangen. Trafiksäkerheten är en viktig utgångspunkt i all trafikplanering.

Föredragande

sektorchef i stadsmiljösektorn

Ville Lehmuskoski

Upplysningar

Teppo Pasanen, trafikingenjör: 310 37123

teppo.pasanen(a)hel.fi

Bilagor

1

Motion 22.09.2021 Månsson Björn Förbättrad trafiksäkerhet där busshållplatser och cykelfiler ligger nära varandra

Sökande av ändring

Förbud mot sökande av ändring, beredning eller verkställighet

Förslag till utlåtande

Utlåtandet stämmer överens med förslaget.

Föredragandens motiveringar

Fullmäktigemotion

Fulmmäktigeledamot Björn Månssons och 17 andra undertecknare
har 22.9.2021 väckt följande motion:             

"Förbättrad trafiksäkerhet där busshållplatser och cykelfiler ligger nära varandra

Det finns många exempel på att cykelfiler som tangerar busshållplatser utgör en risk för både dem som väntar på bussen och för cyklisterna. Problemet borde åtgärdas med tydligare separering av funktionerna, tydlig skyltning och vid behov låga farthinder för cyklarna, som ändå inte får utgöra en säkerhetsrisk för cyklisterna.

Vi undertecknade fullmäktigeledamöter föreslår att man vid planeringen av cykelfiler som tangerar busshållplatser med olika åtgärder tryggar säkerheten för både busspassagerare och cyklister."

Begäran om utlåtande

Stadskansliet har bett stadsmiljönämden ge sitt utlåtande till stadsstyrelsen senast 25.1.2022.

Föredragande

sektorchef i stadsmiljösektorn

Ville Lehmuskoski

Upplysningar

Teppo Pasanen, trafikingenjör: 310 37123

teppo.pasanen(a)hel.fi

Bilagor

1

Motion 22.09.2021 Månsson Björn Förbättrad trafiksäkerhet där busshållplatser och cykelfiler ligger nära varandra

Sökande av ändring

Förbud mot sökande av ändring, beredning eller verkställighet

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 58200

Työpajankatu 8

 09 310 1691

0201256-6

FI06 8000 1200 0626 37

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 58

Faksi

 

Alv.nro

Kaupunkiymparisto@hel.fi

https://www.hel.fi/

 

 

FI02012566