Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

2/2022

1 (4)

Kaupunkiympäristölautakunta

 

 

 

 

Asia/9

 

18.01.2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 24

Ruoholahdenpuiston leikkipaikka ja pelikenttä, puistosuunnitelman hyväksyminen, Länsisatama

HEL 2021-012782 T 10 05 02

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti hyväksyä Ruoholahdenpuiston leikkipaikan ja pelikentän puistosuunnitelman nro VIO 6168/1.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Ville Lehmuskoski

Lisätiedot

Jere Saarikko, projektinjohtaja, puhelin: 310 39857

jere.saarikko(a)hel.fi

Liitteet

1

Puistosuunnitelmaselostus VIO 6168/1

2

Suunnitelmapiirustus VIO 6168/1

3

Vuorovaikutusmuistio

Muutoksenhaku

Hallintovalitus, katusuunnitelman tai muun yleisen alueen suunnitelman hyväksyminen

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Asianosaiset

Esitysteksti
Hallintovalitus, katusuunnitelman tai muun yleisen alueen suunnitelman hyväksyminen

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Lähtökohdat ja tavoitteet

Ruoholahdenpuiston leikkipaikka ja pelikenttä sijaitsevat Länsisataman (20.) kaupunginosassa. Suunnittelualue rajautuu pohjoisreunalta Santakatuun ja länsireunalta Santakujan pysäköintialueeseen (LPA). Itäpuolella on Ruoholahden ala-asteen tontti (YOS) ja eteläreuna rajautuu Ruoholahdenkanavan rantaraittiin ja -puistoon.

Alueella on voimassa oleva asemakaava nro 9590. Asemakaavassa koko suunnittelukohde on puistoaluetta (VP) ja alueelle on merkitty ohjeellinen pallokenttä. Suunnittelualueen kokonaispinta-ala on noin 0,5 hehtaaria.

Ruoholahdenpuiston yleisessä käytössä oleva leikkipaikka toimii myös läheisten kortteleiden päiväkotien leikkialueena. Pelikenttää käyttää lisäksi alueen itäpuolella sijaitseva Ruoholahden ala-asteen koulu. Puisto valmistui 1994 ja sen suunnitteli maisema-arkkitehti Leena Iisakkila.

Leikkipaikka on huonokuntoinen ja pelikentän pinta on uusimisen tarpeessa. Käyttäjät ovat toivoneet pelikentän asfalttipinnan korvaamista pelaamiseen paremmin soveltuvalla pinnoitteella. Puiston yleisilme on paikoin erittäin kulunut ja toiminnot vaativat kunnostustoimia.

Ruoholahdenpuiston leikkipaikan ja pelikentän peruskorjauksen tavoitteena on parantaa alueen toimintoja ja viihtyisyyttä. Puiston toteutuksessa pyritään kaupunkikuvallisesti laadukkaaseen lopputulokseen, Ruoholahden alueelle tyypilliset piirteet huomioiden.

Suunnitelman sisältö

Ruoholahdenpuiston leikkipaikka uudistetaan kokonaisuudessaan. Alueelle on suunniteltu pääosin puisia leikkivälineitä, kuten keinuja, kiipeilytelineitä ja tasapainoratoja. Pergolan alle on jätetty avointa tilaa pelaamiselle. Leikkipaikalla oleva kumpare muotoillaan uudelleen. Kumpareelle sijoitetaan rinneleikkivälineitä, kuten liukumäki ja köysikiipeilyvälineitä. Kumpareen viereen rakennetaan uusi hiekkalaatikko hiekkaleikkivälineineen. Leikkialueen sisäänkäynteihin muodostetaan selkeät sisääntuloalueet betonikiveyksellä.

Puiston pelikenttä muutetaan monitoimikentäksi, jonka pintamateriaali on pääosin puurouhetekonurmea ja osittain asfalttia. Pelikentän ympärillä olevat muurit korjataan ja muurin päälle rakennetaan puiset istuintasot. Aidat uusitaan nykyistä korkeammilla kolmilanka-aidoilla ja päätyverkoilla. Kenttä on jatkossakin mahdollista jäädyttää pakkastalvina.

Puiston nykyistä kasvillisuutta säilytetään ja uusilla istutuksilla lisätään kasvillisuuden monimuotoisuutta. Leikkialueelle lisätään puita tuomaan varjoisia paikkoja. Puiden määrä kasvaa viidellä kappaleella.

Aitoja uusitaan nykyiset turvanormit täyttäviksi. Leikkipaikan eteläreunalla sijaitseva pergolarakenne kunnostetaan alkuperäisen mukaisesti.

Puiston suunniteltu tasaus noudattaa pääpiirteissään alueen nykyistä maanpintaa. Puiston suunnitteluratkaisut leikkipaikan kumparetta lukuun ottamatta täyttävät esteettömyydelle asetetun perustavoitetason.

Suunnitelman tarkempi kuvaus ilmenee liitteenä olevasta puistosuunnitelmaselostuksesta (LIITE 1) ja -piirustuksesta (LIITE 2).

Puistosuunnitelma täyttää maankäyttö- ja rakennuslain 85 §:ssä ja maankäyttö- ja rakennusasetuksen 41 §:ssä säädetyt edellytykset. Puisto sopeutuu asemakaavan mukaiseen ympäristöönsä ja täyttää toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset.

Vuorovaikutus

Ruoholahdenpuiston leikkipaikan ja pelikentän puistosuunnitelma on laadittu kaupunkiympäristön toimialan toimeksiannosta.

Puistosuunnitelmaluonnos oli esillä Helsingin kaupungin verkkosivulla osoitteessa www.hel.fi/suunnitelmat ja karttapalvelussa https://kartta.hel.fi 28.4.–11.5.2021 välisenä aikana. Puistosuunnitelmaluonnoksesta ei järjestetty erillistä vuorovaikutustilaisuutta koronatilanteen vuoksi.

Tiedote puistosuunnitelmaluonnoksen esilläolosta lähetettiin puistoon rajautuvien kiinteistöjen omistajille, Ruoholahden ala-asteen koululle, päiväkoti Laivuriin, ja Finnish American Kindergarteniin, paikallislehdille ja paikalliselle asukasyhdistykselle. Maksullinen lehti-ilmoitus julkaistiin Helsingin Uutisissa 28.4. Mahdolliset kommentit suunnitelmiin pyydettiin toimittamaan 11.5.2021 mennessä.

Sähköpostitse saatiin yksitoista palautetta yksittäisiltä henkilöiltä ja yksi palaute Ruoholahden ala-asteen edustajalta.

Saadut asukaspalautteet on kirjattu vuorovaikutusmuistioon (LIITE 3)

Kustannukset ja aikataulu

Puiston pinta-ala on noin 0,5 hehtaaria.

Puistosuunnitelman rakennuskustannukset ovat noin 842 000 euroa eli noin 170 euroa/m² (alv 0 %).

Vuosittaiset ylläpitokustannukset ovat noin 9000 euroa eli noin 1,8 euroa/m² (alv 0 %). Leikkipuiston ja pelikentän hoitoluokka on A2/ RAMS R2, toimintaviheralue.

Puiston rakentamiseen on varauduttu kaupunkiympäristön toimialan talousarvioehdotuksessa vuodesta 2022 alkaen.

Sovelletut säännökset

Maankäyttö- ja rakennuslaki 90 §

Maankäyttö- ja rakennusasetus 46 §

Kuntalaki 29 §

Toimivalta

Hallintosäännön 16 luvun 1 § 2 mom. kohdan 11 mukaan kaupunkiympäristölautakunta päättää katu-, puisto- tai muun yleisen alueen suunnitelman hyväksymisestä lukuun ottamatta taloudellisesti tai periaatteellisesti vähäisiä suunnitelmia.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Ville Lehmuskoski

Lisätiedot

Jere Saarikko, projektinjohtaja, puhelin: 310 39857

jere.saarikko(a)hel.fi

Liitteet

1

Puistosuunnitelmaselostus VIO 6168/1

2

Suunnitelmapiirustus VIO 6168/1

3

Vuorovaikutusmuistio

Muutoksenhaku

Hallintovalitus, katusuunnitelman tai muun yleisen alueen suunnitelman hyväksyminen

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Asianosaiset

Esitysteksti
Hallintovalitus, katusuunnitelman tai muun yleisen alueen suunnitelman hyväksyminen

Tiedoksi

Maaomaisuuden kehittäminen ja tontit -palvelu/Haapanen Sami

Hallinto- ja lakipalvelut/tietopalvelut/Krook Tanja

Rakennukset ja yleiset alueet/tilat/Hilden Sari

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 58200

Työpajankatu 8

 09 310 1691

0201256-6

FI06 8000 1200 0626 37

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 58

Faksi

 

Alv.nro

Kaupunkiymparisto@hel.fi

https://www.hel.fi/

 

 

FI02012566