Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

1/2022

1 (5)

Kaupunkiympäristölautakunta

 

 

 

 

Asia/14

 

11.01.2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 14

Oikaisuvaatimus liikenne- ja katusuunnittelupäällikön pysäköintijärjestelyitä koskevasta päätöksestä 15.10.2021 § 121

HEL 2021-011250 T 08 01 03

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti hylätä ********** tekemän oikaisuvaatimuksen. Oikaisuvaatimuksen kohteena oleva päätös on lainmukainen ja tarkoituksenmukainen.

Muutoksenhaun kohteena oleva päätös

Liikenne- ja katusuunnittelupäällikkö on päätöksellään 15.10.2021 § 121 päättänyt, että varataan Harmaahaikarankuja 2 edustan pysäköintipaikat henkilö- ja pakettiautoille arkisin (maanantai-perjantai) kello 6-24.

Päätöstä on perusteltu sillä, että Harmaahaikarankujalla on todettu pysäköivän kuorma-autoja asukkaiden vieraspysäköintiin tarkoitetulla pysäköintipaikalla. Viime aikoina kuorma-autojen pysäköinti on todettu lisääntyneen maastohavaintojen ja saadun palautteen perusteella. Pysäköintijärjestelyllä otetaan pysäköintipaikat siihen käyttöön mihin ne on alun perin tarkoitettu. Kuorma-autojen pysäköintiä on aiemmin rajoitettu läheisillä kaduilla. Kurkimäentien itäpäässä on osoitettu kuorma-autoille pysäköintipaikkoja. Asiassa on tehty kunnan asukkaan ja yrityksen aloite.

Esitetyt vaatimukset ja niiden perusteet

Oikaisuvaatimuksessa vaaditaan, että rekoilta tulee kieltää pysäköinti myös öisin näillä paikoilla, ja ettei laitettaisi henkilöauton ja pakettiauton kuvilla varustettuja lisämerkkejä ollenkaan, vaan ilmoitettaisiin asiasta pysäköintikieltomerkillä, jonka alapuolella olisi rekan kuva. Oikaisuvaatimuksen mukaan tämän voisi lisätä vanhojen merkkien yläpuolelle, joten ei olisi tarvetta muuttaa muiden ohjeita, mutta rekkojen pysäköintikielto olisi selvästi havaittavissa. Näin saataisiin yörauha asukkaille.

Oikaisuvaatimusta on perusteltu sillä, että useat asukkaat parkkipaikan lähistöllä ovat kärsineet rekan aiheuttamasta melusta, ja ettei päätös tunnu mitenkään ongelmaan vaikuttavalta. Suurin asumisterveyteen vaikuttanut asia on nimenomaan yöaikaan tapahtuva rekan tai useamman käynnistys sekä jopa lähemmäs puolen tunnin tyhjäkäynti.

Päätöksen perustelut

Oikaisuvaatimuksessa ja sen perusteluissa on kyse liikennejärjestelyn tarkoituksenmukaisuudesta. Oikaisuvaatimuksessa ei esitetä päätöksen lainmukaisuuteen liittyviä väitteitä tai perusteluita.

Päätöksessä esitetyn liikennejärjestelyn valinta perustuu muihin vastaaviin alueella käytössä oleviin liikennejärjestelyihin. Kaupunki pyrkii liikenteenohjauksessa siihen, että alueilla noudatetaan samankaltaisia liikenteenohjauskeinoja ja toimintatapoja. Kyseisellä alueella on aiemmin tehty vastaavankaltainen päätös pysäköintipaikkojen varaamisesta henkilö- ja pakettiautoille Kurkiaiskujalla, joten on perusteltua ja tarkoituksenmukaista noudattaa samanlaista liikenteenohjauksen linjaa myös kyseessä olevassa sijainnissa.

Liikennejärjestelyllä, jolla pysäköintipaikat varataan henkilö- ja pakettiautoille arkisin klo 6-24, ei ole välitöntä melua aiheuttavaa vaikutusta. Liikennejärjestelyn tarkoituksena on osoittaa kyseessä olevat pysäköintipaikat siihen käyttöön, johon ne on alun perin tarkoitettu. Kuorma-autoille on osoitettu Kurkimäentien itäpäässä pysäköintipaikkoja, joten niiden pysäköinti on järjestetty toisaalla.

Kaupunki toteaa, että päätöksen mukaisen liikennejärjestelyn vaikutuksia seurataan, ja liikennejärjestelyjä on mahdollista myöhemmin muuttaa, mikäli ne eivät käytännössä osoittaudu toimiviksi ja tarkoituksenmukaisiksi.

Edellä esitettyjen seikkojen nojalla kaupunkiympäristölautakunta katsoo, että oikaisuvaatimuksessa ei ole esitetty sellaisia laillisuus- tai tarkoituksenmukaisuusperusteita, joiden johdosta viranhaltijan päätöstä olisi muutettava tai joiden johdosta päätös olisi kumottava.

Sovelletut lainkohdat

Kuntalaki 134, 136, 137, 138 §
Helsingin kaupungin hallintosääntö 16 luku 6 § kohta 1

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Ville Lehmuskoski

Lisätiedot

Viivi Siikasmaa, lakimies, puhelin: 310 32412

viivi.siikasmaa(a)hel.fi

Jussi Jääskä, liikenneinsinööri, puhelin: 310 37129

jussi.jaaska(a)hel.fi

Liitteet

1

Harmaahaikarankuja

2

Salassa pidettävä (JulkL (621/1999) 24.1 § 25 k, JulkL (621/1999) 24.1 § 32 k)

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Asianosainen

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Muutoksenhakuoikeus

Kuntalain (410/2015) 137 §:n mukaan kunnan viranomaisen päätökseen tyytymätön saa hakea siihen oikaisua. Oikaisuvaatimuksen ja kunnallisvalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen. Tässä tapauksessa oikaisuvaatimuksen on tehnyt kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimuksen käsittelyn edellytykset

Kuntalain 134 §:n mukaisesti oikaisuvaatimus tehdään toimielimen alaisen viranomaisen päätöksestä asianomaiselle toimielimelle. Kuntalain 138 §:n mukaisesti oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Tässä tapauksessa päätös on lähetetty tiedoksi asianosaiselle 15.10.2021. Oikaisuvaatimus on toimitettu kaupunkiympäristölautakunnalle säädetyssä määräajassa 27.10.2021.

Oikaisuvaatimus ja muut asiakirjat ovat olleet nähtävillä lautakunnan kokouksessa.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Ville Lehmuskoski

Lisätiedot

Viivi Siikasmaa, lakimies, puhelin: 310 32412

viivi.siikasmaa(a)hel.fi

Jussi Jääskä, liikenneinsinööri, puhelin: 310 37129

jussi.jaaska(a)hel.fi

Liitteet

1

Harmaahaikarankuja

2

Salassa pidettävä (JulkL (621/1999) 24.1 § 25 k, JulkL (621/1999) 24.1 § 32 k)

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Asianosainen

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Päätöshistoria

Kaupunkiympäristön toimiala Maankäyttö ja kaupunkirakenne -palvelukokonaisuus Liikenne- ja katusuunnittelu Liikenne- ja katusuunnittelupäällikkö 15.10.2021 § 121

HEL 2021-011250 T 08 01 03

Päätös

Liikenne- ja katusuunnittelupäällikkö päätti, että varataan Harmaahaikarankuja 2 edustan pysäköintipaikat henkilö- ja pakettiautoille arkisin (maanantai-perjantai) kello 6-24.

Päätöksen perustelut

Harmaahaikarankujalla on todettu pysäköivän kuorma-autoja asukkaiden vieraspysäköintiin tarkoitetulla pysäköintipaikalla. Viime aikoina kuorma-autojen pysäköinti on todettu lisääntyneen maastohavaintojen ja saadun palautteen perusteella. Yhä useammat kuorma-autot käyttävät Harmaahaikarankujan pysäköintipaikkaa. Pysäköintijärjestelyllä otetaan pysäköintipaikat siihen käyttöön mihin ne on alun perin tarkoitettu. Kuorma-autojen pysäköintiä on aiemmin rajoitettu läheisillä kaduilla. Kurkimäentien itäpäässä on osoitettu kuorma-autoille pysäköintipaikkoja.

Asiassa on tehty kunnan asukkaan ja yrityksen aloite.

Kustannusennuste

Rakennukset ja yleiset alueet, Rakennuttaminen 300 euroa

Toimivalta

Helsingin kaupungin hallintosäännössä (16 luku 6 § kohta 1) on liikenne- ja katusuunnittelupäällikön toimivallassa päättää katu- ja muulle yleiselle liikenteelle tarkoitetulla alueella merkitykseltään vähäisistä yksittäisistä liikennejärjestelyistä.

Lisätiedot

Jussi Jääskä, liikenneinsinööri, puhelin: 310 37129

jussi.jaaska(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 58200

Työpajankatu 8

 09 310 1691

0201256-6

FI06 8000 1200 0626 37

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 58

Faksi

 

Alv.nro

Kaupunkiymparisto@hel.fi

https://www.hel.fi/

 

 

FI02012566