Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

30/2021

1 (3)

Kaupunkiympäristölautakunta

 

 

 

 

Asia/14

 

28.09.2021

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 516

Stadsmiljönämndens utlåtande om fullmäktigeledamoten Laura Finne-Elonen m.fl. motion rörande säker placering av vägmärken

HEL 2021-007384 T 00 00 03

Utlåtande

Stadsmiljönämden gav stadsstyrelsen följande utlåtande:

Vägtrafiklagstiftningen föreskriver om vägmärkens placering i läng-, höjd- och sidled av gatan. Enligt Statsrådets förordning om användningen av trafikanordningar: ”Om inte något annat föreskrivs nedan, ska det understa vägmärkets nedre kant vara 1,5–3,2 meter ovanför körbanans yta, på gång- och cykelbanor likväl 2,2–3,2 meter ovanför deras yta.” Det finns några undantag till denna allmänna regel. Om dessa föreskrivs i förordningen separat vid ifrågavarande vägmärke.

Målet är att använda så lite vägmärken som möjligt. Enligt förordningen får bl.a. förbuds- och begränsningsmärken inte användas om vägtrafiklagens bestämmelser också annars kräver att motsvarande förbud eller begränsning följs. Helsingfors stads utgångspunkt är också att inte använda vägmärken som lagen inte direkt förutsätter.

Trots detta finns det mycket vägmärken i stadens gatubild och en del av dem är uppsatta på fel höjd, oftast för lågt ner. Oprecist uppsatta vägmärken dyker upp i gatubilden under alla arbetsskeden: nybygge, återställande av tillfälliga trafikarrangemang och i underhållsskedet när trafikanordningar uppdateras.   

Den nya vägtrafiklagen trädde i kraft 1.6.2020. Bilderna på vägmärkena förenklades och tekniska förändringar gjordes för att förbättra läsbarheten och göra märkena lättare att förstå. Lagstiftningen innehåller övergångsbestämmelser rörande uppsättning av de nya märkena. En del märkesändringar skulle utföras omedelbart men majoriteten av vägmärkena gavs en tio års övergångsperiod  för att balansera ut den nya lagens kostnadseffekter för väghållaren. De befintliga vägmärkenas höjdposition kontrolleras i samband med att den nya lagens vägmärken sätts upp. Detta är det mest kostnadseffektiva sättet att korrigera tidigare brister i uppsättningen av vägmärken inom ramarna för det anslag som finns att tillgå. I nya gatubyggen och underhållsuppdrag skärps övervakningen så att vägmärkena sätts upp i enlighet med lagstiftningen och planeringsanvisningarna. De ur trafiksäkerhetssynpunkt mest kritiska felen korrigeras genast när de upptäcks.

Föredragande

tf. sektorchef i stadsmiljösektorn

Silja Hyvärinen

Upplysningar

Jouni Korhonen, ledande trafikexpert: 310 37080

jouni.korhonen(a)hel.fi

Bilagor

1

Motion 16.06.2021 Finne-Elonen Laura Motion om bättre höjd för vägskyltar, för att skapa en trygg stad för alla.

Sökande av ändring

Förbud mot sökande av ändring, beredning eller verkställighet

Förslag till utlåtande

Utlåtandet stämmer överens med förslaget.

Föredragandens motiveringar

Fullmäktigemotion:

Fulmmäktigeledamot Laura Finne-Elonen och 9 andra undertecknare har 16.6.2021 väckt följande motion:       

”Motion on bättre höjd för vägskyltar, för att skapa trygg stad för alla.

Vägskyltar i Helsinfors skall, enligt statsmiljösektorns bestämmelse, ligga på en höjd skyltarna inte kan skada personer eller bilar. Rekommendationen är att skyltarna är på över 200 cm höjd. Detta är också för alla skyltarna ska också vara utom räckhåll så att de inte rivs ner i form av skadegörelse.

Dock är flera skyltar placerade mycket lågt på flera ställen i staden, tex vid Tölö torg finns skyltar som är på ca 160 cm höjd. Skyltar som är placerade så lågt och är placerade på ställen där gångbanan är smal kan de lätt skada personer, särskilt de som är rörelseförhindrade eller har en synskada. Skyltar som är lågt placerade utgör också ett hot för cyklister.

Därför ber jag i denna motion att Helsinfors stad fäster mera uppmärksamhet i höjden av skyltning och följer regleringarna bättre, samt att tidigare misstag nu korrigeras.”

Begäran om utlåtande

Stadskansliet har bett stadsmiljönämden ge sitt utlåtande till stadsstyrelsen senast 12.10.2021.

Föredragande

tf. sektorchef i stadsmiljösektorn

Silja Hyvärinen

Upplysningar

Jouni Korhonen, ledande trafikexpert: 310 37080

jouni.korhonen(a)hel.fi

Bilagor

1

Motion 16.06.2021 Finne-Elonen Laura Motion om bättre höjd för vägskyltar, för att skapa en trygg stad för alla.

Sökande av ändring

Förbud mot sökande av ändring, beredning eller verkställighet

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 58200

Työpajankatu 8

 09 310 1691

0201256-6

FI06 8000 1200 0626 37

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 58

Faksi

 

Alv.nro

Kaupunkiymparisto@hel.fi

https://www.hel.fi/

 

 

FI02012566