Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

27/2021

1 (3)

Kaupunkiympäristölautakunta

 

 

 

 

Asia/13

 

07.09.2021

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 422

Kaupunkiympäristölautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Nuutti Hyttisen ym. valtuustoaloitteesta koskien vetyliikenteen edistämistä Helsingissä

HEL 2021-005571 T 00 00 03

Lausunto

Kaupunkiympäristölautakunta antoi kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Hiilineutraali Helsinki 2035 -toimenpideohjelman mukaisesti liikenteen päästöjen tulee vähentyä 69 prosenttia vuoden 2005 tasosta vuoteen 2035 mennessä. Liikenteen osalta sähköautojen osuuden kasvun ja raskaan liikenteen ajoneuvoteknologian kehityksen arvioidaan olevan vaikuttavimpia toimenpiteitä.

Vety mahdollistaa liikenteen kasvihuonepäästöjen merkittävän vähentämisen. Globaalisti 99 % vedyn tuotannosta on tällä hetkellä fossiilipohjaista. Jotta vety toimisi nollapäästöisenä energianlähteenä liikenteelle, energiankantajana tulisi käyttää elektrolyysivetyä, joka tuotetaan uusiutuvalla sähköllä. Liikenteen osalta elektrolyysivety soveltuu parhaiten raskaan liikenteen polttokennoajoneuvoihin. Henkilöautoihin akkusähkö on polttokennoa parempi käyttövoima, koska akkusähköautojen hyötysuhde on polttokennoautoja parempi ja sähkönjakeluinfrastruktuuri on pääosin jo olemassa. Akkusähkökäyttöisten henkilöautojen tarjonta paranee lisäksi jatkuvasti, sillä autonvalmistajat panostavat merkittävästi sähköautoihin.

Helsinki kannustaa teollisuuden ja joukkoliikenteen toimijoita kokeilemaan polttokennoajoneuvojen käyttöä osana kalustoa, jotta saadaan tietoa teknologian soveltuvuudesta. Samalla Helsinki muistuttaa, että vety on räjähdysherkkää kaasua, mistä syystä vetyjakeluaseman sijoittamisessa on otettava huomioon muun muassa riittävät suojaetäisyydet. Raskaan liikenteen vetyjakeluasemat kannattaa sijoittaa logistiikkakeskittymien ja joukkoliikennevarikoiden yhteyteen. Ulkomaisten esimerkkien perusteella näiden yhteyteen on mahdollista toteuttaa jakeluasemia myös henkilöautoille.

Esittelijä

vs. kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Silja Hyvärinen

Lisätiedot

Mikko Lehtonen, liikenneinsinööri: 310 37117

mikko.j.lehtonen(a)hel.fi

Liitteet

1

Valtuustoaloite 05.05.2021 Hyttinen Nuutti Aloite vetyliikenteen edistämiseksi Helsingissä

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Lausuntoehdotus

Lausunto on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Valtuustoaloite

Valtuutettu Nuutti Hyttinen ja 17 muuta valtuutettua ovat tehneet 5.5.2021 seuraavan valtuustoaloitteen:         

"Aloite vetyliikenteen edistämiseksi Helsingissä

Hallitus on linjannut osana EU:n elvytyspakettirahojen käyttöä tavoitteeksi tehdä Suomesta maailman kärkimaan vetytaloudessa. Suomi on kuitenkin tällä hetkellä vetytaloudessa jälkijunassa: Suomessa ei ole tällä hetkellä yhtään vetykäyttöisten ajoneuvojen tankkauspistettä. Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa on jo useita vedyn tankkauspisteitä, Saksassa tankkauspisteiden määrä lähentelee jo sataa ja Baltian maistakin Virossa ja Latviassa on jo kummassakin jo tankkauspisteet olemassa.

Vetyautot ovat akkusähköautojen tavoin nollapäästöisiä, mutta niiden keskeinen etu ladattaviin sähköautoihin on se, etteivät ne tarvitse painavia ajoakkuja, joiden valmistaminen edellyttää harvinaisia, kalliita mineraaleja, joiden louhimisesta sekä loppuun käytettyjen akkujen kierrättämisestä seuraa ympäristöongelmia. Samoin vedyn tankkaaminen on merkittävästi nopeampaa kuin ladattavan sähköauton lataaminen, mikä mahdollistaa päästöttömän autoilun myös niille, joilla ei sähköauton latausmahdollisuutta ole.

Vetypolttokenno soveltuu akkuja paremmin erityisesti raskaaseen liikenteeseen, jossa tarvittavaan toimintamatkaan tarvittava akusto tekisi ladattavasta ajoneuvosta epäkäytännöllisen painavan. Vetykuorma-autoja onkin maailmalla jo otettu käyttöön, esimerkiksi korealainen Hyundai on toimittanut jo vuoden 2020 aikana kymmenittäin vetykäyttöisiä kuorma-autoja Sveitsiin.

Polttokennoautojen toimintamatka on myös henkilöautoissa ladattavia sähköautoja pidempi, mikä on merkittävä etu Suomen kaltaisessa, harvaan asutussa maassa. Autonvalmistajista muun muassa Toyotalla ja Hyundailla olisi jo olemassa polttokennokäyttöiset henkilöautomallit, joita valmistajat olisivat kiinnostuneita tarjoamaan myös Suomen markkinoille. Autoja on kuitenkin mahdotonta käyttää Suomessa, ellei vedyn tankkausmahdollisuutta ole.

Vetyteknologian käyttöönoton edistäminen loisi pääkaupunkiseudulle ja muuallekin Suomeen alan työpaikkoja ja lisäisi alan osaamista. Polttokennoautojen tarvitsemaa vetyä voitaisiin tuottaa uusiutuvilla energialähteillä ja sen lisäksi metsätalouden sivutuotteena syntyvä vety saataisiin hyötykäyttöön. Tämä parantaisi maamme huoltovarmuutta ja vähentäisi riippuvuutta tuontipolttoaineista.

Me allekirjoittaneet esitämme, että Helsingin kaupunki voisi toimia puhtaan liikenteen edelläkävijänä mahdollistamalla polttokennoautojen käytön kaupunkilaisille, yrityksille ja kaupungin omassa käytössä edistämällä vetyinfrastruktuurin kehittymistä kaupungin alueella sekä rakentamalla Helsinkiin kaikille käyttäjille avoimen vedyn tankkausaseman. Kaupunki voisi hankkia polttokennoajoneuvoja testikäyttöön itse ja tehdä yhteistyötä esimerkiksi HSL:n sekä kaukoliikenteen linja-autoliikennöitsijöiden kanssa vetyajoneuvojen käyttöönoton edistämiseksi sellaisiin käyttötarkoituksiin, joihin ladattavat sähköajoneuvot soveltuvat huonosti."

Lausuntopyyntö

Kaupunginkanslia on pyytänyt kaupunkiympäristölautakuntaa antamaan lausunnon kaupunginhallitukselle 15.9.2021 mennessä.

Esittelijä

vs. kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Silja Hyvärinen

Lisätiedot

Mikko Lehtonen, liikenneinsinööri: 310 37117

mikko.j.lehtonen(a)hel.fi

Liitteet

1

Valtuustoaloite 05.05.2021 Hyttinen Nuutti Aloite vetyliikenteen edistämiseksi Helsingissä

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 58200

Työpajankatu 8

 09 310 1691

0201256-6

FI06 8000 1200 0626 37

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 58

Faksi

 

Alv.nro

Kaupunkiymparisto@hel.fi

https://www.hel.fi/

 

 

FI02012566