Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

27/2020

1 (4)

Kaupunkiympäristölautakunta

 

 

 

 

Asia/9

 

22.09.2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 540

Kaupunkiympäristölautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Ville Jalovaaran ym. talousarvioaloitteesta Puistopolun peruskoulun Pohjavedenkadun toimipisteen pihan kunnostamisesta

HEL 2020-003278 T 00 00 03

Lausunto

Kaupunkiympäristölautakunta antoi kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Kaupunkiympäristölautakunta toteaa, että Vuosaaressa sijaitseva Puistopolun peruskoulu on yhtenäinen peruskoulu. Koulu toimii kahdessa eri toimipisteessä, yläpuiston toimipisteessä osoitteessa Pohjavedenkatu 3 sekä alapuiston toimipisteessä osoitteessa Punakiventie 4. Yläpuiston toimipisteessä sijaitsevissa opetustiloissa tehdään tällä hetkellä sekä laajennus että toiminnallisia muutoksia. Laajennuksen ja muutostöiden myötä kohteeseen saadaan vuosiluokkien 7−9 tarvitsemia aineopetustiloja, jolloin oppilasryhmät voidaan sijoitella toimipisteisiin tarkoituksenmukaisella tavalla ja väliaikaisista tiloista voidaan luopua. Kaupunginhallitus hyväksyi 25.2.2019 hankesuunnitelman siten, rakentamiskustannusten enimmäishinta on arvonlisäverottomana 7,1 milj. euroa. Hanke valmistuu keväällä 2021.

Puistopolun peruskoulu, yläpuiston toimipisteen alapiha on ollut kauttaaltaan hiekkapäällysteinen ja se rajoittuu hiekkapäällysteiseen urheilukenttään. Alapihan valaistus on toteutettu parilla korkealla halogeenivalaisinpylväällä. Yläpiha on asfaltoitu ja sitä käytetään osittain saattoliikenteen pysähtymispaikkana samoin kuin ajoittain koulupäivän aikaisessa pysäköinnissä ja tarvittaessa lumen keräyspaikkana. Yläpihan valaistus on toteutettu rakennuksen seinissä olevilla halogeeneilla yhden valaisinpylvään lisäksi.

Päiväkoti Mustakivi toimii samassa rakennuksessa yläpuiston opetuspisteen kanssa.  Pihalla sekä koulun että päiväkodin osalla ei ole teknistä kunnostustarvetta mutta ovat hiekkakenttää eivätkä välttämättä kovinkaan virikkeellisiä.

Tilahankkeiden käsittelyohjeen mukaisesti kaupunginvaltuusto hyväksyy talousarvion yhteydessä talousarvion ja - suunnitelman liitteenä olevan talonrakennushankkeiden 10-vuotisen rakentamisohjelman sekä kolmivuotisen vuokra- ja osakekohteiden suunnitteilla olevat uudis- ja peruskorjaushankkeet -ohjelman.

Ohjelmat perustuvat käyttäjätoimialojen ehdotuksiin (tarvekuvaus tai tarveselvitys) palveluverkon kehittämiseksi ja uusien alueiden palvelurakennustarpeisiin sekä kaupunkiympäristötoimialan määrittelemiin terveellisyyden, turvallisuuden ja elinkaaritaloudellisuuden vuoksi tehtäviin korjaustarpeisiin.

Tilahankkeiden käsittelyohjeen mukaisesti muutoshankkeesta tarvitaan vähintään tarveselvityksen tasoinen suunnitelma rakentamisohjelman ensimmäiselle viidelle vuodelle. Rakentamisohjelman seuraaville vuosille ohjelmoiduista hankkeista riittää tarvekuvaus tai muuhun erillisselvitykseen pohjautuva riittävänä pidettävä kustannusarvio.

Kaupunkiympäristötoimialan Rakennukset ja yleiset alueet palvelukokonaisuuden rakennetun omaisuuden hallintapalvelu ilmoittaa, että kasvatuksen ja koulutuksen toimiala ei ole sisällyttänyt esityksen Puistopolun koulun yläpuiston toimipisteen pihan toiminnallista kunnostamisesta esitykseensä toteutettavista hankkeista seuraavaa investointiehdotusta varten.

Kaupunkistrategiassa sanotaan, että Helsinki luo kaupunkiin terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen yhteistyörakenteet ja nostaa liikkumisen lisäämisen terveyden ja hyvinvoinnin edistämisensä pilottihankkeeksi. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen painopisteenä vuodelle 2021 on lasten ja nuorten harrastaminen sekä ikäihmisten liikkuminen. Tavoitteena on edistää mielen hyvinvointia, toimintakykyä, osallisuutta ja sosiaalisten suhteiden muodostumista. Työllä ehkäistään erityisesti syrjäytymistä, yksinäisyyttä ja liikkumattomuuden aiheuttamia kansanterveystauteja. Molemmat näkökulmat sisältyvät kaupunginvaltuuston hyväksymään hyvinvointisuunnitelmaan. Kaupunkiympäristötoimialan hyväksymät toimenpiteet ovat koulujen piha-alueiden parantaminen erityisesti Malminkartano-Kannelmäen, Malmin ja Mellunkylän alueilla. Mutta myös Puistopolun koulun yläpuiston toimipisteen pihan parantamismahdollisuuksia voidaan arvioida osana hyvinvoinnin ja terveyden edistämishankkeetta.

Puistopolun peruskoulun Pohjavedenkadun toimipisteen pihan kunnostamisesta ei ole sisällytetty talonrakennushankkeiden rakentamisohjelmaan.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Mikko Aho

Lisätiedot

Sari Hilden, rakennetun omaisuuden hallintapäällikkö, puhelin: 310 40315

sari.hilden(a)hel.fi

Mårten Lindholm, vs. yksikön päällikkö, puhelin: 310 31831

marten.lindholm(a)hel.fi

Liitteet

1

Talousarvioaloite, Puistopolun peruskoulun Pohjavedenkadun toimipisteen pihan kunnostaminen, Jalovaara Ville

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Lausuntoehdotus

Lausunto on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Talousarvioaloite

Valtuutettu Ville Jalovaara ja 1 muu valtuutettua ovat tehneet 11.3.2020 seuraavan talousarvioaloitteen:       

Vuosaaren Puistopolun peruskoulun Pohjavedenkadun toimipisteessä on parhaillaan tekeillä iso peruskorjaus. Piha-alueen uudistamiseen ei ole kuitenkaan koulurakennuksen remontin ja uudisrakennushankkeen yhteydessä budjetoitu varoja ja sitä ole saamani tiedon mukaan tekemässä. Piha on nyt heikossa kunnossa ja pikaisen ”kasvojenkohotuksen” tarpeessa. Koulu ympäristöineen on tärkeä osa alueen yleistä viihtyvyyttä.

Ehdotan talousarvioaloitteella, että Helsingin vuoden 2021 budjettiin osoitetaan varat Vuosaaren Puistopolun peruskoulun Pohjavedenkadun toimipisteen pihan kunnostamiseksi.

Lausuntopyyntö

Kaupunginkanslia on pyytänyt kaupunkiympäristölautakuntaa antamaan lausunnon kaupunginhallitukselle 20.8.2020 mennessä.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Mikko Aho

Lisätiedot

Sari Hilden, rakennetun omaisuuden hallintapäällikkö, puhelin: 310 40315

sari.hilden(a)hel.fi

Mårten Lindholm, vs. yksikön päällikkö, puhelin: 310 31831

marten.lindholm(a)hel.fi

Liitteet

1

Talousarvioaloite, Puistopolun peruskoulun Pohjavedenkadun toimipisteen pihan kunnostaminen, Jalovaara Ville

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätöshistoria

Kaupunkiympäristölautakunta 15.09.2020 § 527

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 58200

Työpajankatu 8

 09 310 1691

0201256-6

FI06 8000 1200 0626 37

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 58

Faksi

 

Alv.nro

Kaupunkiymparisto@hel.fi

https://www.hel.fi/

 

 

FI02012566