Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

10/2020

1 (4)

Kaupunkiympäristölautakunta

 

 

 

 

Asia/7

 

31.03.2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 180

Kaupunkiympäristölautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Pentti Arajärven valtuustoaloitteesta koskien nimikkopuutietokannan ylläpitämistä

HEL 2020-000561 T 00 00 03

Lausunto

Kaupunkiympäristölautakunta päätti palauttaa asian uudelleen valmisteltavaksi siten, että lausunto päivitetään, sekä lausunto ottaa myönteisen kannan aloitteen mukaiseen asian selvitykseen.

Käsittely

Palautusehdotus:
Jape Lovén: Palautetaan asia uudelleen valmisteltavaksi siten, että lausunto päivitetään, sekä lausunto ottaa myönteisen kannan aloitteen mukaiseen asian selvitykseen.

Kannattaja: Eveliina Heinäluoma

Asian käsittelyn palauttamisesta äänestettiin ennen keskustelun jatkamista.

1 äänestys

JAA-ehdotus: Asian käsittelyä jatketaan

EI-ehdotus: Jape Lovénin palautusehdotuksen mukaisesti

Jaa-äänet: 2
Risto Rautava, Laura Rissanen

Ei-äänet: 11
Sirpa Asko-Seljavaara, Mia Haglund, Eveliina Heinäluoma, Nuutti Hyttinen, Atte Kaleva, Noora Laak, Jape Lovén, Amanda Pasanen, Tuomas Rantanen, Anni Sinnemäki, Mikko Särelä

Kaupunkiympäristölautakunta päätti palauttaa asian uudelleen valmisteltavaksi äänin 2 - 11

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Mikko Aho

Lisätiedot

Elina Nummi, projektipäällikkö: 310 38475

elina.nummi(a)hel.fi

Liitteet

1

Valtuutettu Pentti Arajärven aloite

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Lausuntoehdotus

Kaupunkiympäristölautakunta antaa kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Valtuutettu Pentti Arajärvi  aloitteessa esitetään, että Helsinkiin luotaisiin järjestelmä yksittäisen henkilön nimikkopuutietokannan ylläpitämiseksi.

Kaupunkiympäristön toimialalla on tiedostettu, että helsinkiläisillä on erinomainen suhde kotikaupunkinsa puihin. Vuonna 2019 osallistuvan budjetoinnin äänestyksessä meni läpi kaksi hanketta, joissa toivottiin lisää puita. Myös puuaiheiset, opastetut puistokävelyt ovat olleet hyvin suosittuja

Helsingin kaupunki on istuttanut jo 1900-luvun alusta lähtien muistopuita merkkihenkilöiden kunniaksi. Suurin muistopuukeskittymä on Helsinginkadun ja Vauhtitien kulmauksen puistossa Kaupunginpuutarhan lähellä. Myös järjestöt ja valtiot ovat lahjoittaneet Helsingille puita. Näistä muisto- ja lahjoituspuista on olemassa erillinen listaus.

Helsingin kaupunki kokeili yksittäisille asukkaille tarjottua lahjoituspuutoimintaa, mutta tämä osoittautui käytännössä erittäin haasteelliseksi. Haasteena on muusta katu- ja puistosuunnittelusta irrallaan olevien istutuspaikkojen löytäminen, lahjoituksen hinnan määrittäminen, saadun rahan ohjaaminen puiden istuttamiseen ja lahjoituspuiden statuksen määrittäminen maankäytön muutoksissa.

Tämän vuoden Helsinki-päivänä 12.6. kokeillaan Rakkauden metsän istuttamista Vuosaaren liikuntapuistoon. Rakkauden metsä perustuu valtuutettu Leo Straniuksen aloitteeseen vuodelta 2017. Kaupunkiympäristö järjestää tapahtuman, jossa istutetaan osallistujien lapiotyönä 280 puun tainta 2 500 neliömetrin alueelle. Puulajeja on kymmenen. Kullakin puulla on kaksi istuttajaa, jotka ovat rakastavaisia, ystäviä tai sukulaisia. Rakkauden metsälle tehdään nettisivut, jotka aukeavat huhtikuun alussa. Sivustolta voi varata oman puulajinsa. Istuttajat voivat itse merkitä oman puunsa pienellä, puuhun kiinnitettävällä kyltillä, jos he näin haluavat.  

Mikäli Rakkauden metsän konsepti todetaan onnistuneeksi, tätä konseptia on mahdollista jatkaa laajoissa puistoissa ja mahdollisuuksien mukaan myös virkistysmetsissä.

Esittelijän perustelut

Valtuustoaloite

Valtuutettu Pentti Arajärvi on tehnyt 15.1.2020 seuraavan valtuustoaloitteen:        

”Helsingin kaupunki istuttaa vuosittain runsaasti puita puistoihin, teiden ja katujen varsille ja muihin kohteisiin. Puilla onkin suuri merkitys viihtyisyyden lisäämiseksi sekä vaikutusta myös ilmastomuutoksen torjunnassa. Huomattavan lisän suhtautumisessa kaupungin vehreyteen ja muutenkin myönteisen asennemuutoksen aikaansaamiseen toisi mahdollisuus saada kaupunkilaiselle nimikkopuu.
Tietyn puun sitominen yhden henkilön nimikkopuuksi voisi lisätä kiinnostusta mainittuihin tavoitteisiin ja loisi lisäksi kotiseuturakkautta. Tästä syystä voitaisiin luoda järjestelmä, jossa vanhemmilla lapsen  syntymän yhteydessä ja mahdollisesti myös laajemmin kaupunkilaisille esimerkiksi syntymäpäivälahjana luotaisiin mahdollisuus osoittaa tietty äskettäin istutettu puu nimikkopuuksi. Puista kaupunki voisi pitää listaa (koordinaatit ja henkilön nimi) ja puu voitaisiin sopivalla tavalla hakijan kustannuksella myös merkitä konkreettisesti tietyn henkilön nimikoksi.
Ehdotan tällaisen järjestelmän selvittämistä.”

Lausuntopyyntö

Kaupunginkanslia on pyytänyt kaupunkiympäristölautakuntaa antamaan lausunnon kaupunginhallitukselle 31.03.2020 mennessä.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Mikko Aho

Lisätiedot

Elina Nummi, projektipäällikkö: 310 38475

elina.nummi(a)hel.fi

Liitteet

1

Valtuutettu Pentti Arajärven aloite

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätöshistoria

Kaupunkiympäristölautakunta 17.03.2020 § 154

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 58200

Sörnäistenkatu 1

09 310 1691

0201256-6

FI06 8000 1200 0626 37

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 10

Faksi

 

Alv.nro

kaupunkiymparisto@hel.fi

https://www.hel.fi/

 

 

FI02012566