Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

10/2020

1 (5)

Kaupunkiympäristölautakunta

 

 

 

 

Asia/5

 

31.03.2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 182

Ruukinlahden puisto, puistosuunnitelman hyväksyminen, Lauttasaari

HEL 2019-000510 T 10 05 02

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti panna asian viikoksi pöydälle.

Käsittely

Pöydällepanoehdotus:
Anni Sinnemäki: Pyydän asian pöydälle seuraavaan kokoukseen.

Kaupunkiympäristölautakunta päätti yksimielisesti panna asian pöydälle.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Mikko Aho

Lisätiedot

Camilla Lindroth-Vanhala, projektinjohtaja, puhelin: 310 22084

camilla.lindroth-vanhala(a)hel.fi

Liitteet

1

Suunnitelmaselostus nro VIO 5824/1

2

Suunnitelmapiirustus nro VIO 5824/1

3

Vuorovaikutusmuistio

4

Havainnekuva nro VIO 5824/1

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Kaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä Ruukinlahden puiston puistosuunnitelman nro VIO 5824/1.

Esittelijän perustelut

Lähtökohdat ja tavoitteet

Suunnittelualueena on Länsiväylän, Lemissaarentien, Lauttasaarentien ja Lahnalahdentien rajaama Ruukinlahden puisto, suunnitelmapiirustus nro VIO 5824/1 (liite 2). Alue on merkitty kahdessa voimassa olevassa asemakaavassa puistoalueeksi (P). Suunnittelualueen pinta-ala on noin 40 700 m². Havainnekuva on liitteenä 4.

Puistosuunnitelman tavoitteena on kehittää alueen käytettävyyttä asukkaita palvelevana lähivirkistysalueena. Tavoitteena on ollut suunnitella puistoon koira-aitaus ja lumen varastointipaikka pelikenttineen. Toiminnallisten tavoitteiden lisäksi puistossa on tarkoitus säilyttää sen vehreä yleisilme.

Lauttasaaren alueen koirapalvelutason säilyttämiseksi alueella on tarve uudelle koira-aitaukselle, sillä nykyinen Myllykallion koira-aitaus jää kaavamuutoksen myötä liian lähelle tulevia asuinrakennuksia (alle 50 metriä). Alueellisen selvityksen perusteella Ruukinlahden puisto osoittautui parhaaksi koirapalvelulinjauksen mukaiseksi sijoituspaikaksi.

Lumien paikallisella käsittelyllä vähennetään Hernesaaren merivastaanottopaikan kuormitusta ja vältetään pitkiä kuljetusmatkoja. Lumen paikallisella välivarastoinnilla varmistetaan Lauttasaaren katujen ylläpidon laatu- ja turvallisuustaso myös lumisina talvina. Lumen vastaanottopaikan sijainti perustuu Lauttasaaren lumenkäsittelyä koskevaan selvitykseen, jonka mukaan Ruukinlahdenpuisto on rajallisista vaihtoehdoista vähiten muuta haittaa aiheuttava alue.

Suunnitelman sisältö

Suunnitelman toiminnalliset painopisteet sijoittuvat puiston itä- ja länsiosiin. Puiston keskiosa säilytetään lähes nykyisellään avoimena käyttö- ja oleskelunurmena. Reitistöä selkeytetään uusilla kulkuyhteyksillä, jonka varrelle lisätään muutamia levähdyspaikkoja penkkeineen ja valaistus.

Puiston nykyistä kasvillisuutta täydennetään istuttamalla uusia pensaita ja lehtipuita, kuten Lauttasaaren alueella käytettyä koristeomenapuuta. Puiston pohjoisosassa oleva niitty- ja kosteikkokasvillisuus säilytetään.

Koira-aitaus

Puiston koillisosaan sijoittuva koira-aitaus on luonteeltaan metsäinen runsaan puuston ansiosta. Myös aitauksen sisällä pyritään säilyttämään olemassa olevaa puustoa siinä määrin, että se ei haittaa tilan käytettävyyttä. Aitaus on jaettu kahteen osaan pienille ja isoille koirille. Sisäänkäynneissä on turvallisuutta lisäävät käyntiportit eteistiloineen.

Lumen välivarastointipaikka ja pelikentät

Puistosuunnitelman länsiosaan sijoitetaan talvikuukausina toimiva lumen välivarastointipaikka. Sen kokonaislaajuus on 7000 m², josta lumen varastoinnin ensisijaisessa käytössä on asfalttipintainen noin 3000 m² suuruinen osa-alue. Toinen osa on tekonurmipintainen kenttä, jota käytetään vain tarvittaessa puhtaan lumen varastointiin poikkeuksellisen runsaslumisina talvina. Muuten alue toimii pelikenttänä. Asfalttipintainen alue mahdollistaa myös erilaisten liikunnallisten toimintojen harrastamisen. Sisäänajon kohdalle on lisätty puiston toiminnoille tarkoitettuja aikarajoitteellisia pysäköintipaikkoja.

Alueen turvallisuutta lisätään aidalla ja sisäänkäyntiporteilla. Lumen varastoinnin ajan portit voidaan sulkea ja kentät jakaa kahteen osaan. Puistoon ajo on muutettu Lauttasaarentieltä Lahnalahdentielle. Entinen ajoliittymä muutetaan kevyen liikenteen käyttöön ja Lauttasaarentien ylitykseen lisätään liikennevalo-ohjattu suojatie.

Hulevesisuunnittelu ja kuivatus

Lumen varastointipaikan ja tekonurmikentän hulevedet käsitellään niin, että vedet eivät aiheuta lähivesistöihin epäpuhtauksia. Käsittelyn päätavoitteena on suodattaa kenttien pintavalumasta roskat ja kiintoaines. Hulevesien käsittelyprosessissa on neljä vaihetta: laskeutus, karkeasuodatus, kosteikkokäsittely ja jälkisuodatus. Kosteikkokäsittelyssä hyödynnetään nykyistä niitty- ja kosteikkokasvillisuutta. 

Suunnitelman tarkempi kuvaus ilmenee liitteenä olevasta suunnitelmaselostuksesta nro VIO 5824/1 (liite 1).

Puisto sopeutuu asemakaavojen nro 2948 ja 4866 mukaisiin ympäristöihin ja täyttää toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset.

Vuorovaikutus

Ruukinlahdenpuiston puistosuunnitelma on laadittu kaupunkiympäristön toimialan toimeksiannosta, koska puiston toiminnallisuus ja viihtyisyys edellyttää peruskorjausta.

Puistosuunnitelmaluonnos oli esillä Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön asiakaspalvelussa (Sörnäistenkatu 1) ja Helsingin kaupungin verkkosivulla osoitteessa www.hel.fi/suunnitelmat 27.11.–13.12.2019 välisenä aikana.

Suunnitelman esillä olosta tiedotettiin kirjallisesti suunnittelualueeseen rajautuvien kiinteistöjen omistajille ja haltijoille sekä sähköpostilla alueen asukasyhdistyksille sekä lehti-ilmoituksella.

Puistosuunnitelmaluonnos esiteltiin asukastilaisuudessa Lauttasaaren ala-asteen koululla 3.12.2019. Tilaisuus herätti mielenkiintoa. Tilaisuudessa saatiin palautetta mm. toiminnoista ja luontoarvoista. Tilaisuuden jälkeen tuli viisitoista kirjallista palautetta.

Saatu asukaspalaute on kirjattu vuorovaikutusmuistioon, joka on liitteenä 3.

Kustannukset ja aikataulu

Suunnittelualueen pinta-ala on n. 40 707 m².

Puistosuunnitelman rakennuskustannukset ovat noin 1 572 100 euroa eli noin 39 euroa/m² (alv 0 %).

Suunnittelualueen hoitoluokat ovat A3 ja A2.

Vuosittaiset ylläpitokustannukset ovat noin 27 354 euroa eli 0,67 euroa/m² (alv 0 %).

Puiston arvioitu toteutumisajankohta on vuonna 2020−2021.

Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8 04 01 01 Peruskorjaus.

Sovelletut säännökset

Maankäyttö- ja rakennuslaki 90 §

Kuntalaki 29 §

Hallintosääntö 16 luku 5 § 1 mom. kohta 1

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Mikko Aho

Lisätiedot

Camilla Lindroth-Vanhala, projektinjohtaja, puhelin: 310 22084

camilla.lindroth-vanhala(a)hel.fi

Liitteet

1

Suunnitelmaselostus nro VIO 5824/1

2

Suunnitelmapiirustus nro VIO 5824/1

3

Vuorovaikutusmuistio

4

Havainnekuva nro VIO 5824/1

Muutoksenhaku

Hallintovalitus, katusuunnitelman tai muun yleisen alueen suunnitelman hyväksyminen

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Asianosaiset

Esitysteksti
Hallintovalitus, katusuunnitelman tai muun yleisen alueen suunnitelman hyväksyminen

Tiedoksi

Maaomaisuuden kehittäminen ja tontit -palvelu/Haapanen Sami

Rakennukset ja yleiset alueet, tilapalvelut/Grundström Irmeli

Hallinto- ja lakipalvelut, tietopalvelut/Krook Tanja

Päätöshistoria

Kaupunkiympäristölautakunta 17.03.2020 § 161

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 58200

Sörnäistenkatu 1

09 310 1691

0201256-6

FI06 8000 1200 0626 37

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 10

Faksi

 

Alv.nro

kaupunkiymparisto@hel.fi

https://www.hel.fi/

 

 

FI02012566